Aký by ste dali trest 15 ročnej dcére, ktorá pila alkohol?

10. júl 2021

Moja dcéra má 15 rokov. Chodí na 5 ročne gymnázium, mala dvojky a jednu trojku na vysvedčení. Na zakladke mala vždy samé jednotky. Tvrdila, že sa zhorsila, lebo škola je ťažká, no neviem či to tak je alebo len lajdaci...
Stále je papulnata, nechce chodiť na oslavy a rodinné stretnutia pritom pred rokom nemala vôbec problém. Mohla chodiť vonku na dedine do 21:30 ale aj to sa jej zdalo málo.
Dneska sa pohadala s manželom, zdala sa mu papulnata a tak nejak fukat, nafúkala 0,4 promile aj keď tvrdí, že neznáša alkohol, že nikto z jej partie nepije a ani to nikdy neskúšali a nebudú skúšať do 18. Toto nafukala 23:45, domov prišla o 8 vtedy mohla mať kľudne aj 1,5 promile. Vonku išla o 5 ani nechcem vedieť koľko by vtedy nafúkala. Kľudne mohla skončiť na výplach žalúdka alebo niečo podobné. Aký by ste jej dali trest?
Rozmýšľam o Tom že jej zoberem vreckové a nepustíme ju vonku celé prázdniny, keďže naozaj prekročila všetky hranice.
A najhoršie na Tom je, že tvrdí, že vôbec nepila a len si dala doma margotku a z tej mafukala

Čo by ste robili na mojom mieste?

sssilvuska
10. júl 2021

zacala by som jej viac verit...

taga
10. júl 2021

Zajtra by som kupila margotku, nechala ju zjest a potom dala fukat. Aby mlada videla, ze oblbovat sa nenechate. Potom by som pokracovala podla Tvojho systemu - poznas si ju najlepsie

patka06
10. júl 2021

nedávala by som jej trest, len si s ňou vážne pohovorila
ak by prišla domov pod vplyvom alkoholu ako píšeš... určite by som si všimla aj bez testu

jarmila2010
10. júl 2021

znamky by som tento sk.rok neriesila..pre vsetkych to bolo narocne...pitie a fajcenie by mi vadilo...asi by som jej povedala,ze ak este raz sklame moju doveru,ziadne neskore prichody nehrozia,tak nech si rozmysli,ako sa bude spravat...

autor
10. júl 2021

@patka06 no neviem, lebo bola s nami dole len nejakých 10-15 minut a potom išla do izby hneď

srferreira
10. júl 2021

Znamky neries. A urcite neporovnavaj zakladnu a gymnazium. Trest? Ja by som jej skratila vecierku na urcity cas. Ale urcite jej neber cele prazdniny s tym, ze ju nepustis von. Porozpravaj sa s nou vazne. A ukaz jej ze jej veris a nech ta nesklame. No ja by som na to isla takto. Ale viem ze keby ja v 15 pridem domov opita alebo len pripita by som taky preplesk dostala, ze by som si dva krat rozmyslela ze ci to zopakujem 😂😂😂🙈

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
83lenka83
10. júl 2021

Trest by som nedavala, snažila by som sa jej dookola vysvetľovať aby si dávala pozor, je v puberte a je normálne, že skuša alkohol, ja som iná tiež nebola a neostala som ani slobodná matka a ani alkoholička ale mama sa so mnou stále a veľa rozprávala.

pribinak
10. júl 2021

Hm, ak by mala 1,5 promile, tak to by ste si všimli, minimálne by mala ovplyvnenu reč a motoriku

Držať doma 15 ročne decko celé prázdniny je šialený nápad. Z toho budú akurát úteky a hádky

patka06
10. júl 2021

Autorka: mám doma 15tku, viem o čom hovorím, stačí mi jeden pohľad a zistila by som, že nie je v poriadku

katkamatka7
10. júl 2021

S chladnou hlavou. Ak klame s margotkou, vyhovorila sa na ňu, pretože sa bojí rodičovskej reakcie a zrejme prekvapila samu seba, že ,,niečo" vypila napriek tomu, že jej tvrdenia boli v zmysle: nikdy by som nepila. Sklamala tým samu seba.
Nedávala by som trest v zmysle zákazu chodiť von cez prázdniny, to je cesta ku neskorším depresiám a neschopnosti socializovať sa.
Zvolila by som skôr odmenu za to, že niečo urobí. A pokiaľ to neurobí, trestom bude to, že nezíska odmenu.
Zapájať do aktivít doma, nadeliť povinnosti. Odmena bude, že môže ísť von až po splnení povinností, pričom v čase ,,večierky" musí vykonať určitú činnosť doma. Ak ju nestihne, na druhý deň nadeliť viac povinností so skoršiou večierkou.
Papuľovanie je ,,obdobie". Hľadá sa, je to jej spôsob presadenia svojho, chýba jej pocit víťazstva a touto formou si ju vynahrádza.

