icon

Ako naučiť syna pracovitosti?

30. jún 2024

Ahojte, mam skoro 17 rocneho syna, ktory je strasne lenivy. Rozviedla som sa ked mal 12 rokov.
Po rozvode sme sa odstahovali do vlastneho domu, zije sa nam na pomery celkom dobre, sice mam este nejake dokoncovacky okolo domu, ale jemu nic nechyba.
Zo skoly boli teraz na vylete napriec Europou, za nemale peniaze, zaplatila som mu to, sice som musela brat viac vikendovych sluzieb v praci a ..., ale vsak nech ide.
U nas je to tak, ze co je moje, to je vlastne nase a to co je jeho to je jeho.
Syn je vysoky a silny, nasla som mu brigadu, tam bol aj minuly rok
Pracuje 3-4 dni v tyzdni max.o 16.00 je doma.
Buduci rok, idu na vylet zo skoly do USA, vylet drahy, hovorim, mu ak chce ist musi si zarobit, a samozrejme on nechce brigadovat, on bude doma cez prazdiny a bude robit youtube videa a tym si zarobi...toto je pre mna neakceptovatelne. Vsak cez vikend a cez tyzden resp.po praci si ich moze robit.
Od rozvodu som sama, ex dobre zarabal v zahranici ja menej dobre, obetovala som sa, aby aspon 1 rodica syn mal. To, ze on zaraba a ja menej dobre mi manzel dal pocitit pri kazdej prilezitosti, vela krat ma ponizil.
Ked som zacala dobre zarabat vtedy to zacalo byt ozajstne peklo, lebo ani to sa mu nepacilo. Nechcem byt financne zavisla na nikom!
Dnes mi syn povedal, preco si nenajdem bohateho chlapa, aby on nemusel brigadovat a bolo by vsetko vyriesene. Ani ho nemusim mat rada, vsak po case si ho oblubim.
Zacala som nanho kricat, dostala som take nervy aj 2 facky dostal, (viem nemala som). Či chce zomna spravit k.rvu? Ze by predal vlastnu matku, len aby on nemusel pracovat? Ze stale caka, na to, za sa ja nadriem aby on mal vsetko namiesto toho, aby nadtym rozmyslal ako on moze pomoct. Som velmi zufala, ze by ma vlastne dieta predalo, len aby nemusel pracovat.
Doma pomaha, ale musim sa mu prosikat. Asi potrebujem utesit a povzbudit. Co by ste prosim spravili na mojom mieste?
Dnes mi povedal, preco si nenajdem bohateho chlapaby on nemusel brigadovat! A tak by bolo konecne vsetko

Strana
z2
pribinak
1. júl 2024

@h2 prečo by mal? Možno je tiež toho nazoru čo matka, že nech priloží ruku k dielu.
Veď aurorka uviedla, že je ochotný zaplatiť časť, časť dá autorka a zvyšok nech si chalan zarobí

Výlet do USA je vysoký nadštandard, taký výlet si podľa mna treba zaslúžiť a nielen ruku nastaviť že daj prachy otec, ty dobre zarabas

luccija
1. júl 2024

Keď pracuje 3-4 dni z týždňa má dosť voľného času.Jednoducho ten výlet je drahy a, keď chce ísť musí sa aj on posnažiť veď si predstav, že máš 2,3 deti.Na to, že má 17 r a chce zarábať videami na YT mi príde ešte naivny a detinsky.A inak normálna puberta sebecké, lenivé, sebastredne, keď ide o ich pohodlie sú schopní povedať cokolvek.Povedz mu, že keď si nájdeš bohatého odídeš za ním a on zostane sám doma a bude sa starať o všetko plus nájomné.
Ale zase nech ho len nekritizujeme neflaka sa, nepije, doma pomôže síce s frflanim, učí sa celkom dobre, chce ešte s tebou robiť aktivity...
Chápem, že ťa to boli, že si bojovala na súde a teraz ti toto splechne do tváre podľa mňa zistil aj kvôli tým fackam, že prestrelil.Hlavne sa ty nezoder len, aby synáčik mal a neber to ako nejaké zlyhanie, že nevytiahnes peniaze a dáš mu.
Bývate v dome, bol na výlete po Európe doprajes mu...žiaľ, oni všetko berú ako samozrejmosť vidím to na mojej dcére.Ziadna skromnosť, pokora, ale prejde to aj on sa zmení teraz je v puberte si myslí, že je kráľ sveta.Ale za to, čo povedal čakám ospravedlnenie a iný prístup ku vsetkemu

luccija
1. júl 2024

Jaj prepáč ty si písala, že na brigáde pracuje 3-4 do týždňa som to zle pochopila.

