icon

Ako nastoliť režim 13-ročnej dcére, ktorá prechádza pubertou ?

22. jan 2020

Ahojte, uz si neviem rady. Mám 13 rocnu dceru,ktorá prechadza pubertou. Na zaciatku jej vychovy som urobila chybu,ja sama som nemala dobry vztah s mamou,tak som bola dcére viac kamaratka ako matka. Mala všetko vzdy dovolene. A teraz.... prestala sa učiť- z jednotkarky ma 2,3, prestala nam pomáhat doma,non stop je na telefone. Začala som mat pocit že sa na soc.sietach s niekym zoznamuje a bojim sa aby sa jej nieco nestalo,predsa je to len naivne mlade dievca. Telefonu sa radsejvzdá akoby mi ho mala dať skontrolovat. Ako mam prosim nastolit rezim skor ako bude uplne neskoro?

Strana
z3
eliska13
26. feb 2020

@gabika0825
@maria11102006 baby máte už pubertakov?Teraz neviem či ja som prehnane prísna čo si myslím, že vôbec nie, alebo vy benevolentne.Samozrejme, že mamu trápi, keď dievča bolo jednotkarka a teraz nosí trojky.Tymto štýlom bude nosiť dcéra o 2 roky stvorky a bude problém si vybrať školu.Keby si zhoršila jeden, dva predmety ok učivo je ťažšie, ale tak treba buď zabrať, doučovanie, alebo riešiť to, že mu pomôžem vysvetlím, preskusam...Neviem prečo by som sa mala uspokojiť s tým, že no tak mám dieťa v puberte vtedy je IN byť na mobile cely deň a zhoršiť si známky.Preco paranoidna matka?vieš koľko cudzich chlapov, ak má FB a iné siete spolužiakov píše mladým babám a aké veci?
Určite, že mobil nezakazujem, ale zároveň ani nedovolím, aby sa celé dni hrbil nad youtubom, pomaly neprehovoril, zhoršil si známky len preto, že to patrí k veku a puberte.Deti v tom veku majú jednu povinnosť, ak nemajú ťažké krúžky šport, či iné a to učiť sa.Myslim, že žiadna žena nedáva deťom upratovať celý byt, variť večeru a pod....dennodenne.Ja si myslím, že ľudia sa zabudli už spolu rozprávať, niečo robiť spolu a určite by sa slečna potešila, keby namiesto sledovania youtuberov pomohla mame s večerou, či von so psom a mali by obe dobrý pocit a fajn straveny čas.U nás sa to tiež zvrhavalo musela som dať limit na mobil a nie sú zbytocne stresy

slavka1307
24. mar 2020

Dúfam mi maminka odpustí, ale nechcem zakladať novú tému. Mám problém s deťmi 9 a 11 rokov. Neposlúchajú, ale že vôbec a nepomáhajú, hlavne staršia skoro nič. Vlastne nič. Teraz cez koronakrízu, keď dostávajú úlohy cez net, urobia si matematiku a slovenčinu-úlohy na kontrolu a maximálne angličtinu. Ale ostatné ako geografia, vlastiveda, prírodoveda - nula bodov - nechce sa mi. Zobrať mobil ? nedá sa - neviem kam ho skryť a hlavne ako vydržať ich krik a bitku od nich. Zobrala som dnes diaľkový ovládač - najprv krik a potom si zapli televízor natvrdo. Majú aj počítač a tam pozerajú filmy čo si posťahovala staršia - napríklad rozprávky alebo nočnú službu a ľadové kráľovstvo 2 a podobne. a to dookola. Alebo na mobile pozerajú kadejaké videá, kde niekto niečo vyrába alebo pozerajú kadejaké hlúposti ako klipy a pesničky. Do toho ešte tablety, kde je to detto. Neviem to zobrať. Bojím sa ich kriku a neviem kam to dať. Lebo všetko nájdu.

