13-ročná dcéra si myslí, že je trans
Dcéra má 13, asi pol roka dozadu sa začala obliekať chlapčensky, pripisovala som to puberte, veď kto vtedy nevymýšľal s imidžom. No náhodou som na sociálnej sieti zistila že sa zapája do diskusií trans ľudí a píše tam že je trans chlapec. Včera som počula ako telefonuje s kamoškou a hovorí o sebe v mužskom rode. Už pár krát skúšala nahodiť túto tému ale stále iba tak sonduje že čo si o tom myslíme. Takže asi sa blíži coming out. Neviem ako reagovať, nikdy u nej neboli nijaké náznaky že by sa identifikovala ako chlapec, mala rada dievčenské hry, oblečenie, filmy, mala vždy len dievčatá za kamošky, maľovala sa ešte asi pred 3/4 rokom, lakovala si nechty, farbila vlasy, nemá žiadne chlapčenské záujmy. Myslím si že je skôr zblbnutá zo sociálnych sietí a časom zistí že nie je trans, ale nemám ako vedieť či to je naozaj tak. Ak by bola naozaj trans tak ju podporím ale toto mi nesedí. Nájde sa tu niekto s podobnými skúsenosťami? Ako by ste postupovali?
Prosím vás ľudia nevymyslajte si témy alebo mám tomu veriť že vy dovolíte 12-13 ročným deťom si farbiť vlasy?
Prosím vás ľudia nevymyslajte si témy alebo mám tomu veriť že vy dovolíte 12-13 ročným deťom si farbiť vlasy?
@anonym_5a6869 presne to iste najskor napadlo aj mna,Ale potom Si Si spomenula,ze ja som Si tiez v 10+ farbila vlasy fixkami,krepovym papierom atd..mozno to bolo myslene tak 🤷🏼♀️
@anonym_autor pošli jej na instagrame profil danielblack.official 🙂 potom jej povedz, že akceptuješ jej momentálne blbnutie hormónov, ale nesúhlasíš s tým do budúcna.
@anonym_autor zacina spoznavat samu seba, nezasahovala by som do toho ale skor bola oporou…
@anonym_5a6869 pred vyše 13r mala polovica mojej triedy nafarbenú hlavu, netvárme sa, že sa to nedialo a nedeje.
To so si mohla myslieť samé idiotske matky sa tu zišli
To so si mohla myslieť samé idiotske matky sa tu zišli
@anonym_5a6869 Sestra, musis byt dobry clovek,nie katyto oduty.
povedz jej ze nech je co chce stale ju budes milovat a podporovat ..v jej veku hold skusa a hlada samu seba.. socilane siete tomu este dopomahaju ze v tak malom tele sa tie hormony proste zblbli viac ako byva zvykom ...casom sa ukludni a zisti ci je alebo nie-to ty neovpolyvnis.. znamej dcera sa tiez obliekala ako chlapec aj tak vyzerala zhruba v tom istom roku ..tento rok ked sme sa stretli je cise stale divna ale uz ma aj zenskejsie veci na sebe a ukludnuje sa
Vlasy si farbila len tými sprejmi a šampónom ktorý sa po pár umytiach zmyje. Normálnu farbu by som ešte nedovolila. Jej spolužiačky si tiež takto farbia, v tomto veku je to bežné.
Vlasy si farbila len tými sprejmi a šampónom ktorý sa po pár umytiach zmyje. Normálnu farbu by som ešte nedovolila. Jej spolužiačky si tiež takto farbia, v tomto veku je to bežné.
@anonym_autor Zacal by som absolutnou podporou (aj ked asi divadlo z tvojej strany) Ak je to rebelizmus tak s tym nepocita
@wolf_ minimálne je super na to, že hlása, nech to nerobia mladí ľudia, sám je mladým človekom, treba pozerať na to, že niekoho nad 30-35r by 13 ročné decko nebralo vážne, veď všetci sme v 13-17r vedeli všetko najlepšie predsa 🙂. Takže áno, dospelá osoba už hodnotí celok, ale musíš sa v takýchto prípadoch vcítiť do pozície 13ročného dieťaťa, ktoré hľadá niekoho, kto chápe jeho “problém” ale súčasne mu povie, že to nie je problém.
