15 ročná dcéra chce ísť spať k priateľovi
Dopredu Vás prosím neukamenujte ma tu.
Som v rozpakoch , my sme takto neboli vychovavane,a ani sme sa neopovazili mamu o takéto niečo prosiť.
Jej priateľ býva na dedine a pracuje,a nevidia sa tak často.
Ja sa o svoje jediné dieťa bojím. Nech je chlapec akýkoľvek dobrý a správny .
Vychovavam ju sama a som na ňu asi príliš dobra ale cítim že toto správne moc nieje .
Z jeden časti jej verím ,no veľmi sa o ňu bojím,a viem že keď jej poviem áno tak to už pôjde stále. A to ja nechcem!
Celé dni mi tu knucí a prosí .....
Pustili by ste vy svoje deti?
Celé
@ajka0207 to je naozaj úsmevné , tvoje zlyhanie by odniesli tvoji rodičia a zrejme tvoja mamina ,ktorá by bola doma s tvojim dieťaťom aby si ty mohla doštudovať. Tvoji rodičia by museli prevziať na seba zodpovednosť za teba a tvoje dieťa, ak by tvoj partner nebol plnoletý alebo by študoval živiť aj teba aj tvoje dieťa. Ja teda nepoznám kopu žien ktoré by to v 16-17 zvládli v pohode zväčša bývajú u rodičov a visia im na krku .
@maminuska mne to nejak úsmevné nepripadá, prečo to považuješ za zlyhanie? Napríklad teraz mám ročné dieťa a môj otec je rád že sa on môže starať kým ja sa budem realizovať pracovné.
Môj otec vyrastal pri svojej starkej, lebo jeho mama nemala dokoncenu školu (mala 22, nie 15). To už je o Tom ako si kto nastaví. Sú kadejaké prípady, ale proste to tvrdenie že v 15 si plné závislá od rodičov nie je vždy pravda, rovnako to že 15 človek nenesie za nič zodpovednosť nie je pravda a ani to že každá 15 je na sex nezrelé a každá 18 áno, nie je pravda
@ajka0207 a aby som to dokončila, ak si zrelá na sex, musíš byť zrelá aj na nesenie dôsledkov, takže po otehotnení sa odstahovať od rodičov a viesť s partnerom plnohodnotný zrelý partnerský život so všetkým čo to obnáša -platenie účtov , starosť o dieťa a tak .
U tvojho otca je to dobrá vôľa že ti pomôže , zrejme nemá iné záujmy , prácu .
@maminuska a to si zas vytiahla len útržky z našej debaty, samozrejme človek čo si nevie zrátať že piť čučo tak aby ho chytili policajti nie je ok, nie je zodpovedny, ten čo nechodí do školy nie je zodpovedný, ja sa tu stále bavím o zodpovednom 15 ročnom človeku a napriek všetkému čo tu píšeš, si stojím za tým že tým že som prišla o panenstvo v 15, som sa nestala nezodpovednejsou ako tie čo vydržali do svadby
@alzbetka1783 ja by som ti poradila len tolko, skus pocuvat rady mamiciek, ktore maju dceru vo veku tvojej dcery, lebo tie co maju mensie deticky budu samozrejme kategoricky proti, lebo je to pre nich daleka buducnost a nevedia si este predstavit co je to mat pubertaka... a samozrejme suhlasim s nazorom, ze ak budu chciet sexovat, tak mozu hocikde a ty o tom nebudes ani vediet, ja mam sice chlapca, ale ja sa s nim radsej porozpravam nez nieco zakazujem, nechcem dosiahnut to, ze mi radsej nic nepovie
@ajka0207 Ja by som len chcela vidiet to nadsenie v Tvojich ociach, keby si raz mala 15-rocnu tehotnu dceru. To by si bola urcite spokojna, ze jej mozes pomoct s dietatom, aby slecna dostudovala.
@dskjhfdlkdjhl to nevravim, ale keby ma priateľa dlhšiu dobu a použijú riadnu ochranu a otehotnie, tak by som jej určite nepovedala že je totálne nezodpovedné decko a mala sa hrať s bábikami.
Akože je to hrozne ďaleko na to aby som tvrdila že viem ako sa budem za tých 12 rokov citit. Ale mám pocit že keď otehotnie napriek snahe tomu zabrániť, tak to budem brať rovnako či bude mať 15 alebo 20
@maminuska celá táto diskusia vznikla na tom že nesúhlasím že v 15 určite nie a v 18 hurá skočte na to. A po dni diskusii vlastne napíšeš, že ani v 18 by ľudia sex mať nemali.
@ajka0207 nie ja som napísala že ak po 18 nemajú zabezepčené bývanie + ostatné nemali by mať deti . ALE 18 roční človek už uzavrie zmluvu na trvalý pracovný pomer, môže uzavrieť manželstvo , podpísať nájomnú zmluvu na byt ..jednoducho má možnosti sa o seba postarať. Ako by si sa postarala o seba ty v 15 rokoch ? Jediné čo by si mohla je rumázgať rodičom doma v deckej .
@ajka0207 neviem, ci tu niekto pisal, ze sa ma 15-rocna hrat s babikami. Ale rozhodne na sex ma dost casu a ma kopec inych moznosti ako travit cas. A ak otehotnie v 15-tich, tak sa o zodpovednosti hovorit neda, lebo bez rodicov sa o to dieta postarat nezvladne. Niektore sa teda ani neskor bez pomoci nezaobidu a potrebuju matku za ritou, ale to uz je na inu debatu.
