14-ročná dcéra nechce chodiť k starým rodičom
Akurát som tu videla diskusii o výchove starých rodičov k malemu dieťaťu. My máme trošku iný problém, naša dcéra 14 ročná nechce chodiť k starým rodičom. Vždy keď tam ideme plače v aute, chytí úzkosť a začne sa triasť. Totižto keď je s nimi nerešpektujú, že je v puberte a stáva sa z nej dospelá osoba. Stále ju za všetko buzerujú, napríklad aj to aké knihy číta a vezmú jej tú knihu, lebo vraj je to hlúposť. Vezmú jej telefón, nie na chvíľu ale kľudne na celý týždeň, alebo v lete sú na dvore, zamknu dom a ona musí byť s nimi, aby bola na čerstvom vzduchu. Začalo to minulý rok po letnej dovolenke, každý rok berú vnúčatá. A nemohla ísť kvôli tomu do tábora, lebo dali práve ten termín bez opýtania. Ako im to vysvetliť ? Alebo si z nej robia srandu keď je v plavkách, že na čo jej to je tá podprsenka keď tam nič nemá a podobne. No a ona si začala myslieť, že ju nemajú radi, lebo jej sestre to nerobia, ani ostatným vnúčatám. Ako to riešiť ? Keď im ju nechcem dať som zlá ja, keď im nezdvihne telefón, volajú mne, že čo je zduta a aký má problém , a že by som to mala riešiť toto správanie. Aa potom prídu na návštevu a starký ju stíska a nechce ju pustiť a jej je to nepríjemné. A naschvál jej robia do prieku.
Ty nedas dieta do tabora, lebo oni si vymysleli nejaky termin, ked ma k nim prist? To si robis snad srandu nie? Oznamim, ze ma vtedy tabor a vybavene. Mne pride cudne, ze im na rovinu nepovies o co ide, nestopnes ich pri kazdej vysmievajucej vete a razne nepovies, ze toto neakceptujete. Su to tvoji rodicia, musis si s nimi urobit poriadok ty. Cudujem sa, ze ich uprednostnujes pred vlastnou dcerou.
no nech sa hnevajú, nech si myslia čo chcú, tiež som sa odstrihla od istej časti rodiny, nič nám to nedávalo, len stresy a traumy načo je to dobré? aspoň majú o čom hovoriť 🙂
starsia generacia uz nemusi rozumiet dnesnym detom, naozaj sa vela pomenilo. predtym decka viac casu travili spolu, behali von. oni svoje deti vychovavali este v inej dobe a rovnaky model chcu mozno aplikovat aj na vnucata. skuste ju podprovat, pripadne sa jej opytajte, aky vztah ma k ostatnym detom, ktore u starych rodicov budu. my sme sa bavili na prazdninach so sesterkami a na babku sme si spomenuli casto az vecer. mozno medzi nich vekovo nezapada alebo sa nevedia spolu zabavit.
aj nam babka aj starka vedela povedat nieco, co nas zamrzelo, ale teraz sa na tie poznamky pozeram uplne inak - vtedy som bola dost vztahovacna na vsetko. skuste tam chodit s nou a nenechavajte ju tam samu, ak sa tam neciti dobre. casom mozno naberie sebavedomie a nebude vnimat niektore poznamky ako utok alebo ich bude brat s nadhladom - ze neboli myslene zle. teraz ju to zranuje, podporujte ju a aj jej vztahy so starymi rodicmi, so sesternicami. nenechavajte ju tam, ked tam ist nechce, ale ani by som netrhala medzi nimi vztahy odlucenim.
Prepac, ale keby spravili mne rodicia to, co si napisala, ze ked ty im nieco povies, tak ta nerespektuju a idu hned volat vnucke a hust jej do hlavy, by som ich ja ako matka strihla na nejaky cas uplne od deti aj od nas ako rodiny, aby mali pekne cas sa zamysliet a s detmi by som sa porozpravala a vysvetlila, ze teraz sa im telefony dvihat nebudu.
