18 ročná dcéra je tehotná
Moja dcéra 18 je tehotna. Otec dieťaťa, je jej kamarát ktorý ešte neskončil školu rovnako ako moja dcéra je len v 3 ročníku a školu má veľmi náročnú takže s dieťaťom by to nezvládla. Musí sa od nás odsťahovať, k otcovi dieťaťa ísť nemôže. Ja jej pomoc ponúknuť nemôžem ja mám 38 rokov, a mám ešte 10 ročného syna a 3 ročnú dcéru. Je jeden ústav o ktorom viem a tam dcéra nemôže pretože už je plnoletá. Na materskú nemá nárok. Na potrat už je neskoro, a aj tak by nešla. Vie mi niekto povedať ako má prežiť 18 ročná nezodpovedná mladá dáma bez školy a bez jediného eura a BEZ ŠKOLY s malým minimom ? Bývanie nejaké lacné asi nehrozí. Som nahnevaná a ale najmä zúfalá lebo je to moje dieťa. Vie niekto o nejakom centre alebo niečo také kde sa môže obrátiť ? Ja jej pomôcť nemôžem. Ako pokračovať a vyrovnať sa s jej zničením životom ako matka ? Pomoc ďakujem
@ludmilia1977
A preco by mali novym babom tvoje deti trpiet? Budu mat aspon kamosa a dcera ked ostane byvat u teba doma tehotna ti moze strazit 3 rocnu (usetris za skolku ak na tom nie ste financne dobre) a pomahat s ulohami 10rocnemu (nebudes musiet platit druzinu). Ak dcera aj navari, budes mat o dalsiu starost menej, deti budu mat teplu stravu a ona sa tymito povinnostami dobre pripravi na rolu matky. Ty budes vediet, ze tvoje mensie deti su v najlepsich moznych rukach a ona bude mat s babatkom zdarma byvanie, stravu a nebude musiet riesit pracu.
Ja si ani vo sne neviem predstavit, ze by som uvazovala nad vyhodenim dieta alebo, ze by som od nej nieco ocakavala za to, ze moze u mna byvat s dietatkom.
No ak naozaj uvazujes o tom, ze ju vyhodis z domu (a si taka bezcitna a prisna), tak uz radsej z nej urob opatrovatelku, kucharku a upratovacku vo vasej domacnosti (vsetko je lepsie ako ju vysupnut na ulicu).
Tak nech da dietatko na adopciu. Ja s tebou suhlasim. Ked nechcela dieta, mala sa spravat zodpovedne. Ja by som jej pomohla, lebo peniazky su, ale keby neboli tak veru neviem......
Ja som v takej situácii nebola ako je ona. Malá som oporu u jej otca ktorý ťažko zahynul. Ja sama sa pretĺkam a verte či nie chcem pre ňu to najlepšie. Veď ja som stále v práci a peňazí nikde. Nemôžem si to dovoliť j keď mi puká srdce. Pochopte ma ako matku kto to nezažil nevie si to predstaviť. Jej drahý býva s rodičmi obaja ťažký alkoholici to bude lepšie ? Veď sa spamätajte.
@ludmilia1977 no ano posrala to,ale skus najst cestu ako by to islo. Zdielam rovnaky nazor ako ostatne prispievajuce. Aaale...urcite su aj u vas v prievidzi alebo okoli centra pre osamele matky s detmi,staci pogooglit.Aj ked si nemyslim ze radim dobre,aj tadial vedie cesta a odpovedam na tvoju otazku 🙄 Je smutne ze sa chces takto zachovat k vlastnemu dietatu a vnucatu 😔 Raz budes stara a chora a neviem co este a budes aj ty potrebovat pomoc rodiny,potom ti to docvakne ale bude neskoro... 😒
nezastavam si jej rozhodnutie ale pustili ste sa do nejj ako take supy....a uprimne osobne si neviem predstavit zivot tolkych ludi v 2,5 izbovom byte....a co ked si prenajimatel postavi hlavu a povie ze musia von z bytu vsetcia....
sudit a odsudit je vzdy take jednoduche....zvlast ak nie ste v situacii ako mozno dotycna je....a kludne sa mozete do mna pustit.....
a o dcere dotycnej si myslim ze je nezodpovedna, odmietnut antiku len aby nepribrala... ked bola dospela na to aby niekomu roztiahla nohy mala si byt vedoma aj moznych nasledkov...
ja by som vzala dceru a sla na diskusiu k rodicom mladika a tak sa skusila najst nejake riesenie spolu s nimi....
