icon

Ako ochrániť dcéru pred nástrahami internetu?

10. máj 2025

No žienky mám dosť. Nejako extra sa v týchto veciach nevyznám... Dcéra 13 r. má fb a Messenger. Vraj si občas písala s dievčatami do školy. Nejako extra som ju nekontrolovala, nebola tam často ani dlho. Zrazu si stiahla ig, čo som sa dozvedela až minule a stále sa tvárila že si píše s kamoškou. Mobil mala zaheslovany a až teraz som ju donútila zmeniť heslo aby som sa doň mohla dostať. A tam jej píšu akože cudzie dievčatá,že akože vytvoria skupinu iba dievcat a budú chodiť von. Pár správ som prečítala a na začiatku tie isté správy ako cez kopirák, že ahoj, vytvorím skupinu z viacerých dievčat, môžeš tam aj ty niekoho pridať,ale iba dievčatá... Veka návrh priateľstiev zrazu od ľudí, ktorých nepozná...

Dievčatá čo robiť? Ako toto vy strazite? Ona mi povie že ide von s kamoškou a bohvie s akým debilom by sa stretla, čo by sa predstavoval na nete ako dievča, ona je dosť doverciva. Ako to ustrážiť? Ako fungujú tie rodičovské kontroly a ako to nastaviť? Nechcem ju úplne vyčleniť zo sociálnych sietí, keďže fakt aj spolužiaci tam fungujú, aké čo robiť? Dá sa nastaviť, že by na ig mohla odpísať iba spolužiakom? Úplne mi je zle z toho, že bohvie aký debil je na druhej strane...

autor
10. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue ona vie že dom to aká čítať...ale šla spať zduta už o siedmej a neviem sa k nim už dostať

autor
10. máj 2025
@slovakboy

IG nepoznám vôbec hoci som si tam pred rokmi zriadil účet. Raz som tam zavítal pred časom a také blbosti mi tam chodili, že som to zatvoril. IG nepotrebuje ak ma FB.

@slovakboy no mala FB..bez môjho vedomia si stiahla ig a bohvie čo ešte. A vraj to má nejako prepojené. Zrazu aká múdra, pritom informatika hej vôbec nejde

sense
10. máj 2025

Moja má 12, nesmie pridať nikoho bez toho aby som o Tom vedela, vie čo môže a čo nie...playstore, YouTube a insta má prepojený s mojím Google kontom, heslo od telefónu viem....a je oboznámená že môžem urobiť kedykoľvek namatkovu kontrolu...ak dohodu poruší bude mať tlacitkovy telefón.
Ale oni majú tematiku nástrah internetu a cybersikany v rámci informatiky

autor
10. máj 2025
@sense

Moja má 12, nesmie pridať nikoho bez toho aby som o Tom vedela, vie čo môže a čo nie...playstore, YouTube a insta má prepojený s mojím Google kontom, heslo od telefónu viem....a je oboznámená že môžem urobiť kedykoľvek namatkovu kontrolu...ak dohodu poruší bude mať tlacitkovy telefón.
Ale oni majú tematiku nástrah internetu a cybersikany v rámci informatiky

@sense prosím ťa, ako si to prepojila s tvojim kontom? Ona v priateľoch nemá nikoho neznámeho, to boli správy...

sense
10. máj 2025

Má tam moje Google Konto a všetko čo stiahne cez play store vidim. Spravy cez čo cez messenger? Tak u nás platí môže pridať len niekoho o kom viem.a ako som písala mám prístup do jej telefónu, heslo viem. Do školy telefón brat nesmie, majú to zakázané.a ešte ju nenapadlo ho vziať na tajnasa. Čiže telefón ostáva doma. Ale tak jej kamaráti žijú zatiaľ viac reálny život ako internetový.
Ale ako vravím porušená dohoda, znamená nebude mobil.

autor
10. máj 2025
@sense

Má tam moje Google Konto a všetko čo stiahne cez play store vidim. Spravy cez čo cez messenger? Tak u nás platí môže pridať len niekoho o kom viem.a ako som písala mám prístup do jej telefónu, heslo viem. Do školy telefón brat nesmie, majú to zakázané.a ešte ju nenapadlo ho vziať na tajnasa. Čiže telefón ostáva doma. Ale tak jej kamaráti žijú zatiaľ viac reálny život ako internetový.
Ale ako vravím porušená dohoda, znamená nebude mobil.

