10 ročný syn nechce spať u kamaráta
Ahoj mamicky,Prosim poradte mi,popripade napiste skusenosti.Moj problem je,ze mam 10rocneho syna.Od malicka je na mna strasne naviazany,pretoze som s nim bola stale sama.Ale roky pribudaju a on ma uz 10rokov a vela kamaratov.Vsetci k nam chodia spat,ale on kolkokrat sa k niekomu vybral,stale sme pre neho museli ist.Bolo to v poriadku,kym bol maly,ale teraz sa mi to zda uz prehnane.Ked si spomeniem na svojich 10rokov tak ja som prespala hocikde.Uz mam pochybnosti kde som urobila chybu,rozmaznavam ho?to mi povedal muz.pritomja taky pocit nemam.som dost prisna ale je pravda ,ze stale sa tulime stiskame.ale ja chcem vychovat milujuceho cloveka..robim chybu?ked dietatu chcem dat co najviac lasky?ja uz neviem.😥Bolo to take aj u vas,alebo sme jedinecny pripad??naozaj mam mat vycitky,ze davam vela lasky?Je mi z toho do placu.Bojim sa aby nebol bojko,pritom normalne v zivote je hanblivy ale je odvazny velmi.vsade sa dokaze prebojovat.zvladol uz tolko prekazok.Prestahovali sme sa do zahranicia a zaclenil sa skvele do kolektivu a vsade.kruzky ktore navstevuje,nikde nema problem.je velmi priatelsky.jedine u koho prespi su moji rodicia a moje sestry.u nikoho ineho nie.Bol prave u kamosa a neskoro vecer mi napisal,ze ho boli brucho a chce ist domov.nepomohli prehovarania,ani povzbudzovanie ako to zvladne ako hrdina.nic!museli sme pre neho ist🤷♀️prosim poradte co s tym??
@kittykat22 uplne suhlasim👍.dakujem za povzbudenie
@lilinky synovi by som povedal, že ak prespávať u cudzích nechce nemusí. Budeš to rešpektovať, ale nebudeš skákať systémom idem nejdem idem nejdem. Nejaký čas by
som miesto neho odpovedala, že prespávať nie, nevyhovuje nám to teraz bodka (aby ten tlak nebol na ňom). Ale synovi by som dala jasne najavo, že ak sa rozhodne prespať dobrovoľne, tak po neho behať nebudem. Na vety okolia typu kedy? Som ja odpovedala, keď príde čas 🙂
@lilinky moja mladšia je ine kafe. Keď sme boli na návšteve u známych, tak zo srandy domáci povedal, že kto sa posledný obuje, prespáva u nich. V momente sa prestala obúvať. A potom jej polhodinu vysvetľovali, že prečo v skutočnosti prespať nemože 🙂 A ona ešte v aute: A prečo som tam nemohla prespať?! Podotýkam, že ona ich videla druhýkrát v živote a majú dvoch chlapcov.
Je hádam lepšia ako moje druhé dieťa čo by tam neostalo ani náhodou? Nie je. Má len inú povahu a vnímanie sveta. A to je krásne, že všetci sme iní a navzájom sa dopĺňame.
@lilinky ja som nemyslela skriknutie 🙂 Len to, co fakt som ja zazila, ze uplne normlen detom nieco povieme, 4z5tich urobia a jedno bude vzdy vymyslat a ma dovod ist domov :D Ale ked sa poznaju a bezne navstevuju, tak to viditelne nebude ten problem.. A ani som nikde nepisala, ze nutite dieta niekam chodit a ste drbnuti rodicia :D to ani nahodou, praveze si to vobec nemyslim, ved je uplne normlane si dieta pomojkat a kopa deti proste nechce spat mimo domu. Napr. mala ma najlepsiu kamosku, ta ani na prespavaci vylet nejde, lebo nezaspi tam, v tabore boli spolu a kamoska spala s mamou tam..
Z okolia by som si nic nerobila.. ja si uzivam, ze mam mojkacku doma a uzijem si to, kym sa bude dat.. ved za chvilu pubertacka bude, kto vie kam ju odveje do sveta 🙂
@sisaka ono to bolo ale aj tak divne ze had by zabil oboch a nic nepočuli domaci. Bolo aj podozrenie že ich nezabil had. Experti tvrdia ze proste tak sa nechova ten druh zeby zabil jedneho a potom druheho ze divne. Boli uškrteni. Ich kamos ten co bol doma snimi mal spat v obyvacke ale ze siel do svojej izby. Nemal ani permit na predaj takeho druhu exotickeho zvierata ten chlap. Ale nic mu nedokazali a uznali ho nevinnym. Hruza.
