14-ročná dcéra chce mať zajtra so mnou babský deň
ahojte mam dcerku 14 rocnu, a zajtra by sa malo idt do skoly viem. Nikdy som toto neurobila ale opytala sa ma či by sme si nemohli zajtra urobiť taky babský den. Dcéra je na gymnaziu a nikdy sme takto nevynechali len mi to prislo ako super napad urobit si predlženy vikend. Veľmi málo sa vidime kedže stale pracujem. Myslite ze to je dobry napad?
@kvetinka75 lenže v škole byť musíš, či chceš, či nechceš. Fakt nevnimas ten rozdiel? Koľko detí ak by si sa ich opýtala, či reálne chcú byť v škole, koľko z nich by chcelo? Ty z práce, ktorá sa ti nepáči, môžeš odísť slobodne. Dieťa zo školy, v ktorej sa nu nepáči, odísť nemôže. Toto je zásadná vec. A to, že ty v práci tiež musíš dodržiavať niečo, to je tvoje slobodné rozhodnutie, nemusíš byť v práci, kde nesuhlasis s nastavenymi podmienkami. A áno, ja si v práci robím to, čo chcem. Zariadila som sa tak, nakoľko si viac cením svoju slobodu. Takže voľno mám vtedy, keď chcem.
@kikaval tu aspoň vidíš ako ti pravdepodobne klamala
@akvi nemusíš chodiť do školy, prečo by musela? Deti z určitých menšín nechodia. Alebo sa môže aj doma vzdelávať.
@kvetinka75 máme povinnú školskú dochádzku, je to v zákone. Väčšina ľudí zákon dodržiava, lebo nechcú byť sankcionovani. Menšinám nevadia sankcie, je to ich rozhodnutie. Ale väčšina ľudí nechce prísť o deti ani ísť do väzenia.
Ja to vidím ako veľmi dobrý nápad a príležitosť ako sa ešte viac zblížiť 😉 mama má byť aj kamarátka a zároveň opora. Je krásne ak dcéra matke verí a zdoveruje sa jej....nijak inak sa to vybudovať nedá, len tým, že budete spolu tráviť čas ♥️
@akvi ešte raz - existuje aj domáce vzdelávanie. Už dosť detí tak funguje. Takže ak sa nechce niekomu sedieť v škole a rodičom sa zdá ,že sú súčasťou systému, ktorý sa im nepáči, môžu dieťa vzdelávať doma. Na výber je vždy. Už si viem predstaviť, akby nebola povinná šk. dochádzka, čo by bolo. Myslím že všetci si to vieme domyslieť.
Aj ja nechávam občas syna doma a urobíme si výlet aj počas školy, keď mám dovolenku. Ale ja vždy učiteľovi vysvetlím dôvod, zatiaľ nebol žiadny problém. A ak tvoja dcéra zbytočne neblicuje pravidelne, tak nevidím dôvod jej nevyhovieť
Niektore ste tu pisali, ze ste mali prisnu vychovu. Ja som prisnu vychovu nemala. Napriek tomu ma rodicia nikdy neuvolnili zo skoly napr. v den pisomky, ak som sa nestihla naucit. Nikdy ma len tak nepytali zo skoly. Po lekarovi som isla vzdy naspat na vyucovanie. A mozno to bolo aj dobre. Som zodpovedny clovek a ked je problem tak od neho neujdem (aj ked je prva myslienka - utek). Ale ho vzdy vyriesim a zabojujem. Ale mozno to je tou vychovou, kde mi bolo doverovane. PS: samozrejme, ze nie s kazdym dietatom sa tak da fungovat.
@miskaska ja som tiež nemala prísnu výchovu. Platili určité pravidlá a rodičia mi dôverovali. A fungovala som takisto ako ty. Ja som tiež zvyknutá riešiť problémy a nie utekať pred nimi. Mám zodpovednosť ale na druhej strane, nenechám si so sebou mávať a nenechám sa využívať. Robím čo ma baví a nepotebujem sa kade-tade zašívať a hľadať výhovorky
Ja by som nechala ,ak nevynechava veľa a je to len občas,tak prečo nie🤷
Ahoj,
Ja zijem v Nemecku. Tu by ti take cosi nepreslo. Mala by si na krku ucitelku,riaditela a mozno aj socialku… mna vzdy fascinuje benevolentnost skolstva na Slovensku. Skola- dostanem vynimku a idem na dovolenku. Tu je cosi take nemozne. Nie nie je tu vsetko lepsie. To iste nie. Ale skolska moralka sa mi tu paci viac.