Neviem....keď som ja mala cca toľko,tiež som sa obliekala ako chlapec. Hanbila som sa,že začínam vyzerať žensky,v chlapčenskej som sa cítila istejšie,držalo má to zopár rokov. Chvalabohu nikto vtedy žiadne trans neriešil. Bolo to obdobie.
Osobne si myslím,že mnoho dievčat a aj chlapcov to tak v istom období cíti,nejaký zmätok, hanblivosť.....
Ale teraz ide doba zvláštne rýchlo dopredu.
A inak,nemyslím si,že v 13r.rokoch je normálne farbiť si vlasy a nechty,či gélové,atď.
Rodič nastavuje hranice,nie dieťa. Hoci čo tak sledujem u svojich detí v triedach,tak aj mladšie dievčatá chodia nalíčené a s farebnými vlasmi. Škoda,že tak chceme mať deti veľmi rýchlo dospelé. Toto pre psychiku nie je ok vývin.
@anonym_autor
hľadá sa, buď to prejde, alebo nie. čo iné. nerobila by som z toho vedu, buď jej oporou, nevysmievaj sa, nezľahčuj. len počúvaj.
@anonym_autor pošli jej na instagrame profil danielblack.official 🙂 potom jej povedz, že akceptuješ jej momentálne blbnutie hormónov, ale nesúhlasíš s tým do budúcna.
@denkabemommy pozriem to, ďakujem za radu. Ja tú lgbt tému vôbec nesledujem a aj sociálne siete skoro vôbec nepoužívam tak to nepoznám
Neviem....keď som ja mala cca toľko,tiež som sa obliekala ako chlapec. Hanbila som sa,že začínam vyzerať žensky,v chlapčenskej som sa cítila istejšie,držalo má to zopár rokov. Chvalabohu nikto vtedy žiadne trans neriešil. Bolo to obdobie.
Osobne si myslím,že mnoho dievčat a aj chlapcov to tak v istom období cíti,nejaký zmätok, hanblivosť.....
Ale teraz ide doba zvláštne rýchlo dopredu.
A inak,nemyslím si,že v 13r.rokoch je normálne farbiť si vlasy a nechty,či gélové,atď.
Rodič nastavuje hranice,nie dieťa. Hoci čo tak sledujem u svojich detí v triedach,tak aj mladšie dievčatá chodia nalíčené a s farebnými vlasmi. Škoda,že tak chceme mať deti veľmi rýchlo dospelé. Toto pre psychiku nie je ok vývin.
@terezka1947 áno presne toto si myslím, ja som tiež v tom veku nebola nadšená z rastu pŕs, menštruácie, mám pocit že keby sa o týchto témach nehovorilo tak ju to ani nenapadne. To lakovanie nechtov a líčenie ja príliš nepodporujem, len som to uviedla ako príklad že tieto typicky babské zábavky veľmi chcela ešte nedávno, na makeup a laky na nechty míňala svoje vreckové, farbiaci šampón si pýtala a dostala ako darček ku 13. narodeninám. Ktorý chalan má v takom veku o to záujem?
@anonym_autor Zacal by som absolutnou podporou (aj ked asi divadlo z tvojej strany) Ak je to rebelizmus tak s tym nepocita
@martinmmartin áno toto sme sa bavili aj s manželom že asi budeme postupovať takto, ak by sme proti tomu bojovali tak to bude ešte intenzívnejšie chcieť. Len sa bojím reakcií okolia, v manželovej rodine sú takí silne veriaci, asi to neprijmú dobre
Takto. V útlom veku bolo moje dieťa výrazne "outdoorové" - behanie, bicykel, neskôr okolo 8 rokov začal adrenalín - skateboard, BMX, parkour.... Doma sa vedelo zabaviť len tvorením. Väčšina dobre mienených dievčenských darčekov si počkalo na mladšiu dcéru. Oblečenie zásadne neutrálne. Asi v 10 rokoch sme začali tušiť, kam sa to uberá, v 12 prišiel oficiálny coming out, do roka aj v škole a v podstate všade, hoci väčšina ľudí si myslela, že je to len fáza, výmysel. Dnes je to už dospelý muž, spokojný s tým, ,kto je.
