icon

14-ročná dcéra nechce chodiť k starým rodičom

3. júl 2023

Akurát som tu videla diskusii o výchove starých rodičov k malemu dieťaťu. My máme trošku iný problém, naša dcéra 14 ročná nechce chodiť k starým rodičom. Vždy keď tam ideme plače v aute, chytí úzkosť a začne sa triasť. Totižto keď je s nimi nerešpektujú, že je v puberte a stáva sa z nej dospelá osoba. Stále ju za všetko buzerujú, napríklad aj to aké knihy číta a vezmú jej tú knihu, lebo vraj je to hlúposť. Vezmú jej telefón, nie na chvíľu ale kľudne na celý týždeň, alebo v lete sú na dvore, zamknu dom a ona musí byť s nimi, aby bola na čerstvom vzduchu. Začalo to minulý rok po letnej dovolenke, každý rok berú vnúčatá. A nemohla ísť kvôli tomu do tábora, lebo dali práve ten termín bez opýtania. Ako im to vysvetliť ? Alebo si z nej robia srandu keď je v plavkách, že na čo jej to je tá podprsenka keď tam nič nemá a podobne. No a ona si začala myslieť, že ju nemajú radi, lebo jej sestre to nerobia, ani ostatným vnúčatám. Ako to riešiť ? Keď im ju nechcem dať som zlá ja, keď im nezdvihne telefón, volajú mne, že čo je zduta a aký má problém , a že by som to mala riešiť toto správanie. Aa potom prídu na návštevu a starký ju stíska a nechce ju pustiť a jej je to nepríjemné. A naschvál jej robia do prieku.

pribinak
3. júl 2023

@nickpick dedo, vlastný dedo má narážky sexuálne charakter smerom k 14 ročnej vnucke ……….takýto “detail” si si nevšimla?

Choré čo píšeš……

pribinak
3. júl 2023

@janage ako ju to ona matka naučí? Keď ani sama nevie rodičom povedať čo sa deje a používa výhovorky typy že je chorá a má sa veľa učiť ?

Sama si nevie dať rady a nie aby decko niečo naučila, žiaľ

jaskolka
3. júl 2023

Zaujímavé, že autorka sa už neozýva....

sense
3. júl 2023

Dcéru nenúti, a rodičom povedz ze ma teraz také obdobie nech to rešpektujú. Nech jej nechajú čas., inak sa môže stať že zanevrie úplne.
Aj ja som zanevrela a viac prilnula k druhej babke lebo ta ma rešpektoval, kdezto prvá mi vnucovala ich spôsob života a nič nebolo dosť dobre

nickpick
3. júl 2023

@akiana ukludni sa ok? …. mimochodom ti dvaja stari chreni su jej stari rodicia, ktori su jej rodina…boli s nou odmalicka a ma ich rada…totalne zovseobecnujes a tvoje argumenty o tyranii a domacom nasili s temou vonkoncom nesuvisia…fakt je, ze stari rodicia nevedia vyhodnotit ze ich spravanie vnucke ublizije, ani po tom, ked ich na to upozornila viackrat ich dcera…chod si zabehat, zjavne to potrebujes, naco su dobre tie vulgarizmy a vyhroteny slovnik? u vas doma to tiez tak bolo? nadavky lietali?

nickpick
3. júl 2023

@pribinak ako znela ta narazka od deda? je mozne ze sa prispevok o narazke zjavil az po mojom komentari….?

nickpick
3. júl 2023

@lucia13022023 to napisala autorka? lebo v prispevku je napisane ze “oni komentovali” plavky autorkinej dcery a nie dedo….

akiana
3. júl 2023

@nickpick To decko ma panicke zachvaty uz v aute, ale jasne, vsetko je v poriadku a mala by sa oducit vztahovacnosti. Spolocne DNA neznamena, ze cloveku treba trpiet taketo uchylnosti.

nickpick
3. júl 2023

@akiana mas nejaku takuto osobnu skusenost? lebo reagujes vemi prehnane….az osobne…ak ano neposudzuj rovnako vsetkych na zaklade vlastnych skusenosti …ano autorkini rodicia sa spravaju nevhodne, nechapu, ze je ina doba a su veci ktore sa proste nehovoria dospievajucim dievcatam, matka sa snazi situacii riesit, preto si sem aj prisla po radu, namiesto toho ju tu caka sprska urazok a vulgarnosti….tolko o pomoci zien inym zenam…

