icon

Pes sa neustále škrábe. Kedy ísť k veterinárovi?

nina2311
31. aug 2026

Náš pes (6 mesačné šteniatko) sa veľmi často škrábe. Blchy sme mu nikdy nenašli, ale je pravda že on má naozaj hustú srsť, v ktorej by sme ju našli asi len ťažko. Kúpeme ho pravidelne antiparazitným šampónom, aj sme aplikovali spot on pipetu, no škrábanie stále pretrváva.
Neviem, či to robí len z rozmaru alebo je za tým niečo viac. Kedy je čas ísť na veterinu? On vyšetrenia u veterinára ťažko znáša preto som s ním nechcela hneď letieť, no už to na ňom pozorujeme dlhšiu dobu a netuším z čoho to môže byť, keďže žiadne parazity ani začervenanie sme nenašli.
Má s tým niekto skúsenosť?

anonym_fc55bc
31. aug 2026

Analne vacky, alergia, parazity ci uz vnutorne alebo vonkajsie, zacinajuca dermatitida... moze byt za tym nespocet pricin bez veterinara sa tazko pohnete. Navyse stena ma len 6 mesiacov treba ho aj v tomto smere socializovat, ma nato idealny vek.

daili
31. aug 2026

@nina2311 môže za tým byť aj alergia. Ja by som skúsila repíčkovým odvar, nechať vychladnúť na izbovy teplotu a vo vani ho s tým obliať. Hlavne tie miesta ktoré si škrabe. Ma upokojujúci účinok na pokožku, tak isto keď si pes kúše packy. A ak neprejde, išla by som na veterinu 🙂

colsami
31. aug 2026

Blchy rozpoznas lahko - nehladas totiz blchu ale blsi trus. Po rozhrnuti srsti vidis male cierne bodecky. To znamena, ze pes ma blchy.

Kazdopadne, ak ma pes akykolvek problem, ktory patri na veterinu, je uplne zbytocne argumentovat tym, ze "vysetrenia tazko znasa". Pes sa uplne zbytocne trapi a vy dobrovolne a vedome toto jeho trapenie predlzujete. A cim viac budete veterinu ignorovat, tym dlhsie sa potom samotny problem aj bude davat do poriadku, po spravnej diagnostike a liecbe.

Tak sup na veterinu 😉
Samozrejme, nejaku kvalitnu, kde spravia riadnu diagnostiku.

anonym_44b3f0
31. aug 2026

Škriabe sa preto,lebo ho totálne zbytočne kúpete! Načo?? A ešte antiparazitným šampónom?! To sa nepoužíva preventívne!
Chudiatko malé 😢

adulka07
1. sep 2026

Keď ho často kúpete mohli ste mu vysušiť pokožku...ak ste dali pipetu tak sa kúpať nemá,inak straca účinok...a škrabať sa môže aj z jedla..stačí ,že mu sem tam dáte nejaké ľudské jedlo alebo ešte veľký alergén je často kuracina

3009
1. sep 2026

@nina2311 škrabanie u psa je často problém v črevách. Treba mu začať dávať probiotiká. Ale treba navštíviť veterinára.

sisska96
1. sep 2026

Načo ho kúpete tak často? Všaj je to zviera, nie bábätko

nina2311
autor
1. sep 2026
@adulka07

Keď ho často kúpete mohli ste mu vysušiť pokožku...ak ste dali pipetu tak sa kúpať nemá,inak straca účinok...a škrabať sa môže aj z jedla..stačí ,že mu sem tam dáte nejaké ľudské jedlo alebo ešte veľký alergén je často kuracina

@adulka07 nekúpeme ho často, šampón dostáva max raz mesačne podľa odporúčania doktora a inak len čistou vodou.

nina2311
autor
1. sep 2026
@sisska96

Načo ho kúpete tak často? Všaj je to zviera, nie bábätko

@sisska96 a kde píšem ako často ho kupem?

