Ako motivovať 12-ročného chlapca k aktívnym záujmom?
Ahojte, moj manzel ma z predosleho vztahu 12rocneho syna. Neviem ci je to pubertou alebo nevhodnou vychovou zo strany matky…Ide o to, ze je nonstop na mobile, aj ked k nam pride a navrhnem mu inu cinnost, aby nehral a nepozeral videa, tak samozrejme ma x vyhovoriek, nic ho nebavi, nic nechce robit, pri vsetkom sa nudi, ak mu vezme muz mobil hned su sceny, ze mu robime zle a ide domov. Tam moze maniacit cely den. V podstate sa jeho mama velmi nezaujima, neriesi znamky, ktore ma uz teraz otrasne, dovoli mu vsetko. S muzom mame 8 rocneho syna, vedieme ho k samostatnosti, vzdy nam pomoze napriklad s obedom, ma volnocasove aktivity, kruzky, chodime na vylety, na bicykle, turistiku. Samozrejme ma na nejaky cas dovoleny mobil alebo tv, ale musi byt nauceny, mat upratanu izbu atd. Proste mame pravidla. Manzel uz uvazuje o zvereni syna do svojej starostlivosti. Len neviem ako by pochodil, ked jeho syn je “spokojny” lebo moze doma hrat hry na mobile a nemat pravidla. Moja otazka je, su aj vasi synovia v podobnom veku taki? Dost pochybujem ale skusim tuto otazku🙈
Ze ich nebavi absolutne nic? Ako by ste to riesili, ak to nie je vase dieta ale zalezi vam na nom? Dakujem za rady
P.S:Aby neprislo k nedorozumeniam, manzela som spoznala uz ked mal predosly vztah dorieseny.
môj 13 ročný v 12-tich prepadol športu. Závodne pláva (to už dlho) a pridal k tomu bajk a fitko. Samozrejme občas sa s kamarátmi zahrajú online hru alebo je na mobile ale úplne málo.
Snažila by som sa vytiahnuť ho do prírody. Na začiatok nie na nejakú dlhú túru, skôr prechádzku, potom môžete skočiť do Mekáča za odmenu alebo motokáry.
@anonym_autor dosť často aj tvoj sa zmení, keď bude mať 12🙂ale záleží či sa mu mama venuje, ide s ním niekam či ho baví skejt, bicykel, futbal, knihy, Lego či vôbec ma po škole cez víkend kamarátov.Ale 12 r je taký blbý vek už nie je dieťa nie puberťák do partie.To, že kaslu na známky je zle.Nie každá mama vie zabaviť puberťáka a ty s nimi nezijes a možno ho volá, vymýšľa aktivity a nič sa mu nechce a ona ho nechá tak.Aj hrať hry je oddych, ale určite nie celé dni.Ako trávia víkendy pre veľa žien je vrchol šťastia upratovať a byť doma tak také decko jej nepovie poďme na túru, do kina.Aka je mama povaha?
Ked nemal krúžky teraz už s ním nič moc nevymysli.ja som synovi kupovala modely lietadiel, niečo sme upiekli, chodili do Jump arény, kina, ale všetko vždy ofrflal.Tenti vek je náročný teraz ma o pár rokov viac chodí dlho na bicykel, pozerá seriálu v jazyku, cviči si doma, ale 12 r sme boli stále v sebe.Ale víkendy sme chodili do lesa, hrady, múzeum vždy som našla niečo čo ho bavi
Tvoj ešte neni v puberte
Jeho mama ma noveho frajera a preto je aj castejsie u nas alebo v noci vola muzovi, ze je doma sam. Takze za mna, sa mu teda nevenuje, ak spolu volaju, tak len po nom vrieska. Mne je ho osobne luto. Samozrejme, ze moj syn je mensi a nie je pubertak a ma aj ine zaujmy. Ale osobne by som nedovolila dietatu byt 10hodin na mobile
@anonym_autor obávam sa, že syn má normálne vypestovanú závislosť. Skúste sa poradiť s odborníkom na liečbu nelátkových závislostí, ale bohužiaľ, pokiaľ má u mamy dovolené čokoľvek, tak sa ťažko tie hranice budú nastavovať u vás.
