icon

Aké možnosti majú deti po maturite?

20. júl 2025

Ahojte,
Mám takú otázočku. Čo robia Vaše deti?
Tie, čo nešli študovať.
Moje dieťa malo svoj životný cieľ, makalo na ňom až príliš intenzívne, ale ako to býva, osud zasiahol a bol koniec.
Takže teraz mám doma dieťa, ktoré je šikovné, ale nemá budúcnosť, respektíve nevie, kde začať. Možností je našťastie veľa, ale nevie sa pohnúť z miesta. Teraz má brigádu, kde si slušne zarobí a teoreticky by sa to dalo robiť aj ako práca, ale ja v tom nevidím budúcnosť.
Teraz si našlo, že reality v Dubaji, už prebehol nejaký pohovor (online) a oni vypisujú, že kedy môže prísť, ale čo som našla, tak licencie sú až od 21 rokov. Takže mi z toho vychádza nejaký podvod...
Na VŠ asi až o rok, nie?
Ako ste to vyriešili vy?

autor
20. júl 2025

Ešte dodám, že na Slovensku nechce zostať.

anonym_f44e9f
20. júl 2025
@anonym_autor

Ešte dodám, že na Slovensku nechce zostať.

@anonym_autor ostala by som na jeho mieste tam, kde je a skúsila VŠ o rok, popri práci si môže hľadať ďalej niečo zaujímavejšie. To, že tu nechce ostať mu schvaľujem

marsmykkok
20. júl 2025

čo bol ten cieľ? Nejaký šport? A chce ísť študovať na vysokú budúci rok? Ak áno aký odbor? Najlepšie by bolo nájsť si prácu v podobnom odbore a pripraviť sa na prijímačky na VŠ.

janinah
20. júl 2025

Neprijali ho na vs,ale chce tam isť? ostat rok doma brigadovať a popri tom sa pripravovať n aprijimačky. V zahraničí zvlašť v tom dalekom sa môže usadiť a škola odíde do nenávratna.Môj maturant teraz brigaduje v nemecku a nastupuje na vs do česka,tiež na SK neplanuje žiť.

autor
20. júl 2025
@janinah

Neprijali ho na vs,ale chce tam isť? ostat rok doma brigadovať a popri tom sa pripravovať n aprijimačky. V zahraničí zvlašť v tom dalekom sa môže usadiť a škola odíde do nenávratna.Môj maturant teraz brigaduje v nemecku a nastupuje na vs do česka,tiež na SK neplanuje žiť.

@janinah VŠ nebola v pláne ani. Až teraz je. O rok.

autor
20. júl 2025
@marsmykkok

čo bol ten cieľ? Nejaký šport? A chce ísť študovať na vysokú budúci rok? Ak áno aký odbor? Najlepšie by bolo nájsť si prácu v podobnom odbore a pripraviť sa na prijímačky na VŠ.

@marsmykkok nevie. Vôbec. Možností je strašne veľa. A samozrejme, čo radím ja, v čom ja vidím budúcnosť, je pre mladých blbosť.

bluea
20. júl 2025

Och ten Dubaj mu vyhovor, emigrovanie do UAE za pracou naozaj nema vyzerat takto, ze "kedy moze prist" a uz vobec nie, ked ide o cerstveho maturanta bez akychkolvek skusenosti, to naozaj zavana strasnym pruserom 🙏
Sen bol nejaky sportovy? Co ho bavilo v skole, respektive co mu vadilo najmenej? Ja keby som mala teenagera v dnesnej dobe, tak by som mu proste ukazala profesiu, platy a vybrala nieco s perspektivou, nepodporovala by som slepo hocico :-/ Ak rozmysla aj nad VS v zahranici, v niektorych krajinach mavaju nastup aj v januari, popozerajte.

autor
20. júl 2025
@anonym_f44e9f

@anonym_autor ostala by som na jeho mieste tam, kde je a skúsila VŠ o rok, popri práci si môže hľadať ďalej niečo zaujímavejšie. To, že tu nechce ostať mu schvaľujem

@anonym_f44e9f nechce žiť s nami a keby zostalo tam, kde je, zostalo by u nás. Vraj má u nás príliš veľký komfort...

autor
20. júl 2025
@bluea

Och ten Dubaj mu vyhovor, emigrovanie do UAE za pracou naozaj nema vyzerat takto, ze "kedy moze prist" a uz vobec nie, ked ide o cerstveho maturanta bez akychkolvek skusenosti, to naozaj zavana strasnym pruserom 🙏
Sen bol nejaky sportovy? Co ho bavilo v skole, respektive co mu vadilo najmenej? Ja keby som mala teenagera v dnesnej dobe, tak by som mu proste ukazala profesiu, platy a vybrala nieco s perspektivou, nepodporovala by som slepo hocico :-/ Ak rozmysla aj nad VS v zahranici, v niektorych krajinach mavaju nastup aj v januari, popozerajte.

