icon

15 ročná dcéra sa nechce každý deň učiť

vahy333
23. sep 2014

dcéra 15r. je prváčka na OA , prvé dni začala pekne jednotky, dvojky ale sa aj učila... a včera mi zahlásila , že sa nebude učit každý den jak blázniva... že sa bude učťit iba pred písomkou...myslím, že je to nevhodný spôsob prípravy do školy... poradte čo s nou ako ju prinútit zmenit názor...

vahy333
autor
23. sep 2014

@bambibam 🙂

sisaha
23. sep 2014

@vahy333 ber to tak, ze lepsi FB, ako pokec.. 😉

vahy333
autor
23. sep 2014

@sisaha to je dnes už asi jedno 😎

sisaha
23. sep 2014

@vahy333 ani nie.. Je predpoklad, ze na FB komunikuje zvacsa s osobami, ktore pozna, su jej rovnesnici, kdezto na pokeci s anonymnymi osobami, o ktorych nevie nic

harlinka
23. sep 2014
Používateľ harlinka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od harlinka.

treba ju donutit.. pripomina mi seba ked som bola v jej rokoch 😉

daniela1983
23. sep 2014

@vahy333 s takymto pristupom ako ma ona som vystudovala aj gymnazium aj VS. tak by som s nebala

katarinamarkova
23. sep 2014

@vahy333 ja som sa ucila zasadne len v skole, uz cca v tretej triede ma nebavilo robit si doma ulohy, to pamatam do dnes, ved na co mam pisat nieco co som pisala aj v skole ked to uz viem?? vtedy som bola ale este decko co sa balo ze nebude mat ulohu a v skole sa vtedy ulohy nerobili tak som poctivo robila doma.
na strednej som na ucenie pouzivala len skolu, nebudem si predsa kazit volny cas 🙂 ulohy som pisala cez prestavky, ucila som sa na hodine, pred nou, pocas cesty autobusom, len vynimocne pred velkymi pisomkami doma.
to bol moj system ucenia - fungoval na 1,2 a ostavalo mi viac casu 🙂
ak ti aj nadalej bude nosit 1,2,3 tak to neries 🙂 su aj ine dolezitejsie problemy. mimochodom ani ona ti asi neskace do systemu upratovania, varenia ci riadenia domacnosti, skola je jej povinnostou, pokial bude aspon priemerne prospievat nech sa uci systemom akym chce.

vahy333
autor
24. sep 2014

🙂 včera sa už vyjadrila že do školy sa jej chce chodit , ale učit nieeeeeee
a ja jej na to, že od kedy sa jej už nechce učit... tak od kedy píšu po 3 strany 😒 ... a tak hundrala a hundrala a ráno pekne cupkala....
viete mna to dost trápi ten jej prístup... mám ešte mladšiu dcéru... 11 rokov a ta je ADHA ta sa musí učit véééélmi dlho , aby boli nejaké výsledky a aj to nie vždy to dobre dopadne..lebo v tej jej nesustredenosti kopu vecí pozabúda ...
a staršej stačí tak málo a to vie... nechcem , aby nachytala hned na začiatok zlé známky , potom sa to tažko opravuje... a viete ako sa človek na začiatok zapíše v tej škole tak sa to tahá celé 4 roky... 🙂

