15 ročná dcéra chce ísť spať k priateľovi
Dopredu Vás prosím neukamenujte ma tu.
Som v rozpakoch , my sme takto neboli vychovavane,a ani sme sa neopovazili mamu o takéto niečo prosiť.
Jej priateľ býva na dedine a pracuje,a nevidia sa tak často.
Ja sa o svoje jediné dieťa bojím. Nech je chlapec akýkoľvek dobrý a správny .
Vychovavam ju sama a som na ňu asi príliš dobra ale cítim že toto správne moc nieje .
Z jeden časti jej verím ,no veľmi sa o ňu bojím,a viem že keď jej poviem áno tak to už pôjde stále. A to ja nechcem!
Celé dni mi tu knucí a prosí .....
Pustili by ste vy svoje deti?
Celé
Poviem ti ako to bolo keď ja som bola v tom veku. Tiež som mala okolo 15 možno 16 rokov a mala som vtedy o 5 rokov staršieho partnera. Nechcela som sa s ním ako malá schovávať tak som sa narovinu opýtala rodičov či môžem ísť k nemu spať. Moji rodičia boli vždy zásadový tak som sa toho veľmi bála naviac ho nepoznali ani jeho rodinu , plus žili asi 60km od nás. Mamina s tým nesúhlasila lebo sa bála ale otec si ma zastal , presvedčil mamu že som rozumná, že to patrí k životu a že je to normálne s to mi ver že mi skoro oči vypadli lebo otec bol vždy ten prísnejší. Tak sme sa dohodli že prvý krát ma tam otec zavezie nech vie cestu keby som domov chcela ísť skôr a nech spozná jeho rodičov. Debatu o to môžem otehotnieť a pod. sme mali už pekných pár rokov za sebou takže tú mi dávať nemuseli a vedeli že som nebola nikdy problémová a že som na svoj vek bola rozumná a zodpovedná. Naviac aj otec povedal na rovinu mame že keby ma nepustia vtedy tak aj tak sa stretneme za ich chrbtom čo by bolo omnoho horšie. Tak ma tam raz otec zaviezol, zoznámil sa s rodinou a keď videl že to boli slušný ľudia už ma nechávali inokedy cestovať vlakom samú za ním raz za týždeň. Vždy som len dala o sebe vedieť že som v poriadku. Dokonca nás nechali spolu osláviť u nich nový rok a cez leto ísť spolu na chatu. A ja som bola za to vďačná. Keď som počúvala ako ostatné baby išli poza školu na tajno za frajerom lebo rodičia im to nedovolili a ako potom tie baby sa báli zverovať rodičom s akýmikoľvek intímnostiami bolo mi ich ľúto. Ja som mala vďaka tomu dôveru v rodičoch a oni vo mne. Nemusela som sa pred nimi hanbiť ani schovávať a dodnes deň som rada že mi verili a nechali ma ísť keď som chcela. Mám na to pekné spomienky a nie ako iné baby na schovavanie sa pred rodičmi kade tade a hádky. Mali sme pekný otvorený vzťah vďaka tomu. Nikdy som neskončila tehotná a nie ani som to nezneužívala. Keď naši dovolili išla som keď povedali nie lebo mali iné plány že až inokedy pochopila som.
@ajka0207 ja myslim, ze pre kazdu je tazko predstavitelne, ako by v 15-tich zvladla materstvo bez pomoci rodicov a prave preto treba aj rozmyslat a preto (a nielen preto) je sex pre 15-rocnu nevhodny a o nic nepride, ked pocka. To, ze si zvladla pracu aj dieta, to nie je nic nezvycajne, ja som to zvladla tiez a aj bez pomoci rodicov. Ale nemas 15, mas isto nejake vzdelanie a teda je to lepsie, ako keby si nemala ani maturitu. A prave pri tak skorom tehotenstve hrozi aj to, ze to vzdelanie nebude take, ake by dotycna raz potrebovala a teda si dost skomplikuje zivot.
@dskjhfdlkdjhl samozrejme so všetkým týmto súhlasím, ani nevravím že mať dieťa v 15 je dobré, ale v dnešnej dobe antikoncepcie keď sa chránia je tá šanca malá, keď dôjde k sexu ako v mojom prípade s chlapcom s ktorým som sa poznala roky, poznala jeho rodinu... Tak to proste nebolo tak že sexujem bez úvahy čo by sa mohlo stať. Mne na celej tej debate vadilo skôr to, že väčšina žien kategoricky tvrdí že 15 je vek kedy nikto nad ničím vážnejšie nepremýšľa a len robí blbosti.
K celému tomuto som sa vyjadrila preto že z komentárov väčšiny vyplýva že 15 rocna baba čo má už sex je nezodpovedna rozhodnozka a spí s každým koho stretne, dokonca som si prečítala že mi to zničilo dušu a nič z toho takto nevnímam ani s odstupom času.