@bluea tiež si myslím, že o seriózne miesta sa ľudia bijú a nie naopak

janinah
20. júl 2025

Da sa aj ist ku psychologovi na testy ohladim dalsieho smerovania v zivote,ci vs a aky ci praca a aka...plati sa za to.

biba_18
20. júl 2025

nech brigáduje kde brigáduje a o rok škola…

mirokub
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
20. júl 2025

Maturitu ma z akej skoly? Ake predmety? Aky bol povodny plan, na com stroskotal? Od toho sa sa odpichnut a poradit co dalej.

andrejka1974
20. júl 2025

@anonym_autor jednoducho našiel si prácu osamostatnil sa našiel si podnájom s je spokojný , jeden robí menezera v kine, ďalší robí taxikára a ďalší robí zvaraca v Nemecku každý robí to čo chcel každá Praca je dobrá a je jedno aká je to Praca a že sa to tebe neľúbia nemusí sa každému to páčiť ale pokiaľ je samostatný tak ho treba povzbudiť a tešiť sa z toho že ho to baví

anonym_3f9f53
20. júl 2025

@anonym_autor Môj syn chcel ísť na vysku, prišiel covid a všetko sa zmenilo a už to vzdal. Od vtedy pracuje bez prestávky. a na výšku už nikdy nechcel. Nakoľko bývame v meste kde nájsť dobrú prácu,hlavne dobre platenú a nezdierať ľudí je umenie. Pracuje od nevidim do nevidím a práca nie je časovo ohodnotená, ale práca ho baví a má dobrú partiu, kolektív. Len akurát nežije akoby mladý človek mal. Nechodí na dovolenky za 4 roky nemal ani deň, žeby si ju zobral sám. Len keď ho pošlú a ako inak posledný máva..

anonym_3f9f53
20. júl 2025

@anonym_autor A samozrejme osamostatnil sa a býva s priateľkou.

autor
20. júl 2025
@nafka0483

Maturitu ma z akej skoly? Ake predmety? Aky bol povodny plan, na com stroskotal? Od toho sa sa odpichnut a poradit co dalej.

@nafka0483 gymnázium a prvý plán stroskotal na zdravotnom probléme

autor
20. júl 2025
@biba_18

nech brigáduje kde brigáduje a o rok škola…

@biba_18 to sa obávam, že keď zostane tu, tak už na tú školu nebude chcieť ísť

autor
20. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_autor jednoducho našiel si prácu osamostatnil sa našiel si podnájom s je spokojný , jeden robí menezera v kine, ďalší robí taxikára a ďalší robí zvaraca v Nemecku každý robí to čo chcel každá Praca je dobrá a je jedno aká je to Praca a že sa to tebe neľúbia nemusí sa každému to páčiť ale pokiaľ je samostatný tak ho treba povzbudiť a tešiť sa z toho že ho to baví

@andrejka1974 a vedeli hneď, čo chcú robiť, alebo to nejak prišlo?
Na toho zvárača má školu? Alebo len nejaké skúšky a normu?

namornicka
20. júl 2025

Co sa bojite toho Dubaja, ved ked bol na pohovore, tak sa logicky pytaju, kedy moze nastupit. Ak mu daju papiere na pracovne viza, tak to nebude asi len tak. Tam sa na dlhdoby pobyt len tak nedostane. Ved si pozri aka je to firma, najdi referencie a podla toho sa zariadte.

andrejka1974
20. júl 2025
@anonym_autor

@andrejka1974 a vedeli hneď, čo chcú robiť, alebo to nejak prišlo?
Na toho zvárača má školu? Alebo len nejaké skúšky a normu?

@anonym_autor nie hľadali sa chvíľu a syn ako zvárač mal len kurz robil chvíľku asi pól roka na Slovensku a potom s kamarat ho zavolal do Nemecka je tam už druhý rok nemal na to školu vôbec a čo robí menezera v kine počas strednej školy tam brigádoval a ostal tam už je tam niekoľko rokov

anonym_03c9a8
20. júl 2025

syn chcel na vš - nedostal sa, tak sme len tak náhodne vybrali inú vš kde bolo v auguste ešte ďalšie kolo prijímačiek. keďže mal super prospech - zobrali ho bez prijímačiek.
vš dokončil bez problémov.

autor
21. júl 2025
@namornicka

Co sa bojite toho Dubaja, ved ked bol na pohovore, tak sa logicky pytaju, kedy moze nastupit. Ak mu daju papiere na pracovne viza, tak to nebude asi len tak. Tam sa na dlhdoby pobyt len tak nedostane. Ved si pozri aka je to firma, najdi referencie a podla toho sa zariadte.

@namornicka ten Dubaj sa mi nevidí, lebo licenciu môže mať až od 21 rokov, on má 19

autor
21. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_autor nie hľadali sa chvíľu a syn ako zvárač mal len kurz robil chvíľku asi pól roka na Slovensku a potom s kamarat ho zavolal do Nemecka je tam už druhý rok nemal na to školu vôbec a čo robí menezera v kine počas strednej školy tam brigádoval a ostal tam už je tam niekoľko rokov

@andrejka1974 idem pozrieť kurzy. Zvaraci a podobné zamestnania sú vonku žiadané

bluea
21. júl 2025
@namornicka

@namornicka ocividne si tam zrejme nikdy nezila, tak nedavaj taketo rady od brucha ked ide doslova o teenagera. Garantujem ti, ze ziadna normalna seriozna firma v UAE si nedotiahne cloveka zo zahranicia bez akychkolvek skusenosti ked ma 19! rokov. Tam funguje imigracia uplne inak ako si ty ocividne predstavujes.

nafka0483
21. júl 2025

S gymnaziom bez VS to bude take no... tazke 🤷‍♀️ nema vlastne kvalifikaciu na nic, to bola priprava prave na VS.

Maturival z akych predmetov? Podla toho by mohol vybrat VS.

eva8
21. júl 2025

Zvaracske kurzy preplacal aj urad prace, pizrtr kurzy. Pracu a zaranicie nech si vybera posla toho, ake ma zdravotne problemy.

petrofka
21. júl 2025

Presne na takéto prípady existujú kariérni poradcovia. Úplne super by bolo keby to bol vyštudovaný psychológ. Ak sa dieťa nevie rozhodnúť, čo študovať, treba na to prísť, aby po roku školu nenechalo s tým, že to vlastne nie to pravé orechové a zdúchne bez vzdelania do zahraničia. Každopádne nevešajte hlavu, dnes aj tridsiatnici chodia na VŠ.