Ako podporiť dcéru po prijímacích skúškach?
Spojená škola Rakovice a život po nej .
Mám dcéru 15 ročnú , učila sa na jednotky a dvojky , monitor napísala na 78 a 80 % , prihláška podaná na OA a SPS ( stavebná ) , nedostala sa a zrejme nedostane ani na odvolanie, hoci skúšky urobila slušne. Je z toho totálne vynervovaná , plače a neustále opakuje že ona predsa má naviac ako na učňovku . Našli sme náhradnú školu kde sú ešte štyri voľné miesta, dve na záhradnom dizajne čo by ju aj bavilo , našla som aj kde by potom mohla ísť aj na VŠ a pokračovala. To ju dosť ukľudnilo ale bola na malej rodinnej oslave a tam moja sestra sa veľmi chválila ako sa jej syn rovnako starý dostal na prestížne bilingválne gymnázium a dcéra na medicínu do Martina. Samozrejme padla aj otázka smerom k mojej dcére a pocit zhrozenia že by sa učila na strednej odbornej škole a ešte hrabala v zemi a sadila kvety a navrhovala záhrady, mestské parky ihriská bol neprehliadnuteľný.
Len povedala ale však aj to niekto robiť musí ..asi popravde jednu by som je najradšej vytla aj keď je to moja sestra a mám ju naozaj rada. Vidím ako to dcéru zasiahlo. 100 krát som jej povedala že to že bude mať výučný list a zároveň aj maturitu je skôr výhoda ako nevýhoda a ak bude dostatočne usilovná a priebojná tak sa na VŠ dostane, a stále môže byť v živote úspešná . Už naozaj neviem ako ju mám ukľudniť , povzbudiť a ubezpečiť že jednou prehrou život nekončí a nerúca sa . Čo ešte viac by ste povedali svojim deťom ?
Autorka, nemám skúsenosť s touto školou, ale výsledky teda dobré nemá. Pre jednotkárku-dvojkárku, ktorá napísala dobre monitor a prijímačky urobila "slušne" sa mi to zdá trochu podpriemer. Bola tu pred pár dňami diskusia ohľadom prestupu medzi strednými školami v septembri, možno by som skúsila ešte túto možnosť. Vždy lepšie, než keď sa dcéra bude trápiť na podpriemernej škole, na ktorú ani nechcela ísť.
https://skoly.ineko.sk/skola/?ID=607
Autorka, nemám skúsenosť s touto školou, ale výsledky teda dobré nemá. Pre jednotkárku-dvojkárku, ktorá napísala dobre monitor a prijímačky urobila "slušne" sa mi to zdá trochu podpriemer. Bola tu pred pár dňami diskusia ohľadom prestupu medzi strednými školami v septembri, možno by som skúsila ešte túto možnosť. Vždy lepšie, než keď sa dcéra bude trápiť na podpriemernej škole, na ktorú ani nechcela ísť.
https://skoly.ineko.sk/skola/?ID=607
@ha_ha dcéra sa trápiť nebudem , dnes urobila skúšky , škola sa jej veľmi páči , je vynovená , má nové skleníky , zariadenia, nový internát. Odbor ju baví a chce v nom dalej pokračovať.
Tak to celú situáciu úplne mení. Ak sa jej škola zapáčila, tak dúfam, že sa jej tam bude páčiť aj naďalej. Mala som dojem z napísaného, že tam chodiť nechce.
Ahoj nečítala som všetky komentáre a teraz aktuálne🙂 k veci, moja neter čerstvá absolventka stavebnej školy, odbor záhradný dizajn a prijatá bez príjmačiek na dve vysoké školy do Brna a Prahy🙂 asi tak...Ju to baví a sú to prestížne školy...Určite by som nezúfala, dcéra a aj moja neter majú možnosti a vykašlala by som sa na malomeštianke reči 🙂 Prajem veľa úspechov v štúdiu....
Tak to celú situáciu úplne mení. Ak sa jej škola zapáčila, tak dúfam, že sa jej tam bude páčiť aj naďalej. Mala som dojem z napísaného, že tam chodiť nechce.
@ha_ha pôvodne chcela OA, stavebná bola do počtu . Ale pretlak žiakov bol veľmi veľký a viac ako polovica boli jednotkári . Hoci sa to poposúvalo , nezmestila sa . Jednoducho cítiť veľmi silné ročníky.
Na záhradný dizajn boli voľné miesta, nie preto že by sa tam hlásilo málo detí , hlásilo sa celkom dosť , ale nespravili prijímačky z biológie. Zostali tam nejaké miesta a tie sa znova obsadzovali . Dnes ich spravila tak že 100 % slovenčina a 100 % biológia. Oficiálne výsledky budú v piatok . Krásne kreslí a to je napríklad jedna z podmienok na prijatie napr. na SPU Nitra záhradná architektúra a krajinné inžinierstvo , talentové skúšky .
Ak chcela OA, nič nestratíte, ak skúsite v septembri prestup. Možno motyka vystrelí... A ak nie, tak bude aj tak na tejto škole, nemáte čo stratiť. Ja by som skúsila.
@autorka ja poznám človeka, ktorý má strednú kuchár- čašník, dorobil maturu externé a následne vyštudoval Ekonomickú s červeným diplomom 😉 nevesaj hlavu, dôležité je mat maturitu. K sestre sa nevyjdrujem
@lienka.7 taktiež poznám dokonca osobne trojročná učňovka , dorobená maturita - jednoducho sprostá puberta, následe odrobené 1 rok v kuchyni ako kuchár, dva roky prípravy na skúšky na medicínu , prijatý a doštudovaný . Dnes robí patológa v žilinskej nemocnici. Mal skvelých rodičov ktorí ho podržali a prefinancovali počas denného štúdia medicíny , hoci už bol " starší študent ".