nina2311
autor
1. sep 2026
@anonym_44b3f0

Škriabe sa preto,lebo ho totálne zbytočne kúpete! Načo?? A ešte antiparazitným šampónom?! To sa nepoužíva preventívne!
Chudiatko malé 😢

@anonym_44b3f0 chúďatko ? neviem na základe čoho toto usudzujete, no o nášho psíka je ukážkovo postarané. nedostáva žiadne alergény, neje ľudské jedlo, iba prémiové probiotické granulky, ktoré mal priamo od chovateľky. ja som posledný človek, ktorý by robil niečo čím ublíži psíkovi, akémukoľvek, nie to ešte tomu môjmu vysnívanému. neviem odkiaľ vy viete ako často ho kúpem, ale môžete byť pokojná. určite ho nešampónujem každý týždeň, dokonca ani každý mesiac. navyše šampón má naozaj kvalitný a hypoalergénny.

nina2311
autor
1. sep 2026
@colsami

Blchy rozpoznas lahko - nehladas totiz blchu ale blsi trus. Po rozhrnuti srsti vidis male cierne bodecky. To znamena, ze pes ma blchy.

Kazdopadne, ak ma pes akykolvek problem, ktory patri na veterinu, je uplne zbytocne argumentovat tym, ze "vysetrenia tazko znasa". Pes sa uplne zbytocne trapi a vy dobrovolne a vedome toto jeho trapenie predlzujete. A cim viac budete veterinu ignorovat, tym dlhsie sa potom samotny problem aj bude davat do poriadku, po spravnej diagnostike a liecbe.

Tak sup na veterinu 😉
Samozrejme, nejaku kvalitnu, kde spravia riadnu diagnostiku.

@colsami nepodporujem žiadne trápenie psa, nerozumiem čo tu zo mňa robíte. naposledy sme boli u veterinára pred pár týždňami, kedy bol na očkovanie. spomenula som vtedy aj tento problém. lekár povedal, že žiadny problém v jeho srsti nevidí a že to bude pravdepodobne len z jeho rozmaru (od nudy). stále to však pretrváva, niekedy viac, niekedy menej. ale nikdy som žiadny parazit ani na ňom ani v jeho dečkách a pelíšku nenašla. preto neviem, či mám na veterinu ísť znova. keď mi bolo predtým povedané, že to je len tak.
dôvod prečo som sa pýtala či niekto ma skúsenosti je ten, že mi na tom psovi záleží. no všetci uvideli slovo kúpanie a hneď som najhoršia majiteľka lebo určite ho kúpem 3 krát denne. 🥲

colsami
1. sep 2026
@nina2311

@colsami nepodporujem žiadne trápenie psa, nerozumiem čo tu zo mňa robíte. naposledy sme boli u veterinára pred pár týždňami, kedy bol na očkovanie. spomenula som vtedy aj tento problém. lekár povedal, že žiadny problém v jeho srsti nevidí a že to bude pravdepodobne len z jeho rozmaru (od nudy). stále to však pretrváva, niekedy viac, niekedy menej. ale nikdy som žiadny parazit ani na ňom ani v jeho dečkách a pelíšku nenašla. preto neviem, či mám na veterinu ísť znova. keď mi bolo predtým povedané, že to je len tak.
dôvod prečo som sa pýtala či niekto ma skúsenosti je ten, že mi na tom psovi záleží. no všetci uvideli slovo kúpanie a hneď som najhoršia majiteľka lebo určite ho kúpem 3 krát denne. 🥲

@nina2311 nie ste najhorsia majitelka, ale nemusite sa urazat. Sama vidite, ze pes sa len tak z nudy neskriabe, takze evidentne sa na to veterinar vykaslal miesto riadnej diagnostiky.

