15-ročný a 17-ročný syn sa ku mne správa ako k slúžke
Maju 15 a 17 rokov. Dvaja zdravi, inteligentni pubertiaci, ktorych som vychovala s laskou a obetavostou. A predsa mam pocit, ze doma som pre nich len niekto, kto vari, perie, odvezie, zaplati a zmizne z oci. Slusnost sa niekam vyparila. Dakujem ledva pocujem, pozdravim ja, oni mlcia. Ked nieco potrebujem ja, zrazu nemaju cas, nervuju sa, krutia ocami. A najhorsie je, ze neviem, kde sa stala chyba. Mam ich rada, ale niekedy mam chut zabuchnut dvere a nechat ich par dni skusit si zit bez tej "sluzky", ktora im vraj len lezie na nervy.
Veď zabuchni dvere. To už nie sú 5 ročne deti. 🙂 Plus, otec deti robí veľa. Ak si ta on váži,..
Nikdy nie je neskoro začať s ráznejšou výchovou. Aj keď toto "čarovné" obdobie puberty dáva rodičom zabrať, je potrebné stanoviť prísne pravidlá. V tomto veku už to nie sú deti, sú to mladí ľudia, a tak sa k ním treba začať aj správať. Pri zadaní domácej práce, trvať na jej splnení, aj keď mladý muž "gúľa očami". Ja môjmu synovi väčšinou poviem, že darmo na mňa pozerá tými krásnymi očami, jednoducho to zrobí a hotovo a naučila som sa, že im dávam aj čas dokedy treba danú činnosť zrobiť. Každé dieťa je však individuálne, je treba vedieť, čo na koho zaberá. Prajem veľa síl a trpezlivosti.
Kde sa stala chyba? Nuž mila mamina pri tej láske a obetavosti si si nevšimla ze akosi vyrástli a už ich netreba kojiť, prebalovat, kŕmiť, čisté šaticky obliekať a nechtiky strihať 🤷🏼♀️
Tvoje budúce nevesty sa ti poďakuju za takéto rozmaznané nevďačné princátka co si myslía ze všetko sa spraví samo .
Deti treba vychovávať a učiť aby sa vedeli o seba postarat samé, nie im skákať okolo zadku. Opičia láska je škodlivá
Nepozdravi sa? Nech neide ani k stolu, ked si ma nevazi. Kludne by som zvolala poradu a vysvetlila im ako a co bude odteraz fungovat. Budu prat, upratovat, varit a spravat sa k mame ako sa patri. Nie? Ziadne vreckove, znackove oblecenie, atd. Nenechaj so sebou tak zametat.
Občas sa treba zaťať a jednoducho na otázku,že čo budeme jesť?... mám čisté to a to tričko?, odpovedať: Neviem syn môj...V prípade požiadavky,aby ste uvarili niektoré z ich obľúbených jedál, alebo im urobili nejakú inú láskavosť, začnite sa vyhovárať,zlostit ,že nestíhate.Jednoducho im dajte najavo,že všetko, čo pre nich robíte, robíte s láskou,ale nie je to Vaša povinnosť.
Je mi Ťa ľúto. Viem si to predstaviť. Aj ja bojujem každý deň.
A keď sa nič nedeje, tak vypnem Wifi. Do 5 min. Sú obe deti u mňa. Vrčiac: "Čo si to chcela?"
Bojujeme bojujem. Ale to znamená, že si nevedia urobiť jesť? Upratať po sebe?
Partner sa zapája?
Ak sa tak k tebe správa aj partner tak to je pre to. Ak nie, tak si ich tak jednoducho vychovala. Od zajtra budú mať povinnosti, ak budú chcieť odviezť, môžu ísť peši, alebo si nájsť brigádu a zaplatiť si autobus, to isté ak chcú míňať peniaze smer brigáda, ty nie si povinná im dávať na vreckové, iba základné veci. Naučia sa chlapčekovi a raz dva. A odporúčam rýchlo prevychovat, pretože o takých normálna baba neoprie ani hrdzavý bycikel.
Ved treba chlapcom otvorit oci. Ohluchni, ostan chroma a bez penazi. A nech si trhnu nohou. Ja to praktikujem pri mojom zatial 11 rocnom. A cuduj sa svete, aky dokaze byt sikovnucky a samostatny a milucky.