evabb35
8. apr 2020

@slavka1307 pevný režim dňa napriek protestom a ku tomu služby v kuchyni - čistenie zeleniny, zapoj do prípravy raňajok, desiaty, olovrantu....bodovanie izby upratovanie...a vydržať, inak sa nedá...protesty budú, aj krik.,,no musia si zvyknúť.

evabb35
9. apr 2020

@slavka1307 vlastiveda, geografia - treba sa tieto predmety s deťmi doma učiť, naučiť ich pracovať s mapou, atlasom - to sa naučia len doma pod dozorom rodičov...takisto prírodoveda, prírodopis - pomôžu aj atlasy zvierat, rastlín, však tie učebnice sú tak bohato ilustrované, že treba čas na dôkladné prezretie všetkých obrázkov ku učivu a problém je v tom, že pri nahromadení učiva sa to už tak dôkladne prezrieť nestíha. Takže len naučiť deti sedieť nad atlasmi a učebnicami a to sa naučia len pod dohľadom rodičovuž či rodičia budú pri deťoch variť alebo pracovať z domu, to je jedno.

aksunah
18. apr 2020

@limetka69 súhlasím,hranice musia byť,dieťa sa naučí a prispôsobí,ja mám 5 chalanov v rozmedzí 1-13 rokov a jedno dievča a veru že musia poslúchať a taký poriadok im nič nehovorí😀rozprávame sa s nimi,žijeme s nimi a my s manželom sme im vzorom,tak sa preto snažíme(isto však nie sme dokonalí) a s tým 13rocnym? Zatiaľ je s ním veľká sranda,moje deti si len tak nedovoľujú,keď aj skúsia,hneď prestanú. Dieťa potrebuje hranice od mala.

evabb35
25. apr 2020

@slavka1307 súčasné učebnice prírodovedy, vlastivedy, geografie a najmä dejepisu a biológie sú tak bohato ilustrované a obsahujú viac obrázkov ako časopisy, takže stačí, aby si dieťa len učebnicu otvorilo a prezeralo si obrázky...len je tu potrebný návyk...aby si v stanovenej hodine dieťa tú učebnicu chytilo do ruky a otvorilo...to je celé. Ku niektorým učebniciam sú vytvorené na internete on-line cvičenia, videá - napríklad ku biológii sú tam videá o živote zvierat, takže len stačí, aby si v stanovenom čase dieťa nesledovalo rozprávku na videu, ale video ku učivu.

evabb35
25. apr 2020

@slavka1307 učebnice geografie dokonca obsahujú mapy pri každom učive, takže deti nie sú nútené ani listovať v atlase, stačí len tú učebnicu otvoriť, ku učebniciam sú bohato ilustrované pracovné zošity s minimom textu, tam len dieťa doplní ku príslušnému obrázku pár slov, len také doplňovačky...len tú učebnicu s pracovným zošitom treba chytiť do ruky a otvoriť aj mimo školy. Teraz sa ukázalo koľko detí nemá návyk otvoriť učebnice a pracovné zošity aj doma. Doma ich zrejme len chytali do ruky pri ukladaní do školského batohu.

evabb35
25. apr 2020

@slavka1307 Nie som za to brať deťom mobily, ale naopak ukázať deťom ako sa mobil, internet dá používať na učebné, vzdelávacie účely.

tepka
10. máj 2025

Ja mám tiež problém lenivá nič na ňu neplatí,keď sa niekde ide zväčša nechce ísť alebo robí naschvaly, že už sme oblečení všetci a ona sa ide len česat atď a čaká sa na ňu potom zúri kričí, že nikde nejde že ju náhlime potom sa u nás len kriči a mladšia dcérka je z toho na nervy aj ja.. ....neposlúcha keď jej kážem niečo urobiť zvyšuje hlas, záviera sa do izby furt len nechaj ma,nechce o ničom komunikovať so mnou,známky má dobré furt sa učí až moc ...je introvert furt doma by bola...

Strana
z3