Ako ochrániť dcéru pred nástrahami internetu?
No žienky mám dosť. Nejako extra sa v týchto veciach nevyznám... Dcéra 13 r. má fb a Messenger. Vraj si občas písala s dievčatami do školy. Nejako extra som ju nekontrolovala, nebola tam často ani dlho. Zrazu si stiahla ig, čo som sa dozvedela až minule a stále sa tvárila že si píše s kamoškou. Mobil mala zaheslovany a až teraz som ju donútila zmeniť heslo aby som sa doň mohla dostať. A tam jej píšu akože cudzie dievčatá,že akože vytvoria skupinu iba dievcat a budú chodiť von. Pár správ som prečítala a na začiatku tie isté správy ako cez kopirák, že ahoj, vytvorím skupinu z viacerých dievčat, môžeš tam aj ty niekoho pridať,ale iba dievčatá... Veka návrh priateľstiev zrazu od ľudí, ktorých nepozná...
Dievčatá čo robiť? Ako toto vy strazite? Ona mi povie že ide von s kamoškou a bohvie s akým debilom by sa stretla, čo by sa predstavoval na nete ako dievča, ona je dosť doverciva. Ako to ustrážiť? Ako fungujú tie rodičovské kontroly a ako to nastaviť? Nechcem ju úplne vyčleniť zo sociálnych sietí, keďže fakt aj spolužiaci tam fungujú, aké čo robiť? Dá sa nastaviť, že by na ig mohla odpísať iba spolužiakom? Úplne mi je zle z toho, že bohvie aký debil je na druhej strane...
Veď ale ten WhatsApp je praktický a má ho myslím takmer každý inak aj to je sociálna sieť a nieje taký nevinný a tiež sú tam rôzne skupiny aj to treba sledovať ale za mňa osobne rozhodne lepšie ako Instagram
Ahoj,nástrahy internetu som riešila so synom asi od 10r. Telefón má od 9r,na začiatku bez internetu. Od začiatku mám kontrolu cez familylink. Instagram má od 12r, Facebook nemá. Teraz má 13 a pol r. a bavíme sa veľmi otvorene, čo sa asi môže stať... Má veľa voľnočasových aktivít a samozrejme stretáva sa aj s kamarátmi. Vie,že si dôveru treba zaslúžiť a zatiaľ ju nesklamal. Držím palce s dcérou, je to náročné obdobie. Ani zákaz používania niektorých soc.sietí na nejaký čas nie je zlý nápad.
Moja rada, neizoluj ju a nezakazuj. Nám to pri neterke nepomohlo, naopak, ešte väčšmi ju lákali tieto veci. Prosto zakázané veci. Zvedavosť. Túžba zapadnúť. Je lepšie, keď siete používať bude, ale s dohodou, že si môžeš pozrieť s kým si píše. Ani nie tak čo, predsa len, aj ona má právo na tajnosti s kamarátkami o chalanoch, známkach, túžbach....ale predovšetkým kto to je s kým si píše. A druhá dohoda by mala byť, aby mala profil uzatvorený, čiže nikto neznámy neuvidí jej obsah. Na profilovke by tiež nemala byť jej fotka, ale čokoľvek iné. Obrázok, avatar, hoci čo. Pedofíli mieria práve na profily s dievčenskými fotkami. Nemala by si písať absolútne s nikým, koho nepozná. A poučená všetkým, čo ju na nete stretne. A tretia rada, mala by s tebou preberať, ak jej napíše niekto neznámy. Čo robiť v takom prípade, prečo nesmie odpisovať a podobne. Zákazy a rodičovské zámky na nete len vytvoria priepasť medzi vami a bude rebelovať. Prípadne klamať a to nechceš
@viole úplne s tebou súhlasím do bodky.presli sme si tým.zakazy výčitky nič nevyriešia.