No, lebo to berú ako automatiku tak to bolo vždy😆musíš sa ty zmeniť potom sa zmenia aj oni.Tak sa nevyhrazaj a zadaj úlohy ktorý čo spraví.Su už velk deti v ich veku sú na internáte.Rozmaznali sme ich🤪
Ved sa chod dakam “rozmaznat” na tyzden alebo aspon predlzeny vikend a decka nech ostanu same doma. Samo s prazdnou chladnickou, plnym bieliznikom atd a zmenenym heslom na wifi a vypni si tel; len im nechaj odkaz ze ides prec. Ja nechapem, ze si podaktore baby myslia, ze ked sa obetujem pre dieta a rodinu, tak to je to najlepsie. No NIE neni!!!! Tiez svojho syna milujem, ale neporodila som ho preto, ze moj zivot uz neexistuje a som tu len preto, aby som mu skakala za ritou. Na mna to skusal tiez este v predpubertalnom veku. Vravim co chces jest (on masozravec ja vegetarian) odpoved neviem, ok tak nevies. Navarila som sebe. Dosiel ze co mame. No synak zeleninove rizito. To on nechce on je chlap a chce maso!!! Hodila som pred neho receptar, ze nech sa paci, chladnicka vies kde je, hrnce a panvice vies kde su…. Cumel na mna 10minut jak na debila, tak som mu zahlasila, ze slovo ktore hladas je dakujem a odisla som do fitka. Dalej bola situacia ze mu vravim; uprac si izbu. On ze ano dnes ju upracem. To bolo cca o 16h… 17, 18, 19, 20h…. Chalan lezi, vravim mu dnes si upraces izbu, ze jasne jasne upracem cca 22h a on zaspal. Nabehla som tam o 23 s budickom, ze ma hodinu na to, si izbu upratat a co tam po polnoci bude v bordeli, leti do kosa. Tak aj bolo. Ver tomu, ze sa to stalo iba 1x. A to neznamena ze ho nemam rada a nevychovavala som ho s laskou! Teraz ma 19 byva doma lebo studuje; uprace, zapne mycku, pracku aj susicku a ked som bola na sluzobke a potreboval koselu, aj si ju vyzehlil. Varit vie, ale nerad to robi, ale povie co chce a spravi mi pomocne prace, ako osupe zemiaky, nakraja cibulu atd. Takze asi tak.
Skus neuvariť, nevyprať, neskakať okolo nich ked im nestojiš ani za pozdrav
Nech sa posnažia aj oni ak niečo chcu/potrebuju
Mam tiež synov v rovnakom veku
15 a 17
Starší je síce lenivejší, pohodlnejší, ale urobi čo od neho chcem
Vyložia, naložia umývačku, práčka, sušička,vynesú koše, nakúpia podľa môjho zoznamu (aj keby som ich poslala každý deň,pôjdu v pohode)
Sú mi naozaj veľkou oporou.Ak sme s manželom v práci, viem ze sa na nich môžem spoľahnúť . Rozprávam sa s nimi ako s dospelakmi,riešime všetko spolu ako rodina
Neviem si predstaviť aby ma ignorovali,aj ked su v puberte
Musíš urobiť nejaké kroky práve ty aby si uvedomili že toto všetko nieje samozrejmosť
Clovek si nevazi dokym nema.
Autorka, po dvoch dnoch ako pokracujete?
No a to presne urob. Zabuchni dvere a choď na výlet, bez toho že by si im navarila.
Cez hlavu Ti prerástli.
S láskou a OBETAVOSŤOU. A tam je odpoveď. Netreba to preháňať. Čo si im dala, to aj majú. Ak si ich ako slúžka obskakovala, tak sa k tebe aj správajú. Ak si ich viedla k tomu aby sj pripravili, upratali, postarali sa o svoje veci, tak sa budú aj neskôr. A aj v dospelosti pri manželke 🤷🏻♀️
Nemusíš ani za sebou zabuchnúť dvere...zostaň, ale nevar, neupratuj, bez odvozu do školy, nechaj peniaze nech nakúpia, uvaria, operú...keď nie, budú hladní, špinaví, nedochvíľni. Pár dní..uver , že pochopia. Nie si slúžka, ani robot, ani kreditná karta. Si MAMA, ktorá si zaslúži pomoc a úctu. ( len na odľahčenie)- Po mojich deťoch som dlho upratovala plyšáky. Boli všade. Až som raz povedala že ak nepoupratujú ,,letia,, oknom von. Nepoupratovali...aaa..leteli oknom z druhého poschodia . S plačom a košom na prádlo ich boli zbierať..a bol pokoj, viac sa to nestalo. Dnes sú už dospeláci, rodičia , a myslím že táto príhoda sa generačne bude ponímať ako ,,výchovný prostriedok..🙂 Asi tak..
