icon

15 ročný syn chce vstúpiť do armády

ventilka33
12. jún 2015

Ahojte mamičky.
Mám 15 ročného syna ktorý akurát konči základnú školu a už dlhší čas mne aj manželovi hovori že po strednej škole chce vstúpiť do armády.
Od mala sa mu páčili vojaci,tanky a veci čo mali spoločne niečo s vojskom. V meste mame kasárne a tak sa skoro každý deň chodí po škole pozerať na vojakov ako cvičia a trénujú. Najviac je fanúšikom vojenských zdravotníkov ktorých úlohou je priamo v boji ošetrovať zranených a že by chcel byť tiež takýto vojensky zdravotník. Najprv sme si mysleli že chce byť vojak z povolania no on nám ale povedal že by chcel chodiť na misie do Afganistanu a ďalších krajín. Na otázku že prečo chce takéto nebezpečne povolanie vykonávať len odpovedal že to nie je povolanie ale poslanie. Mame mu to vyhovoriť ? alebo ho nechať ?. Ďakujem za každú odpoveď 🙂

Strana
z2
ventilka33
autor
13. jún 2015

@vieraz Tam už bol a páčilo sa mu to.

matafen
13. jún 2015

@ventilka33 V 15 je este prilis skoro brat nejake rozhodnutie vazne, ma pred sebou 4 roky na strednej, vsetko sa moze vyvinut uuuplne inak. Ja som celu ZS chcela byt ucitelka, milovala som literaturu, aj na gympel som isla s tym zamerom, ze potom pedogogicka... a nakoniec som vystudovala prirodne vedy a pracujem vo vedecko-vyskumnej sfere 😉

alaguema
13. jún 2015

@ventilka33 určite by som nikoho nepodporovala, aby sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na vojne a násilí a svoje dieťa už vôbec nie, aj z hľadiska rizika takého "povolania"...sorry, ale profesia vojaka mi ako povolanie nepríde. Skôr ako veľmi špinavá, aj keď výhodná práca. Odkedy sme v NATO, naša armáda sa podieľa len na samých špinavostiach. Ak chce zachraňovať ľudí, je ich tu dosť aj na Slovensku. Dobrých lekárov, ktorí svoju prácu berú ako povolanie, je ako šafránu.

4stanka4
13. jún 2015

Môj brat tiež hovoril že bude vojak alebo hasič...Po pár rokoch sa mu podarilo stať sa hasičom. V tejto profesii sa totálne našiel a je veľmi rád že je tam kde je. Neustále pracuje na sebe a robí to čo ho najviac baví. Áno je to riziko, ale to je už asi všade. A nemyslím si že je to len také "decké vmýšľanie". Ja som si v 10 rokoch zmyslela že budem cukrárka a aj som sa ňou stala a splnila som si a stále si plním svoj sen lebo táto práca ma neskutočne napĺňa a baví 🙂

vieraz
13. jún 2015

@ventilka33 tak mu to nevyhovaraj, aspon niekto ma vysnivanu robotu a profesiu. Ja sa u svojich deti bojim kam pojdu do skoly, z toho dovodu ze nic ich nebavi, nezaujima. Tak co im vybrat?

janinah
13. jún 2015

@alaguema podporovať nemusíš,ale dospelému dieťaťu" nerozkážeš

alaguema
13. jún 2015

@janinah odpovedala som na otázku zakladateľky. Ja by som s ním o tom hovorila. Má 15 rokov, takže dospelý ešte nie je.

mirka49
13. jún 2015

@ventilka33 ak chce byt zdravotnik musi mat zdravotnu skolu a po skonceni skolymoze ist na regrutacne stredisko kam patri a tam mu poradiaco dalej

decode
13. jún 2015

poviem ti, toto je vec, ktorej sa ja neskutočne bojím.
Neviem, ako by som reagovala. Chcem syna podporovať vo všetkom, ale vojna, misie, naozaj ťažké rozhodovanie.
Ako baby písali, je mladý, všetko sa môže zmeniť, ak sa nebodaj zaľúbi. Ja držím palce aj vám aj jemu, aby sa rozhodol správne, ale ja by som nevedela ako mu poradiť a viac by som dúfala, že si to dospievaním rozmyslí.