@lilinky pozri dieta ti dava najavo dost jasne, ze nechce (keby chcel, vydrzi tam do rana), ale ty si ides svoje. To, ze sa tam odhodla ist alebo vypyta je preto, ze na neho tlacite a on vam chce spravit radost, chce byt "hrdina". Ale ked sa stretne s realitou, odvaha opadne. Naozaj je nutne, aby dieta dokazovalo matke, ze je odvazne, ze je hrdina? Nestaci len, ze je a rodic ho respektuje a prijma takeho aky je? Este je maly na to, aby ti vedel svoje pocity pretavot do slov a povedat, ze mamka tlacis ma do toho ja tam nemam chut spat. Pocuvaj svoje dieta bez presadzovania si "takyto mas byt, lebo aj ja som to mala rada v tvojom veku".
@lilinky
Aj môj chodí prespávať hore dole, baví ho to.
Začal ako 7-8 ročný.
Nevidím na tom nič zlé.
Má z toho zážitok.
V tvojom prípade by som sa so synom dohodla, že keď už sa rozhodne u kamoša prespať tak prespí a bodka.
Môj bol minulý rok v tábore ( 10 rokov) prvé dni mu bolo všetko- zub ma asi bolí, asi mám teplotu....a mama príď pre mňa.
No nešla som.
A potom bol rád že ostal a prekonal sa.
@makova333 neviem,ale niekedy mam pocit,ze ludia na nete su zadubeni a pustia sa bezhlavo do debaty a nevnimaju,necitaju.to vy si tu idete svoje dristy.prosim nereagujte na moj prispevok.uplne vidim ako sa snazite ma urazit a vyprovokovat a skryvate to za rady.ste uplne mimo a nebavi ma vysvetlovat vam zase vsetko.Bohuzial nemozem zato,ze ste nechapava.od takych ludi si ja radu nevezmem,takze neunuvajte sa reagovat dalej.
@lilinky mam jedno dieta dospele a jedno takmer tak stare ako to vase (pisala som v predchadzajucich prispevkoch) a som vystudovany psycholog, takze o detskej dusi toho viem dost. To, ze ma dieta 10 rokov neznamena, ze svoje pocity vie vyjadrit dokonale.Samozrejme,z mojich slov si nemusite zobrat vobec nic, je to vase pravo a vasa volba. Pokojne si zoberte rady od tych, co s vami suhlasia, mozno to pomoze. Vam urcite. Pekny den.
@lilinky nám dve dcéry. Prvá prespáva od troch rokov u hociktorej spolužiačky/tety/babky a veľmi sa teší a vždy keď sa vráti tak hovorí že bolo super a ešte zjednáva aby mohla ostať dlhšie. Druhá dcéra tiež chce, ale keď príde na rúbanie dreva - že trebárs už odchádzame od kamarátov/babky, tak vo dverách vidím tie vyplašené očká a úplne je veľa v strede, len tak mi bojazlivo šepká do ucha že chce ísť domov, ja vždy poviem že ok nič sa nedeje a vždy sa nakoniec vráti domov so mnou. Iba raz prespala u babky, nechala sa nejak presvedčiť, že bude s ňou aj jej sestra, vraj večer aj plakala že chce ísť domov, ale babka nezavolala... 😕. Aj keď som vravela že nech sa kľudne ozvú. Nejak ju učičíkala, čítala jej rozprávky až kým neodkväcla a nezaspala. Toto sa mne nepáčilo. Dcéra tam už nikdy nechcela spať (ani so sestrou), a vlastne nikdy. Akurát u babky mala strach potom asi pol rok že bude hroziť prespávačka u babky, kým sa upokojila. Mne je dosť jedno či má 10 alebo 15, v podstate kým nie je dospelá a nerobí si z domu mama hotel nebudem to riešiť. Neviem či máš len jedno dieťa, ja vidím, že prvá a druhá dcéra sú úplne iné povahy. Druhá je veľmi naviazaná na mňa, prvá ma už okolo roku odstrkovala keď som sa s ňou chcela mojkať, lebo som jej bránila vo výhľade, v hre 😁😁😁. Tá je zas až príliš odvážna občas.
@lilinky - váš syn síce ma dosť bohatú slovnú zásobu na vyjadrenie svojich pocitov ale ešte stále je vo veku keď mu veľmi záleží na to aby vás nesklamal. Z jeho správanie je zjavná jedna vec. Sám s tým bojuje že nie je schopný toho čo jeho kamaráti a síce prespať mimo domu a má pocit že zlyhal že je málo hrdinský. Nechce vás však sklamať preto to neustále skúša dokola ide tam a potom príde zlom a nedá to proste. Ako chapajuca a milujúca mama by ste konečne mala prestať bazirovat na tom aby to prekonal. Su jednoducho povahu ľudí ktorí nepotrebujú k životu takéto zážitky sú deti ktorým je najlepšie doma a je to to úplne v poriadku. To najlepšie čo môžete urobiť je povedať synčekovi. Ak nechceš prespať nevadí pôjdeš tam pohras sa a vrátiš sa domov je to v poriadku každý sme iný.
moji nie su hanblivi,ale spali len doma,u babky alebo v tabore....ja by som sa vobec neobavala....naopak,ta chvalim..tolko lasky,to je krasne,ja robim to iste 🙂
@lilinky nechápem, o čo ti ide ... ved spať u kamošov nie je "povinné", že to musí absolvovať každé dieťa. Namiesto zážitkov z toho môže mať traumu.
