17 ročná dcéra a 30 ročný muž
moja dcera mala nedavno 17,mala priatela dlhsie,mozno aj 2roky,no nedavno som si vsimla,ze uz k nam nechodieva ako predtym,a ani ona k nim.ale zbadala som,ze castejsie ostava vonku dlho do noci,niekedy do 4hod.rana..na otazku kam a s kym chodieva povie len ze s babami.neverim jej.mam podozrenie,ze sa stretava s jednym muzom od nas s dediny,je slobodny,celkom pohladny,skoro vzdy sa pohybuje v spolocnosti dievcat.som mama a citim ze sa tajne stretavaju,raz som sa to pytala aj dcery,ale zatlkala,muz sa to zase pytal toho dotycneho,ale aj on ho vysmial,ze ako nam to mohlo napadnut.viem aky su muzi,take mlade hlupe naivne 17tky si daju lahko namutit hlavu od nich.neviem aky je on,nepozname sa az tak dobre.parkrat sme sa rozpravali este davnejsie,no mala som z neho dojem ze je taky don juan...poradte mi,ako na dceru.ona je taka drza,nebude sa o tom somnou bavit. dakujem za vsetky rady vopred.
@kuzelna nuz podla mna, 30rocny muz moze byt uplne pokojne "pubertak" (mam takych nedospelych okolo seba velmi vela..), vobec to nemusi byt nejaky "uchyl", ved to je vlastne este mlady chalan...
a ked hovoris, ze sa obklopuje babami, nuz tak to je asi suknickar, zrejme taky diskotekovy plejboj a pekna 17tka je holt lakadlo 😅
A uprimne - nevidim celkom dovod, preco by som mala vacsie obavy z 30rocneho, ako z 20rocneho (a takeho by si asi ani neriesila...). Ten 30rocny si uz praveze vie skor dat "pozor" - ak by na to doslo, ako nejaky nedospely tinedzer..
Ja si viem predstavit, ze 30rocny mladej 17tke imponuje, povedzme si, ze staci, ak by mala o 5 rokov viac a uz sa z tak nad tym vekovym rozdielom pozastavovat nebudeme, je to vzdy relativne...
A kedze tvoja dcera zrejme uz sexualne zije, tak o zachovanie panenstva tu zrejme nebojujes 😅
Takze jedine, co treba mat na pamati, je vybavit ju prezervativom a varovat pred zlomenym srdcom 😅 Samozrejme ak to nie je nejaky pofiderny typ, ktory by mohol mat zhubnejsi vplyv (chlastacky, fetovacky...), ale tak to uz musis ty vediet, aka mas dojem aspon, kedze vies, o koho ide..
Tiez celkom nechapem niektore moralisticke prispevky, v 17tich je pomerne bezne, ze uz ziju mladi sexualnym zivotom (aj skor...), nase prababky vtedy uz neraz rodili 🙄 takze ozaj len ista osveta v mene ochrany je potrebna, inak sa mozeme aj na hlavu stavat a ked sa raz ti pubertaci zamiluju, je s nimi tazko 😨
@cherry1981 sa tu vyťahuješ ako najlepšia mama len aby ti tá dcéra za chrbtom netrtkala prvú ligu.