@sense zajtra to lepšie popozeram, kde bol tie správy. Nebolo to cez messenger.

bolarazjedna
10. máj 2025

Autorka, ja keď som mala 13 (pred 20rokmi(, tiež som písala s nejakým 29rocnym mužom niekoľko mesiacov. Moja mama bola mimoriadne prísna, nikdy sme von nechodili, ani ako staršie, vždy o všetkom chcela vedieť, mobily ešte boli len tlačítkove... No mali sme voľný prístup k netu cez obednajsie prestávky v škole v počítačovej triede a taktiež na hodine informatiky nikto neriešil, čo robíme. Tak som chatovala s tým chlapíkom raz tyzdenne pravidelne niekoľko mesiacov. Ešte som mu aj fotku poslala poštou (bez udania mojej adresy) a aj číslo som s nim vymenila (no keď mi zavolal, bála som sa čokoľvek povedať do telefónu). Mama sa o tom nikdy nedozvedela.
Vlastne takto spätne keď sa na to pozriem, nikdy nemal žiadne sexuálne, dvojzmyselne narážky, no aj tak netuším, prečo mal potrebu písať so mnou (dospelý chlap, ktorý mal snúbenicu, aspoň to tak prezentoval) a desí ma, aká som bola naivná a vlastne to bolo len otázkou šťastia, že som nenatrafila na nejakého magora.
Chcem tým len povedať, ze akokoľvek môžeš jej obmedziť internet alebo zakazovať, nič s tým nevyriešiš, iba v živote ti už nič nepovie, nebude k tebe úprimná a aj tak sa môže dohodnúť stretko s niekym (napr cez kamoskin mobil).
Je lepšie sa o tom veľa rozprávať, aj jej sa pýtať, čo si myslí o tom, čo by robila. Ten spomínaný film je vážne super (šokujúci). Taktiež treba sa rozprávať o núdzových plánoch, nech vie, ze akukoľvek blbosť vyvedie, vždy ju budeš ľúbiť a chrániť a vždy sa na teba môže obrátiť...
Držím palce!

iwesska
10. máj 2025

Nechces ju vyclenit zo soc.sieti? A to je akoze povinnost tam byt? Moj ma 14r. a nema FB ani instagram,ani tiktok,snapchat a ine sprostosti aj ked boli pokusy,lebo "vsetci maju". No ale ty nebudes,kym nebudes mat 15r. Vieme co ma v telefone,nema s tym problem dat ho pozriet. Na komunikaciu ma Whatsapp a odkedy ma telefon vie,ze cudzim ludom nema odpisovat,takze uz aj ked sa mu ozve ktokolvek zo skoly a nepozna cislo,hned mu aj napise,ze ho blokuje lebo ho nepozna. To si mala ako prve spravit,ju poucit a nie az teraz spatne zistovat,co tam vsetko ma. A hned si mala sparovat mobil s Family linkom. Ja sa cudujem,z toho,co mi deti rozpravaju,co vsetko maju deti na telefonoch a rodicom je to jedno.

autor
10. máj 2025
@iwesska

Nechces ju vyclenit zo soc.sieti? A to je akoze povinnost tam byt? Moj ma 14r. a nema FB ani instagram,ani tiktok,snapchat a ine sprostosti aj ked boli pokusy,lebo "vsetci maju". No ale ty nebudes,kym nebudes mat 15r. Vieme co ma v telefone,nema s tym problem dat ho pozriet. Na komunikaciu ma Whatsapp a odkedy ma telefon vie,ze cudzim ludom nema odpisovat,takze uz aj ked sa mu ozve ktokolvek zo skoly a nepozna cislo,hned mu aj napise,ze ho blokuje lebo ho nepozna. To si mala ako prve spravit,ju poucit a nie az teraz spatne zistovat,co tam vsetko ma. A hned si mala sparovat mobil s Family linkom. Ja sa cudujem,z toho,co mi deti rozpravaju,co vsetko maju deti na telefonoch a rodicom je to jedno.

