13 ročný syn nechce chodiť do školy
Dobrý deň, môj 13 ročný syn mi nechce chodiť do školy. Veľmi sa hanby, napr. keď sme v obchode nechce, aby som veľmi nahlas rozpravala, aby sa náhodou niekto na nás nepozrel... s nikým nekomunikuje, veľmi dba na to ako vyzerá, dokonca aký ma hlas či dobré zneje pri rozprávaní... Dobré sa učí, len nie je prebojný aj keď vie je ticho, neprihlási sa... V triede je sám deti sa j nemu ozývajú, ale on len odpovie a nerozvija komunikáciu, je taký neprisposobivý sa mi niekedy zdá.... Chlapci v jeho veku rozoberajú frajerky, fajčia niektorí... On je najmenší z triedy aj z toho ma dilemy, je veľmi citlivý.... Neviem ako mu pomôcť, stále mu dohováram, že je šikovný, múdry, že by sa mal trošku odvahy ale on len čaká kedy konečne odzvoní.... 🤷🏽♀️🤔😢
Moj syn je tiez najmensi s triedy, o chvilu ma 12... lenze jemu sa pusa nezavrie a ma tam svoju partiu, takze problem nemame... priebojny/nepriebojny, ukecany/tichy v kolektive je povaha... tym, ze zmenite skolu alebo bude uceny s domu tomu zas nepomozete...tu je aspon ako-tak uz zabehnuty. Viac, ako ho pozitivne motivovat nepomoze, on musi dozriet a vybudovat si to sebavedomie hlavne u seba v hlave.
@stvura toto si inak napisala tiez podstatu problemu posledne dva roky deti psychicky velmi utrpeli, socialne kontakty na minimum, mesiace doma, mesiace bez kruzkov, tolko depresivnych a psychicky labilnych deti, co riesia psychologa v okoli sme nikdy nemali... synov 11 rocny kamarat prvy den ked nastupovali po dvoch mesiacoch dostal v autobuse zachvat paniky, ze je tam vela ludi 🤐 Syn s nim musel vystupit a dat ho doporiadku a volat jeho mame... v tomto vdaka bohu aspon ze mame doma 4 deti, ze nemaju sancu byt uplne sami, ale tie deti, co boli mesiace sami jedinacikovia a pocitac/mobil nic ineho, to bolo podstatne horsie na psychiku... a je v nedohladne, ze sa situacia zlepsi.
@naduska007 13 je najhorší vek, úplne ťa a aj jeho chápem, môj syn bol podobný a tiež najmenší v triede, začal rast az po 13 tich a zrazu mal 170cm. Teraz ma 16 preč a tiež sa ešte hľadá, ale už je to omnoho lepšie. Chce to trpezlivosť a veľké pochopenie. Neboj bude z neho dobrý chlap.
@naduska007 psychológ tu pomôže aspoň tebe ako ho ďalej rozvíjať. Poznám takého muža (mužov kamarat)... Tak sa hanbil v puberte, na ulici sklonena hlava aby ho nik nevidel, aby chodil ako duch. Rodičia s tým nič nerobili, bolo to povahou, má dvoch ďalších súrodencov normálnych s rodinami.
Prerástlo to však do toho, že keď mal 14-15 a objavil alkohol, polepšilo sa mu to. Nechcel už komunikovať bez neho, zistil aké je to úžasné sa nehanbit a rozprávat s ľuďmi. Sám to dnes tvrdí, že sa mu to tak zaľúbilo až to prerástlo do alkoholizmu. Je to čistý alkoholik, chodí po alkohol ak nemá aj k nám, lebo sa hanbí ísť do obchodu tak muž mu kúpi a vezme si od neho. Chodí robit švagrovi za alkohol a pár drobných. Hold, inak komunikovať s ľuďmi nevie ak nemá svoju hladinku
@naduska007 Ver, ze nie vsetci 13r chlapci rozoberajuu frajerky a fajcia....skor tak pocitacove hry 😂😂 No ale k tvojmu synovi a jeho problemom. Moja dcera mala podobnu krizu chodenia do skoly po lockdowne v maji/juni minuleho roka. Boli doma cca 6 mesiacov. Najprv som myslela, ze vymysla, ale nakoniec z toho bola normalna ludska uzkost. Su v citlivom veku a ked ich na dlhu dobu odseparujes od vrstovnikov a normalneho socialneho prostredia, tak to moze mat aj takyto dopad. Nam pomohla jedna navsteva skolskej psychologicky, ktoru sme navstivili jedno rano, ked pred skolou mala hysak, volala mi s placom, ze ona do tej skoly fakt nechce ist. Isla som na to s pochopenim, ze verim jej pocitom, ale musi zabojovat so strachom a ist tam. Ze kazdy jeden den, ktory zvladla tam ist, ju robi silnejsou... Tento rok...klop..klop..klop vsetko normalne.