@ajka0207 vidis, a zrovna antikoncepcia je pre taketo mlade telo nevhodna, ano ja viem, lekari ju predpisu, ale to nemeni nic na tom, ze to nie je vhodne. A ano, moze to zanechat aj problemy na dusi, zato, ze to Ty nepocitujes, to este neznamena, ze to tak ma kazda. ja, na rozdiel od Teba, mam aj dospelu dceru a teda to viem posudit aj trochu z ineho pohladu, navyse s mladymi ludmi pracujem takmer 30 rokov.
@derdia prepac ale hadam veris co si napisala..nie je dospela nema dospelacky rozum ..akoze uderom 18ky uz bude ten rozum clovek mat?fakt s aniekedy necudujem uz nicomu ludia su strasne primitivni ked citam tuto nazory..takzeeste raz po 1. suhlasim s vssie uvedenym ze aj mna fascinuje kolko tu je svatic, take matky by som nechcela aj ked samozrejme aj moja mama bola prisna, dokonca zinscenovala akoze telefonat ze mi vola sestranica ked som bola s priatelom v izbe:DDD vysla som zo svojej izby a vtedy mi povedala ze bla bla...dobre nebudem to rozvadzat..mala som tusim uz 17- no sex sme mali uz aj tak za sebou. za dalsie- je sice pekne ze tu vela z vas rozprava sa rozpravat o sexe s tymto dietatom ak oju nazyvate teda tu 15 rocnu. vy ste asi rozdvojene osobnosti lebo neive si predstavit ze ste v jednej osobe taketo prisne a zaroven sa dokazete bavit o niecom takom so svojou dcerou ved ste jej matky predsa..prepacte ja som neni puritanka a mam 34 rokov ale rozpravat s matkou o antikoncepcii to je hadam sen , za prve s rodicom sa o tom naozaj nerozprava a za druhe oni uz davno vedia co je to antikoncepcia a hadam chalan uz aj skusal desat razi nasadzat kondom sam..ano mile damy tiito teenegeri su presne taki isti ako sme boli my . Dospievaju rovnako ako aj my mozno aj skorej lebo su nuteni tymto zivotom ktori sa vsade vokol nas ponahla dospiet skor... uz od skoly , v skolke ich ucia pisat...nevime kedy nas ucili v skolke pisat. za dalsie ok suhlasim nepust ju ale to ze ju pustis automaticky neznamena ze s tym musis suhlasit toto co je zas za argument jednej z diskutujucich..dobra blbost. Ale diskutujuca to ma teda v zivote lahke ked vzdy skutky sa zhoduju s jej vnutornym presvedcenim. za dalsie este raz dospievaju rovnako ako my aj generacia pred nami co sa tyka pohlavnosti...nemylte si to s tym ze pocujete o tehotnych 50 tnickach- a priepast medzi rokom rodicky a prvym sexom sa vam zda zrazu velka.. cize poslednykrat sex od 15 rokov vyssie teda prvy sex je normalny ano stale je normalny. niektore ktore viete co je to teeneger a z akeho slova tak je to z anglickeho kde je ze koncovka teen co znamena ze v 20 tke uz neni teen a tym padom vsetko v teen je teenager a ano v teenegerskom veku sa zvyknu robit vsetky tie veci co sme pozeravali v beverly hills. Cize v 15 ke je akurat pred branami , treba sa s tym zmierit. Za dalsie nechpaem co tu melete rovno o tehotenstve...ano jasne ze kazdy sa boji ale vy si myslite ze nevedia pouzit ten sprosty kondom ci co?Este raz to zopakujem chalan pravdepodobne uz aj ked nemal sex tak to sam skusal , ano aj to je normalne, tak ako iks inych chlapov a urcite aj vasi muzi si sami skusali davat kondom davno pred sexom. Takze nechapem tie reci o tehotenstve. ci o com tu melete ze ma otehotniet. to asi ani ona ani jej frajer nechce
@medeaa tak ty si asi cudna sorry...viem o com rozpravam a viem ze s rodicom sa rozpravat o sexe je ovela menej ako opak. ci ty sa rozpravas o sexe s tvojim muzom s tvojimi detmi??Ci ked si matka si myslis ze mozes zasahovat do niecoho tak intimneho ked sa to tyka tvojho dietata?Akoze co jej ma povedat?Ze ako sa sexuje ci to ze existuje kondom???alebo tie mudre co tu rozrpavate o rozpravani sa , vase prazdne reci povedzte konkretne co je akoze predmetom rozpravania sa s teenegerom o sexe,?akoze o polohe, o kondome?ci o com akoze sa maju rozpravat???ci o tom ze ked nahodou otehotnie tak ..a bla bla???AKOZE VY SI MYSLITE ZE TOTO 15 ROCNI NEVEDIA?????