Ze pes od vas "nedostava nijake alergeny" je tiez hlupost, tie alergeny su totiz vsade okolo nas - prasne, bytove roztoce, travy, pele burin, stromov, alergeny v potravy (hocjakej psej), takze mate trosku skresleny pohlad co sa tyka samotnych moznosti z coho vsetkeho sa pes moze skrabat, jednoducho je to vsade okolo neho. Samotne kupanie (aj raz mesacne) a zrovna antiparazitnym samponom stenatu tiez neprospieva, to je proste fakt. Nic na urazenie, len poradenie.

Odporucanie mate - nie, nie je to normalne a ano, je na mieste navstivit KVALITNEHO veterinara, ktory to bude riesit a nie na to kaslat. 🤷

nina2311
autor
1. sep 2026
@colsami

@nina2311 nie ste najhorsia majitelka, ale nemusite sa urazat. Sama vidite, ze pes sa len tak z nudy neskriabe, takze evidentne sa na to veterinar vykaslal miesto riadnej diagnostiky.

Ze pes od vas "nedostava nijake alergeny" je tiez hlupost, tie alergeny su totiz vsade okolo nas - prasne, bytove roztoce, travy, pele burin, stromov, alergeny v potravy (hocjakej psej), takze mate trosku skresleny pohlad co sa tyka samotnych moznosti z coho vsetkeho sa pes moze skrabat, jednoducho je to vsade okolo neho. Samotne kupanie (aj raz mesacne) a zrovna antiparazitnym samponom stenatu tiez neprospieva, to je proste fakt. Nic na urazenie, len poradenie.

Odporucanie mate - nie, nie je to normalne a ano, je na mieste navstivit KVALITNEHO veterinara, ktory to bude riesit a nie na to kaslat. 🤷

@colsami chytať sa takto za slovíčka mi príde už naozaj moc. ja NEVIEM prečo sa škriabe. veterinár povedal, že len tak z nudy. ja neviem o žiadnom dôvode, prečo by sa mohol škriabať, keďže žiadne parazity nemá, ma na sebe spoton pipetu, vyčesávam ho, neje žiadne ľudské jedlo (to je to, čo som myslela tým, že mu nedávam JA osobne žiadne alergény). nikde som nenapisala ako často ho kúpené a či zrovna antiparazitnym šampónom, no všetci sa tu oháňajú tým, že je to veľa 🙂 veľmi rád sa kúpe, čiže mu nechávame napustenú CISTU VODU každý jeden deň a on sa v nej šantí. šampón dostáva ani nie raz mesačne. a rozhodne nie antiparazitný. za cely jeho život ho dostal 2 krát.

anonym_44b3f0
1. sep 2026
@nina2311

@colsami chytať sa takto za slovíčka mi príde už naozaj moc. ja NEVIEM prečo sa škriabe. veterinár povedal, že len tak z nudy. ja neviem o žiadnom dôvode, prečo by sa mohol škriabať, keďže žiadne parazity nemá, ma na sebe spoton pipetu, vyčesávam ho, neje žiadne ľudské jedlo (to je to, čo som myslela tým, že mu nedávam JA osobne žiadne alergény). nikde som nenapisala ako často ho kúpené a či zrovna antiparazitnym šampónom, no všetci sa tu oháňajú tým, že je to veľa 🙂 veľmi rád sa kúpe, čiže mu nechávame napustenú CISTU VODU každý jeden deň a on sa v nej šantí. šampón dostáva ani nie raz mesačne. a rozhodne nie antiparazitný. za cely jeho život ho dostal 2 krát.

