icon

13 ročná dcéra kradla

zlatkoblatko
21. jún 2016

Moja dcéra včera kradla v potravinách čokolády!Chytili ju policajti a volali mi zo stanice nech si pre ňu prídem!Má 13 rokov! Predavačky vraveli,že to nebolo prvý krát-že si tentoraz na ňu počkali či to urobí znova!Sme z toho hotoví s manželom .
Už pol roka má antidepresívne lieky a bola aj hospitalizovaná na detskej psychiatrii-(sebapoškodzovanie,nezapadla do kolektívu v triede vo svojej škole,decká ju neberú)-vravela,že tie decká na psychiatrii tam jej o tom tak pútavo rozprávali,že to chcela skúsiť.Priznala sa mi včera k viacerým krádežiam maličkostí...Chodí na terapiu už dva mesiace-ale toto je pre nás novinka!Terapeutke ideme piatok-volala som s ňou,povedala,že bude sa jej snažiť prísť hlavne na príčinu prečo to robí a je to nadlho.
Prosím skôr o vašu podporu a povzbudenie.Prípadne ak máte s týmto skulsenisť.Ďakujem

Strana
z2
mawka
23. jún 2016

@zlatkoblatko mam pubertaka a zazili sme si kadeco. zaklad je doma, v rodine. vzdy to ide zvnutra rodiny. sorry.

mawka
23. jún 2016

@sardinka335 no a aj to s tym dennikom, dodnes mam svoj dennik z tych cias, sa chytam za hlavu, co my sme povyvadzali, za skolu sme chodili, tiez vulgarizmy, frajerina, plany ako zdrhnut z domu, ako sa zbavit vplyvu rodicov, oprskle, drze, fajcili sme, pili sme, doma sme povedali, ze ideme tam a tam a sli sme uplne niekde inde, keby nasi vedeli.... detto brat, ten raz zmizol na tri dni, ho nebolo, raz ho doviezli policajti, s partiou vnikli na miesto, kde nemali co robit, fajcili, pili, dnes je moj brat stastne zenaty 21 rokov, ma usporiadany zivot, decka absolutne slusne. a je presne z neho ten typ chlapa, co je usadeny a div nema svatooziaru nad hlavou, skutocne velmi seriozny chlap v kazdom ohlade. my s kamoskou sice po nevydarenych vztahoch, ale normalne maminy, sice fajcenie nam ostalo, ale leda tak pri kavicke, decka mame na poriadku, sikovne, uspesne, mame de facto aj zivot porieseny a zijeme normalne. nehooriac o tom, ze aj experimenty s omamnymi latkami boli. no nikdy sa z nas nestali fetacky ani alkoholicky ani nejake socky. proste to s nami rodicia vyriesili raz a navzdy. a tak ako to blbe obdobie prislo, tak aj odislo a nikto nas nikde netahal. a boli sme sakra problemove, ze sa to aj na znamkach odzrkadlovalo a dost nepekne. v podstate sme mali take obdobie od 12-15 rokov. potom ako keby utalo. ale hlavne vdaka rodicom. zaujimave je, ze okolo tych 15 rokov nam rodicia prestali zakazovat a prikazovat, ako keby sa ta komunikacia otocila, zacali sa ucit nam doverovat, pustali nas na disky, na chaty s presne urcenymi pravidlami a cuduj sa svete, boli sme skvela, uzasna partia bez nejakych excesov. cize bolo to o tom, ze pochopili rodicia, ze na to treba ist inak a pochopili sme my, ze ked mame iny, zrelsi pristup, aj vyhody z toho plynu. dodnes sme s kamoskou v kontakte a akurta minnule sme sa bavili, ze od jasliciek co sa kamaratime nelutujeme jediny den, co sme zazili, nech bolo cokolvek. lebo mame skusenost a teraz vieme, ako riesit take veci u nasich deti.
a este k mojmu otcovi, on bol tazky vyvrhel uz ako decko, ako pubertak, no strasne cosi, ale to pramenilo z toho, ze mal v sebe zlost nahromadenu na mamu, lebo 10 deti, len par vyvolenych, ostatni otroci, vhodni len na robotu okolo hospodarstva. tu zlobu a nenavist prenasal na vsetko a vsetkych okolo seba. dokonca sa zle ucil, aj prepadol, zle robil ucitelom.... potom si zobral mamku a odvtedy je to jeden uzasny chlap, proste potreboval zazemie, rodinu. rozkrajal by sa pre nas, doma vsetko porobi, mamke pomoze, uzasny otec, dedo, pozitivne naladeny, smiechota nasa. po svadbe si aj vzdelanie dorobil, proste len tak sa take zmeny nedeju. som presvedcena, ze pricinu to ma v rodine.

natalym
23. jún 2016

@mawka To je všetko normálne a v poriadku, ale jej dcéra sa reže. Sebapoškodzovanie je vážna, veľmi vážna vec. To nie je na domáce riešenia.