lubkavargova1
13. jún 2015

Podla mna super. Ved ked pojde na vonejsku skolu este to automaticky neznamena ze musi skoncit ako vojak. Ale aspon ho na tej skole naucia rezimu-povinostiam a nebude z neho dalsia mamickovska babovka, ktory sa drzi len pri maminej sukni! 😠

namornicka
13. jún 2015

@katrinka8 presne takto to vidím aj ja.

extunc
13. jún 2015

@ventilka33 No nebudem ja čítať celú diskusiu. Mám vojaka doma, bol v Eritrei, 2 x Kosovo, Cyprus a 2 x Afghanistan. Koľko x unikol smrti ani neviem, kolkich zabil alebo nie tiez neviem, taketo veci nam manzelkam, mamam, priatelkam nehovoria. Z Kosova mal letiet tym lietadlom, ktore spadlo pri obci Hejce, do Afghanistanu isiel v rotacii, ktora isla po tej, v ktorej nasho vojaka zavrazdili a bol v tej rotacii, v ktorej v konvoji v kabule zomreli dvaja a jedneho som poznala. poviem k tomu len toľko, ze ani ja som mu ani jednu misiu nevyhovorila ani jeho rodina a povedal, že je to jeho práca. Nezakazuj synovi to, co si vybral. Mozno ho to este prejde,je este mlady. stale je to lepšie,ako by sa Ti mal postavit na zadne, zbaliť sa a odísť do francúzskej legie. Ja som tiez v statnej službe v ozbrojenom zbore a neplanovala som to. A ked sa mu raz má nieco stat,tak sa mu to stane, ci je na Slovensku alebo vonku. Skratka je to osud a tomu nikto neujde

K tomu, ci som s tým ja stotoznena a ci som stotoznena celkovo s našim posobenim v NATO sa vyjadrovať nebudem, poviem len toľko, ze tým, ze ste si zvolili vstup do EU v referende ste SR automaticky zaradili do NATO.
Ten, kto nemal alebo nemá doma alebo v rodine, ci medzi kamarátmi vojaka ma problem pochopiť toto povolanie a som hrda na to, ze mam doma vojaka. A dristy o tom, ze tam chodia len kvoli prachom su gebuziny, lebo vacsina nema ani sajnu, ake smiesne peniaze tam zarobia nasi vojaci. Mimochodom, vojaci pre tých, ktorí ich hania su dobrí vtedy, keď sú záplavy alebo snehove záveje, inac nie.

mirka49
13. jún 2015

@katrinka8 on sa ta pytat nebude....ked skonci skolu bude dospely a na t voj nazor sa z vysoka.....

katrinka8
13. jún 2015

@mirkakab - nie, nepoznám nikoho, kto bol na misii, ale poznám pár vojakov z povolania 😉
Viem, že možno je to mimo reality, ale tá možnosť zabitia tam vždy je - ja aj vravím, ja to tak pocitovo, intuitívne mam, nedokázala by som to asi podporiť... Proste toto mi je absolútne proti srsti, bohužiaľ, nemôžem si pomôcť.

@mirka49 - no to nemôžem dopredu vedieť, možno sa pýtať bude 😉 Ja by som rada vychovala človeka (teda obe deti), ktorý sa bude pýtať svojich rodičov na názor (nemusí sa tým, samozrejme, riadiť, ale aspoň vypočuť áno).