Ahoj, syn môj má v mobile Familylink. Čo sa týka instagramu a tiktoku na to má denne na každé 30min. Iné môže bez limitu. Avšak na deň má mobil 2h. Ale zasa hrá online hry na PC s kamošmi, to mi tiež už leze na nervy....tá dnešná doba, och.
kde sa dá pozriet online ten film " V sieti" neviem, či je vhodný pre 12-13 ročné deti...už podľa toho obsahu, čo som si prečítala.
Baby aké ako odkontrolovať či si nepíše s niekým neznámym? Veď si môže správy vymazať
Appky ako Qustodio, Bark, Norton Family, MMGuardian umožňujú sledovať aktivitu, upozornenia na nevhodné správy, mazanie atď....upozornia aj na správy, ktoré boli vymazané alebo obsahovali nevhodné slová ...v závislosti od aplikácie
v appke Familylink máš pekne ukázané koľko na akej appke je počas dňa. Môžeš ju v podstate ovládať na diaľku. Ak by sa ti niečo nezdalo, uzamkneš jej to aj keď nie si doma, všetko v appke v tvojom mobile. Pekne všetko vidíš a vieš si nadstaviť.
kde sa dá pozriet online ten film " V sieti" neviem, či je vhodný pre 12-13 ročné deti...už podľa toho obsahu, čo som si prečítala.
Uvedom si jednu vec, akekolvek aplikacie, ktore nainstalujes ako rodicovsku kontrolu, sa deti naucia obist. Takze nepodlahni falosnemu pocitu bezpecia. Preto je ovela zmysluplnejsie, aby dieta pochopilo, preco si nema pisat s cudzimi. Hlavne ak 13 rocna doteraz ziadnu kontrolu nemala, vidim to na velmi problemovy vek, akurat teraz nieco take zavadzat.
@kinlly7 su 2 verzie filmu, pre deti je to nejako cenzurovane. Ja som videla len tu "dospelacku" verziu.
@kinlly7 bolo to na netflixe, je to určite na bombuj, stačí si to vyhľadať cez google. A práve naopak, je to absolútne vhodné pre deti od 11 rokov! Kedy to budú pozerať? Až v 18stich, kedy budú mať za sebou všetky možné pedofílne správy od predátorov? Keď pošlú svoje intímne fotky "kamoške", za ktorou sa bude skrývať dospelý muž/žena? Naopak, oni potrebujú vidieť čo ich na internete čaká...
@kinlly7 bolo to na netflixe, je to určite na bombuj, stačí si to vyhľadať cez google. A práve naopak, je to absolútne vhodné pre deti od 11 rokov! Kedy to budú pozerať? Až v 18stich, kedy budú mať za sebou všetky možné pedofílne správy od predátorov? Keď pošlú svoje intímne fotky "kamoške", za ktorou sa bude skrývať dospelý muž/žena? Naopak, oni potrebujú vidieť čo ich na internete čaká...
@viole bombuj neviem, či sa dá zadarmo pozerať online....
1. Spolu si pozrite správy a tých ľudí a normálne sa jej spýtaj, čo si o tom myslíš? Je to reálny človek?
2. Vidím že je izolovaná, je prirodzené že chce mat kontakt. Prečo si toto neriešila? Zober ju na šport skupinový, nájdi jej koníčky kde bude mať rovesníčky, ja som chodila na skating...
3. Zober ju na výstavy, konferencie sú na toto prednášky pravidelne.
Tak jej napis ty z fake uctu a zistis to hned😉

Tá rodičovská kontrola sa dá nastaviť aj tak že ona si nebude môcť bez tvojho zvolenia nainštalovať nič nové ale tak deti to robia tak že aj iný mobil zloženu a FB nie je teraz v kurze žiaľ takže preto chce ten Instagram... Ale ako píšu baby ja by som to skombinovala dohodla by som čas spolu a nastavila plus neobmedzene že stále budeš sa moc hocikedy kuk..a presne to pravidlo že žiadne fotky na účte verejné a nikoho do priateľov koho osobné nepoznám...a toto treba robiť pravidelne a stále no a hlavne skorej v 13 to už budeš mať ťažké zavádzať takéto novinky... Odporúčam podcast digitálny rodičia .. pre teba nie pre dcéru...