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Poznám prípady, kde polovica triedy na OA v prvom ročníku chcela odísť. Jednoducho je to strašná hora učiva a pre mnohých študentov je to doslova šok. Navyše sú to úplne iné predmety, na aké boli zvyknutí na ZŠ. Navyše tie odborné predmety sa učia inak ako boli študenti zvyknutí na ZŠ. Odborné predmety na OA sa nedajú nabifliť, ani našprtať pred písomkou, treba sa ich učiť od začiatku a stále treba opakovať. Samozrejme pre študentov je to na začiatku veľký šok. Postupne však prídu na súvislosti medzi jednotlivými odbornými predmetmi. Ak sa študenti hneď od začiatku učia odborné predmety všetky, tak neskôr učivo už ide samé od seba do hlavy a už netreba nad tým toľko sedieť....a čo je zaujímavé začne to aj študentov baviť. Odborné predmety na OA sú niečo ako PUZZLE. Tým, ktorí sa učia od začiatku sa neskôr z puzzle vytvorí v hlave pekný farebný obrázok. Tí, ktorí sa od začiatku neučia a chcú sa všetko len nabifliť pre písomkou dopadnú ako s hromadou puzzle, z ktorého potrebujú mať rýchlo vytvorený obrázok a akosi im nič do seba nezapadá a v hlave sa nevytvorí obrázok žiaden. Navyše na OA sa treba na vyučovaní veľmi sústrediť na výklad, aby študent zachytil podstatu učiva a počul aj to, čo vyučujúci nepovie, resp. nedopovie. Treba si tam veľa vecí domyslieť a hľadať súvislosti. To nie je ako na ZŠ, kde všetko od slova do slova bolo vo výklade či v učebniciach. Na OA treba neustále pri výklade učiva myslieť a skladať si už počas výkladu učiva v hlave z puzzle pekný obrázok. Každý študent musí prísť na to, kedy sa mu učí najlepšie. Niekomu sa učí najlepšie hneď po príchode zo školy, niekomu neskôr večer, niekomu skoro ráno. Niekomu sa lepšie učí nalačno, niekomu za sýta. Vyčerpaný študent, nevyspatý, hladný, smädný sa nedokáže sústrediť na vyučovanie a potom sa mu ani nechce učiť.

vahy333
autor
24. sep 2014

@evabb35 ja si myslím to iste... ak sa nebude pripravovat priebežne a od začiatku , nakopí sa jej to a potom to už tažšie zvládne... a nemyslím si že je lahké sa učit pred písomkou ked je treba zvládnut nejakých 15-20strán... a pri tej pestrosti predmetov to je riadna zátaž...
ale uvidím ako to pojde dalej...
ako som už písala prve dni sa učila... aj dostala už nejaké 1,2 ale velmi rýchlo ju to pripravovanie prešlo...
ja hladam sposob ako ju presvedčit , že treba v tom pokračovat...
nutením a vyhrážaním sa asi daleko nedostaneme... 😉

daniela1983
24. sep 2014

@vahy333 no tak ju nechaj na to prist samu aby sama zistila ze ked sa jej to nakopi tak ze je to pre nu horsie. ale ci sa pouci tazko povedat. ja som sa zaprisahavala po kazdej pisomke a neskor skuske ze sa nabuduce zacnem ucit skor...a nikdy som to nedodrzala. no ale dostudovala som. takze pokial neprepadne...tak by som to neriesila

vahy333
autor
24. sep 2014

@daniela1983 🙂 čo mi iné ostava, ako ju nechat...len sa rozčulujem a nemá to i tak žiaden efekt...bud sa poučí, alebo .....

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Ono to je tak. Jasné, že škola sa dá prežiť aj s doháňaním učiva pred písomkami a trojkami na vysvedčení. Len jedného dňa škola skončí a ...... začne makať. Horu učiva nahradí hora pracovných povinností. Tí, ktorí boli naučení horu učiva zvládnuť, zadeliť si čas, zorganizovať si to všetko - začnú plniť pracovné povinnosti v pohode, bez stresu, bez komplikácií, všetko budú stíhať v termíne.....a stanú sa z nich úspešní a vyhľadávaní odborníci. /Puzzle v hlave im ostane na doživotie/. Popri tej hore pracovných povinností budú naučení sa neustále vzdelávať, lebo sa to naučili už na škole a príde im to samozrejmé...všetko budú stíhať. Poznám prípad ekonómky, ktorá nastúpila do práce bez toho puzzle v hlave. Samozrejme študovala po večeroch odbornú literatúru, ale keď prišla ročná uzávierka, tak dala výpoveď. Tá hora práce bola nad jej psychické sily. Niekto to nakopenie zvládne ťažšie a niekto to nezvládne.