autor
10. júl 2021

@beata_k tak to neviem, lebo ona aj keď príde od krstnej, kde určite nepila ide skoro hneď do izby

tncka
10. júl 2021

No kvakanim a dokola vysvetlovanim nic nevyriesis. To je to iste ako sa tu zvykne riesit ze 3r.decko doma mamu bije a ma mu chytit rucicky a vysvetlovat a bla bla,ved ono pochopi. No jasne🤣🤣🙈Ma na haku. Keby nie,nepride opita. Takze by som jej dala zaracha aspon do konca jula s tym ze ak to zas pokasle,bude bez mobilu a na dlhsie doma zavreta. Prazdniny ci nie,to jedno. Blby krok,treba niest zodpovednost. Toto nech sa nauci

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kkovacovak
10. júl 2021

Zakázať na celé prázdniny chodiť von podľa mňa nemá zmysel. Je to dieťa a potrebuje chodiť von a socializovať sa. Takto by len sedela doma za počítačom alebo na telefóne a bol by to koniec koncov aj trest pre vás. Asi by som obmedzila vreckové a čas príchodu domov pripadne pridala niečo na domácich prácach. Ono kontrolovať ju nemá zmysel lebo bude len viac uzavretá voči vám. Piť môže aj o druhej poobede a neurobíte nič. Tiež som v puberte skúšala alkohol a občas prišla domov opitá takže viem že sa tomu v tomto veku asi úplne zabrániť nedá. Skôr sa s ňou treba pobaviť o možných následkoch a o tom čo nemá robiť keď bude piť. Ako napr sadnúť do auta atď. Že radšej nech aj ožratá zavolá rodičom ako keby sa malo stať niečo zlé. Musí vedieť že ste sklamaní ale zároveň že sa nemusí báť keby sa niečo vážne stalo a že jej pomôžete. Títo puberťáci to je tenký ľad bohužiaľ. Známky by som teraz neriešila. Jednak prišla do fázy života kedy známky už tak nerieši a situácia v školstve bola taká aká bola.

jarmila2010
10. júl 2021

@tncka takym radikalnym trestom dosiahne akurat dalsi vzdor..nic ine...

kitycat
10. júl 2021

A vy ste tu vsetky pili, az na vase 18 narodeniny alebo vobec?

Autorka rucas sa z toho ako by ti ogrcala koberes a opakovala rocnik. Ma 15 nerob zakazy velke, o to viac sa bude stavat proti.

A inak, najvacsi trest bude, ak si naozaj vypine tak, ze na druhy den bude mat taku opicu, ze na dalsi alkohol dlho nepomysli..

Preco mate doma tessty na alkohol?

martina1201
10. júl 2021

Ahoj ja by som ako písala @taga kúpila margotku dala zjesť a dala fúkať a potom nech povie niečo na svoju obhajobu. Trest nechodiť cez prázdniny von by som nedávala. Skôr by som dala viac domácich prác a pomáhania rodičom a v záhrade. Von by som ju pustila s upozornením že ak ešte raz zistíte že pila obidete rodičov decak v partii s tým čo sa stalo a že nafúkala a nech si deti skontroluju. Po príchode vždy fúkať. Nafúka znovu? Vyhražku by som splnila. Nabudúce si rozmyslia či budú chlastat a ešte aj klamať. A samozrejme by bolo že by neprišla domov 21.30 a neskôr ale o 20.00.
Alebo by som išla za nimi tam kde sa zvyknú zdržiavať tak o hodinu a zistila by som čo robia. Proste náhla prepadovka. Nájdem u nich alkohol? Nech sa páči za rodičmi a nech si s nimi robia poriadky.

gleep1
10. júl 2021

Ja by som sa snažila dcéru pochopiť a porozprávala by som sa s ňou- aj keď takéto rozhovory chystám keď bude mat 11-12 rokov kedy jej prídu zaujimave a nie trápne.
Prečo to urobila? Čo to v nej vzbudilo? Nešlo to bez toho?
Vysvetlit rizika- polícia, otrava, zneužívanie opitých dievčat chlapcami.
Poukázať na to ako smiešne opitý ľudia hovoria a konajú- že jej to môže prísť zábavné ale že je to v skutočnosti veľmi trápne.