Moja dcera mala asi 6 rokov, ked ju v škole namotali spolužiačky na to,m že spávajú u babky na dedine. Sama sa vypýtala, sama si zbalila vak ku svokre ... večer o 18:00 nam volali, že dcera plače, akonáhle zbadala posteľ, prišlo to na nu, a dostala až teplotu. Chorá nebola vôbec. manžel začal nadávať, že teraz musíme po ňu ... a ja mu hovorím, že radšej večer, ako o polnoci.
Pamätám si ako dieťa aj sesternicu, ako v noci plakala, ked u nas zostala spať a moja mama celu noc pri nej nespala, sedela na posteli (auto sme nemali, ani teta a nedalo sa v noci ísť s ňou domov).
@lilinky prepáč, ale ty si si neprišla po radu čo s tým. Podľa tvojich reakcii v diskusii je tá posledná veta v tvojom prvom príspevku len rečnícka otázka.
@makova333 sa vôbec nesnažila ťa urážať, ale sa ti snažila dobre poradiť. Podľa tvojho agresívneho a urážliveho príspevku trafila do čierneho a vystihla o čo ide.
10 ročné dieťa nevie ešte úplne vyjadrit svoje pocity, alebo vysvetlit správanie, to často nevieme ani my dospelí, to z nás ešte nerobí malé deti.
Súhlasím s @makova333 a @rubinka, dieťa cíti tlak okolia a rodičov, chce byt “normálny” ako sú ostatní kamaráti, chce robiť to, čo vaša rodina a okolie považuje za normálne a z čoho by sa mal tešiť. Skúša znova a znova, aby zapadol a nesklamal svojich rodičov, ale nakoniec sa nedokáže prekonať a “zlyhá”
Nechať sa utvrdzovať v tom, že moj názor a prístup je správny problém síce nevyrieši, ale ako vidím poteší.
Môj malý má skoro 5 a tiež nespal bezo mňa. Aj sa vychysta ku sestrám ale keď si uvedomí že ja tam nebudem tak proste odmieta ísť. Ja to neriešim. Budú časy keď od nás bude utekať.
Každé dieťa je ine. Sú deti, čo bez problémov chodia do táborov, prespavaju aj v stane a podobne, a sú deti, čo majú hrôzu z toho, sú plachejsie, potrebujú svoju istotu, "ritualiky". V 10 rokoch by som z toho vedu nerobila. Keď u rodiny je bez problémov, tak to nebude o tej "upnutosti" na, teba, skôr ide po to, že rodičia kamarátov sú pre neho cudzí ľudia, každá rodina ma iné zvyky, ja doteraz napríklad nerada som tam, kde nemôžem mať svoj systém, teda bez problémov prespím u sestry v rodičovskom byte, lebo tam som "doma" ale j bratovi už nechcem ísť spať, nie je to známa domácnost, ráno oni spia, ja som hore a co? Som ranostaj, oni radi spia aj do 9 tej. Čakám, kým dakto nevstane,lebo proste nejdem si sama robiť kávu, raňajky a podobne, nechcem ich rušiť. To isté je u kamarátky, jednoducho nie som doma . A to som dospela, tvoj syn je ešte len dieťa.
Zeny,nehnevajte sa ale niektore ste take zatrpknute a zakomplexovane.chodite sem na stranky len utocit,lebo zrejme doma mate problem a musite byt tichucko.Na mna si tu vase komplexiky vybijat nebudete.Si tu poniektore myslite,ze si pride clovek pre radu,ze sa tu budete tvarit jak bohyne a ja sa vam budem klanat,tak to ste natrafili zle😂Rozumnym a priatelskym mamickam dakujem.a zatrpknutym zenam odkazujem,nech si pozametaju doma a tak idu radit inym,pretoze zjavne nieste v pohode😂😂😂😂
Niekto mi raz povedal,ze modry konik je sekta blaxnivych zien a vsade su nato vtipne poznamky.ale u niektorych je to naozaj pravda🤦♀️🤦♀️dakujem za skusenost.😉😂drzte sa dievcata 🤩👍

@momusik to uz je vasa vec.Ja mam deti rada a ked ku nam pridu aj 2 a prespia aj mesiac mne to absolutne nevadi.nema surodenca a ja im rada urobim program.ze si to vy neprajete je vasa vec.ja sa nepytam na nazor ci maju,nemaju a kto kde spi alebo nespi!asi ste nepochopila pointu prispevku.Nedavajte svoje deti nikam,ani k vam nech nechodia...je to vasa vec😉😂🙌