Tak sa ho spýtajte či by chcel žiť u vás.Asi naňho nemá nervy a známky tomu nasvedčujú, keď je v noci sám doma čo si myslíš že ide robiť úlohy a spat?Veľa žien hľadá chlapa a žije zvlastny život.chlapec je asi zanedbany, samotarsky tak aspoň sa hrá čo má robiť?o pár rokov bude behať po ulici s partiou podchytte to nech sa úplne nezhumpluje
Mám takého pubertiaka vo veľmi úzkej rodine a áno, čím viac môže mať xbox alebo mobil, tým menej ho bavia bežné činnosti. Keď bol u mňa na prázdninách (týždeň). Tak týždeň mobil nevidel, xbox doma nemáme a prvé 2-3 dni boli fest náročné, lebo nevedel čo so sebou ale postupne to bolo už lepšie a lepšie, až sa zapojil úplne k nám a bavili ho bežné činnosti, dokonca zvládol čítať aj knihu. Takže bohužiaľ, áno, je to výchovou matky a nie pubertou - tá má iné prejavy ako apatia z dopamínovej závislosti.
na tvojom mieste sa do toho nestaram, kazdemu sa dobre sudi kym nema doma tinedzera a ine starosti ako cely den ho nahanat aby nieco robil :D Je kopa ziakov co prejdu na druhy stupen a zhorsi sa prospech atd, vela z nich sa fakt preberie a osvieti ich v 9tke.. Za mna, mam doma 14r babu, len clovek co nema co robit, bude 12 rocne dieta doprosovat a riesit ci nieco sa nauci/nenauci.. A ano, aj jeho mama, ma pravo na sovj sukromny zivot. Tvoj chlap tiez nesedi a ani by nesedel s nim 24/7 a neriesil...
K telefonu = ano je to zavislost, otazne je co doma moze nemoze, a co ine okrem telefonu robi = ale to bez sopluprace s ex muz neda... asopn dohodnut nejake obmedzenie casu/resp zapnutej wifi atd.. Ono uz po par dnoch bez mobilu/wifi neskutocne meni aktivity, a zivot aky ten deti ziju.. a to viem zo skusenosti doma.
Žiadala by som dieťa do svojej starostlivosti na mieste otca, keďže zjavne je matke sumafuk čo syn robí a koľko stravi na telefóne. Mojmu dieťaťu keby dovolím, tiež je mimo školy len na mobile ak keby bežali videá len ako podmaz. No ale nedovolím. A vie si aj same nájsť inú činnosť
Aky s nim mas ty vztah? Pre neho je to urcite tazke, ked na neho doma mama len steka, inak sa mu nevenuje. To vidiet, ze ma mobil nonstop k dispozicii. Moj 13 rocny ma vela zaujmov a nikdy sa nenudi. Moze to byt aj tym, ze nema mobil. Ale casto pocuvam od kamaratky, ze jej deti sa nudia. Moje deti to nikdy nepovedali a vedia sa zabavit aj same. Hravame spolocenske hry, bicyklujeme, tvorime. So synom chodim kazdy den na dlhsie prechadzky a rozpravame sa.
Ak nemate problem s tym, ze by bol u vas, tak by som riesila zverenie. Takto je u vas ako keby na navsteve a vela toho napravit nemozete.
Aky s nim mas ty vztah? Pre neho je to urcite tazke, ked na neho doma mama len steka, inak sa mu nevenuje. To vidiet, ze ma mobil nonstop k dispozicii. Moj 13 rocny ma vela zaujmov a nikdy sa nenudi. Moze to byt aj tym, ze nema mobil. Ale casto pocuvam od kamaratky, ze jej deti sa nudia. Moje deti to nikdy nepovedali a vedia sa zabavit aj same. Hravame spolocenske hry, bicyklujeme, tvorime. So synom chodim kazdy den na dlhsie prechadzky a rozpravame sa.
Ak nemate problem s tym, ze by bol u vas, tak by som riesila zverenie. Takto je u vas ako keby na navsteve a vela toho napravit nemozete.
@cimage ja s tym osobne problem nemam,aby siel byvat aj ku nam… jeho mama sa mu casto aj vyhraza tym, ze pojde k nam lebo je to s nim vraj na nevydrzanie. Muz mu pozrel telefon a pocas skoly ma zapnute hry 8-10h, cez vikend aj 14, ak nie je u nas. Ja mu vymyslam program, respektive robi to co moj syn. Ak ideme do lesa, ide s nami ale ma nervy, ze to je otrava, ze chce ist uz prec. Alebo 100x zacne prosit otca, aby mu ten telefon dal …urcite by to bolo zo zaciatku na nervy ale mozno by sme ho s manzelom nejako naviedli aj na skolu aj ine zaluby ako telefon. Len podla mna on nebude chciet byvat s ocom🤷🏻♀️
Ak otcovi skutočne záleží na synovi, tak jednoznačne bude žiadať o zverenie do starostlivosti. To, či chlapec bude chcieť, alebo nie, je irelevantne. V 12 rokoch sa s ním ešte dá pracovať, ale bude to stáť vaše dennodenné úsilie, výchovu, nastavenie hraníc a ich stráženie, vyvodenie dôsledkov pri porušení atď. V tejto dobe je náročnejšie ako kedykoľvek predtým, vychovávať deti, na ktoré striehne toľko nástrah v podobe internetu, hier, všademožne dostupnej wifi...Treba mu nainštalovať Family Link a nastaviť dobu používania. Ako vravím - chlapec potrebuje zmyslupnle tráviť čas najprv hlavne s otcom - bez brata, potom aj s bratom - panske jazdy a časom sa bude dať začleniť ho do vašej novej rodiny plnohodnotne. Ak nebude robiť prieky matka...
