icon

17 ročná dcéra a triedna chata

28. feb 2022

Dobrý deň,
Moja dcéra má 17, je druhacka na gymnáziu a chce ísť na chatu so spolužiakmi (cez víkend - prázdniny, všetko len 16-17 roční spolužiaci). Pustili by ste ju? Tvrdí, že je jediná, kto chce a nemôže ísť

simona1998
1. mar 2022

@hama007 to nic ja som mohla byt na dozvukoch len do 22:00 a začínali sa o 19:00🤣🤦🏼‍♀️

oblecenie99
1. mar 2022

Mňa nikdy nikam nepúšťali, mam 32 rokov a doteraz mam kvôli tomu na našich ťažké srdce. Učila som sa dobre, nevystrajala som, ale nič také som nezažila. Bola som len krátko na akciách, kde bol učiteľský dozor (triedne vilety alebo nejaké školské plesy, keď po mňa otec prišiel o pol desiatej večer) resp. na dozvukoch po maturite, tam som už mohla.. Napriek všetkému sa všetko pohodlne dalo zariadiť poza ich chrbát, o com dodnes ani len netušia. teda nič strašné a vážne, alé áno, vo veku tvojej dcéry som vyskúšala už alkohol a dokonca som sa vtedy dala dokopy s mojim prvým chlapcom (teraz už s muzom), čiže našiel sa priestor a čas aj na iné záležitosti.... 😅 Nasi sú doteraz v tom, že som bola v tych casoch u kamošky. Mladé dievčatá, aj tie najlepšie a najposlusnejsie, vedia na drzovku a bez mihnutia oka klamať do očí svojim rodičov, to si píš.. Ale keď mi vôbec nedoverovali, tak som sa musela nejak zariadiť.. No nič, alkoholička sa so mňa nestala, hanbu som nikdy nevyrobila, vyštudovala som výšku, ani som neotehotnela, teda vlastne áno a dokonca s tým istým chlapom, len o 14 rokov neskôr a absolútne plánovane 😀 Ja by som dcéru pustila.. Nehovorím, že v strese by som nebola, ale pustila.

nelca84
1. mar 2022

@elanor ty si musela byt velmi oblubena v kolektive 😉 a chces to dopriat aj svojim detom 🤷‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hama007
1. mar 2022

@simona1998 🤦‍♀️ tiež si to mala zaujímavé 😂

akvi
1. mar 2022

@simona1998 ja som vtedy 1x neposlúcha našich a v podstate som ušla, aj keď oni vedeli, kde som, jasne som im povedala, že tam budem ( sla som po párty spať ku kamoske). My sme totiž na druhý deň mali rodinnú akciu, na ktorú som tiež odmietla ísť, predtým som to odkomunikovala s osobou, kôli ktorej bola tá akcia, cize aj toto som si vyriešila. Napriek tomu naši nepochopili a snažili sa ma donútiť. Nedala som sa a myslím, že to bol v nasom vzťahu ten posledný "sek" , v zmysle toho, že ako rodičia ma "pustili". Bolo to gesto, ktoré som spravila a ktoré by mal v istom momente spraviť každý 17-18 ročný človek. Naši pochopili, bolo to poslednýkrát, čo sa mi snažili zasiahnuť do života. Aj oni to potrebovali.

anne_mary2
1. mar 2022

asi ani aj ked…
Ja som bola z kategorie, ktora celu SŠ chodila z mesta prva domov aj ked som to mala 4 min peso, nebola za celu strednu na ziadnej chate, aji dozvukoch, lebo rodicia. Prezila som, ale ano, naozaj to bolo, ze som bola jedina co tam nebola. Tym padom aj tie priatelstva boli take no… ine 🙂.
Potom som sla na VŠ na druhy koniec republiky do BA, a ano, uzila som si to ( ale akoze to som si aj na strednej, ziadne zakazy dlhsich vychadzok ci chat tomu nepomohli..).
Ale zase nie ze som nevedela co od rozkose na VS, ale ten pocit bol super, krasne casy 😁..

erickatt
1. mar 2022

Pustila, mna nasi drzali na krátko, zo strednej rovno domo, zo zábavy o pol noci doma. Tak som v 18 ,,zdrhla" z domu svadbou.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lasona
1. mar 2022