Presviedčaj samú seba, že vyhodiť dcéru je morálne a nie nás.
@pauliesivackova skus najprv pocuvat, popremyslat..nenechaj sa ovladat prvotnymi pocitmi..nie vzdy je vsetko tak ako na prvy krat vyzera..
Vela stastia v zivote mlada maminka 🙂 nie kazdy mlady clovek sa postavi zodpovedne k rodicovstvu..
@slniecko77 Vyjadrila svoj nazor. Zato ze je mlada tak ma cusat? Myslim ze toto vyjadrenie by nenechalo chladneho nejedneho cloveka.
@ludmilia1977 Na všetko si odpovedala, že nemôže, tak čo chceš potom počuť. Prečo by nemohla s Vami bývať? Však ľudia žijú aj viacerí. Sú rodiny s dvomi deťmi v jednoizbáku. Aká je to náročná škola? To je stredn škola, nie? Však nemusí mať samé jednotky, urobili si iné školu popri dieťaťu, prečo by to nezvládla? Si vdova teda? Máš vdovský dôchodok, nie? Nevykašľala by som sa na svoju dcéru.
@fidka79 najprv čítaj, je vdova.
@jurinkova ked budes citat pozorne a nerobit unahlene zavery pochopis moj komentar....nepisala som, ze ju ''odsudzujem'' pre jej vek, alebo pre jej nazor, ale preto, ze znevazuje niekoho a nepozna situaciu..prepac, ale nadavat niekomu do jezibab a pisat mu nech sa hanbi je trosku cez ciaru..teda aspon u mna..a to nema s jej vekom a nazorom nic spolocne.
Vidím že som radu hľadala na zlom mieste, a to som čakala že práve tu ma pochopia. Dcéra ma ani raz neprosila aby som ju nechala doma lebo ona sama najlepšie vie, v akej situácii sme. Je šikovná, navarí uprace postará sa, a preto viem že sa nestratí. A dúfam že nájde dobrého muža s ktorým bude šťastná a nebude musieť s jej dieťaťom ako ja jej matka a viem že ak raz ja budem potrebovať pomoc ona mi určite pomôže pretože chápe že ja robím všetko čo je v mojich silách. A týmto sa s vami lúčim a dúfam že žiadna z vás sa neocitne v mojej situácii. Prajem vám veľa šťastia.
@ludmilia1977 tak to je smutne, ale to ste s muzom nenadobudli nic pocas minimalne 14.rokoch? Mas vdovske, sirotske a pritom dve prace. Ona bude mat rodicovsky a pridavky a nejake vyziv e. Ja to az tak tragicky nevidim. A naozaj moze pomoct s detmi a domacnostou, kym si v praci. A dieta je vo vacsine pripadov vizitkou svojich rodicov. Zial. A co stari rodicia?
@ludmilia1977 ja by som dcere pomohla, ale jednoznačne by som pytala výživné - to budu platiť jeho rodičia predpokladám. A dcera by si musela hladať nejaku brigadu, niečo popri dieťati jednoducho finančne dotovať by som ju (ked mám dalšie dve deti) nemohla. Mala by už strechu nad hlavou čo je dosť.
Ziadne také ze ja budem mať ,,lopatu,, aj na chrbte a dcera doma na zadku ..non exist u mna.
@natalym nielen vdovsky, ale musi mat aj sirotsky....teda ak su aj tie dve deti neboheho
@fidka79 V 18tich rokoch som odišla s priateľom domu, ktorý robí v Pežote bez jediného centu a od mami som nedostala ani jedno výživné lebo ju nechcem obťažovať vzhľadom na to, že má ešte 2 deti malé. Priateľova mama prerušila s nami kontakty , nedostali sme nič od nikoho.... A žijeme... Nemala som na ružiach ustlané, otec je mŕtvý a v 15 rokoch som prežila svoju najväčšiu tragédiu života z ktorej som mala psychické problémy... Najhoršiu vec čo sa môže žene stať.
@slniecko77 Ty nechápeš, že nie som mladá maminka? Čítaj čo píšem! Nemám deti, moja rodina ma nemusela podporovať v tomto. Ja som si dávala pozor. S mamou sme sa o tejto téme bavili a povedala, že ak by na to došlo mám u nej plnú podporu...