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Myslíš, že profesori, ktorí roky učia na OA študentov do učenia nenútia a nevyhrážajú sa im? Ej...na OA sú zavedené tvrdé praktiky a tvrdé sankcie. To už nie je ZŠ veru. Rozčuľovať sa budú profesori. A taký rozčúlený profesor na OA vie študentovi riadne zavariť.

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 A to nebudem písať o rodičovských združeniach na OA, keď študenti sa neučia. Sopečná činnosť - slabý výraz. Lebo na OA prídu profesori veľmi rýchlo na to, že študenti sa neučia.

inguna
24. sep 2014

zobrať ju 23.12. do Kauflandu alebo do tesca, že či chce v živote robiť predavačku. Asi sa jej to nebude páčiť. Môj syn má 13. rokov, minule sme boli v Kauflande, a keď videl tie predavačky, tak povedal, že to musí byť hrozné. Tak skonštatoval, že fakt sa treba učiť.
Jasné, že nemá každý šťastie na dobrý flek, ale motivácia to môže byť.

diskutujuci
24. sep 2014

@inguna výborná rada 🙂 ale načo čakať na 23.12 už pred mikulášom behá veľa ľudí po obchodoch a stresuje predavačky 🙂

babenko789
24. sep 2014

@vahy333 Ja som chodila na OA (ak teda myslis obchodnu akademiu) a ucila som sa tiez len na pisomku, vobec to nie je take strasne, ako to opisuje evabb35, podla mna to bola velmi lahko zvladnutelna skola a kazdy, kto ma trochu rozumu, tu skolu spravil s prehladom. Ja som mala vzdy jednotky a max. tri dvojky na vysvedceni a ako hovorim, ucila som sa vzdy den pred pisomkou alebo teda ked nas mali skusat 🙂

vahy333
autor
24. sep 2014

@evabb35 ved tak to je...škola je iba začiatok... ja som nebola biifloška, ale ak som sa večer nenaučila... tak som musela vstat hoc ako som bola unavená - nedokázala som spat..a doučit sa nehovorím aj mne sa občas nezadarilo...ale učila som sa a snažila...n doma sa mi nikto nemusel vyhražat... žila som iba s mamou..ta sa ma opýtala... naučená si?? nekontrolovala ma nikdy a ani neskušala...
mám strednu školu s maturitou... vtedy to bola dievčenská... ja som ročník 1978 vtedy OA iba začínala... ak by som nemala partnera tak si myslím, že by som zvládla aj VŠ, ale rozum bol zastretý láskou tak som sa radšej vydala ako študovat..... teraz som už 5 rokov rozvedená...

daniela1983
24. sep 2014

@vahy333 asi sa nepouci, ale ked bude mat 30 da ti za pravdu. skratka nechaj ju nech si za to nesie zodpovednot sama

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Patrím ešte do generácie, ktorej štúdium rodičia toľko neriešili. Len keď prišli rodičia z rodička domou, tak sa čudovali, čo sa tam dialo. Rodičia to brali s rezervou. Až keď som skončila školu a začala pracovať a musela som pracovať s ľuďmi, ktorí sa v škole veľa nenaučili som pochopila, prečo už vtedy profesori spúšťali poplašný alarm. Ako v škole sa všetko dá, všetko prejde. Našprtá sa pred písomkou a ešte aj jednotku dostane. Len potom...pracujte s ľuďmi, ktorí vám odovzdávajú neskoro podklady, lebo zase nestihli....ktorí si nič poriadne nenaštudujú, lebo nestíhajú...a opravujte po večeroch a víkendoch po nich chyby 😝 alebo choďte urobiť ročnú uzávierku za kolegyňu, ktorá dala výpoveď. 🙄

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 strašne veľa podnikateľov dnes vzdychá ako ťažko sa hľadajú kvalitní zamestnanci medzi absolventmi škôl a celkovo medzi mladými ľuďmi do 29 rokov. Podnikateľ si nemôže dovoliť platiť za nekvalitnú prácu. Nemôže si dovoliť živiť niekoho, kto sa bude v práci flákať. Navštevovala som strednú odbornú školu, ktorá v tom čase patrila medzi špičku na Slovensku a profesori boli na nás tvrdí. Samozrejme, že všetci absolventi tejto školy nepracujú v odbore, ale vyznačujú sa vlastnosťami, ktoré z nám profesori vytesali počas štúdia - usilovnosť, precíznosť, zodpovednosť, plnenie pracovných úloh v termíne, dochvílnosť, presnosť....a diplomatické vystupovanie.

