17 ročnú dcéru nechcem pustiť na chatu
Dobrý deň, dcéra má 17 a chce ísť na chatu s partiou spoluziakov cez jarné prázdniny. Nechcem ju pustiť. Učí sa síce dobre, ale doma vôbec nepomáha, a nikdy nebola ani spat u kamarátky, nie to ešte na chatu. Tvrdí, že by alkohol ani nič podobné nepila, no je pravda, že o ničom takom doteraz neviem. Ale nemala príležitosť doteraz. Jednoducho, kým býva pod mojou strechou istou ju nepustím. Ako jej to vysvetliť, aby som predišla zbytočným ofukom?
Moj otec mal mal 17 r. ked sa mu narodil syn,mama mala 19.A su s mamou uz 50rokov svoji.
Ak chces prist coskoro o dceru, si na dobrej ceste. Ujde z domu hned, ako to bude mozne. Zvaz, ci je cesta zakazov a nedovery, ta spravna.
Ja som taká rada, že ma rodičia nedržali doma "na reťazi" v puberte. A že mi nikdy nepovedali že pokiaľ žijem pod ich strechou. To je ako keby bola daka podnajomnicka. Veď ak ju nechceš pustiť tak nepusti.
no tak teba by som za mamu nechcela ani náhodou. chuda dievča, medzi spolužiakmi musí byt vyčlenená z partie ako taký asocial. všetci po chate sa budú zabávať na historkach z chaty a tvoja dcéra len bude sedieť a počúvať o čo prišla a nebude sa vedieť ani pridať do diskusie. ak si myslíš že takýmito zákazmi niečo u nej dosiahneš, tak akurát dosiahneš pravý opak a urve sa ti z reťaze a začne ti klamat.
len tak pre informáciu, aj naši rodičia boli taki prísni na starsieho brata. nikam ho nepúšťali dokym nezačal pracovať a začal byvat sam a potom to prišlo- keďže sa nevyburil v puberte tak zacal obiehať všetky party, bary a diskotéky a robi to doteraz hoci už ma po 40tke. na mna taki prísni skúšali byt ale vždy sa mi ich podarilo oklamať a behala som kde som chcela. a hádaj kto z nás teraz ma usporiadaný život, manžela a prvé dieta?
Tak potom dopadne ako ja ..nikde ma naši nechceli pustiť, nebola som na žiadnej party,chate, lyziarskom ..ak som chcela ísť, musela som klamať ....vždy som počúvala neprídi s bruchom ...nonstop to mám pred očami ...dostala som odpor mať deti( však si dodrbem život) momentálne som vydatá( roky)po tajme som brala antiku, mám 35 a teraz som zistila že som tehotná ...som neskutočne smutná a neviem sa z toho tešiť( mám kde byvat,mám muža, robotu) lebo niekde v podvedomí mám stále tú vetu neopovaz sa prísť s bruchom,🤦🤦🤦chápeš?
Ja mam 32 a poviem ti to takto. Presne takto vychovávali rodicia mna. Nezmyselné zákazy, väčšina len preto ze som dievča - toto sa nepatrí, tamto lebo NIE a samozrejme tehotenstvo.
A?..... Všetko co som chcela, som to robila a stihla do večierky 😁 mami... Ideme do divadla zo školy... Bum bola soms frajerom, o ktorom ani nevedela. O žiadnom nevedela. A na VS som odišla do Košíc 😅jedinej takej v SR a to som od Trnavy. Doteraz im tu krivdu neviem odpustiť a hnevá ma, ze som musela bežné veci co patria k veku tj. Opekacka, kino, sedenie po murikoch a kecanie robiť s klamstvom. A teda bola som veeelmi vynaliezava.
Dcera ma pravdu a ty sa ofukom z jej strany nevyhnes, 17r baba aby nebola este nikde, nemohla so spolužiakmi na chatu, tak to uz je dosť... Ma dievča pravdu. Zatvarat ju doma kvôli nejakým obavam a casto uplne bezdovodnych nema ziadny význam. Tak sa opije, svet sa zruti? Ak vyskusa cigaretu, co podla všetkého ani nie, tak umrie na to do rana? NIE. O drogach pochybujem, to zase nie je taká bezna vec medzi študentmi na hocijakej chate. O rok ti tresne dverami pred nosom a mozes si pískať.