Ani mňa nikde nechceli pustiť, bolo to hrozne,.Keď som niekde chcela ísť tak som musela vyslovene klamať. Doteraz ma to mrzí, netuším prečo mi nedôverovali...dedukujem len to z toho, že oni vyvádzali viacej. Jasne pár krát som sa opila, ale nic strašné, to našim nevadilo( čo som bola prekvapená) stále mi však vykrikovali že aby som neprišla s bruchom 🤦...stále a stále ..že si dojebem život...proste a teraz sa to celý život so mnou vezie. Aj som sa dobre učila, nefajčím, skôr som sa zdravý životný štýl. Pár krát som sa opila a boli mi tak zle, že som s tým niekedy v 20 sekla. Všetci ma poznajú ako tu čo vôbec nepije. Max na dovolenke si dám jednu pinacoladu😁😁to isté však robili aj s mladším bratom, mala jedného kamaráta,nie zlého, ale vadilo im že chodia sem tam do kina, že sa má brať učiť a ostať doma. Roky počúvania týchto reči si vyžiadali svoju daň. Brat má 33 rokov, je sám, v živote nikde nebol, žiadna chata, párty, absolútne nič .. nikdy nemal priateľku, a teraz otec neustále do mňa rýpe že čo mu nedohovorim, čo už nedovedie niekoho, že ostane starý mládenec a podobne. Teraz sa mu zacnelo po vnucati, lebo ostatni už majú a on nemá ani od jedného dieťaťa...bohužiaľ je to len a len otcova chyba...ja som celkom rýchlo zdrhla z domu..musela som inak by som dopadla ako brat...stačí mi prísť s mužom na chvíľu na návštevu a tie reči...neustále narieka že brat nikoho nema a že sedí iba doma🤦🤦🤦..prosím ťa neurob taku chybu, normálne ju pustí....

a_alexandra_a
1. mar 2022

@elanor A čo docieliš tým, že ju nepustíš? Upevníš si vzťah s ňou? Alebo upevníš svoju pozíciu rodiča nad ňou? Myslíš. že si ju vychovala tak, že sa opije hneď po príchode a skočí na každého chlapca čo tam bude? Tak potom to bude asi nejaká chyba po výchove, nemyslíš? Mňa teda vďaka Bohu rodičia pustili a nikdy som nemala potrebu sa opíjať alebo stvárať tam psie kúsky. Normálne sme sa zabavili, samozrejme, že sa aj popilo, ale nikto to nikomu nelial nasilu do krku, kto nechcel, jednoducho si nedal. Prežili sme všetci. Utužili sme partiu, máme zážitky na ktorých sme sa smiali ešte roky potom. Tí, čo nešli, nechápali našim historkám, boli takí odstrčení.
Každý rodič sa bojí, ale tým, že budeš dieťaťu zakazovať takéto akcie docieliš len to, že ti bude klamať a nachádzať cestičky poza tvoj chrbát aby mohlo ísť za kamarátmi.

flimelka
1. mar 2022

treba jej doverovat a pustit ju 🙂 my sme tiez chodili na taketo chaty so spoluziakmi 🙂

nikanu
1. mar 2022

Pustila by som ju. Zachvíľu bude mať aj tak osemnásť a vieš, treba jej aj trocha veriť

nice202
1. mar 2022

Jasné, že pustila. 😊

erickatt
1. mar 2022

@elizabet173 ta ja som našťastie az po svadbe, pekne na svadobnej ceste som otehotnela 🤣

viky173
1. mar 2022

ano pustila, 17r je uz dost velka... aj ja som bola v jej veku uz na podobnych chatach a dokonca som sa ani neozierala ako niektori moji spoluziaci 😀

saxana000
1. mar 2022

Ano pustila.. Po abdolvovani minimalne jedneho rozhovoru o chranenom pohlavnom styku a ze je ok dat si s kamosmi dva pohare vinka a nie flasu borovicky..

eliaska101
1. mar 2022

Tak verím že v dnešnej dobe púšťať niekde deti, je také že proti srsti ale teda my sme boli podľa mňa rovnakí a skôr je horšie keď ako jediná by nešla.

deginko
1. mar 2022

Jasné,že pustila ja m 31rokov a veľmi dobre si pamätám,že na chaty sme chodili od 1rocnika na strednej...

mimka1402
1. mar 2022

17 som mala 5r dozadu a súhlasím s názormi, že ak rodič je extrémne prísny tak ide len zlým smerom... Ja tiež som "smutná", že som nemohla nikam chodiť, lebo partiu som mala hodinu od domova, tým pádom som vždy bola skoro doma... Pýtala som sa vždy pekne na rovinu rodičov, do 18ky som asi nikdy neklamala. Ale i napriek tomu mi neverili. Musela som fotiť všetko každú hodinu. Učila som sa dobre, nikdy som nemala tendenciu piť a ani striedať chlapov. Odmietli so mnou diskutovať, tak som sa nepýtala, ale začala klamať. A nehanbim sa za to. U mňa to bolo najlepšie, keď som sa odsťahovala lebo mi dali pokoj, no prekvapivo to nedobieham extrémnym spôsobom ako si rodičia mysleli, že bude, keď budem žiť sama.😀 . Ja to silou mocou nepotrebujem dobiehať, ale je mi ľúto, že takéto bezstarostne roky som preplakala v izbe, lebo som nesmela nikam. Žiadna chata, žiadne výlety....Lebo ako outsider som bola o 20-22hej doma. Prispelo to v škole iba k väčšej šikane..😀