@nina2311 Prosím ťa,netrep.Už teda keď klameš,tak si to po sebe prečítaj,lebo v hlavnom príspevku píšeš toto:Kúpeme ho pravidelne antiparazitným šampónom,
potom zrazu šampón dostáva max raz mesačne.
Zrazu je z toho pravidelného šampónovania len 2x kúpanie,a zrazu ho vôbec často nekúpete,iba šantí v čisej vode 🙄.Stále sa len obraňuješ,aká si ty úžasná starostlivá,ale pes sa škriabe STÁLE a tebe je to jedno,lebo si s ním bola u vetoša pred pár týždňami a zjavne to škriabanie nemieniš riešiť u iného veterinára,len na koňovi,a keď dostaneš rady od veterinárky,tak sa zdúvaš.

sisska96
1. sep 2026
@nina2311

@nina2311 "Kúpeme ho pravidelne antiparazitným šampónom" Takže ako to je. Pravidelne alebo 2krát?

nina2311
autor
1. sep 2026
@anonym_44b3f0

@nina2311 Prosím ťa,netrep.Už teda keď klameš,tak si to po sebe prečítaj,lebo v hlavnom príspevku píšeš toto:Kúpeme ho pravidelne antiparazitným šampónom,
potom zrazu šampón dostáva max raz mesačne.
Zrazu je z toho pravidelného šampónovania len 2x kúpanie,a zrazu ho vôbec často nekúpete,iba šantí v čisej vode 🙄.Stále sa len obraňuješ,aká si ty úžasná starostlivá,ale pes sa škriabe STÁLE a tebe je to jedno,lebo si s ním bola u vetoša pred pár týždňami a zjavne to škriabanie nemieniš riešiť u iného veterinára,len na koňovi,a keď dostaneš rady od veterinárky,tak sa zdúvaš.

@anonym_44b3f0 ja neviem čo ste si predstavili pod “kúpeme ho pravidelne”, či to, že ho každý večer sprchujeme alebo čo. ale pre mna teda raz za mesiac/mesiac a pol je pravidelnosť. máme ho doma 3 mesiace, čiže neviem koľkokrát by som ho podľa vás stihla kúpať. povedala som, že mimo to sa kúpe sám v čistej vode, lebo vodu miluje. vy ste s nami v domácnosti, že viete, že mne sa pes “STÁLE škriabe” a mne to je jedno? verte mi, že nie. nie je mi to jedno. robíme všetci všetko pre jeho pohodlie a má naozaj nadštandardne dobré podmienky.
nesnažili ste sa pochopiť, čo som sa tu vlastne pýtala. len samozrejme musím byť hneď nezodpovedná tyranka psov. pýtala som sa na to, či s tým niekto má skúsenosti. keďže mi veterinár (ktorý odjakživa ošetruje všetky zvieratá v celej našej a vždy nám poradil spravne aj v komplikovanejších prípadoch) povedal, že psik to robí len z rozmaru, verila som mu. preto som nešla to ďalej riešiť, veď ho skontroloval a povedal. mám ale z toho celkom stres, nechcem niečo podceniť. preto sa pýtam, či s tým niekto má skúsenosti a či mám ísť znova k veterinárovi.
keby mi bolo jedno, uspokojila by som sa s tým, čo mi veterinár už povedal a viac by som neriešila.

wolf_
1. sep 2026

Jednoznačne by som znova išla na veterinu. Mne kombinácia každodenného kúpania (hoc sám a v čistej vode) + hustej srsti + škrabania evokuje premnožené kvasinky. Ale som laik! Takže moj dohad môže byť mimo. V každom prípade by ho za mňa mal znova vidieť vet.

anonym_56a569
1. sep 2026

Nas pes sa obcas poskrabe z rozpacitosti 🙂 Ked by sa este hral, ale nam sa uz nechce, sadne si, oci na nas a poskrabka sa labkou na boku. Ale to fakt viem, ze len obcas a ked sa mu niekto potom povenuje, pohra sa s nim, tak uz to nerobi.
Ked sa skrabkava opakovane, vacsinou mu potom najdeme niekde kliesta. Ak ma vas psik hustu srst - nemoze mat niekde kliesta? Aj ked ste mu dali pipetku...
Ak sa ale tak dlhodobo skrabka, priklanam sa ako ostatni, mozu za tym byt nejake alergie... Nas ked jedol mrkvu, tak potom si obsesivne zvykol lizat labky, tak som prisla na to, ze tu mrkvu mu nemozem davat. A niekedy ani chovatel nevie, ci psikovi granule sadnu, aj nasa odporucila urcite granule, no pes mal reflux z granul, grcosil rano taku zltu penu, presli sme na barf - maso, vlocky, zelenina a upravilo sa to.