nickpick
3. júl 2023

@jaskolka ani sa necudujem, po tych primitivnych reakciach…

elmivelmi
3. júl 2023

@nickpick tak vypoveda ten tras v aute a narazky,ako nehnevah sa nemusi to byt vibec tak ako to tu piseme.Ale ja by som radsej bola obozretna,lebo clovek nikdy nevie.V Nemecku napri kazde5 dieta je zneuzivane rodinnym prislusnikom.A tie deti mlcia ,velakrat sa oriznaju az v dospelosti a niektore ani nevedia ,ze boli zneuzivane lebo im to pamat nedovoli,spomenu si az v dospelosti nahodne,zabkesky a az pomocou terapii si spimenu.
To je velmi citliva tema a hlavne sa nou malokto zaobera.
Mne by dceru ou spravanie bolo cudne,ma 14 r puberta-taka sa vie slovne obranit,praveze taketo deti su uz drze a nie ze ma dieta blok,trasie sa v aute a proste na fakt ze nu vymknu nevie adekvatne reagovat,kebo je pod natlakom?A pod tym oni myslela akoze koho podla teba.Ved z konceptu to je jasne citatalne.

nickpick
3. júl 2023

@elmivelmi tym myslela oboch starych rodicov, nie deda, z jej opisu nie je zjavne ktory z nich to povedal, dedo ju silno stiskal, to niekde autorka spomenula ale nie ze on konkretne ma narazky na plavky atd…, ja sa autorkinho otca nezaatavam, ale mam dojem ze tu niekto pustil, ze on ma na vnucku sexualne narazky a uz sa to tu verklikuje ako fakt…ak sa mylim a autorka to napisala sama kludne mi ukazte v ktorom jej komemtari…

pribinak
3. júl 2023

@nickpick je hneď v prvom príspevku autorky na ktorý všetci reagujú

mamina7070
3. júl 2023

@nickpick o starkom sa pose ze ju tuho stiska a vynucuje si nasilu objatia tj nechce ju pustit

jaskolka
3. júl 2023

@nickpick ja tu nevidím primitívne reakcie. Primitívne je tak možno akurát správanie tých starých rodičov.. To nemá nič s generačnými rozdielmi, toto je skrátka choré správanie.

mikadooo
3. júl 2023

Nechala by som ju doma. Dohodla by som s ňou Vianoce a veľkú noc, prípadne iný interval, s tým, že keby sme šli spolu, tak by som čas návštevy minimalizovala na nutný čas s nejakou výhovorkou, prečo musíme napríklad po hodine ísť. A sama? Nuž naša sa sama v 10r. rozhodla, že už nechce ísť na prázdniny, starí rodičia každý rok skúšajú, ja sa jej doma opýtam normálne či chce alebo nie. Povie nie, tak nejde. Keďže majú tiež tendencie prevychovávať, nuž, tu majú výsledok...🤷. Prostredná toto leto tiež už štrajkuje (8r.), takže tiež nepôjde. Malý sa tam ešte teší (5r.), takže toto leto pôjde sám.

lavender94
3. júl 2023

Môžeš to dávať za vinu tomu, že je iná doba, že sú naučení na iné veci a že jej chcú dobre a robia to z lásky, ale faktom zostáva, že tvoja dcéra trpí a nie je to v poriadku. A ty to nechávaš tak. Skúšala si im dohovoriť. Nefunguje? Tak pritvrď, obmedz kontakt na minimum, keď už ku kontaktu dojde a udeje sa niečo s čím tvoja dcera nebude ok, rázne zakroč aby to prestalo. Pokiaľ s tým niečo neurobíš, si za traumy tvojej dcéry úplne rovnako zodpovedná a ona si toto časom uvedomí a váš vzťah pôjde do prdele. A to nehovorím o tom, že sa ľahko môže stať, ze si najde v dospelosti debila, ktorý ju bude týrať, pretože ju nikto nenaučil nastavovať si hranice a túto schopnost v nej stále niekto len ničil.

lucia13022023
3. júl 2023

@nickpick oni = stará mama a starý otec, čiže aj on. Žena žene je troska rozdiel ako muž žene. Ja napr. Nemám problém byť pred mamou hore bez, pred ocom áno. Pride mi to čudné.

elmivelmi
3. júl 2023

@nickpick to som spustila pravdepodobne ja,No oni teda dvaja dedo a baba,cize obaja a taky starsi pan okolo 60 tky predpokladam ked hosnoti s babkou ze vnucka tam
nic nema je uplne nemiestne.A co ju ma stiskat to je dalsia zvlastnost,hlavne by mi nesedelo ze sa celou cestou trasie.To nie je uplne v poriadku.Dokonca ani dcera si s tym
tlakom od rodicov moc nevie poradit.