Ja som sa prvý krát opila na oslave mojich 15 narodenín- u nás doma v izbe. Mama nás prišla skontrolovať a už tam len našla asi 10 opitých deti. Prefackala ma a ja som sa začala smiať že nič necítim. To bol môj trest. Na druhý deň sme sa tomu smiali že ako sme sa tam idioti opili.
Proste to je taký vek. Poznám decka čo v takom veku skúšali marihuanu. Neschvaľujem to, ale stane sa to veľa ľuďom. Treba to pochopiť, treba sa rozpravat, treba to usmerňovať.
Podľa mna trest v takom veku nepomoze, spôsobí len vzburu, odpor voči rodicom a väčšiu túžbu urobiť zle- opiť sa.
Ale ty si dcéru poznáš najlepšie, podľa mna najdes spôsob pre vás vhodný.

tncka
10. júl 2021

@jarmila2010 a co ju ma pochvalit? Decko si povie,a sak mama je v pohode,nic neriesila,dame si ne?

jarmila2010
10. júl 2021

@tncka a ty citas,aj co radime ostatne,ci len ides svoje..z extremu do extremu?!

sssilvuska
10. júl 2021

som neskutocne nahnevana za tu 15 rocnu dceru na vas skoro vsetky tu co pisete.. preco jej ani len trosku neverite? ... a hlavne rodicia? ... mne tak rodicia nic neverili a vsetko co sa stalo len hadzali vinu na mna... a viete co sa stalo potom? ... odisla som z domu a bola som najstastnejsi clovek na svete! ...co ked naozaj zjedla tu margotku? aj skola je predsa tazsia vo vyssom rocniku a duplom teraz pocas ucenia sa z domu...hned to musi byt lajdactvo? ..a aj keby si vypila... preco ju "nesledujes" aspon tyzden? keby mi prisla opita aj zajtra aj pozajtra tak by som to riesila....ale urcite nie dnes po takej situacii jak pises...

bagre
10. júl 2021

známky nie sú až taký problém...
ale ak pila, to problém je + klamala... a či klamala,- veď nech si dá znova margotku a fúkne. A podľa toho sa zariaď. Zaracha by som nedala, ale určite by to neprešlo len tak. Lebo zrejme si neželáš aby v tomto veku pila a ona to vie. A má 15. Kašľať na to že to robia jej rovesníci. Rodičia ste vy.
Papuľovanie poznám - ale to má hranice. Ak prestrelí, vie že odozva je zaručená. Čo sa týka alkoholu - pijeme občas svorne nealko pivo. Má takmer 15. A hodne sa rozprávame. A viem, že niektorí spolužiaci veselo popíjajú od 13... 🙈
Ja som nikdy nepila potajomky, rodičia mi dovolili prípitok na oslave asi od 16. Nemala som potrebu skúšať svoj limit v partii alebo sama z akéhokoľvek dôvodu. Ale aj tak sa stalo že som v 17 zle skombinovala - rum+cola, potom som šla do tepla a bolo zle. A to som pila s 50r ujom - hanbili sme sa obaja...
A druhý raz - mala som 20 a bola som strašne nasratá na chlapa - a chlapci v partii kupovali jeden za druhým. Nuž tak som z trucu pila... asi je jasné, koho som vytrestala. A to bolo naposledy. Z oboch situácií som sa poučila.
A teda zvolila by som rozhovor ak sa ukáže že ozaj pila - nie že jej dohovárať, ale zistiť čo ju k tomu viedlo. A podľa výsledku zvoliť ďalší postup. Nie je to koniec sveta, ale zase ani sranda. Hlavne ak sú okolo nej ťažkí frajeri, ktorí majú akékoľvek hranice zbúrané. A dôsledkov si vedomí tiež nie sú. Ona by byť mala.

bagre
10. júl 2021

@sssilvuska Ak zjedla margotku, tak sa dá situácia veľmi rýchlo poriešiť. Ja by som sa šla aj omluviť ak by k takej situácii došlo. AK... Všetko ostatné sú len ďalšie kroky.
Aj keby si "len" vypila, tak celkom ok to nie je. Alebo áno?
A inak poznám dosť detí, ktorým rodičia slepo veria akí sú oni normálni, rozumní, slušní, čo by určite neurobili... obyčajné oblbovanie, a to len preto, lebo vedia že rodičia im všetko zožerú.
To je asi celkove o vzťahu, o dôvere, o hodnotách, o výchove... nedovolila by som si povedať, že jej má automaticky veriť, ale ani že to nemá skúsiť preveriť situáciu. Lebo tu sa to s margotkou dá.