Moji rodicia asi od 16 rokov praktizovali výchovu: Nepýtaj sa ma, oznam mi. Mesačne mi posielali vreckové, z ktorého som si musela hradiť všetko - cestu do školy, obedy, oblečenie, kozmetiku. Ak som chcela niečo drahšie, značkové, smer brigáda. Stravu, samozrejme, a bývanie som mala "zadarmo". Naučilo ma to zodpovednosti a hospodáreniu s peniazmi. Ale to najdôležitejšie - videla som, že mi dôverujú, že ku mne pristupujú ako k takmer dospelemu človeku, a to mi dalo pocit zodpovednosti voči nim a nechcela som ich sklamať. Aj z chaty alebo z akcie som veľakrát mame písala SMS, len ze som v poriadku, prídem taxíkom vtedy a vtedy a pod. Nikdy som im v ničom závažnom neklamala. A to som si aj blicla, aj som mala chalana, aj alkohol bol, ale nikdy nič v takej miere, aby to ovplyvnilo moje výsledky v škole a urobilo problémy rodičom. A potom som mala kamošky, ktoré držali rodičia nakrátko, vymýšľali si, ze idú spať ku spolužiačkam, keď sme šli na diskotéku a ja som ich potom ratovala spite pod obraz. Na výške som už mala vzťah, bola vyburena a študentské stredy ma moc nebrali, domov som chodila akonáhle som už nemala školu. 16 - 18 rokov je najkrajšie obdobie v živote, prvé lásky, priateľstva na život a na smrť... Škoda, ze niektorí rodicia zabudli, že aj oni boli mladí...
Ja som mala v puberte vzdy pocit, ze oproti rovesnikom mi nasi vela veci zakazovali a nechceli ma moc pustat von. Ale od 12tich som chodievala na tabory, od 15tich som mala vecierku do desiatej, od16 tich som chodievala na diskoteky do okresneho mesta (na celu noc, pretoze v noci mi domov nesli ziadne spoje, az rano o piatej. Taxiky vtedy neboli moc rozsirene, tak sme tam museli trcat do rana, ci sme chceli alebo nie.), v 17tich som sa zoznamila s muzom, s ktorym sme spolu uz pomaly dve desatrocia... takze som na tom nebola az tak zle, ako tvoja dcera 🙂
Teraz mam sama dieta a rozumiem tvojim obavam. Ak si spomeniem na to, co niektori z partie v puberte navystrajali, najradsej by som to moje dieta priputala k radiatoru, aby nikde neslo 🙂 Ale vztah je o dovere. Skusit alkohol, cigaretu, prve bozky a pod, to predsa k tomuto veku patri. Ak si ju spravne vychovala, bude schopna urcit si v tychto cinnostiach nejake hranice a nebude mat potrebu spijat sa do nemoty a sexovat s kde kym.
Ťažko zvládať pubertu, nebudem mudrovať, lebo nemám puberiačku a úprimne, vôbec netuším, či na svete existuje nejaký argument na to oduté "všetci môžu, len ja nie". Ak ju tam nechceš pustiť, lebo sa o ňu bojíš, tak ju nepusti, ofučí sa buď preto alebo pre niečo iné. Ja si pamätám svoje chaty, alkohol bol takmer vždy, sem tam dajaká láska medzi spolužiakmi, ale vždy to bola aj zábava, pekné spomienky. Otázka je, prečo ju nechceš pustiť? Pre to, že doma nepomáha? Večne ju doma tiež nemôžeš držať, musíte sa obidve naučiť nejakej dôvery.
Ani ja by som nepustila! Aj keď ja som v tom veku už bola na chate
Boze, ja som mala prisnych rodicov, ale v 17 uz som chodila na diskoteky do tretej dediny na celu noc, nie kazdy tyzden, ale raz do mesiaca (niektori chodili kazdy piatok), q bud som sla domov so vsetkymi rano autobusom alebo sama o polnoci cez kopec medzi dedinami, kde behali diviaky a medvede.
Na chatu ma pustili, ale tak, ze som sla o 22 domov. Len pozriet na vecer kamaratov. No a prva poriadna chata bola, ked som mala 19, aj to som ich prosikala este, mala som cerstvo frajera, dali sme sa dokopy u nas v dedine, oni tam s rodicmi chodili na chalupu...On mal 17, ja 19, sli sme na Oravu k jeho spoluziakom. Keby nasi vedeli, aka to bola chata, Boze moj 🙈. Za dedinou chatrcka, daleko v lese, bez vody, elektriny. Ozieracka cista, ale ja som sa neopila. Pila som, ale normalne a neotehotnela som, si predstavte. To sme este spolu nespavali v tom pravom zmysle slova, ale tak mohlo sa stat, no nestalo sa, chranili sme sa. Sme spolu dodnes, bude to 19 rokov. Bol moj prvy realny frajer a ja jeho prva. Takze aj takto to moze byt.
Na intraku som zila 5 rokov a sice sme chodili von, aj som sa opila, aj cigarety skusila (toto mne nechutilo vobec), travu asi 2x. Neoslovovalo ma to a nechcela som vyzerat ako ti notoricki hulici s prazdnym pohladom. Proste, viem, ze toto budem riesit za chvilku z druhej strany ako rodic a priznam sa, desim sa, co vsetko deti skusia. Ale je to sucast dospievania. A snazim sa ich vychovavat tak aby vedeli, co je spravne a co nie a oni sa urcite budu potrebovat vyburit, ale dufam, ze to bude s mierou...😅🙈
@diewcatqoo podobny pripad som, ako citam 😊
Trochu jej dôveruj, má 17, porozprávajte sa predtým
@lasona vsetko bude v poriadku a cely tento tvoj pocit potlaci to male drobne ked sa narodi 🙂 manzel o tomto stave vie?
teraz mi az doslo, autorka, ty vlastne nedoverukjes sama sebe a svojej vychove ved musis vediet co mas doma....