jersey333
13. jún 2015

ja som v 15r chcela byt hereckou a nakoniec som skoncila pri prave 🙂 je logicke ze mas obavy z tohto povolania tiez mam syna a keby mi hovoril ako je jeho snom chodit na misie do afganistaniu ci inych krajin/ v dnesnej politickej a nabozenskej situacii tiez by som z toho neskakala 2metre...ale zas ak je to nieco co ho naozaj bavi a vidi v tom naplnenie svojich cielov preco mu v tom branit?nech si ide za tym co chce/ aj ked pre teba ako matku to bude tazke...nasou ulohou je zmierit sa s tym a podporovat ho v naplnani snov

renca3
15. jún 2015

@extunc - pozeram v pase, ze cakate coskoro prirastok do rodiny. Zelam len vsetko dobre. Po narodeni malej sa budes na to inak pozerat. Mozno tvoj muz ide na misie, lebo je to jeho poslanie, jeho to bavi. A ty si na to hrda. Ved co ine verejne napisat, ked si ich zamestnanec. Ale koho zaujmy tam presadzuje? Pre koho by padol?
Mozno su to smiesne peniaze v porovnani s vojakmi z inych krajin. Ale nie v porovnani, co by zarobili nasi muzi na Slovensku. Takze stale si myslim, ze zarobok je na prvom mieste, preco mladi ludia riskuju zivoty a ziju daleko od manzeliek, deti.

maslenka47
15. jún 2015

@moniciak vojaci resp. armada nie su len na to, aby sa postrielai s nepriatelom. Okrem toho aj pomahaju ludom (dokonca aj na Slovensku sa obcas pritrafi) v roznych krizovych situaciach - napriklad povodne, poziare alebo ine katastrofy. Samozrejme, ze ta nasa armada v pripade ozbrojeneho konfliktu nema sancu.

@ventilka33 Pokial na synovi vidite, ze sa naozaj o problematiku zaujima a vidi v tom povolani svoj zivotny ciel, tak by som ho podporila. Aspon s tou karierou v armade. Afganistan by som sa asi snazila mu vyhovorit 🙂

malabiba
15. jún 2015

armáda je základný mocenský nástroj štátu, už tisíce rokov.....a musí byť....niektoré naivné komentáre hovoria o nepochopení fungovania ľudskej civilizácie 🙂
@ventilka33 syn musí absolvovať strednú školu, potom ďalšie vzdelávanie a to sa jeho názor môže mnohokrát zmeniť - vojaci fungujú na rôznych pozíciách a myslieť si, že sú to len "zabijaci" je smiešne - je tam celý rozsah povolaní - od kuchára, cez rádového vojaka, lekára, letovoda, logistu, administratívy, PC expertov.....

janulik2008
22. jún 2015

Ja detičky nemam ale ak t berie ako poslanie ta by som ho podporila 🙂

henikav
22. jún 2015

@ventilka33 ak to ozaj dosiahne, bude mat fantasticku karieru, samozrejme je tam aj nebezpecenstvo, ale kde nie je? Poznam ludi co su tam na misiach, ani jeden sa nestazuje, ale ozaj to beru ako poslanie, o tom nehovorim ze zarabaju kralovsky. Poznam aj par ludi ktori v zahranici umreli, zial, stava sa, ale to sa moze stat aj na slovensku, staci byt v zlej chvili na zlom mieste 😉

mariadovalna
10. sep 2015

Mozno by bolo fajn mu ukazat realnu vojencinu. Pokial viem slovenske specialne jednotky zvacsa nestrielaju v bojoch a to je taka ta klasicka predstava mladych- akcny zivot. Ked mu niekto ukaze ake nezmyselne a nudne ukony robia vojaci tak ho to prejde. Ale nemusi byt na skolu ho prihlasit na nejaky netradicny sport ked je to dobrodruh.

danim
13. mar 2021

Autorka... prešlo 6r... ako to nakoniec dopadlo? Šiel si syn za svojim snom?

cajomila
13. mar 2021

@petra7777 Nechápem ako to môžte takto napísať😳. Mne príde celkom čudné zase, že ľudia chodia do vsjen napr.do Afganistanu a strieľajú za peniaze do tých "moslimských zmrdov"...za veľmi slušné peniaze 💰.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
13. mar 2021

@cajomila odkiaľ máš že strieľajú?

sonkaxxx
13. mar 2021

@ventilka33 Podľa mna by ste ho mali podporit ja by som nola stastna keby mi toto povedal syn. Za kazdych okolnosti ho podporte.

Strana
z2