katkamatka7
10. júl 2021

Osobne si nebudujem dôveru tým, že niekomu dokážem chybu. Vzbudí to skôr odpor a následne nerešpektovanie. ( Nafúkať z margotky by si žiadalo zjesť pár kartónov).
Ako matka by som vyčistila, že jej sebadôvera klesla. Pod tlakom partie, ne/kamošky či jedného fešáka, z ktorého sa jej podlamujú kolená. Je na Tebe, ako si dcéru poznáš a akým spôsobom prejavuješ, že jej veríš a dôveruješ. Povzbudenie a pochvala na maličkostiach, ktoré sú pre ňu dôležité. Úprimný rozhovor, ktorý príde ako odmena. Počúvať ju, vnímať ju, cítiť s ňou.
Pozrieť spolu krátky film s tematikou liečenia alkoholovej závislosti, dôsledkov nadmerného pravidelného užívania alkoholu a iných omamných látok. O týždeň sa jej opýtať, čo si o tom myslí a podľa reakcií zhodnotiť, či treba pridať ďalšie odrádzajúce príklady.
Je veľa možností a príležitostí naviesť ju a usmerniť v tom, aby dodržala to, čo sama povie.

zarrinka
10. júl 2021

Ženy ja mám doma dcéru v takom veku. Nepila ešte alkohol a nech mi je odpustené nepovažujem za normálne aby v takom veku píla... Vidím jej spolužiačky a vidím kam pekné slová a bagatelizovanie dospeli. Jedna na mol v parku, ťahali ju domov nech sa nezadusí, ďalšia pije čo doma nájde však aj s mamou normálne pijú večer vínko, tak je to ok.... No nie, nerozprávala by som sa s ňou ale dala by som jej trest nech si to pamätá. Jasné že príde čas keď sa opije a bude si to pamätať po ťažkom rane ale preboha isto nie v 15tich rokoch.. to nabudúce príde s jointom a tiež jej má dohovárať lebo však kričať sa nemá??? Včera a myslím aj dnes je veľká párty na Zemplínskej šírave. Keby ste tam videli váľať sa po zemi na mol deti asi by ste mali iný názor ..

katkamatka7
10. júl 2021

Ako sa hovorí: lepšie raz vidieť ako sto krát počuť. Pomôcť si googlom a nájsť odpudzujúce fotky či videá. Podobne, ako sa človek mení po užívaní. Opýtať sa jej, čo si myslí, aký trest by si zaslúžili, alebo, aký trest dostali. Podľa odpovedí zistíš aj jej vlastné sebahodnotenie. Opýtať sa jej, či by si ona zaslúžila taký trest. ....počúvať a vnímať každé jedno gesto.

jarmila2010
10. júl 2021

@zarrinka ide v podstate o prvy,takyto preslap...preto si myslim,ze radikalne tresty tu,este,nemusia byt...aj ja som si svoje odpila a aj odfacila...blbosti narobila...patri to,asi k veku..vyskusat aj to zakazane...u mamy(uplna abstinentka) sme vzdy nasli pochopenie...zdoverovali sme sa jej...otec,notoricky alkoholik ,kt sme neznasali,robil s nami poriadky...podobne,ako pise vyssie,kvoli nemu sme po maturite a najdeni prace,odisli so sestrou z domu a odvtedy sme sa museli starat sami o seba...dnes,ani jedna z nas nefajci a takmer nepije..len na oslavach nejaky drink,napr mochito alebo aj si nedam ziadne alko...podla nalady...doma si dam obcas nealko radlera a aj to ho pijem 2dni vecer pri telke jednu plechovku...

juhseverzapad
11. júl 2021

Má 15!! Nerieš! Porozprávaj sa s ňou a hotovo. Žiadne tresty, lebo bude potom horšie.

zanetakovacsova
11. júl 2021

Tiež som bola taká rada som sa flákala zabávala ALE mamina ma nikdy dáko netrestala ani nič verila mi a pubertou to aj prešlo. Mala som kamošky ktoré mali kadejaké zákazy a bolo iba horšie. Zo seba viem že lepšie je nechať sa vyžiť a to prejde ako zakazovať lebo sa všetko bude diať za chrbtom a nebude to mať konca. Vaša dcéra ide do puberty podľa mňa je to normálne že sa potrebujú trošku využiť.