vahy333
autor
24. sep 2014

@evabb35 len ja mám niekdy pocit, že to už aj učitelia pomaly ale isto vzdávaju.... ☹

atari89
24. sep 2014

@evabb35 ja som chodila na OA v 2004-2008. To co opisujes tak vobec u nas nebolo, tiez som sa ucila iba na pisomky, celkovo som to strasne flakala, ledva som presla.. Vysku som urobila lavou zadnou, hlavne kvoli tomu ze som sa tam nemusela biflovat veci ak ona strednej, stacilo ukazat co viem realne. a tak isto teraz v praci.. mam vybornu pracu v medzinarodnej firme, robim za 4x vacsi plat ako vacsina slovakov. Zivot davno nieje o uceni sa kazdy den a mati jednotiek. Najuspesnejsi ludia skoly neodkoncili alebo ak tak s odretymi usami. V dnesnom svete su dolezite prakticke vedomosti a nie nejake blbe znamky. a hlavne nie z literatury a slovenciny...dnesny svet uz funguje uplne inak. mam vela byvalich spoluziakov s cistymi jednotkami ktorych praca je rozvoz pizze, hosteska a tak. Co z toho ked okrem uciva nevedia nic..

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Keď som chodila do školy, tak sme na odborných predmetoch písali poznámky - tak cca 4-5 strán vo formáte A4. Raz si strýko prezrel môj poznámkový zošit z odborného predmetu a veľmi sa čudoval - rôzne veľkosti písma, červeným, modrým, zeleným, doplňovanie do riadkov, za okraj - nechápal čo za poznámky to mám. Po skončení školy som absolvovala úspešne vstupný pohovor do medzinárodnej firmy a spolužiačka sa ma pýtala na otázky v teste / v niektorých firmách ešte dnes je súčasťou vstupného pohovoru test na skontrolovanie odbornosti uchádzača/. Spolužiačka všetky odpovede nevedela a pýtala sa ma odkiaľ som vedela odpoveď, veď to sme v učive nemali. Tú odpoveď som mala napísanú v zošite 2. ročníka za okrajom maličkým písmom. Profesor to vo výklade spomenul len tak mimochodom a vďaka tej malej poznámke som dostala dobré pracovné miesto v medzinárodnej firme.

vahy333
autor
24. sep 2014

vidím, že sa názory rozchádzaju... tak uvidím čo bude správne v našom prípade... 🙂

evabb35
24. sep 2014

@atari89 Tak ja tu roky štúdia a rok v ktorom som nastúpila do medzinárodnej firmy radšej písať nebudem. 😀

adeala
24. sep 2014

@evabb35 ja nechcem byť nezdvorilá a nemyslím to nijak zle, ale pochybujem, že to, čo píšeš sa odohralo v posledných 10 rokoch. A v posledných 5 už vobec nie. Teraz sú každému tvoje vedomosti zo strednej ukradnuté, rovnako aj známky a žiadne sankcie za neučenie sa rozhodne nie sú, okrem zlej známky, ktorá tvoj život aj tak vačšinou nijak neovplyvní.

@vahy333 ak chceš, aby bola úspešná, resp. aby naozaj mala nejaké vedomosti, tak ju na vysokej škole nahovor na ročnú neplatenú stáž v obore, ktorému sa bude chcieť venovať - tam získa naozaj skúsenosti a vedomosti, ktoré bude moct využiť. Známky v dnešnej dobe už nič neznamenajú, dokonca sa neberú ani na vačšinu VŠ.

evabb35
24. sep 2014

@atari89 Vieš, len nemôžu všetci bývať v BA a pracovať v medzinárodných firmách...

vahy333
autor
24. sep 2014

@adeala ak nejaká VŠ bude... 🙂