@borievka69 toto co je za vetu?kokos vy toto fakt myslite vazne?totalne pradzna veta..benevolentnym pristupom ju prinuti dospiet???vam uz fakt sibe ..chodte pisat radsej pradzne basnicky..akoze ako ju prinuti dospiet?????po prve kde je napisane ze ked ju pusti za chlapcom buddu muset mat sex???co ked bude mat menzes????a prosim o odpoved tvojej druhej casti vety ze ju "prinuti dospiet".. to c oje za somarinu akoze si chcela zaujat basnicky ci co..ved to je smiesne niektore komentare sa nedaju citat lebo su to len prazdne ohromujuce reci
@angelinja keby to všetci vedeli ako to tu prezentujes tak tu nie sú témy o nechcenom tehotenstve. Neznamená, ze keď si ho chlapci zo zvedavosti skúšajú, že ho budú aj používať. Pre niekoho je to v 15 normálne, pre iné kľudne aj skôr. Pre iné po svadbe atď.
Osobne poznám 15 ročného otecka, maminka rovesnicka. Žiadna svadba sa nekonala. Chalan doštudoval, rodičia financovali dieťa. Dievča ani neviem ci dokončila školu. Každý žije svoj život. Dieťa už je dospelé.
Hmmmm
Moja mama ma čakala keď mala 17, áno bola som z veľkej lásky ale rodičia ma prísne strážili a mamina mi veľmi otvorene povedala nech počkám že je to krásne a na krásne veci sa oplatí počkať...že mi to radí aby som si dala pozor a užila si mladý život!!!
A mala do bodky pravdu!
Bolo veeela chtivých ale počkala som si a prišli to v takom ideálnom čase 17/18 rokov som stretla priateľa a terajšieho manžela....otvorene sme sa porozprávali o ochrane a bol so mnou ON a nie mama na gynde a dali sme tabletky aby sa niečo nestalo... a prespať u rodičov čo ste sa zbláznili 😂😂😂😁až na VŠ okolo 23 rokov keď sme 5 rokov spolu chodili sme u seba prespali raz za čas aj to nám rodičia oddelili spálne 😉😉😉
Čiže kdeže určite by som svoje dieťa 15 ročne nepustila prespať k frajerke či frajerovi lebo budem minimálne od 12 tich sa s nimi rozprávať tak ako moja mama so mnou....a verím že tak ako ja v 15 budú riešiť gympel a ci sa na nich ich idol kukol cez prestávku a nie aké si dá tangáče na večer k frajerovi 😮
@angelinja vies, staci si prezriet tuto temy o sexe a bude ti nad slnko jasne, ze TO teenagari nevedia- ze co je sex, ako a kde robit ano, ale ako (ne) mozu otehotniet a nasledne prebrat zodpovednost, to uz nie. A naucit tej zodpovednosti je (alebo malo by byt) v rukach rodicov, predovsetkym matky u dievcat- nie, polohy ma zaujimat nebudu (a ani ziadne ine praktiky ci pouzivanie ochran,), ale kedy s kym a za akych podmienok a s akymi nasledkami ano (a aby to bolo vo vhodnom case, ked je dcera nie len vyspela, ale aj dospela a so zodpovednym partnerom vo vyzretom partnerskom vztahu- a nie niekde za krickami ako 15tka v podnapitom stave, len aby bola cool a in)- a o tomto sa rodicia rozpravaju s detmi, ked sa rozpravaju o sexe....
Ja si myslim že vrcholne nezodpovedne je mať dieťa pred 50.. Aj takým by mali zakázať sex :D
@angelinja v prvom rade sa upokoj a mozeme sa dalej slusne bavit 🙂. Ja som podala svoju osobnu skusenost. Ak pre teba cudzia osobna skusenost predstavuje iba prazdne reci, radsej sa nad tym ani nevzrusuj. Rozhovor s vlastnym dietatom o sexualite znamena zasahovanie do intimneho zivota? Nemam pocit, ze by moja matka niekedy zasahovala do mojho intimneho zivota tym, ze sa so mnou o sexe bavila, alebo tym, ze mi nedovolila v 15tich prespavat u chalanov. Som rada, ze mala vtedy viac rozumu nez ja. A vobec nejde len o preberanie veci, ktore sa bezne clovek uci uz na zakladnej skole, skus nabuduce citat s porozumenim.