To nezmenis. Rodicov nezmenis. Evidentne si na nu zasadli a evidentne ju zrejme lubia menej ako ostatne vnucata. Je to bezny jav. Tak sa s tym zmier a chran dceru a nie ich.
K takým ľuďom by som svoje deti veru nedala... K jednéj su dobrí a druhú šikanujú ponižujú ?? Dufam ze toto je fake téma, lebo neverím ze ako matka si schopná tam dovliect svoje dcéry k takým hnusnym Ľuďom...
"nemôže si moja dcéra myslieť, že ju neľúbia. Chcem, aby bola v poriadku!"
ale oni ju neľúbia, šikanujú ju, robia si z nej terč... ona nie je na vine, ale oni
Zmenis to tak, ze budes stat na strane dcery a nie na strane tvojich manipulativnych a neempatickych rodicov.
Je to tvoja sanca naucit ju, ze takychto ludi nemusi mat rada, aj ked su to jej stari rodicia. Pokial by mna takto niekto sikanoval, uz tam nepojdem.
Ved ale asi ju ani nelubia,ked jej toto robia 🤔
To sa neda citat...
Preco to svojej dcere robis??
Ju uistit, ze tam nasilu chodit nemusi, ze sa ich nemusi bat, ze stojis za nou!
Starym rodicom povedat pravdu. Priamo, bez emocii , bez obvinovania, ze tam uz tvoje dieta nepride a preco tam nepride. S tym, ze si nezelas, aby jej cokolvek vycitali a ze ked sa rozhodnu oni na ich vztahu pracovat, plne a velmi rada to podporis!
Prečo používaš výhovorky a klameš? Veď povedz pravdu
to su tvoji rodicia? Ziadne vyhovorky, preco nemoze prist. Sadnut si s nimi a vysvetlit im, ako jej ich spravanie ublizuje a ked to nezmenia, tak tam nebude chodit, lebo nechce....hotovo....
V taom veku som.uz nechodila na prazdniny k babke :D
Ja by som.ju tam.uz nedavala, ked nechce.
No lenze správajú sa k nej tak akokeby ju naozaj nemali radi. Zmeniť to musia oni...
@lucka_ke nikdy takýto neboli, ale ona je najstaršia. Možno to robia preto, že to nepoznajú. My ako deti so súrodencami sme nemali také "vymoženosti" ako dnešné deti, aj sa zmenila doba, len to nepoznajú. Ja ich neobhajujem, len sa snažím si to vysvetliť. Keď bude treba, dcéra sa s nimi nebude stretávať dokým nebude chcieť. Len mi je hrozne ľúto ako sa to všetko vyvrbilo.
Prepáč, ale mne pripadá tvoje konanie zvláštne. Dcére zrušis tábor, lebo starí rodičia si myslia práve vtedy ju vziať k sebe,vymýšľas si výhovorky, namiesto toho, aby si im rovno povedala, prečo tam dcéra nechce chodit a trápi ta len to ako dcere vysvetliť, že stari rodičia ju ľúbia, aj napriek tomu, ako sa k nej chovajú?
Toto ako vážne? Ci si len srandu robíš?
Na tvojom mieste by, som im už dávno povedala, že sa chovajú ako streleni a kým to nezmenia, tak dcéra tam proste chodiť nebude.
Akoze zavru ju na dvore v podprsenke a vysmievaju sa jej naco nosi podprsenku,ked tam nic nema.Co dedko ju chce vidiet nahu?Mne to prode strasne slizke a uchylne.By som si na dedka posvietila.
Prečo im nepovieš co je vo veci? Tak babka s dedkom sa môžu chovať ako generál, vnúča stale diriguju, veď nech vedia následky, že prečo tam nechce chodiť. a nechápem prečo ju nútiť. Nechce,tak nechce, max návšteva na hodinu a dobre, keď budeš vidieť,že sa správajú k nej milo tak dlhšie. Tiež to neprehaname s návštevou kde na mňa niekto povie ,,joj to je zla mama,mama nedovoli...,, (a podobne)ja si myslím,že nikde nemáš zákon aby vnučka trpela taky teror.
Ty ju vlastne nutis byť s niekym kto si na nej masti svoje ego.