A prečo ju nechceš pustiť ? Veď je skoro dospela. Ja som chodila na chaty od 15. Rodičia má priviezli a na druhý deň po mna prišli. Mamina mi stále dala do vrecka kondomy. Síce som ich nepoužila ale myslela na to. Trosku dôvery by nezaškodilo.
a este jedna zo zivota, byvam s rodicmi nakolko sama v byte, ktory mam, byt nechcem, mam chvilku pred 30tkou a zakazdym ked niekde idem tak sa ma otec opyta ci musim a ci nechcem radsej ostat doma, nezaspi kym sa vecer nevratim a ked idem autom po tme, to je jedno ci je 16:00 v zime alebo 23:00 v lete tak caka vonku kedy vojdem autom do ulice! keby som nemala povahu aku mam a nebola na nho naviazana tak uz davno nie sme v kontakte...a ty k tomu smerujes ukazkovo
Mam 2 dospele deti a 6rocneho. Takmer dospelu dceru nepustit na chatu? To si neoddovodnis, ani keby si sa ako snazila. Ak sa takto k nej spravas, velmi skoro spod tej tvojej strechy odide, alebo spravi nieco zlé, len aby skusila co nemoze. V 17tich uz ma mat za sebou vyskusane prvy krat vsetky neduhy. Preco ju nechces pustit?
@dominikac321 suhlasim. Toto je o nedovere v seba ale aj neschopnosti "pustit" svoje dieta. Myslim tak vseobecne, zo svojej nadvlady, nielen na chatu.
To fakt 17rocnu nepustis? Si prave zliezla zo stromu? Bud rada ze sa vobec opytala ci moze ist. Ale zas na druhej strane ked doma nepomaha,jasne by som nej dala najavo ze ked odomna nieco chce,nech si to zasluzi. Takze za predpokladu dobrych skolskych vysledkov a obcasnej pomoci v domacnosti by som pustila.
Tohto sa desím, keď budú mať moje deti 17. Ja som už dovesela žúrovala. Veru aj alkohol som v tom čase skúsila, sex ešte nie, drogy nikdy. Nezabrániš tomu nijako. Čím viac ju budeš škrtiť, tým horšie to dopadne. Mala som spolužiačku, ktorá nesmela vôbec nič. Potom tajne utekala na diskotéky a ako prvá v 18 otehotnela. Je to ťažké. Ozaj sa toho obdobia bojím.
Toto je cudna doba, deti najlepsie obalit do bublinkovej folie a zavriet v izbe 🤷♀️ my sme v 17-tich stanovali kazdy vikend na inom hudobnom festivale. Dakujem za normalnu mamu.
Ďakujem bohu za moju úžasnú mamu a otca 😍 vďaka ním mám najkrajšie spomienky na detstvo a pubertu a s rodičmi vďaka dôvere a komunikácií ten najlepší vzťah, kedy im môžem povedať VŠETKO ❤️ celú základnú sme chodili s kamoskami k sebe prespávať, to boli najkrajšie večeri v posteli 3 chichotajuce sa baby. Celú strednú sme chodili na naše dedinské zábavy, stanovacky a vďaka tomu akých sme mali všetci úžasných rodičov nikomu nevadilo, keď si na stanovacku prišiel otvoriť pivo jeden z otcov, lebo sme mali takých úžasných rodičov, že sme ich brali ako našu súčasť a necítili sme sa blbo ani trápne že "jeeezis otec 🙄". Ďakujem rodičom za skvelé spomienky, dôveru, a lásku ❤️
Neveríš svojej výchove? Nasi chodili na chaty od 16tich, samozrejme chlapci a dievčatá. Teraz sú vysokoškoláci, nikto nie je tehotný, nikto nie je alkoholik, všetci prežili. Daj jej návrh že prídeš pre ňu v určitom čase, ale nie zas o 20tej, a pojde domov. Naše deti nikdy nemali problém s tým ze sa za nimi prídeme pozrieť. Ale to je o vzťahu dieťa- rodič. Ty nepoznáš jej kamarátky? Pozri ak o nej tak pochybujes tak druha strana je ze otehotnieť ti môže aj v čase keď ma byt v skole. Aby si budúci rok neplakala ze ma 18nast a utrhla sa z reťaze.

Ja som chodila na 8ročne gymnázium kde sme všetci maturovali v 17, veľmi malo z nás dosiahlo plnoletosti na škole, ja som mala 18 až ako prvačka na vš 🤣 to by spôsobilo dosť komplikácií, keby ma mama nepustí na intrak do Bratislavy, lebo mám 17 😂😂😂😂😂😂😂😂