autor
1. júl 2024

@h2 lebo je lakomy a skor si sebe kupi 300 eurove slnecne okuliare, nez by synovi dal 20 euro.
Minule ho zavolal do BA do nakupneho centra, aby mu pomohol kupit si okuliare, kupil si za 300 euro, syn, ze chcel nieco zo sizeeru ked uz tam budu a vybral si tricko za 20 eur, tak mu povedal, ze nema peniaze. Tak si ich kupil sam, ale videla som na nom, ze mu to velmi zle padlo. A ja sa potom, snazim vykompenzovat ho..., ale asi by som nemala.

autor
1. júl 2024

@luccija velmi dobre si opisala mojho syna. Je naivny a detinsky, on si mysli, ze si pozrie 2 videa ako sa stat milionarom a bude z neho milionar...ale keby to bolo take jednoduche...tak by bol kazdy milionarom.
On vidi, len ten svoj idealny svet. Ano, na druhej strane nie je zly, len vsetko berie ako samozrejmost, a toto si myslim, ze je moja chyba ako aj to žena respekt a uctu voci tomu co dostane a sem-tam ani voci mne. Ja verim, ze dospeje a bude vidiet inak veci. Lenze kedy??
Ked bol na 2.stupni nechcel strojcek na zuby, chodit na anglictinu a trening, teraz uz uzna, ze je to super, najlepsie napisal vstupny test zo vsetkych 1. rocnikov z ANJ na 98%, dievcata mu hovoria, ze ma pekny usmev a pekne svaly, takze to co predtym neznasal a proti comu bojoval, teraz uz uznava, ze som mu chcela dobre, len aj ten kazdodenny boj je velmi vycerpavajuci. 🥺😟

maminkadeticiek
1. júl 2024

Nedramatizuj ze ta predal 🤦‍♀️ uplne to prilis prezivas.Praveze teba by mala tato skusenost nakopnut,aby si zmenila pristup.A viac mu nekupovala neplatila nic nad ramec.Lebo vidis kam to speje?Proste sa nad tie jeho slova povznes a zacni ho vychovavat.Lebo takto sa nevychovavaju skutocni zivotaschopni usilovni chlapi, ale maminkin synacik ktoreho mama lubi opicou laskou.

autor
1. júl 2024

@maminkadeticiek drzim palce, aby si ty takeho zivotaschopneho a usilovneho chlapa vychovala.
Vies, za tych 16,5 roka co som matkou som sa naucila 1 vec, nenarodime sa rovnaki. Su deti, ktore su tiche a ledva placu a su, narocnejsie deti...
Vety typu, k comu ho naucis a vedies taky bude,....nemam rada. Najviac je to vidno na surodencoch, ze jeden je taky a druhy onaky, vyrastaju v tom istom prostredi s tymi istymi rodicmi, predsa sa lisia a velakrat su ako ying a yang.
Trochu si ma urazila vetou, ze zacni ho vychovavat...znie to, ako keby som ho doteraz nevychovavala.
Je mi luto, ze je takto strasne na peniaze, a mysli si, ze keby sme boli bohaty tak by nemusel pracovat.

maminkadeticiek
1. júl 2024

Prepac,nechcela som sa ta dotknut s tym vychovavanim.Moja chyba.Ale mala by si pritvrdit a nevahat,aspon co sa financii tyka,to si naozaj myslim.