Moj svokor tiez zobral synovi a ostatnym vnucatam mobily, ked boli na prazdninach. Vobec som sa nehnevala, nepotrebujem, aby boli non stop na internete.
Zasiahla by som, ak by sikanovali kvoli telu. Bodyshaming je tak oblubeny u starsej generacie.
Rovno povedz:" Mama, otec , ale vasa vnucka uz nechce prist na prazdniny. Uz je teenagerka a chce byt so seberovnymi detmi."
Samozrejme na navstevy chodit, ale nemoze byt dcera "nedotkliva". V podstate to ma predpripravu do zivota. Ked jej v praci povedia, ze robi nieco zle, zostane doma?
akože ju tam nenútiš, keď dcére zrušíš tábor kvôli dedkovi a babke? Toto by som decku nikdy neurobila. Protirečíš si, lebo píšeš, že ju tam nenútiš chodiť. Ak by si ju tam nenútila chodiť, nepošleš ju miesto tábora babke a dedkovi na dvor. Choré, choré, choré. A ty sa od nich odstrihni tiež, evidentne ti škodia minimálne tak ako tvojej dcére. Veď sa ich bojíš.
Ja som prestala s babke chodiť keď som mala asi 12, stále si myslela že mama nás proti nej hucká a mohli sme jej to vysvetľovať koľko sme chceli, furt hovorila svoje. 🙄 Takže tvoju dcéru aj chápem
O dcére sa vyjadris že je trúba. Ty si čo?
Veď dcéra necíti v tebe ochranu a podporu, preto cela pokakaná od strachu dvihne babke a dedkovi mobil
Ty si neodpovedala napr na moju otázku: ty robíš čo? Stojíš a pozeráš?
Ty ich stale obranujes. Neviem ci si to uvedomujes, alebo nie, ale robis to. Oni su dospeli ludia. Maju sa vediet spravat! Co nepoznaju? V ich veku nepoznaju, ze sa nemaju dietatu posmievat (za tu podprsenku, napriklad)? To nemyslis vazne! Oni nevedia, ze ked ty im nieco povies, tak ist hned volat vnucke a konfrontovat ju je zase prekrocenim vsetkych hranic? Ale vedia a nema to nic spolocne s dobou, v ktorej sme rastli my. Radsej bran svoju dceru aktivnejsie a prestan ich ospravedlnovat.
Presne to co si napísala sem musíš povedať aj im a keď to nebudú rešpektovat, tak ty rešpektuje dcéru, ze tam nechce chodiť, nie je zo koli tomu, ze by s ňou plieskala puberta, ale koli tomu, ze si z nej robia doslova dobrý deň... Ty si jej rodič a nie oni, keď jej ty dovolíš nejakú knihu oni to musia rešpektovať, keď si jej kúpila telefón, tak oni nemajú právo jej ho zabavovat na týždeň, nepoviem, ze by jej ho zobrali napríklad počas jedenia, keď by miesto jedenia pozerala do telefónu, ale takú ešte nehrali, aby som si nestala svoje dieťa, aj keď by to malo pred vlastnými rodičmi... Ako sa musí cítiť dcéra, keď ju tam nútia chodiť a oni sa k nej takto správajú, len k nej a k žiadnemu inému vnucatu
Si koledujes o to ze o par rokov sa dcera nebude bavit nie ze s nimi, ale ani s tebou.
@elmivelmi toto mi presne napadlo... A na záver veta:"Aa potom prídu na návštevu a starký ju stíska a nechce ju pustiť a jej je to nepríjemné." V kombinácii s komentárom k podprsenke a tým, že 14 ročná plače a trasie sa cestou v aute, by mi svietili všetky kontrolky....
Nebrala by som ju tam ak nechce a vysvetlila im že ak sa takto budú správať nebude tam chodit

Tak posledný krát. Všetko vedia! Vždy sú ju zastanem! A nenutim ju tam chodiť! Ja chcem vedieť ako to zmeniť, nemôže si moja dcéra myslieť, že ju neľúbia. Chcem, aby bola v poriadku!