@iwesska veď píšem že milión krát som jej všetko vysvetlila. Natrafila tam veľa času.sz v poslednej dobe. Nie je povinnosť byť na sociálnych sieťach, ale teraz tam deti proste sú a píšu si,dohadujú sa o voľnom čase,posielajú úlohy atď. To myslím vyčleniť aby nebola mimo

autor
10. máj 2025
@bolarazjedna

Autorka, ja keď som mala 13 (pred 20rokmi(, tiež som písala s nejakým 29rocnym mužom niekoľko mesiacov. Moja mama bola mimoriadne prísna, nikdy sme von nechodili, ani ako staršie, vždy o všetkom chcela vedieť, mobily ešte boli len tlačítkove... No mali sme voľný prístup k netu cez obednajsie prestávky v škole v počítačovej triede a taktiež na hodine informatiky nikto neriešil, čo robíme. Tak som chatovala s tým chlapíkom raz tyzdenne pravidelne niekoľko mesiacov. Ešte som mu aj fotku poslala poštou (bez udania mojej adresy) a aj číslo som s nim vymenila (no keď mi zavolal, bála som sa čokoľvek povedať do telefónu). Mama sa o tom nikdy nedozvedela.
Vlastne takto spätne keď sa na to pozriem, nikdy nemal žiadne sexuálne, dvojzmyselne narážky, no aj tak netuším, prečo mal potrebu písať so mnou (dospelý chlap, ktorý mal snúbenicu, aspoň to tak prezentoval) a desí ma, aká som bola naivná a vlastne to bolo len otázkou šťastia, že som nenatrafila na nejakého magora.
Chcem tým len povedať, ze akokoľvek môžeš jej obmedziť internet alebo zakazovať, nič s tým nevyriešiš, iba v živote ti už nič nepovie, nebude k tebe úprimná a aj tak sa môže dohodnúť stretko s niekym (napr cez kamoskin mobil).
Je lepšie sa o tom veľa rozprávať, aj jej sa pýtať, čo si myslí o tom, čo by robila. Ten spomínaný film je vážne super (šokujúci). Taktiež treba sa rozprávať o núdzových plánoch, nech vie, ze akukoľvek blbosť vyvedie, vždy ju budeš ľúbiť a chrániť a vždy sa na teba môže obrátiť...
Držím palce!

@bolarazjedna no to si mala teda fakt šťastie..vieš ja sa s ňou rozprávam, vysvetľujem a napriek tomu ako vidim robí blbosti a je naivná

gabika99
10. máj 2025

Ja mam fc a minule som si stiahla ig, ono sa to automaticky prepojí. Nie som veľmi technický zdatna, ale ako som stiahla aplikáciu ig samo mi písalo, či sa chcem prihlasovať ako na fc. A teraz napr. ak pozerám na ig niečo, hore mi ukáže napr. Ze mam nejaké upozornenie na fc. Takto je to prepojené.

autor
10. máj 2025
@gabika99

Ja mam fc a minule som si stiahla ig, ono sa to automaticky prepojí. Nie som veľmi technický zdatna, ale ako som stiahla aplikáciu ig samo mi písalo, či sa chcem prihlasovať ako na fc. A teraz napr. ak pozerám na ig niečo, hore mi ukáže napr. Ze mam nejaké upozornenie na fc. Takto je to prepojené.

@gabika99 áno,tak nejako to môže byť...

gabika99
10. máj 2025

Inak ja som neprišla na chuť ig. Vraj to majú mladí radi, to je skôr len na pozeranie videí alebo influenceri pridávajú storky, čo robia cez deň. Treba jej vysvetliť, že to v reálnom živote takto nefunguje. Ja mam 14 ročnú dcéru, nemá fc, ani ig. Dlho fungovala len na viber. Cez to si písala s kamaratkami a volala. Teraz ma snapchat, lebo fakt bola v triede ako mimozemšťan, že nič nemá. Dohoda je taka, že s nikým cudzím si nemá písať, volať, žiadne fotky nezverejnovat.

autor
10. máj 2025
@gabika99

Inak ja som neprišla na chuť ig. Vraj to majú mladí radi, to je skôr len na pozeranie videí alebo influenceri pridávajú storky, čo robia cez deň. Treba jej vysvetliť, že to v reálnom živote takto nefunguje. Ja mam 14 ročnú dcéru, nemá fc, ani ig. Dlho fungovala len na viber. Cez to si písala s kamaratkami a volala. Teraz ma snapchat, lebo fakt bola v triede ako mimozemšťan, že nič nemá. Dohoda je taka, že s nikým cudzím si nemá písať, volať, žiadne fotky nezverejnovat.