Neznášam také ženy ako ty čo zakážu decku aj dýchať. Si myslíš že keď si k vám frajera nevodí vonku sa hráva v piesku či čo? 🙄
@niikoletka, som sa nasmaiala az mi slzy vybehli 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@niikoletka Nie som najlepsia mama, ale vyjadruj sa slusne poprosim 😉 😉 Ja tu tiez neurazam Tvoje decko 🙂
Tak po prve tvoja dcera musi vediet ze co moze a co nie ... to jej vx alo matka dovolite byt do 4 hod rano von ? Ved to je strasne svet je plny uchylov atd ! ja mam 20 rokov a v zivote som nebola na diskoteke ani tak dlho von .. rodicia ma vychovali tak , aby som si tivot vazila. Mna by ani nebapadlo to rodicom soravit, vedela som ze by sa bali a tak ja som doknca abstinent a aj budem lebo si svij zivot vazim . Skuste sa s dcerou porozpravat ako s kanaratkaou mozno jej to bude trapne kedze sa jej v tele buria hormony ... a puberta mozno bude drza ale vy str jej matka mate pravo na vsetko ... len nechcem aby ste si ju znepriatelili zahrajte to na citi ... viem je to nefer ale tak ustrachano sa jej oytajte preco bola tak dlho von a ze ste sa bali .. ani slzicka nieje zla ... vy sa o nu nebojite ? ja by som sa zblaznila a to este niesom matka... moze sa s kadekym zapliest a podobne. Ja mam priatela od 16 rokov a uz s nim aj 2 roky byvam ale to je inx pribeh 🙂 rodicov milujem nadovsetko a casto sme spolu aj led byvam 500km od nich 🙂 chodia sem do Prahy casto 🙂 .. aj moji todicia sa o mna bali ked som si nasla priatela lebo mal 20 a ja cerstvych 16 ale vydrzalo nam to a myslim ze aj bude .,, naozaj mala by vam dcera doverovat a vy jej . Ked jej neverite a klame vam ☹ to nije najlrajsi vztah matka a dcera... a prepacte citala som len vas komentar ine nie. Budem drzat palce !!!!
@cherry1981 - co je na tom ze ma tak skoro priatela ? Ja mam svojho uz 4 roky mala som tyzden 16 rokov ked sme sa spoznali a on 20 🙂 ... pred tym som mala tiez ale to boli take skolske lasky ... 14 rocna a tak ...
nedá mi nereagovať ... keď som mala 17, stretla som už teraz mojho manžela, ktorý je odo mňa o 16 rokov starší. je pravda že som už vtedy sama pracovala a starala sa sama o seba keďže môjmu otcovi sa nechcelo ale to je jedno. už predtým som mala 3ročný vzťah so starším mužom(mal o 15 viac ako ja) no bohužial alebo možno aj chvalabohu aj napriek svojmu veku nebol dostatočne výbúrený. Teraz mám s manželom úžasný vzťah, vekový rozdiel nepociťujeme a som rada že ho mám. Vo svojom živote potrebujem rodinné zázemie a nie riešiť "puberťácke" problémy. Moja rodina ho prijala perfektne (sestry sú v jeho veku). Nemáme síce veľa peňazí ale máme to, čo potrebujeme. po mesiaci čo sme sa poznali som sa odsťahovala k nemu!dovtedy som mala doma peklo, všetko mi otec zakazoval, bil ma, nadával mi. V manželovi som našla nie len veľkú lásku ale aj oporu. Môj osobný názor je, že by si dcére v tomto nemala prekážať, skôr ju treba usmerniť, pomôcť jej a podporiťť ju. Aj keď je pravda, že ak by som ja v jej veku, ked som ešte bývala u otca prišla domov o 4 ráno, tak by som dostala takú bitku že by som na ňu do konca života nezabudla, som toho názoru že keď chce niečo spraviť, mňže to aj cez deň. Myslím tým, že to že bude chodiť domov o 4poobede neznamená že nepríde domov tehotná. tomu nezábraniš
@fidka79 neviem preco je tvoj prispevok adresovany mne 😉 🙂 ... nepisala som, ze schvalujem taranie sa po diskotekach do rana v 15-tich alebo 17-tich ... ale dohodnut si pravidla a respektovat sa navzajom ... zakazmi a prilis direktivnou vychovou sa tiez nedaju robit zazraky 😉
podla mna je uplne jedno s kym sa stretava-teda myslim to tak ze tomu nezabranis, ale mozes jej aspon vysvetlit nech neotehotnie 🙂 ja som dostal v puberte kondomy 😀
Dievčatá,ja vám verím,že ste pobúrené nami matkami,ale mali by ste pochopiť aj nás.Mne osobne na mojej pubertáčke záleži,aj keď vám v tejto chvíli pripadám staromódna a prudérna.
Mohla by som vám tu napísať milióny písmenok a viet,,,ale napadá ma len jedno:až vy vychováte svoje dcéry do puberty a krásy tak potom sa ozvite,ako pokojne debatujete so zamilovanou pubertáčkou o jej 30 ročnom priatelovi.Teraz ste demokratické,ale až tie vaše baby vylezú z chodítok,tak sa zmeníte.A verte,že hej 😵
@tatko_bebe ja som v puberte dostala rozum 😀
Tak, mozem povedat ze aj ja mam skusenost. Mala som 18 amoj pritel 31 a sme spolu doteraz. Mame krasneho synceka ktory ma 3 a pol mesiaca. Sme stastny a vekovy rozdiel mi vobec nevadi. Nasim to vadilo ale prezili to a teraz si super vychadzaju.