Je to zlozita situacia, ale tvoja dcera teraz potrebuje oporu a mala by si zvazit svoje rozhodnutie. Asi to mas dost zlozite, ale pokus sa jej pomoct a nie odsunut bokom. Ja by som na tvojom mieste kontaktovala rodicov jej kamarata a hladala riesenie a mali by prebrat zodpovednost tiez. Skolu si vie tvoja dcera urobit externe, alebo o rok neskor, nebola by prva, ani posledna...ona ta teraz potrebuje. Na kazdy problem je riesenie, tak drzim palce, aby ste to zvladli co najlepsie
@ludmilia1977
@ludmilia1977 ale citovu pomoc by ste jej dat mohli... ktoru teraz potrebuje najviac. Suhlasim plne s @pauliesivackova prenajat vacsi byt, vsetko sa da ked sa chce. O rok mlady skonci skolu, zacne pracovat a osamostatnia sa. Ved je to len docasu. A aky to je priklad pre dceru aj vase mladsie deti? Rodina si musi predsa pomahat nie problem riesit vyhodenim z domu hm???
Pokial je studentka, nemozes ju vyhodit ani vystvat z bytu. Za jej vychovu a spravanie nesies zodpovednost. Tak sa k tomu kurnik postav ako matka a nechaj ju aspon individualne dostudovat. Potom ak trvas, tak jasle a sup makat a vtedy mozes ziadat aby sa odstahovala.
@ludmilia1977 "Dcéra o tom vie a je s tým plne vyrovnana," - a čo iné jej zostáva, keď si jej na výber nedala?
áno, dcéra urobila chybu, ale nikto nie sme neomylný. Teraz je situácia, kedy ťa potrebuje asi najviac v živote. A vykašlať sa na ňu, keď je najzraniteľnejšia.....
@ludmilia1977 Prečo si sa urazila? Však ak chceš radu, tak sa pýtame detaily. Nenapíšeš konkrétne a čo si ako čakala, z toho čo si napísala, sa nedá radiť. Napísala si, že nemôže s Vami bývať, na potrat ísť nechce, on má rodičov alkoholikov, čo si mám z tohto vybrať? Jedine mi to príde, čakala si, že pošli č. účtu a pošleme Ti prachy, alebo čo? Asi som nechápavá.
@maciatkolulu Dve práce, vdovský, sirotský ako asi som debil a nechápem....... 😠
@pauliesivackova nesliedim po blogom, predpokladala som, ze si matka...kazdopadne to nemeni nic na mojom nazore, ze sa mas krotit a, ze si prestrelila..
Tym padom beriem spat co som napisala o tebe ako o zodpovednej mladej matke 😉
@maciatkolulu ale aký rodičák? ved nikde nerobila...pridavky su kolko...20 euro? To neni ani na 2 krabice Nutrilonu...a výživné? Vieš ako to je...18 ročný spolužiak to z čoho bude platiť? ked tak jeho rodičia...
Tuším v Zlatých Moravciach je centrum ale to je pre maloleté matky s deťmi...
@sardinka333 nárok na rodičovský príspevok 203€ má aj žena čo nikdy nepracovala a to od 1. mesiaca narodenia dieťaťa , aj študentka... iba na materskú nemá nárok... 🙂
@sardinka333 rodicovsky prispevok dostava kazda matka. Matersku iba tie co robili
da sa prenajat si spolocne vacsi byt a obidve najst pracu tak aby ste sa mohli prestriedat pri detoch....proste, ked chces dceru naucit zodpovednosti, tak sa to da aj s podporou...drzim palce!
Dcéra nech požiada o individuálny štúdijný plán, resp. prerušenie štúdia. Otec - aj keď je mladý, výživné na dieťa platiť musí (resp. jeho zákonní zástupcovia). Ak by nechcel - treba to dať na súd, aby výživné platili rodičia otca. Ak ani to nie je možné, stále je možnosť požiadať o náhradné výživné.
K tomu ubytovaniu sa nebudem vyjadrovať. Keby že moja dcéra príde domov tehotná, radšej by som mesiac sama nejedla, než ju aj s malým miminom vyhodila pred dvere. To je už čo za krkavčiu matku, čo toto urobí vlastnému dieťaťu (a vnúčaťu)?

Vy si myslíte ze toto je ,,real,, tema??? Registrácia dnes, predvčerom či kedy tema takmer na vlas rovnaka..... 🙂
celkovo ten štýl ako je to napísane..pride mi to vymyslené...