@lienka.7 taktiež poznám dokonca osobne trojročná učňovka , dorobená maturita - jednoducho sprostá puberta, následe odrobené 1 rok v kuchyni ako kuchár, dva roky prípravy na skúšky na medicínu , prijatý a doštudovaný . Dnes robí patológa v žilinskej nemocnici. Mal skvelých rodičov ktorí ho podržali a prefinancovali počas denného štúdia medicíny , hoci už bol " starší študent ".
@autorka presne tak, povzbud dcéru 💪 a sestre by som povedala, že uvidíme o 10 rokov, čo reálne z tých našich detí bude, potom sa môžeme porozpravat😉 tvoja dcéra pokojne môže skončiť matfyz, a jej dieta z tej medicíny poletí už v prvom ročníku.🤣
Skola je prerobena, staraju sa, zapajaju sa do roznych aktivit, maju obrovsky par pri kastieli, podla mojho nazoru zaujimave odbory. Maturitu bude mat a uz ci a kam pojde dalej sa uvidi. Ani absolvent prestizneho gymnazia nema v zivote nic iste.
tak super ze sa podarilo spravit skusky a este viac super ze sa jej skola paci 🙂 toto je velmi dolezite.
Povedala by som jej, že na VŠ sa dostane tak či tak... a povedala by som jej, že kedže bude pracovať cca 50-60 rokov, tak svoje povolanie počas života zmení xy krát, takže je to v podstate jedno na akú strednú nastúpi.
A povedala by som jej tiež, že nie je pointa tá stredná či vysoká škola. Pointa je byť v niečom fakt TOP a kvalitný a dobrý a potom je vďaka tomu za vodou celý život.
Totiž to mať vyštudovanú medicínu a potom byť znudený všeobecňák je niečo úplne iné ako byť nejaký top špičkovaný odborník vo svojom odbore.
A podobne je to aj pre mňa za mňa pri kvetinárke. Je rozdiel byť zamestnaná kvetinárka za 600 eur v miestnom kvetinárstve a je rozdiel mať nejakú prémiovú svadobnú agentúru a robiť výzdoby na top nóbl luxusné svadby v rôznych chateau.
Je rozdiel robiť automechanika v Mercedes servise a je rozdiel vlastniť top servis a byť tam len ako diagnostik a zarábať majland a mať z toho dobrý pocit...
V každom jednom povolaní sú ľudia na vrchole aj na spodku rebríčka a medzi nimi je priepastný rozdiel. Celá pointa je dostať sa k tým top.
Totiž to mať vyštudovanú medicínu a potom byť znudený všeobecňák je niečo úplne iné ako byť nejaký top špičkovaný odborník vo svojom odbore.
A podobne je to aj pre mňa za mňa pri kvetinárke. Je rozdiel byť zamestnaná kvetinárka za 600 eur v miestnom kvetinárstve a je rozdiel mať nejakú prémiovú svadobnú agentúru a robiť výzdoby na top nóbl luxusné svadby v rôznych chateau.
Je rozdiel robiť automechanika v Mercedes servise a je rozdiel vlastniť top servis a byť tam len ako diagnostik a zarábať majland a mať z toho dobrý pocit...
V každom jednom povolaní sú ľudia na vrchole aj na spodku rebríčka a medzi nimi je priepastný rozdiel. Celá pointa je dostať sa k tým top.
@procrastique Presne. Ako sa hovorí, radšej šťastná pekárka, než nešťastná lekárka. 🙂
@procrastique Presne. Ako sa hovorí, radšej šťastná pekárka, než nešťastná lekárka. 🙂
@ha_ha Toto je podľa mňa zas nešťastná formulácia :D
Lebo pekárka môže byť v živote úspešnejšia, spokojnejšia, bohatšia, viac uznávaná a čokoľvek ďalšie, ak sa v tom nájde a bude v tom TOP.
To ľudské porovnávanie vzniká na základe úspešnosti v živote. Len úspešnosť v dnešnej dobe nie je len titul či "povolanie".
Úspešnosť je vnímaná aj cez šťastný život, ktorý sa dá dosiahnuť aj bez titulu a "prémiového titulu" len treba byť šikovný a titul k tomu nestačí. Ten tú pomyslenú úspešnosť neprinesie.
Píšeš, že zrejme sa na OA nedostane ani na odvolanie. Je to už isté? Lebo v rámci odvolania je pomerne slušná šanca, že ju prijmu, keď sa jednotkári, ktorí boli v poradí pred ňou rozhodnú radšej pre gymnázium.
Tento rok je strašne veľa detí ktoré sa nedostali na školy aké chceli, ,zda sa ze,silnejší ročník prišiel. Sú triedy kde aj 3-4 išli na 2.kolo a sú medzi nimi aj čistí jednotkari ,osobne poznám prípad. Nech sa dcera netrápi tento rok sa to stalo naozaj mnohým.Nech ide na ten záhradný design a skúsi, vždy je možný aj prestup keby bolo najhoršie. Držím palce.

@kaktusik007 Aši ti unikol fakt, že tu neriešime gymnázium. Riešime školu v Rakoviciach. Verím, že v tom rozdiel vidíš
@abbey1 samozrejme vidim v tom rozdiel. len to vyznelo ze ked ostalo miesto, skola nema uroven. Mozno skola uroven ma a nastavila tento rok vysoku latku ;)
autorka, drzim paste na prijimackach... su to nervy