namornicka
23. jún 2016

@zlatkoblatko Nechcela som ťa súdiť. Len si podala neúplné informácie a z toho si človek potom robí závery. Tá ľudská psychika je veľmi krehká a musíš teraz odviesť sakra tvrdú prácu, aby si dcéru nastavila do života ako odolného jedinca. Pravdepodobne sa cíti nepochopená od rovesníkov a trochu vyčlenená z kolektívu. Skúste hľadať nejaké záujmy, k čomu inklinuje, šport, hudba, ....?

mawka
23. jún 2016

@natalym reze sa na zalade niecoho a zjavne sa este neprislo na pricinu.

womankc
23. jún 2016

no môj syn čorkol v deviatom ročníku tužkové baterky v obchode, jasné , že ho chytili a pani mi volala z obchodu, nech ho upozorním a spravím si poriadok s ním ...... Pre mňa to bolo memento , že niečo nerobíme správne. Nedávali sme mu vreckové , lebo buď všetko stratil, zničil, alebo pokupoval sprostosti, no na moju otázku , prečo to spravil , povedal, že nemal peniaze a dlhšie ich potreboval a ja som mu ich nikdy nekúpil..... Takže som pochopila , že malé vreckové musí mať a snažím sa mu vštepiť ako hospodáriť s peniazmi , zatiaľ moc úspechu nemám teda.... 😝 ,ale toto sa nikdy viac nezopakovalo, a hlavne sám sa hanbil ako pes . Deti v puberte porobia kadejaké kraviny nezodpovednosti, nemá to racionálny dôvod ...
Viem , u vás je to niečo iné , tam je to skutočne na odborníka a veľmi veľa práce vás ešte čaká s ňou . Určite však veľa vecí negatívnych sa teraz nabaľuje aj u nej kvôli tým hormonálnym výkyvom v puberte . Moja staršia je úplne bezproblémová, ale mala v období puberty tiež problémy s psychikou až sme to museli riešiť tiež u lekára..... našťastie sa to ale normalizuje .... niekto má holt na tieto psychické problémy väčšie genetické predpoklady ..........

sardinka335
23. jún 2016

@natalym často som v odbornej literature čitala ešte ako študentka, ze ,sa režú,, predovšetkým preto aby ,,necitili,, tu duševnu bolest tak ju ,,prehlušuju,, tou fyzickou, tak iste tam hladali psychári pričinu prečo sa reže, čo asi matka vie nie? Bud je jej dcera čistá ,,psychiatria,, že ochorela by tak či tak alebo aj rodina niekde urobila chybu. Lebo z harmonickej, podnetnej, stabilnej rodiny je velmi málo pravdepodobné ze vzíde ,,psycho pacoš,, ako nič v zlom, ale to su skor deti z disharmonických rodin, po traumatických zažitkoch, po ,,ťažkých,, rozvodoch, alkoholizmus v rodine, zneužívanie....ze teda sa to takto odrazí na ich psychike. Ale vynimka samozrejme potvrdzuje pravidlo. Ostatne tieto problémy beriem s rezervou nakolko nepoznáme rodinne pozadie, samotné dievča - nečitali sme diagnozy, vystupne papiere z hospotalizacii, takze ťažko sa k tomu vyjadrovat objektívne.

natalym
23. jún 2016

@sardinka335 Každý sme niečo čítali............ Je to vážne podľa mňa, ak si niekto ubližuje sám sebe a takým spôsobom, podľa mňa ambulatná liečba nestačí, keď sa vráti nazad.
A určite je lepší diagnosťák ako psychiatria, tí ľudia vedia čo robia. Za radu nič nedá.

sardinka335
23. jún 2016

@natalym ved ja suhlasim, že za radu nič neda. A tým, ze ,,čitala som,, myslím seriozne publikácie ako je Praško, Škoviera atd...ludia, ktorý maju skusenosti a nie badatel alebo nejaky referat na nete nech aj 5 hviezdičkovy. Sak nemyslím to v zlom len fakt treba tie informácie selektovať lebo dnes je toho mrte a mrte aj nekvalita. Ci je lepší diagnostak alebo psycharen neviem posudit na to ma svojich lekarov. Ale zjavne je to pomohlo kedze dceru uz na hospitalizacii mala a v inej teme to chválila. Kto vie...idem radšej von s malou lebo aj ja skončím u cvokara...uz 768 krát vytiahla veci zo skrinky a len zbierama davam na zad.... 😠 😠 😠

luna379
23. jún 2016

PSYCHIATRIA NA SLOVENSKU nemá úroveň a absolútne nevyrieši suicidálne sklony mladistvých, čudovali by ste sa koľko báb vo veku 11 až 18 rokov sa na Slovensku reže, lebo je to cool alebo lebo nevedia ako inak riešiť problémy. Ale fakt psychiatria nie - tam ju nacpú liekmi , ktoré ani nepotrebuje - priberie , vygumujú jej mozog a to je tak všetko.