Toto je podľa mna na psychológa. To že deti sú zatvorené v podstate už 3. rok doma sa proste na deťoch musí prejaviť
Take prilisne sledovanie sa mize byt začiatok nejakého psychického ochorenia
Ja byt tebou, proste idem k psychologické
Ale su tak podla mna a take normalne prejavy, ze sa v spolocnosti hanbi a nechce na seba upozornovat. Moja dcera neznasa, ked jej chcem nieco povedat, ked ideme s niekym vo vyztahu. Mam byt ticho, lebo sa vtedy citi trapne a ja to chapem..a tiez nemaju moje pubertlane deti radi, ked rodine alebo kamaratkam rozpravam o nich (asi preto vyuzivam anonymne forum 😀), vzdy mi dcera povie, mami, rozpravaj laskavo o sebe a nie o nas..jednoducho sa citi v rozpakoch, ked by mala byt v spolocnosti stredobodom pozornosti a este v nejakych trapnych rodicovskych temach ako skola, kruzky a podobne :D...o fotkach na socialne siete, alebo nieco podobne ani nehovorim, to by ma obaja zniesli pod ciernu zem..maju obdobie, ked sa vyrovnavaju so svojim meniacim sa vyzorom, rolou v spolocnosti, nechcu byt "strapnovani" rodicmi...toto zas ako mama musis chapat :D
@dadis
@naduska007 to je povahou.cim viac budes do neho rýpať, že má byť odvážny a smelý tým si bude pripadať neschopnejsie.Ktory puberťák má rád, keď sa ho mama pýta v obchode či chce jogurt či Pribinak🙂asi bude introvert, ktorý nemá potrebu na seba upozorňovať, malo komunikovať je to strašne citlivý vek.Ale určite ho treba podporovať, neporovnavat s ostatnými musíš ho prijať taký aký je.Lebo si bude pripadať divný.Ak si ty extrovertnejsia povaha ťažko ho pochopíš.On si svoju cestu nájde, ale psychológom nič nepokazís.
@luccija Super si to vystihla, ze neprovnavaj, lebo si bude pripadat este neschopnejsie a divnejsie ako ostatni 👏👏👏 Lebo v puberte si tak pripadaju podla mna vsetci...niektori sa to snazia zakryt to prilisnym sebavedomim, vystrednostami, ini su radsej v uzadi...ale ten pocit, ze su divni a radi by boli ako ostatni, maju asi komplet vsetci 😅
tazko ho v tomto pripade budes k niecomu nutit. musi si tym prejst a odhodlat sa byt priebojnejsi, aby mal teda kamaratov. neprirovnavaj ho pred nim k nikomu inemu, to mu podla mna ublizi este viacej. ono sa to casom isto zmeni
@stvura presne ako píšete, môj syn bol medzi tými chlapcami obľúbený, veľký srandista, náhle ako prišla pandémia, boli doma, on ostal vysieť, tamtí chlapci sa stretávali lebo bývajú vedľa seba "zmužneli" a on ostal stále chudý maličký... 😢
@luccija ja som vďačná za to aký práve je, je to veľmi epmatický chlapec, ja mu vravím, že to čo prežíva je normálne, že viacerí majú problémy, že sa musí prekonať, že to všetko prejde, že nech si nezakladá na všetkom čo si druhý o ňom myslia.... Ďakujem všetkým čo mi napísali aspoň viem, že ten problem v určitej miere je "normálny " Veľká vďaka ešte raz🤗❤️
@stvura no aj toho sa bojím buď stredná ako nové prostredie im pomôže alebo sa to zhorší. Sú vo veku kedy musia samy so sebou bojovať a my ich môžme ako rodičia len nasmerovať🤷🏽♀️❤️
@naduska007 nič si z toho nerob, v 13 tích je svet jedna veľká katastrofa, minraky sám zo seba hádam najväčšie z celého života a hanbis sa dokonca aj pred vlastným psom....
Nechaj ho v kľude pubertit, za pol roka - rok to bude iné...
Moja je 7-mačka, od malička spoločenská, na každom ihrisku mala kamošov tak do 3 sekúnd ako prišla a teraz zalezena v izbe každého sa hanbí. Do obchodu keď ideme skryje si tvár ofinou že vyzerá ako nejaký pastiersky dunčo len aby ju nikto nevidel 😃😃
ja mam nieoc podobne doma, tiez 13, nechce chodit do skoly, ma svojich kamaratov, ale len 2, zvysok sa spravaju ako male deti-tak hovori, nerozumie si s nimi vobec. tiez ho zaujimaju pc hry, predtym chodil tiez na sport, tiez nerad puta na seba pozornost, pritom paradoxne je taky vyrazny typ-vysoky, s dlhymi nohami a kuceravymi vlasmi, co mu rastu tak divne dohora😲
takze kazdy si ho hned zapamata😀, co neznasa.
vobec ho nezaujima moda, znacky, je velmi bystry. proste tak nejak sa nevie zatial zaradit nikde. ale s ludmi problem nema, aj ked vyhlasuje, ze ich nema rad, jeho vzor Sherlock Holmes s Cumberbatchom 🙂
Skúsila by som ho prihlásiť na nejaký krúžok, šport v ktorom bude Dobry a to mu dodá sebavedomie.
Tak neviem, mne to zas normálne nepríde, hlavne ak bol predtým nejaký živý, iný.
A už vôbec nie je v poriadku keď ešte aj teba upozorňuje v obchode, aby si bola tichšie. Nemá náhodou depresie?
@naduska007 z vášho popisu dole by som teda skôr to pripisovala tomu, že ešte nemá toľko sebavedomia, že ešte nezmuznel a pod. Ako rádia vyššie, určite nejaký šport... Zosilnie psychicky aj fyzicky 🙂
Aky ma vztah s otcom? Co kruzky nejake?
@stvura pre mna za mna nech chodi online na šachový krúžok ked to splní účel a bude sa cítiť lepsie
@stvura n, aby potom pibedali, že im dohadzujeme kamarátov 😁strašná doba ozaj🤷🏽♀️😰
@kofa77 to aj môj hovorí, že nemá rád ľudí... To čisto intelektuálné deti v 13tich😁

@naduska007 sú veci, ktoré patria k životu a bude sa musieť s nimi zmieriť. Aj ty. Nepomôže ti , ak ho budeš držať vo vaticke, môžeš ho nasmerovať ale viac nič.