@gabika99 a ten snapchat je na čo? Niečo ako messenger? Viber funguje ako? Napr ako WhatsApp na základe tel. čísla?

autor
11. máj 2025

No ešte tu má appku CapCut...

shee11
11. máj 2025

Snapchat je sociálna sieť, kde môžeš posielať videá, fotky a tie sa do 24 hod vymažú, je tam teda všetko dočasné ,.ale aj tak si to môže niekto uložiť cez screenshot ( fotka obrazovky).
Viber je podobná WhatsApp - na volanie a četovanie.
Cap cut je na úpravu videa.
Pozor by som dala na anonymné fóra ako Discort, Reddid. Tam jej môže písať naozaj hocikto a vydávať sa za hocikoho,. pridávať ju do skupín so škodlivým obsahom.
V prvom rade musíš do telefónu nainštalovať rodičovskú kontrolu. Do tvojho tel. si nainštaluj Google family link, prihlas sa tam svojim Google účtom a potom podľa pokynov tam pridaj jej detský Google účet. Ak neposkytne heslá, tak by som vypla wifi, zrušila data a je vyriešené 🙂
Stiahni si chatgpt a všetky tieto veci ti dopodrobna vysvetlí.

autor
11. máj 2025
@shee11

Snapchat je sociálna sieť, kde môžeš posielať videá, fotky a tie sa do 24 hod vymažú, je tam teda všetko dočasné ,.ale aj tak si to môže niekto uložiť cez screenshot ( fotka obrazovky).
Viber je podobná WhatsApp - na volanie a četovanie.
Cap cut je na úpravu videa.
Pozor by som dala na anonymné fóra ako Discort, Reddid. Tam jej môže písať naozaj hocikto a vydávať sa za hocikoho,. pridávať ju do skupín so škodlivým obsahom.
V prvom rade musíš do telefónu nainštalovať rodičovskú kontrolu. Do tvojho tel. si nainštaluj Google family link, prihlas sa tam svojim Google účtom a potom podľa pokynov tam pridaj jej detský Google účet. Ak neposkytne heslá, tak by som vypla wifi, zrušila data a je vyriešené 🙂
Stiahni si chatgpt a všetky tieto veci ti dopodrobna vysvetlí.

@shee11 ďakujem, idem to všetko preštudovať a už mám aj vybratý tlačítkovy telefón... Už keď to nejde po dobrom s ňou...

shee11
11. máj 2025

Môj má tlacitkovy, má 11 🙂 ale má notebook.

autor
11. máj 2025
@shee11

Môj má tlacitkovy, má 11 🙂 ale má notebook.

@shee11 no ona má aj notebook, aj tablet,aj mobil. Ale používala iba mobil. No lenže som netušila, že po miliónkrát vysvetleniach je schopná písať si s niekým ani neviem cez aké siete. Lebo vravím že na FB má asi desať priateľov,tak ja spokojná,lebo to vidím...

gabika99
11. máj 2025

Viber funguje na telefónne číslo, čiže ju môže kontaktovať len ten, koho má uloženého v telefonnom zozname. Snapchat je už socialna sieť, presne ako ti písali vyššie. Moja nepridáva žiadne fotky, pripadne zapady slnka, prírodu. Vie, že si to môžu uribit iny screen, teda idfotit. Tiež som ju upozornila, nech nepíše hocičo aj kamarátke, lebo aj to si vie 2 strana odfotit. Ale už to bolo "nutne" lebo bola outsider v triede a tu jej posielaju úlohy, keď chyba. Predtým mi museli rodicia posielať úlohy na môj mesanger a už to nechceli riešiť, nech si to posielajú deti samé. Takže si myslím, že v 13 rokoch bude 'divna" s tlačítkom telefónom. Keď myslíš, skôr jej zruš,vymaž fc, ig a dohodni sa s nou na nejakej inej komunikácii s kamarátkami, napr. viber, kde ju môžu kontaktovať len ti, ktorých ma v telefóne. Lrn to musia mat aj kamaratky. Ale už je dost veľká, týmto sociálnym sieťam sa nevyhneme. Treba ju poučiť o nástrahami internetu a stále sa o tom rozprávať, pripadne jej náhodné pozrieť mobil. Ja moju už nekntrolujem, len občas, keď ma nastve, dá telefón a pozriem, čo tam má, samozrejme správy s kamarátkami jej nečítam. A vieš čo, nemá problém dat telefón, dokonca, keby mala tlačítkovy, jej by to nevadilo, len y vyzerá divne pred triedou. Ona sa zabaví aj bez telefonu.

maris5
11. máj 2025

FB, IG by som jej zrusila. Nie je mentalne sposobila zvladat nastrahy socialnych sieti. To ze jej udajne pise dievca nemusi byt pravda, kludne tam moze sediet 50 rocny chlap a oslovene dievcata tam pridavaju opat len dievcata a zrazu ma tolko potencialnych obeti...