luccija
1. júl 2024

Ale veď to si všetci myslia, že budú zarábať z domu a natáčať ako hrajú hry🙂lebo to vidia na YB na instagrame su tym ovplyvneni...moj 13 r krstny syn tvrdí to isté on bude robiť z domu neskoro vstávať ..ale dobre ten je ešte malý a úplne naivny.Moja dcéra si tiež niekedy myslí, že peniaze len tak mnozime.Minule som jej vyrátala koľko som minula za 2 t na jej školský výlet, kontaktné šošovky, tričko, dentálnu hygienu, dobitie kreditu na cestovné, niečo na vlasy z drogérie plus iné maličkosti pizzu už ani nerátam a tiež mám len jedno dieťa.Ofucala sa či môže za to, že má dioptrie🙂)vôbec nepochopila pointu, že má doma okuliare nie lacné a 2 dni meškali šošovky, tak mala hystériu, lebo ona si okuliare nedá.
Taká sebeckosť k tomu veku patrí, ale verím, že ťa to boli.Ale ja, keď jej niečo odseknem to berie citlivo a hneď vztahovacne.Maju ísť v septembri na výlet do Rakúska nie lacný pýtam sa chces ísť?
Samozrejme veď všetci idú...ja som čakala odpoveď chcela by som ísť, nie je to drahé, čo myslis...jednoducho trocha iný prístup a vďačnosť.Samozrejme, že polka triedy nejde, ale v jej ponímaní všetci idú, všetci všetko môžu len ona nie.Jej spolužiaci posielajú učiteľke projekty v noci o 01 ona sa zduva, že nemôže byť dlho hore veď to je nekonečný príbeh.Potom mi ukazuje, že xy mohla byť hore do 01 a ja som jej nakázala ísť spať.Niekedy fakt smiech cez plač.
Puberta je čisté sebectvo vidis iba seba a svoje potreby u nás je to už posledny rok dobre aspoň v tom, že tak nebojuje dievčatá asi trocha skôr tým prejdú.Ja hovorím, že puberta bola niekoľko x tazsia ako cele detstvo do 12 r.Ja som tiež jedináčik a nikdy som taká nebola, že si myslím, že mi patrí svet a všetko sa má točiť okolo mňa.
A to hranice má, som prísna v tom, že nebude cez školu ponocovat učí sa výborne, ale emočne veľmi stráda.A to bola dieta, ktoré z chodníka dávala prec slimáky, aby im niekto neublíži citlivá empatická pubertou iný človek.Ale neboj sa môže to byť aj horšie jej spolužiaci sa opili vo vlaku do Viedne čo ti poviem...tehotná učiteľka sa obetuje, že ide s nimi v 32 st do Viedne a gymnazisti už vo vlaku opiti.Su ešte hlúpi a frajeri

luccija
1. júl 2024

Inak niekde som čítala, že az v 25 r sa človek stane mentálne a tak celkovo dospelým🤪bude to lepšie potom príde frajerka zase budú ine problémy a tak dokola.

letfenixa
1. júl 2024

@luccija ďakujem ti za tvoj príspevok. Síce pubertiakov učím, ale mať to doma je rozdiel. Ja mám čoskoro 8-ročného, stále na mňa intenzívne naviazaneho, ale dúfam, že v puberte sa správne odpúta a prežijeme to obaja.

luccija
1. júl 2024

No veď nech si on nájde bohatu frajerku😉
Ja už na niektoré veci ani nereagujem zase nemáme syr?ona nemá čo jesť😂minule som jej napísala po skole nech ide do Lidla má ho pri škole a nech si kúpi či chce.Ona nebude chodit s igelitkou pôjdeme spolu poobede a to bolo teplo, tak sa jej nechcelo koľko má učenia...nedaj sa vytočiť aj tak ta ľúbi❤️

luccija
1. júl 2024

@letfenixa ani nehovor...moja bola ako opica na mne zavesená aj teraz je, ale strašne manipuluje.Ked sa jej nieco nechce, tak sa jej nechce.Ale, keď ona niečo požaduje to, aby som lietala.Ucitelka ju vychvali do nebies ako jej to ide v škole a doma mi povie, že ona vie, prokrastinuje😛, ale vlastne môžem byť rada, lebo spolužiacky sa flakaju, majú frajerov....ja som veľmi zle prežívala začiatok puberty už som sa asi otukala, lebo inak som na psychiatrii.A to fakt to môže byť oveľa horšie.Moja sa ešte netula skôr mňa točí ako jojo

macik166
1. júl 2024

Prepáč ja trochu odveci. Mňa zaujíma ktorá škola berie študentov na výlet naprieč Európou a do USA. Môžeš aj do správy. Ďakujem

autor
1. júl 2024

@maminkadeticiek dakujem 🙂 mas pravdu!

autor
1. júl 2024

@luccija do 25 rokov? Fuha, to si musim predpisat lexaurin 😂

autor
1. júl 2024

@luccija ako citam, ako o tvojej dcere, uz rozmyslam, ci nase deti nejamu nahodou nejake spolocne geny 😂

autor
1. júl 2024

@macik166 ahoj, pisala som ti mail. 🙂

Strana
z2