Samozrejme, že to môže byť "len" fáza u vás, ale treba to prijať ako fakt a len čas ukáže. Tak "prinajhoršom" za mesiac, rok, dva zistí, že vlastne nie je trans, ale pre váš vzťah do konca života bude lepšie, ak to prekoná s vedomím, že mama by za mnou stála,aj keby čo bolo.
@anonym_5a6869 Dcerina kamoska ma od 10r.nafarbene vlasy na cerveno. Normalne hennou - ked si farbi mama,nafarbi aj dcere. Pre mna nepochopitelne,pre nu normalne.
Takto. V útlom veku bolo moje dieťa výrazne "outdoorové" - behanie, bicykel, neskôr okolo 8 rokov začal adrenalín - skateboard, BMX, parkour.... Doma sa vedelo zabaviť len tvorením. Väčšina dobre mienených dievčenských darčekov si počkalo na mladšiu dcéru. Oblečenie zásadne neutrálne. Asi v 10 rokoch sme začali tušiť, kam sa to uberá, v 12 prišiel oficiálny coming out, do roka aj v škole a v podstate všade, hoci väčšina ľudí si myslela, že je to len fáza, výmysel. Dnes je to už dospelý muž, spokojný s tým, ,kto je.
Samozrejme, že to môže byť "len" fáza u vás, ale treba to prijať ako fakt a len čas ukáže. Tak "prinajhoršom" za mesiac, rok, dva zistí, že vlastne nie je trans, ale pre váš vzťah do konca života bude lepšie, ak to prekoná s vedomím, že mama by za mnou stála,aj keby čo bolo.
@cairka
super! 🙏♥️
Svet sa zbláznil.
No, aj ja som bola bi, a v 18tke vystrihana na chlapca s košeľou na sebe a nikdy žiadne šaty. Jeej, mám 32 a 5 deti a manžela.. ;D
@cairka
super! 🙏♥️
@mondolina , ďakujem.
Ono, mne veľmi "pomohlo" , že presne v dobe, keď my sme to začínali žiť, tak začal robiť blog pán Švábenský o svojom synovi, ktorého neprijatie od spoločnosti dohnalo k samovražde. A mne došlo, že najhlavnejšie je, aby boli tu s nami ...
https://www.svetpodlagabriela.sk/
No, aj ja som bola bi, a v 18tke vystrihana na chlapca s košeľou na sebe a nikdy žiadne šaty. Jeej, mám 32 a 5 deti a manžela.. ;D
@ivangeline , no veď všetko v poriadku, bisexualizmus znamená, že ťa priťahujú obidve pohlavia 😉
@mondolina , ďakujem.
Ono, mne veľmi "pomohlo" , že presne v dobe, keď my sme to začínali žiť, tak začal robiť blog pán Švábenský o svojom synovi, ktorého neprijatie od spoločnosti dohnalo k samovražde. A mne došlo, že najhlavnejšie je, aby boli tu s nami ...
https://www.svetpodlagabriela.sk/
@cairka
presne tak....hlavne v našej homo- transfóbnej spoločnosti je dôležité prijatie vo vlastnej rodine.

no v prvom rade by som 13r selektovala soc siete ak sa tak naozaj citi vydrzi jej to aj bez nich nie. nechat sa oblbovat cez ne. asi by hol vhodny rozhovor o jej pocitoch. odporucam poradit sa v skole so skolskou psychologickou pre svoj pokoj ako s nou komunikovat drzim palceky