Zaviedla by som pravidla. Heslo na telefone budem mat aj ja. Ak zmeni heslo beriem telefon na tyzden, 2.... nebude mat ziadne socialne siete. Nechala by som jej watsupp a snapchat, aby si mohla pisat so spoluziakmi. Telefon by som obcas skontrolovala.

Zakazat akekolvek posielanie fotiek, ak sa jej ozve niekto koho nepozna povedat to, ak jej pise niekto koho pozna a chce od nej zvlastbe veci povedat to. A spolu prejst ako reagovat.

Existuje rodicovska kontrola Family link, vies tam nastavit, ze ak si chce stiahnut appku, musis jej to povolit. Vies jej aj stanovit limit pouzivania jednotlivych aplikacii, aj cas pouzivania celeho telefonu.

terezkaarthuramax
11. máj 2025

Autorka nie je to dobre. Zial viem o jednom pripade 14 rocna si pisala s dospelým...nedopadlo to dobre.takze je spravne ze to riesis.

autor
11. máj 2025
@terezkaarthuramax

Autorka nie je to dobre. Zial viem o jednom pripade 14 rocna si pisala s dospelým...nedopadlo to dobre.takze je spravne ze to riesis.

@maris5 ďakujem za rady
@gabika99 aj tebe ďakujem
@terezkaarthuramax preboha a ona vedela že je diely či tiež sa vydával za dievčenský nick?

terezkaarthuramax
11. máj 2025

Nie vedela ze je to chlap. Ale podla mna dost nevhodne. A nebezpecne. Raz som omylom zahliadla ze jej poslal nahu fotku! Sice nie "pipik" ale aj tak ma to šokovalo

autor
11. máj 2025
@terezkaarthuramax

Nie vedela ze je to chlap. Ale podla mna dost nevhodne. A nebezpecne. Raz som omylom zahliadla ze jej poslal nahu fotku! Sice nie "pipik" ale aj tak ma to šokovalo

@terezkaarthuramax bože a človek by povedal, že v takom veku už dievčatá majú rozum...

terezkaarthuramax
11. máj 2025

Maju...ale zalubila sa do neho. To pomotá hlavu i dospelým.

victoriab
12. máj 2025

Syn mal automaticky s dostanim prveho telefonu family link, kde som vsetko kontrolovala, aj obmedzila pouzivanie telefonu na casovy limit, rovnako hranie hier. Do 16 rokov nemal ziadnu socialnu siet (aj ked uz v 9 rocniku bol jediny, co nemal skupinovy whatsapp), nedovolila som. A aj teraz sa o tom bavime a ked si chce nieco staihnut, napr. Tiktok, bavime sa o tom. Rovnako som ho poucila, aj som mu dala precitat nejake clanky.

natalka81
12. máj 2025

Moja nemá dovolený FB, IG, pinterest, YouTube
Mam family link
A do jej telefónu sa dostanem odtlačkom prsta hocikedy
Poznám všetky jej kamošky
Dievča v jej veku musíš kontrolovať ale tak, aby o tom vedela ze ju kontrolujes

natalka13
12. máj 2025

Tlacitkovy budes zbytocne kupovat ked ma tablet.
A teda mala by si si ty vsetko s niekym prejst. Nemas o tom ani paru. Aby ti csetko vysvetlil. Inak ta mlada bude klamat. Kupit si za par eur mobil ci tablet nieje problem pre 13r.

rubi007
12. máj 2025

Ak mas pocit ze klame vziat mobil a veatit po tyzdni... toto fungovalo stale aj mna 😃 Dalej vyskusat si ju... vytvor si fake ucet napis jej a chci strenutie fotku... ak to urobi okamzite zobrat telefon, musi vediet z esa to nesmie a nikdy nebude vediet ci ju zas nekontrolujes... atd... Nemoze byt 13 rocna slecna nvrch od maminy😉 Ty si ta, ktora rozhoduje o jej buducnosti, ona je este dieta a nic sa jej nestane ak jej mobil vezmes ked zistis, ze ta klame😉 Drzim prsty❤️