nickpick
3. júl 2023

@pribinak je tam napisane oni a nie on, oni su obaja, oni nie su on… takze opat zase len domnienky a cela tato debata sa konci onvinovanim zo sexualneho obtazovania, toto je velmi tenka hranica, ako chces vysvetlit 60-nikovi ze ma blbe reci? autorka to robi, zatial neuspesne, dceru si brani, nemam z nej dojem, ze sa len pasivne prizera….ma sa odrezat od rodicov, lebo to nevedia inak? napriek prosbam? porad nam s chorym uvazovanim…

pribinak
3. júl 2023

@nickpick má zmysel s tebou debatovať? Asi nie

ysseba
3. júl 2023

Máš dcéru v puberte. Je veľmi dôležité aby si sa za ňu otvorene pred nimi postavila. Nie dať ju k druhej babke keď majú prísť, nie vyhovárať sa, že je chorá a učí sa a blá blá. Nie! Normálne sa pred ňou postaviť pred starými rodičmi a postaviť sa za ňu a obhájiť ju otvorene. Povedať, že dcéra je už dosť veľká na to aby si sama určila aké knihy bude čítať, že vie kedy smie a kedy nesmie používať telefón, že oni jej ho brať nemusia, že nech ju nekritizujú v plavkách, ale nech sa pozrú na seba do zrkadla či sú dokonalí v plavkách. Nie je v tvojej kompetencii zabezpečiť aby si dcéra nemyslela, že ju neľúbia. (o o sa musia postarať starý rodičia). V tvojej kompetencii je aby dcéra videla, že ty si ju dokážeš otvorene zastať a nie sa len zbabelo vyhovárať na chorobu a učenie. Tým jej ukážeš ako sa aj ona má za seba v živote asertívne postaviť. A to je práve v pubertálnom veku veľmi dôležité.

ahhola
3. júl 2023

Dedo s babou vyvalili dvere na blázninci, daj to s mladou na poriadok, ak tam je trauma, o ktorej nevies💔

jaskolka
3. júl 2023

@nickpick keby k mojej dcére sa takto starí rodičia správali, a nepomohlo by ani jasne a dôrazne upozornenie, tak ver tomu, že by som ju k nim už nepustila.
A určite by som si nevymyslaka nejake hlúpe bachorky, prečo dcéra nejde, ale normálne im to povedala-nie, už k vám nepríde, lebo ste sa chovali nevhodne a nepomohlo ani upozornenie.
Hotovo, koniec debaty. A mohli by sa aj urážať a neviem co.

bluka2
3. júl 2023

Moja dcera by teda do takého prostredia nešla v žiadnom prípade ☹️

ludka1402
3. júl 2023

Ak chces, aby bola tvoja dcera v poriadku, tak okamzite musis jednat presne naopak ako doteraz. Ako prve by som sa jej ospravedlnila, ze som realne neodhadla spravanie svojich rodicov a ze ich spravanie nie je ani nahodou a ani zo zartu v poriadku, ze ma to mrzi a uz sa nebude opakovat, nikdy. Ze ju nikdy nebudem akokolvek presviedcat, ze tam ma chodit, dvihat im telefon a pocnuc dnesnym dnom moji rodicia nie su u mna vitani, pretoze sposobuju traumu a rozbroje v rodine. Povedala by som jej, ze som zlyhala ako mama, ktora ju ma chranit, ale ze ju velmi lubim a chcem to napravit. Nech mi da sancu a odpusti a ze ju nesklamem.
Ako sa na to pozera tvoj manzel, jej otec, ked place v aute???
Porozmyslaj, co s mladsou dcerou/synom.

eleanor2510
3. júl 2023

Treba prestat s vyhovorkami a povedat im na rovinu, preco tam nechodíš. Hadam si matka a vies si povedať svoje. Nikto nemá právo sa k tvojej dcére tak správať, ani jej starí rodicia.

vamajka
3. júl 2023

Ty si padnuta na hlavu ked si nechas dieta hentak sikanovat a este si aj vyhovorky vymyslas preco neprisla. Na rovinu by som im povedala preto, lebo su drbn....ti, vysmievat sa dievcatu v najkritickejsom veku. A nepochopila som ten tabor aky temin bez opytania ti dali? Kedy im mas doviest dceru, ktoru ti sikanuju? Mohli by aj traktory padat a dceru by som k nim na silu nikdy nedoviezla a uz vobec nie na prazdniny.

silviaa
4. júl 2023

@ysseba vyborne napisane

janage
4. júl 2023

@pribinak niektoré mamy sa naučia veci tak, že ich učia svoje deti a práve preto, aby ich to mohli naučiť sa to naučia samé alebo spolu s nimi.