necitam komentare, chapem ta ako mama ktora tiez ako najlepsie vie, vychovava deti a niekedy teda take veci z nich vyjdu ze si radsej sadne.... proste neverim ze toto je to co som vychovala, vsetko ich učím a potom kazdy deň len upozornujem aby mokry uterak nedavali na postel, spinave pradlo aby nosili do pracovne, ... koľkokrát oprate a vysusene uložím a ich úlohou je vlozit do skrine a ani to sa nepodarí.... ja verim tomu ze z tohto vyrastu a budu zas vdacnymi polodospelymi. Ja nečakam vdaku za to čo robim, ale ked potrebujem pomoc tak nech sa jeden z dvoch obetuje a pomoze bez prekrucania očí.
Drzme si palce nech toto prehrmí a deti pochopia a citovo dozrejú, ze nebudeme doma nepriatelia ale milujuca rodina
necitam komentare, chapem ta ako mama ktora tiez ako najlepsie vie, vychovava deti a niekedy teda take veci z nich vyjdu ze si radsej sadne.... proste neverim ze toto je to co som vychovala, vsetko ich učím a potom kazdy deň len upozornujem aby mokry uterak nedavali na postel, spinave pradlo aby nosili do pracovne, ... koľkokrát oprate a vysusene uložím a ich úlohou je vlozit do skrine a ani to sa nepodarí.... ja verim tomu ze z tohto vyrastu a budu zas vdacnymi polodospelymi. Ja nečakam vdaku za to čo robim, ale ked potrebujem pomoc tak nech sa jeden z dvoch obetuje a pomoze bez prekrucania očí.
Drzme si palce nech toto prehrmí a deti pochopia a citovo dozrejú, ze nebudeme doma nepriatelia ale milujuca rodina
@katkaseiner ja neverím, že všade to nie je +- rovnaké😆ja si pamätám mňa v puberte, že mama každý deň po škole nadávala, že zase som nechala na stole malovátka rozložené a teraz robím to isté s dcérou.ked sa položí latka privysoko každý to berie ako samozrejmosť.Su zvyknutí, že všetko je kúpené, všetko k dispozícii moja dcéra bolo pohoršena, že spolužiak chodí po škole nakupovať a sám si vari no, lebo ona to nepozná mama robí z domu a navarí podľa chuti🤣a aj tak niekedy nie je dobre.Ta puberta je mega ťažká.
@katkaseiner ja neverím, že všade to nie je +- rovnaké😆ja si pamätám mňa v puberte, že mama každý deň po škole nadávala, že zase som nechala na stole malovátka rozložené a teraz robím to isté s dcérou.ked sa položí latka privysoko každý to berie ako samozrejmosť.Su zvyknutí, že všetko je kúpené, všetko k dispozícii moja dcéra bolo pohoršena, že spolužiak chodí po škole nakupovať a sám si vari no, lebo ona to nepozná mama robí z domu a navarí podľa chuti🤣a aj tak niekedy nie je dobre.Ta puberta je mega ťažká.
@luccija ano, uplne s tebou suhlasim

U mňa to bolo asi takto. Cez 20 rokov som bola na voľnej nohe, čiže som všetko stihala, robila kuchárku, upratovačku, kozmeticku, pekárku, cukrarku, práčku, policajtku, sudkyňu, učiteľku, animatorku, delegátku, cestovku, lekárku, traumatologicku, sestričku, taxikarku... ale stíhala som, tak som to robila. Síce ma stvalo, že má občas zneužívajú, ale bola to moja úloha.
Skončili krásne časy, nastúpila som do korporátu a odvtedy behajú za zadkom oni mne. Zrazu ma starší syn vozí z práce, niekedy aj do práce (nedá sa tam parkovať a na prácu používam firemné auto). A domov prichádzam do ako tak čistého domu. A niekedy je aj nakúpené, už len varenie ma čaká, ale aj to zvadaju a k práčke a sušičke ich ešte nechcem pustiť