@angelinja prepa ja ani neviem co si vlastne ty chcela povedat...a ano ked niekam dieta pustat, tak suhlasis s tym kam ho pustas...to je jasne...a jasne je aj to,ze otehotniet moze, hned na prvom rande, vzdy je to 50:50...ale prosblem nastane az vtedy,ked uz sa to stane...a aj potom samozrejme..ale zaklad je ci u teba alebo u susedy.ked u susedy tak je vsetkov poriadku😆😆😆😆
@ajka0207 v 20tke by uz clovek (dievca chlapec) mal mat dost rozumu a schopnosti prebrat ZODPOVEDNOST, co sa o vacsine 15rocnych deti povedat neda, o tom je debata... niet sa kam ponahlat so sexom u 15rocnych deti....
a ako ti pisali aj vyssie - evidentne to vacsine stale jasne nie je, inak by sa MK nehemzil diskusiami “mam 16 a asi som tehotna”, “znamena tato ciarka ze som tehotna?”... a podobne 🤦🏼♀️
@vevesh dobre tak to navzite pravymi slovami lebo zase o hruskach- tak o sexe alebo o zodpovedosti?tak treba pvoedat jasne o zodpovednosti ale nie rozpravat o sexe. Akoze ale fakt toto je smiesne neviem okej mozno existuju aj teenegeri s nizsim iq ktori nerozumeju ze co sa stane ked niekto otehotnie ale akoze vacsina tomu rozumie, neviem teda aspon ja som tomu rozumela aj ked som mala 15. Neveim preco podcenujete tychto teenegerov jedine zeby ste sa s nimi porovnavali asi ze ako ste boli vy..neviem ja som teda mala dost inteligenci e nato aby som vedela ze co je mozne pri sexe..ale nebudem sa hadat.
@medeaa dobre lajkujte si tu zase tieto reci , pritom toto su tie stekajuce psy za plotom :DD..dobre rozpravaj sa s mamou o sexe teda aj nadalej...neviem co tu si myslite mamy dievcat?neviem ci mas dievca...ale ste totalne naivne ale chapem ze je to zaslepenost tym ze lubite svoje dcery ale normalne zmyslajucim matkam ste nasmiech s tymito recami o rozpravakach ktore tu rozravate ze rozpravat sa a neviem co...akoze co sa tam treba roupravat?kolko?dva mesiace atd?ved uz jej zakladatelka urcite pvoedala par viet k tomu a to staci...ale okej moze to rozpravat aj nadalej ale efekt bude ten isty. Mlada chape co sa moze stat a co sa nemoze stat , tot vsjo.
@dskjhfdlkdjhl ...ešte by som doplnila, že antikoncepcia je nevhodná pre akékoľvek, nielen mladé telo.... Len na to niektoré prídu, keď už je neskoro 🥴
@alzbetka1783 určite nie. A nejde tu len o sex. Tak ako bolo spomenuté, 15 ročné dieťa je dnes vnímané fakt ako dieťa (v minulosti sa už dievčatá vydávali). Príde mi smiešne, ako dnes ešte hádam 20 ročné decká (česť výnimkám) nevedia za sebou ešte ani odpratať zo stola, čo im maminka navarí, totálne závislé na rodičoch a ich starostlivosti, ale sexovalo by to jedna radosť a ešte spalo u priateľa, priateľky.
Mám niečo podobné v okolí. Tí spolu dokonca akože žijú v podnájme. Akonáhle sa medzi sebou dosekajú, už cupká domov, neschopný riešiť svoj problém a prevziať zodpovednosť za svoj život.
Čiže chceš ísť k nemu spať? Nech sa páči, zbaľ si kufre, nájdite si bývanie, plaťte si ho, starajte sa o seba so všetkým čo k tomu patrí a spite si spolu koľko len chcete 😏 ...myslím že by ich to "hranie sa na dospelákov" veľmi rýchlo prešlo. O TOM TOTIŽ VZŤAH MEDZI MUŽOM A ŽENOU JE! Nie o tom, že sa v noci pocukrujeme a maminky sa nám zatiaľ budú točiť okolo zadku a "dělat pomyšlení"... Je to zdieľanie spoločného ŽIVOTA, so všetkým čo k tomu patrí.
@montemotherone velmi mudro a krasne si to napisala...z duse mi.hovoris
@montemotherone amen... top komentar na tuto temu vseobecne
@montemotherone mas pravdu, plne s tym suhlasim, ale pisala som o tych mladych, takze som to napisala tak, ako som napisala.
@alzbetka1783 urcite nie. So sexom tak ci tak zacne alebo uz zacala, ale nemusis jej to otvorene dovolit prespavanim u priatela, nech je aspon na vysokej skole a potom, nie teraz ako 15st rocna...

@zuzuliennka1 samozrejme moze sa čokoľvek štát, ale to sa môže aj v 20 rokoch a preto budeme tvrdiť že 20 je na prvý sex priskoro? O Tom je predsa celá táto debata.