@anatalia77 písala si sem a tak predpokladám že si chcela radu. My sme Ti poradili a Ty sa do nás navážaš. viaceré sme Ti opísali svoje vlastné skúsenosti. Vetou vychovaj si vlastné... len utekášod problému a nechceš si pripustiť že tu mnohé máme pravdu. Poviem Ti ešte jedno, mám 16 ročnú neter, je mi ako vlastná dcéra, spravila pre by som pre ňu čokolvek a len nedávno sa zčala stretávať s chlapcom ktorý má o 11 rokov viac a poviem úprimne nie len za seba ale aj za svoju sestru, pretože jej názor poznám, som rada že má staršieho ako by mala byť s chlapcom ktorý je v jej veku a ide mu len o jedno. Takýto vzťah a darmo že v takomto veku má podľa mňa oveľa väčšiu perpektívu. Toto je môj názor
@timeab čítaj pozorne,ja som nezaložila tému,ja mám dcéru poriešenú
@anatalia77 ach, v tom prípade prepáč, naozaj som si nevšimla :D
Ahoj, ziadne zakazy nepomozu ako pisali zeny ha zaciatku uved iej prikpad ako to bude vyzerat o 10 rokov..., a co ked sexuje od 15, to je kazdeho osobna vec, tie zeny nepocuvaj...az sa mi zle robilo ked som citala tie pohorsujuce prispevky od niektorych zien...ty si jej mama a podla mna je to od teba super gesto ze si jej dala predpisat hak,...pisem lebo ja som v 18 stretla muza ktory mi dvoril uz od 17 a tiez tam bol velky vek.rozdiel, pomotal mi hlavu, ale aj ja jemu...napriek hnusnemu ohovaraniu ludi z okolia a neprajnikom, intrigarom sa lubime a sme spolu uz 6 rokov a mame krasny vztah a 1.5 rocnu zdravu dcerku ktoru lubime...moja mama nebola nadsena z toho vzahu, ale zakazmy nic nevyriesila...🙂
Čítam tu plno príspevkov "pre", plno "proti"....Možno stačí, keď si uvedomíme, že ako nás hnevalo, keď nás naši rodičia v čase dospievania nechápali a brali nás ako "deti", aj keď sme mali napr. už 17 rokov. Dnes je doba iná, ako keď sme dospievali my, všetko ide rýchlejšie. Inak....
Pravidlá a hranice sú dôležité v každom vzťahu rodič-dieťa, hlavne ich dodržiavanie, ale tak isto pochopenie a tolerancia už skoro dospelej ženy. Bavíme sa celý čas o 17 ročnej žene - predpokladám, že keď berie HAK, tak už dávno menštruuje a podľa mnohých iných kultúr je už dospelá. Prečo tú 17ročnú slečnu aj tak neberieme? Chce staršieho/mladšieho priateľa? OK....Treba sa s ňou porozprávať o následkoch....Otvorene, chápavo, bez výčitiek, negatívnych emócií a s láskou. Keď bude chcieť mať s ním spoločný život, tak si bude niesť všetky následky sama v tomto živote. Keď sa sklame vo vzťahu s ním, aspoň sa poučí....Môžete si poplakať spolu nad stratenou láskou....Ako sa má tá mladá slečna naučiť žiť samostatne, keď jej snahu o vlastný život všetci kritizujú a komentujú len preto, lebo má "len" 17 rokov a má priateľa, ktorý má vek "mimo noriem"....(apropos...kto robil tie "normy"? ktoré číslo je vlasne správne?? ). Mám iba 3 ročnú dcérku, tak to možno chápem trochu inak, ale viem, že keď budem riešiť podobný problém o pár rokov, tak zákazy mi nepomôžu. Na mňa nikdy neúčinkovali, tak prečo by mali na moju dcéru? Riešenie je podľa mňa v otvorenou rozhovore bez hodnotenia, ale s dôrazom, že následky si bude musieť niesť sama, keďže je už dospelá. A následný krok je v podporovaní dcérky, nech by jej rozhodnutie malo byť akékoľvek. Jediné, čo by ma naozaj trápilo, je, keby moja vlastná dcéra mala pocit, že musí predo mnou tajiť frajera len preto, lebo by som ju nechápala.