7miriam77
1. mar 2022

Preziva najkrajsie roky vo svojom zivote....ja som chodila aj na vikendy na festivaly, stanovacku na Rudno,...este nas aj ocino zaviezol a postavil stan 😀 najkrajsie spomienky, do noci hore pri gitare....ano, pivko, vinko bolo, ale inak sa nic zle nekonalo 🙂

tatianna56
1. mar 2022

viem, ze mas obavy, no nepises, ze by bola neviem aka nezodpovedna a je veru v takom veku, kedy sa na taketo akcie chodi a opytaj sa sama seba, ze v jej veku, si tiez na taketo akcie a chaty chodila a mas z nich aj krasne zazitky. neupierala by som jej to

fiafia
1. mar 2022

Pustila, zakázané ovocie najviac chutí. Dobehla by to neskôr keď už bude môcť.

mariejenka
1. mar 2022

Komu patrí chata? Kto vybavuje? Kde to presne je? Toto by si ako rodič mala vedieť,a uplne v kľude dcéru pustiť, nech ma nabitý mobil a ak zavoláš,ma sa ohlásiť.
Ja som od 13 rokov chodila pomáhať na karnevaly, dedinské zabavy,dozinky, do kuchyne,casnicka,bola som aj do neskorej noci v kultúrnom dome, od 15 ma pustili na diskotéku, zábavu u nas v dedine, a na chaty,opekacky ,stanovacky,vatry....ojooj... dcéra nesmie pocítiť ze jej neveríš,ale musí vedieť ze ak skalme vasu dôveru ma veľký problém.
Ked som chatu vybavovala ja,vzdy sa pocas priebehu prišli pozrieť majitelia,alebo niektorý rodič. Nie zeby tam sedeli,prisli na pol hodinku, popozerať. Ked sme ešte nemali 18-nast. Preto aj radim,nakontaktuj sa na niekoho s inych rodicov. Lebo pustiť treba, patrí to k dospievaniu,ale ked nemajú ešte 18,mal by byt niektou,kto tam vie kedykoľvek prísť a "očekovat" to tam😃👍

ummimaryam
1. mar 2022

Urcite nie. Decka su hrozne zle v dnesnej dobe, vid. Miloslavov, to ma uplne dorazilo a otvorili mi oci, a potom tych x pribehov co som citala ako si decka robia medzi sebou zle, predavaju drogy, sikanuju sa, znasilnuju. Ludia su velmi zli a nikdy nevies, co sa moze stat. Si zodpovedna za svoju dceru a za to ju ochranit pred skazenostou a nebezpecim. Svet nie je taky, ako byval! Kedysi to bolo bezpecnejsie Myslis ze je to OK, aby tvoja dcera bola niekde na chate, ani nevies s kym, a bude robit ani nevies co, nahodou sa nieco stane, a potom co?
Ja v dnesnej dobe mam uplne nulovu doveru v ludi a toboz v pubertalnu mladez, vytretu z drog a vulgarnych pesniciek

verka15
1. mar 2022

@ummimaryam veď má ísť na chatu so spolužiakmi 🙈 To, čo sa stalo v Miloslavove, je hrozné, no nemôžeš hádzať všetky deti a mladých do jedneho vreca 🤦🏼‍♀️ Akože všetci drogujú a sú grázli??? 🤦🏼‍♀️ Takže podľa teba treba izolovať deti doma asi tak do konca strednej a potom ich vypustiť až na výšku do toho zlého sveta? Ale vlastne aj na výške sa im môže niečo stať 🤷🏼‍♀️ Takže nikdy nikde 🙈

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ivett1
4. mar 2022

Máme dcéru (15 a pol) a my by sme ju so spolužiakmi na strednej pustili, máme to tak nastavené...viem o nich, poznám z fotiek- už aj po mene 😊 na chatu by som ju asi aj sama odviezla, aby som si overila, kde je a kto tam je a osobne by som skontrolovala "zásoby" a ako sa poznám, možno by som niektoreho z chalanov poverila dohľadom, aby sa nič nestalo 😁
Inak naša neter takto bola na dozvukoch a rozbila si koleno hneď pri príchode, keď si išli dať " uvitaci drink" 😊 bolo to dosť hlboké a na šitie, takže ju pekne krásne viezli na pohotovosť z chaty, ale rodičia sa o tom dozvedeli až keď prišla domov 🤭 len oni už mali v tom čase všetci nad 18 rokov...

lujza123
4. mar 2022

Mňa rodicia nechceli nikde púšťať, v 17 tich som mohla byť max do 20.00 a dodnes im to nedokážem odpustiť a to mi už ťahá na 40. Nikdy som nepochopila v čom to bolo akože dobre takto obmedzovať skoro dospelého človeka, komu to ako prospelo. Našej rodine nie, ja som začala klamať, utekať a nakoniec som este pred 18 tkou zdrhla z domu a niekoľko rokov sme sa spolu vôbec nebavili
Som rozhodnutá ze v živote toto mojej dcére nespravim.

marrynka112
6. mar 2022

Jasné veď ide so spolužiakmi v jej veku sú jedna partia chcú sa zabaviť. To je bez debaty takú hanbu by som jej neurobila pred triedou 🤦😂