K tvojej otazke. Ak cez vikend pracujes a vtedy nemozes tak by som na tvojom mieste urobila vynimku a stravila babsky den. Vam obom to len prospeje. Tvoja dcera nesmie mat pocit, ze vsetko je dolezitejsie nez ona. To na jej psychike moze zanechat horsie nasledky ako par vymeskanych vyucovacich hodin. Uzite si to
Je to perfektný nápad. Tak ako si ty občas potrebujes zobrať DV, tak aj dieta môže byť už preťažené. Nie je na to nič zle. Učíš ju takto tomu, že musíš aj oddychovať, nie sme stroje. My sme to takto urobili našim chlapcom. V piatok nešli do školy a išli sme na turistiku. Vôbec ich nenapadlo vymýšľať, že aj ďalší týždeň a pod. Dohodli sme sa, že keď bude nejaké náročnejšie obdobie, tak si urobíme jeden voľný deň. Napr. raz za 3mes a pod. A buď šťastná, že dcera chce tráviť chvíle s mamou. Ja si to veľmi vážim.
@kvetinka75 nemôžeš porovnávať DV, pre väčšinu rodín nereálna možnosť. A ani DV nie je vyhnutie sa systému, je to len malá náplasť na infarkt.
@akvi ale systému sa úplne vyhnúť nedá, musíš jesť, musíš sa obliekať, takže musíš produkovať nejakú protihodnotu tomu, že ti niekto druhý dopestuje, dochová spracuje.
Ak vieš ako , daj napíš
@kvetinka75 nie nedá, ale môžeš si v rámci neho vytvoriť ostrov pozitívnej deviácie.
@akvi ja ho mám vytvorený. Ja som so svojim životom spokojná. A k tomu patrí aj to, že určité veci som a určité veci nie som ochotná akceptovať - myslím všeobecne.
@kvetinka75 to je v úplnom poriadku. A tak isto je v poriadku, ak to niekto iný má inak. A pozitívna deviácia v rámci školstva môže byť aj to, že si vezmem svoje dieťa na výlet vtedy, keď chcem. Dieťa nepatrí štátu, patrí samé sebe a ja som zaň zodpovedná, preto naozaj nevidím jediný dôvod, aby som ho zo školy nevzala vždy, keď to uznam za vhodné.
Minule som čítala také múdro - ak ťa dieťa prosí, aby si s ním trávil čas, tráv s ním čas. Ak s ním tráviš dosť času na to, aby malo naplnenú citovú nádobu, nebude ťa prosiť o ďalší čas.
Ja si myslím, že je dôležité, aby dieťa vedelo, že škola a práca nie sú najdôležitejšie v živote. Veď ak by boli, bol by to riadne naprd život. Nevravím, že nemáme študovať a pracovať, ale jejdanenky, deň voľna s mamou v štrnástich? Veď to je ako splnený sen, že ma o to žiada!
@akvi ale veď to je v poriadku, nech sa autorka zariadi ako chce. Ja som len napísala svoj pohľad. Už keď sa pýtala.
Taky den s tebou jej da viac ako aj mesiac v tom nasom nefunkcnom skolstve.
Bože ja keď toto čítam 🤦♀️ ďakujem za to akú mamu mam🙏😁 autorka, jasne ze by som išla a nabudúce sa nepýtala na MK🤣
Autorka - uz si sa zrejme zariadila 🙂
Ale vies, co mne napadlo ako prve, ked som to citala? Ze je super, ze 14r pubertiacka chce den stravit s mamou.
Ja by som bola na tvojom mieste za. S pripomenutim, ze je to jednorazova zalezitost. 🙂
Ked tu citam, tie burlive reakcie k tomu, ze dcera vynecha s tvojim dovolenim 1 den, tak sa nestacim cudovat..
Jednak to aj tak musi vsetko dohnat. A tiez ide predsa o vynimku, neznamena to, ze ju ucis nezodpovednosti. A tu by niektore hadam aj socialku poslali..
najlepsi napad aky moze byt 😊
S mojou maminou som taký deň mala ,prečo nie ?
Náhodou to navrhla aj keď bola škola ,učivo som dobehla a dala som si s maminou ten krásny deň , ☀️nákup,výlet a zakončili sme ho večer horúcou čokoládou v reštike 😀🥹♥️ čo by som za to dala teraz keď býva v DE 😏♥️ za mňa určite choď !
@akvi na rozdiel od teba ja mam svoju prácu rada, rada do nej chodím a napĺňa ma. Tiez mi vychádzajú max.v ústrety, ale zase aj tu platia urcite pravidlá, teda že odtiaľ potiaľ.
@kvetinka75 ti to veľmi pekne vysvetlila - si súčasťou určitého systému a mas svoje práva a povinnosti. Prepáč, ale viac nema zmysel s tebou diskutovat, lebo tvoje názory sú od veci. Maj sa

My sme mali akurát s dcérou dnes. Večer sa cítila veľmi choro tak ostala doma a keď mi mamina zavolala či ideme do mesta hneď bola zdravá. Super sme si to užili a myslím si, že bude na to dlho spomínať. 😉