mawka
23. jún 2016

@natalym lepsi diagnostak? omg. to by som netvrdila. z takeho ustavu ide to dieta viac poznacene ako z psychiatrie.
to mas ako s fetakmi. lepsie vysledky ma komunitne odvykanie ako ustavy rozne. cize hej, najskor ho stabilizuju v nemocnici, na oddeleni a potom hajde 1000 km od toho vsetkeho prec, do komunity, kde pestuju, chovaju a ucia sa zit a odvykaju si ako do nejakeho bezneho odvykacieho centra.
ono vies, ja psychika no... ked si nieco budes stale opakovat, negativne, nasiaknes tym. mas aj anorekticky. to je psychicka porucha, doslova si vsugeruju nieco, az ich to ovladne.
suhlasim so @sardinka335 niekde sa nieco stalo a az ssa problem prehlbil, vtedy bol viditelny. ale dialo sa to omnoho skor.

luna379
23. jún 2016

@mawka Súhlasím. Lepšie je pre dieťa skutočná láska a porozumenie od matky ako hocijaká psychiatria či diagnosťák.

natalym
23. jún 2016

@mawka Chápeš ale ona je stále doma. Tam kde sa to deje. Možno je riešenie jednoduché.

mawka
23. jún 2016

@natalym no sak o tom pisem. o tom, ze sa tam nieco deje a vsetci riesia neviem co, namiesto toho, aby sa pozreli dovnutra a prisli na to, preco sa to deje. keby na to prisli, tak by sa naslo aj riesenie. lenze to dievca kazdy riesi, ale nic sa de facto neriesi.

sardinka335
23. jún 2016

@luna379 pozri nemáš tak celkom pravdu - ja sama dochadzam k psychiatričke nakolko mam obsedantnu poruchu - OCD , priplácam si, to je pravda ale som velmi spokojna, v akutnej faze mi velmi pomohla, nepchá lieky za kazdým drobným zhoršením, skor pochváli ako ,,som to pekne ustala,, a robí terapie. Cela tato choroba sa mi spustila jednak predispoziciou a jednak RODINNÝM prostredím, ktore som zial mala disharmonicke. Cize prečo sa tí mladý režú?Prečo nevedia riešiť problémy inak ako ziletkou???? Lebo v RODINE nedostali podporu, lásku, bezpečie, rodičia si na nich nenašli čas - nahanaju karieru, peniaze, iných chlapov, iné zeny...nikto ich nepočuval vtedy, ked sa to ešte ,,dalo zachranit,,. Proste nikto ma nepresvedčí, ze si decko začne len tak z čista jasna rezat ruky a sklzavat na šikmu plochu - tam rodina niekde asi zlyhala. Samozrejme schiza, psychoza aj niektore druhy depresii mozu začať ,,z čista jasna,, to nepopieram.

monilik
23. jún 2016

@zlatkoblatko podla mna je najlepsim psychiatrom pre dieta vlastny chapajuci a milujuci rodic. dcerka sa zjavne nevie najst a citi sa osamela tak hlada kam by zapadla. chce byt vynimocna tym nespravnym sposobom. mozno by som sa snazila najst nieco v com by vynikala (tanec, hra na hudobny nastroj, malovanie, sport) aby nemusela vymyslat a samozrejme krik a zlost nic nevyriesia, treba konstruktivny rozhovor. viem ze s pubertakom je to tazke, ale aj ked neodpoveda, vnima. drzim palce.

mawka
23. jún 2016

@sardinka335 narazila si na fajn odbornicku. ale vacsina u nas stoji za prd, to mi ver.. bohuzial.

luna379
23. jún 2016

@sardinka335 Psychiatria ambulantná a psychiatria s hospitalizáciou je veľký rozdiel...
Bohužiaľ, tiež vychádzam z vlastných skúseností. A hlavne detská psychiatria je také malé peklo.

maslenka47
23. jún 2016

@zlatkoblatko ja sa uplne stotoznujem s @mawka a @sardinka335 a navyse mam z tvojich prispevkov dojem, ze ti nejde ani tak o dieta, ale v prvom rade o to, ako okolie to tvoje dieta vnima. Tu depresiu moze mat kludne aj z vas, z vasho pristupu a z vasich priorit. Osobne by mne, ako pubertiacke, nekonecne vlacenie sa po "cvokaroch" tu depku akurat tak zarucene sposobilo. V zmysle "rodic ma nechce/nevie pochopit, tak ma hodi na krk cvokarovi".

Tym nechcem povedat, ze treba hladat pomoc odbornikov, zvlast, ak uz ste sa dopracovali do takeho stavu, ako pises. Ale bez podpory a pochopenia zo strany najblizsich (ak vas teda este povazuje za najblizsich, nie len za niekoho, s kym proste musi byvat a koho musi posluchat) ziadni odbornici ani tony liekov nepomozu.

Strana
z2