@anonym_autor Áno, mám, 13 ročného,robí presne to isté. Respektíve má nastavený čas, napriek tomu hľadajú zámienky. Je to aj pubertou. Chodí aj do ZUŠ na husle, hra futbal, takže ma aj iné aktivity.
To,že u vás hrá,môže mať aj inú príčinu: napríklad sa uzatvára do seba, pretože nie je vysporiadaný s novou situáciou ( napríklad). Aký máte vzťah vy? Rozprávaš sa s ním,alebo máš iba kritické oko?
Prekvapilo ma, že manžel ho chce do opatery: prečo,lebo u vás hrá ? Čím by to odôvodnil? Doma môže byť úplne iný. Otec sa mu venuje,ako dlho,keď je unho?
Mám takého pubertiaka vo veľmi úzkej rodine a áno, čím viac môže mať xbox alebo mobil, tým menej ho bavia bežné činnosti. Keď bol u mňa na prázdninách (týždeň). Tak týždeň mobil nevidel, xbox doma nemáme a prvé 2-3 dni boli fest náročné, lebo nevedel čo so sebou ale postupne to bolo už lepšie a lepšie, až sa zapojil úplne k nám a bavili ho bežné činnosti, dokonca zvládol čítať aj knihu. Takže bohužiaľ, áno, je to výchovou matky a nie pubertou - tá má iné prejavy ako apatia z dopamínovej závislosti.
@anonym_406968 lenže u matky saize správať úplne inak
Ak otcovi skutočne záleží na synovi, tak jednoznačne bude žiadať o zverenie do starostlivosti. To, či chlapec bude chcieť, alebo nie, je irelevantne. V 12 rokoch sa s ním ešte dá pracovať, ale bude to stáť vaše dennodenné úsilie, výchovu, nastavenie hraníc a ich stráženie, vyvodenie dôsledkov pri porušení atď. V tejto dobe je náročnejšie ako kedykoľvek predtým, vychovávať deti, na ktoré striehne toľko nástrah v podobe internetu, hier, všademožne dostupnej wifi...Treba mu nainštalovať Family Link a nastaviť dobu používania. Ako vravím - chlapec potrebuje zmyslupnle tráviť čas najprv hlavne s otcom - bez brata, potom aj s bratom - panske jazdy a časom sa bude dať začleniť ho do vašej novej rodiny plnohodnotne. Ak nebude robiť prieky matka...
@dobromila A čím by otec odôvodnil svoju žiadosť? Že hra na mobile 🤔😴
A o čo sa zaujímal chlapec doteraz? Nestretla si ho až v dvanástich, poznáš ho minimálne od jeho troch rokov?
@anonym_autor Áno, mám, 13 ročného,robí presne to isté. Respektíve má nastavený čas, napriek tomu hľadajú zámienky. Je to aj pubertou. Chodí aj do ZUŠ na husle, hra futbal, takže ma aj iné aktivity.
To,že u vás hrá,môže mať aj inú príčinu: napríklad sa uzatvára do seba, pretože nie je vysporiadaný s novou situáciou ( napríklad). Aký máte vzťah vy? Rozprávaš sa s ním,alebo máš iba kritické oko?
Prekvapilo ma, že manžel ho chce do opatery: prečo,lebo u vás hrá ? Čím by to odôvodnil? Doma môže byť úplne iný. Otec sa mu venuje,ako dlho,keď je unho?
@123_monika on ale hra aj u mamy, manzel pozeral jeho telefon a maniaci kazdy den 10h. U nas sa mu to snazime obmedzit. Aj mu dohovarane ohladom skoly.
@anonym_autor to bude zlou vychovou.... ak matka nekooperuje, skuste to s tym zverenim starostlivosti. bude to boj, ale na zaver vam asi bude vdacny
@anonym_autor 1. Namiesto zákazov – zapojenie.