A k tomu veku: 30ročný je dospelejší ako 18ročný - viac ju naučí do života a je väčšia pravdepodobnosť, že vie čo chce v porovnaní s 10-12 rokov mladším - a to je dôležité: keď ju ľúbi a ona jeho, tak je jedno, aký majú vekový rozdiel - láska je krásna, je len škoda, že je jej dnes tak málo.
@laksmi veď čože keď sexuje od 15 rokov?? nie je to až tak jej osobná vec,nakolko je ešte stále pod zákonom.Ak sa na to príde tak sú rodičia trestne zodpovedný!Na to je paragraf,súd a odsúdenie.
@kuzelna: no ja si z vlastných skúsenosti ti môžem povedať že najlepšie urobiš ak ju nechaš tak, mala som 17ńásť a tiež o dosť staršiho priateľa, ak by mi vtedy chceli rodičia hovoriť do toho tak si myslím že by to nedopadlo dobre, najlepšie čo môžeš urobiť dozri aby brala antikoncepciu a dúfať že ju to prejde, mňa to prešlo 😀
Čaute babenky, moja skúsenosť s takýmto vzťahom a takým veľkým rozdielom je veľmi zlá...žiadny muž, či má 18 alebo 30 rokov nie je dospelý, vždy počúva rodičov a my matky mladých dievčat sme úplne na nervy a ešte k tomu naschvál chcú dieťa, aby mladú odlákali od rodičov a potom ju odkopnú, ale bez dieťaťa....no hrúza,....boj o dieťa a rozdiel medzi ľuďmi 13-14 rokov, ja som úplne proti ......ÚPLNE!!!!!!! ☹
@anatalia77 nehnevaj sa 🙂 ale dala som si tú námahu : trestný zákon č. 300/ 2005zz - Sexuálne zneužívanie
§ 201
(1) Kto vykoná súlož s osobou mladšou ako pätnásť rokov alebo kto takú osobu iným spôsobom sexuálne zneužije, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až desať rokov.
@fidka79 áno ten humus do seba pchá baba,len aby si to chlapec užil,a nemusel sa on starať s nejakým kondómom.
@timeab nehnevaj sa ale existuje aj paragraf,ako ohrozovanie mravnej výchovy dieťata.
ja som v 17 mala bezne kamaratov 30-tnikov a boli to rozhodne dospelejsi muzi ako chalani v mojom veku ... nemusi to byt uchyl len si s nou pohovor nech ti neklame
áno, v poriadku 🙂 ale je to diskutabilné, pretože to, že spolu chodia, nemusí znamenať že ju vedie k nemravnému životu. To by znamenalo že každý kto má kto vzťah je nemravný 🙂 a zase na druhej strane, radšej nech má jedného stáleho partnera akoby mala mať každý týždeň iného

@kuzelna Neprecitala som vsetky prispevky, tak len reakcia na ten tvoj prvy. Ja by som jej to nezakazovala. Radsej by som sa snazila priatelskym postojom priviest ju k tomu, aby bola k tebe otvorena a nezatlkala. Vediet o nej aj to, co sa ti nepaci, by bolo lepsie ako nevediet nic, len tusit. Coho sa vlastne bojis? Sexualne uz asi zije, takze to novinka nie je. Ze by to ovplyvnilo skolu? Jej postoj k rodicom? Ja by som jej skusila povedat, ze hoci ste sa v poslednom case velmi nerozpravali, ze ta to mrzi a chyba ti to a ze si si uvedomila, ze uz je takmer dospela, ze moze mat svoje nazory a aj vztahy... Podla mojho nazoru (a podla vzoru akym mna vychovavala moja mama) vzdy zajdes dalej s uprimnostou a doverou. Ty musis verit jej a ona bude tebe. A bude sa snazit spravat tak, aby ti neublizila (tj. nepride domov po limite, lebo nebude chciet aby si sa bala). U mna toto fungovalo najlepsie.