anonym_44b3f0
1. sep 2026
@anonym_56a569

Nas pes sa obcas poskrabe z rozpacitosti 🙂 Ked by sa este hral, ale nam sa uz nechce, sadne si, oci na nas a poskrabka sa labkou na boku. Ale to fakt viem, ze len obcas a ked sa mu niekto potom povenuje, pohra sa s nim, tak uz to nerobi.
Ked sa skrabkava opakovane, vacsinou mu potom najdeme niekde kliesta. Ak ma vas psik hustu srst - nemoze mat niekde kliesta? Aj ked ste mu dali pipetku...
Ak sa ale tak dlhodobo skrabka, priklanam sa ako ostatni, mozu za tym byt nejake alergie... Nas ked jedol mrkvu, tak potom si obsesivne zvykol lizat labky, tak som prisla na to, ze tu mrkvu mu nemozem davat. A niekedy ani chovatel nevie, ci psikovi granule sadnu, aj nasa odporucila urcite granule, no pes mal reflux z granul, grcosil rano taku zltu penu, presli sme na barf - maso, vlocky, zelenina a upravilo sa to.

@anonym_56a569 žltá pena je z hladu,moja to robila,tak som ju začala kŕmiť 3x denne v malých dávkach a prestala

nina2311
autor
1. sep 2026
@wolf_

Jednoznačne by som znova išla na veterinu. Mne kombinácia každodenného kúpania (hoc sám a v čistej vode) + hustej srsti + škrabania evokuje premnožené kvasinky. Ale som laik! Takže moj dohad môže byť mimo. V každom prípade by ho za mňa mal znova vidieť vet.

@wolf_ zajtra sa teda pôjdeme poradit s veterinárom. ďakujem pekne za radu🙂

nina2311
autor
1. sep 2026
@anonym_56a569

@anonym_56a569 kliešte si nemyslím, teda minimálne sme ešte žiadneho nenašli. on tiež zvykne tak keď sa teší sa škrabkať, no neviem… príde mi to moc intenzívne na to, aby to bolo len tak.

anonym_41393b
1. sep 2026
@nina2311

@anonym_56a569 kliešte si nemyslím, teda minimálne sme ešte žiadneho nenašli. on tiež zvykne tak keď sa teší sa škrabkať, no neviem… príde mi to moc intenzívne na to, aby to bolo len tak.

@nina2311 inak aj pre budúcnosť je vhodné si nájsť kvalitnú veterinárnu kliniku, s dobrými recenziami. Aby ste sa vedeli na ňu s dôverou obrátiť. To myslím v dobrom, sama mám šialené skúsenosti s kadecim. Drzim palce so steniatkom.

nina2311
autor
1. sep 2026
@anonym_41393b

@nina2311 inak aj pre budúcnosť je vhodné si nájsť kvalitnú veterinárnu kliniku, s dobrými recenziami. Aby ste sa vedeli na ňu s dôverou obrátiť. To myslím v dobrom, sama mám šialené skúsenosti s kadecim. Drzim palce so steniatkom.

@anonym_41393b práveže ma zaskočilo, že by sa palm veterinár mýlil. máme s ním výborné skúsenosti aj s predošlými zvieratkami, aj naši známi a rodina len odporúčajú. vždy nám pohotovo vedel pomôcť s hocijakým problémom čo sme mali.
skúsime sa u neho ohlásiť znova, keď tak navštívime inú kliniku.
ďakujem pekne za radu aj za želanie 🙂