Nie „nepozeraj mobil“, ale „poď mi ukázať, čo ťa tam baví“. Skús sa o jeho digitálny svet zaujímať, aj keď ti to príde banálne. Keď cíti, že ho neodsudzujete, skôr prijme pozvanie k niečomu novému.
2. Malé spoločné výzvy.
Niečo, čo vyzerá ako hra, nie ako povinnosť: skúste spoločne upiecť pizzu, urobiť jednoduchý TikTok (pokojne v humornej verzii), postaviť niečo z Lega, vyskúšať airsoft, kolobežku, dron, stolnú hru. Cieľ nie je nájsť „jeho vášeň“ hneď, ale prelomiť tú pasivitu.
3. Hľadaj momenty úspechu.
Chlapci v jeho veku reagujú výborne na pocit, že niečo dokázali. Čokoľvek, čo mu dá reálny výsledok – niečo vyrobiť, opraviť, pomôcť s malým projektom – posilní jeho sebavedomie mimo obrazovky.
4. Nech má priestor pre rozhodnutia.
Ak sa cíti len ako „návštevník, ktorému prikazujú“, bude sa brániť. Pomôže, ak má možnosť voľby – napríklad: „Chceš ísť s nami na bicykel alebo vyskúšať nové frisbee?“ Dve dobré možnosti sú lepšie než jedno „musíš“.
5. Spojte hranice s pochopením.
Deti z dvoch domácností si často testujú, kde je „ľahšie“. Je dôležité, aby ste s manželom boli jednotní a zároveň nešli do boja proti jeho mame. Skôr sa sústreďte na to, aby u vás cítil stabilitu a férovosť – nie tlak.
6. Odborná pomoc nie je hanba.
Ak sa to bude zhoršovať (záchvaty, úzkosť, školské zlyhávanie), skúste rodinného psychológa. Niekedy stačí pár sedení, kde dieťa dostane priestor vyjadriť frustráciu z rozdvojeného sveta.
Mnoho rodičov prešlo tým istým. Niektoré deti sa „prebúdzajú“ až o pár rokov – ale to, že mu dávate jasné hranice aj záujem, je presne to, čo potrebuje, aj keď to teraz neuzná.
@anonym_autor 1. Namiesto zákazov – zapojenie.
Nie „nepozeraj mobil“, ale „poď mi ukázať, čo ťa tam baví“. Skús sa o jeho digitálny svet zaujímať, aj keď ti to príde banálne. Keď cíti, že ho neodsudzujete, skôr prijme pozvanie k niečomu novému.
2. Malé spoločné výzvy.
Niečo, čo vyzerá ako hra, nie ako povinnosť: skúste spoločne upiecť pizzu, urobiť jednoduchý TikTok (pokojne v humornej verzii), postaviť niečo z Lega, vyskúšať airsoft, kolobežku, dron, stolnú hru. Cieľ nie je nájsť „jeho vášeň“ hneď, ale prelomiť tú pasivitu.
3. Hľadaj momenty úspechu.
Chlapci v jeho veku reagujú výborne na pocit, že niečo dokázali. Čokoľvek, čo mu dá reálny výsledok – niečo vyrobiť, opraviť, pomôcť s malým projektom – posilní jeho sebavedomie mimo obrazovky.
4. Nech má priestor pre rozhodnutia.
Ak sa cíti len ako „návštevník, ktorému prikazujú“, bude sa brániť. Pomôže, ak má možnosť voľby – napríklad: „Chceš ísť s nami na bicykel alebo vyskúšať nové frisbee?“ Dve dobré možnosti sú lepšie než jedno „musíš“.
5. Spojte hranice s pochopením.
Deti z dvoch domácností si často testujú, kde je „ľahšie“. Je dôležité, aby ste s manželom boli jednotní a zároveň nešli do boja proti jeho mame. Skôr sa sústreďte na to, aby u vás cítil stabilitu a férovosť – nie tlak.
6. Odborná pomoc nie je hanba.
Ak sa to bude zhoršovať (záchvaty, úzkosť, školské zlyhávanie), skúste rodinného psychológa. Niekedy stačí pár sedení, kde dieťa dostane priestor vyjadriť frustráciu z rozdvojeného sveta.
Mnoho rodičov prešlo tým istým. Niektoré deti sa „prebúdzajú“ až o pár rokov – ale to, že mu dávate jasné hranice aj záujem, je presne to, čo potrebuje, aj keď to teraz neuzná.
@lucioques ďakujem, vyýtečne ste zhrnula čo som chcela laicky vyjadriť. Niet čo dodať.

@anonym_autor je v puberte, jasne že ho nič nebaví, všetko ostatné je trapne a radšej bude na mobile ako tráviť čas s trápnymi dospelákmi