Sama musíš poznať svoje dieťa, či je zodpovedné. Poviem ti to z pohľadu dieťaťa. Ja mam veľmi prísnych rodičov, vždy som musela byť doma do 19:00 zatiaľ čo moje kamarátky boli aj do 22-23:00 vonku. Ale pustili ma v 15 na chatu s frajerom pretože mi verili že som zodpovedná. A úprimne veľmi dobre vedeli čo tam asi budeme robiť sami dvaja 😁. Ale vedeli ze som zodpovedná tak ma pustili. A do mojej 18tky som u neho spala 3x, 3x sme boli spolu na chate a 2x spal on u mňa. Nikdy som to nejak nežneužívala. A jeho rodičov spoznali mesiac pred našou svadbou aj keď sme bývali na jednom sídlisku.
@ajka0207 nejde len o prvy sex, vidno aj z tvojej otazky, ze si to tiez nepochopila... svedomie ti asi nevravi nic... 15rocne dievca je pre mna stale dieta, maly pubertiak a ma na sex kopec casu, kam sa ponahlaju vsetci??
15rocne deti mozu spolu chodit do kina, ja som si v tom veku citala knihy (to by dnes vela ludom prospelo vseobecne, ked vidim tu gramatiku na internete a kazdy sa este urazi😂), rodicia ma drzali tiez nakratko, podobne ako pisala jedna baba vyssie, a mam 31 rokov, manzela, dieta a o nic som v puberte neprisla..
@maminuska keby naozaj otehotniem v 15 a rodičia sa rozhodnú má nepodporit? U mňa keby otehotniem pri prvom sexe tak by to vyšlo že pred pôrodom by som mala 16, takže súd a svadba s frajerom. Popri škole by šiel brigádovať. Žili by sme v nejakej ubytovni, v škole individuálny plán. V roku dieťa do jaslí. Bolo by to finančne náročné ale nie nezvládnuteľné. Ale uznávam pri mojich rodinných pomeroch si neviem predstaviť že rodičia mi nepomáhajú
@ajka0207 pekne naivna predstava.. a keby jasle nevysli? v “nejakej ubytovni”... individualny plan? dieta do toho? a keby nahodou frajer pred vsetkou tou zodpovednostou zdupkal a ostala by si sama? takych zien je dost vela... 15-16r deti nemaju o dospelackom zivote ani sajnu
@len_nig
@alzbetka1783 Ja rovnako, už som ako 15 ročná spávala u priatela aj chodila na stanovačky s kamarátmi, mamina s tým nemala problém, doverovala mi, dodnes máme krásny vzťah....zase na druhú stranu moja dcera ma teraz 8 a už viackrát som prisahala že do 30tky bude doma a nikam ju nepustím :D žartujem samozrejme, ale viem že to bude straaašne ťažke niečo povoliť ( diskoteky, dlhšie vonku, prespavačky...) ale budem sa snažiť, lebo aj moja mamina sa snažila.
@alzbetka1783 Urcite nie. Isla by som snou aj na gynekologiu a predpisat antikoncepciu. Kedze byva len s otcom, o dovod viac nepustit ju.
@ajka0207 To su predstavy naozaj hodne 15-rocnej dievcinky🙉 Naivnucke, no co uz, ako som uz vyssie pisala, niektorym ani vek nepomoze, nastastie asi maju matere za zadkom.
Nie
@dskjhfdlkdjhl tak dieťa už mám, tak aj zhruba predstavu ako by to bolo. Mne rodičia pomáhali aj vtedy aj teraz, príde mi to samozrejme. Možno sú moje predstavy naivné, ale to je v podstate to na čo sa celú dobu snažím poukázať, že môj pohľad na neželané tehotenstvo sa za posledných desať rokov nejak veľmi nezmenil
@ajka0207 nuz, to nie je zrovna obdivuhodne, ze mas aj v tomto veku naivitu 15-tky.
@dskjhfdlkdjhl tak bola som touto debatou dotlacena do toho aby som formulovala ako si predstavujem život keby sa mi rodičia v 15 rokoch otočia chrbtom. A to je pre mňa dosť ťažko predstaviteľné.
@dskjhfdlkdjhl našťastie k žiadnemu nezelanemu tehotenstvu u mňa nedošlo, samozrejme v realite sa veci menia, ale to sa menia či máš 15 alebo 30
@dskjhfdlkdjhl pre moju svokru bolo totálne naivné ako chcem zvládnuť dieťa aj prácu, to rozmýšľam ako malá a už som si to odzila, zvládla a bolo to v pohode

Nevravim že trestnoprávna zodpovednosť je jediná, neviem čo presne so predstavujes pod tým že čo by som vyviedla, ale ja sa celú dobu snažím vysvetliť, že kopec 15 ročných sú mladí ľudia ktorí vedia čo robia, nie nejaké maličké teliatko. Proste keby som otehotnela, tak by sa to nejak riešilo, rodičia by mi pomohli, rovnako ako mi pomáhajú teraz. Rovnako ako v 24 rokoch by som to dieťatko porodila a normálne si dokončila školu a normálne by život šiel dalej. Rovnako ako v 24 rokoch by som aj vtedy bola matka ja, rovnako by dieťa malo otca. A myslela som na tieto veci aj vtedy. Určite to nebolo tak že keby otehotniem, tak som z toho v šoku lebo deti nosi bocian. A poznám kopu žien čo v 16-17 mali to dieťa a zvládli to úplne v pohode