icon

Ako podporiť dcéru po prijímacích skúškach?

16. jún 2025

Spojená škola Rakovice a život po nej .
Mám dcéru 15 ročnú , učila sa na jednotky a dvojky , monitor napísala na 78 a 80 % , prihláška podaná na OA a SPS ( stavebná ) , nedostala sa a zrejme nedostane ani na odvolanie, hoci skúšky urobila slušne. Je z toho totálne vynervovaná , plače a neustále opakuje že ona predsa má naviac ako na učňovku . Našli sme náhradnú školu kde sú ešte štyri voľné miesta, dve na záhradnom dizajne čo by ju aj bavilo , našla som aj kde by potom mohla ísť aj na VŠ a pokračovala. To ju dosť ukľudnilo ale bola na malej rodinnej oslave a tam moja sestra sa veľmi chválila ako sa jej syn rovnako starý dostal na prestížne bilingválne gymnázium a dcéra na medicínu do Martina. Samozrejme padla aj otázka smerom k mojej dcére a pocit zhrozenia že by sa učila na strednej odbornej škole a ešte hrabala v zemi a sadila kvety a navrhovala záhrady, mestské parky ihriská bol neprehliadnuteľný.
Len povedala ale však aj to niekto robiť musí ..asi popravde jednu by som je najradšej vytla aj keď je to moja sestra a mám ju naozaj rada. Vidím ako to dcéru zasiahlo. 100 krát som jej povedala že to že bude mať výučný list a zároveň aj maturitu je skôr výhoda ako nevýhoda a ak bude dostatočne usilovná a priebojná tak sa na VŠ dostane, a stále môže byť v živote úspešná . Už naozaj neviem ako ju mám ukľudniť , povzbudiť a ubezpečiť že jednou prehrou život nekončí a nerúca sa . Čo ešte viac by ste povedali svojim deťom ?

Strana
z2
kaktusik007
17. jún 2025
@abbey1

@kaktusik007 Aši ti unikol fakt, že tu neriešime gymnázium. Riešime školu v Rakoviciach. Verím, že v tom rozdiel vidíš

@abbey1 samozrejme vidim v tom rozdiel. len to vyznelo ze ked ostalo miesto, skola nema uroven. Mozno skola uroven ma a nastavila tento rok vysoku latku ;)

autorka, drzim paste na prijimackach... su to nervy

ha_ha
17. jún 2025

Autorka, nemám skúsenosť s touto školou, ale výsledky teda dobré nemá. Pre jednotkárku-dvojkárku, ktorá napísala dobre monitor a prijímačky urobila "slušne" sa mi to zdá trochu podpriemer. Bola tu pred pár dňami diskusia ohľadom prestupu medzi strednými školami v septembri, možno by som skúsila ešte túto možnosť. Vždy lepšie, než keď sa dcéra bude trápiť na podpriemernej škole, na ktorú ani nechcela ísť.
https://skoly.ineko.sk/skola/?ID=607

lienka.7
17. jún 2025

@autorka ja poznám človeka, ktorý má strednú kuchár- čašník, dorobil maturu externé a následne vyštudoval Ekonomickú s červeným diplomom 😉 nevesaj hlavu, dôležité je mat maturitu. K sestre sa nevyjdrujem

autor
17. jún 2025
@ha_ha

Autorka, nemám skúsenosť s touto školou, ale výsledky teda dobré nemá. Pre jednotkárku-dvojkárku, ktorá napísala dobre monitor a prijímačky urobila "slušne" sa mi to zdá trochu podpriemer. Bola tu pred pár dňami diskusia ohľadom prestupu medzi strednými školami v septembri, možno by som skúsila ešte túto možnosť. Vždy lepšie, než keď sa dcéra bude trápiť na podpriemernej škole, na ktorú ani nechcela ísť.
https://skoly.ineko.sk/skola/?ID=607

@ha_ha dcéra sa trápiť nebudem , dnes urobila skúšky , škola sa jej veľmi páči , je vynovená , má nové skleníky , zariadenia, nový internát. Odbor ju baví a chce v nom dalej pokračovať.

ha_ha
17. jún 2025

Tak to celú situáciu úplne mení. Ak sa jej škola zapáčila, tak dúfam, že sa jej tam bude páčiť aj naďalej. Mala som dojem z napísaného, že tam chodiť nechce.

alienkam
17. jún 2025

Ahoj nečítala som všetky komentáre a teraz aktuálne🙂 k veci, moja neter čerstvá absolventka stavebnej školy, odbor záhradný dizajn a prijatá bez príjmačiek na dve vysoké školy do Brna a Prahy🙂 asi tak...Ju to baví a sú to prestížne školy...Určite by som nezúfala, dcéra a aj moja neter majú možnosti a vykašlala by som sa na malomeštianke reči 🙂 Prajem veľa úspechov v štúdiu....

autor
17. jún 2025
@ha_ha

Tak to celú situáciu úplne mení. Ak sa jej škola zapáčila, tak dúfam, že sa jej tam bude páčiť aj naďalej. Mala som dojem z napísaného, že tam chodiť nechce.

@ha_ha pôvodne chcela OA, stavebná bola do počtu . Ale pretlak žiakov bol veľmi veľký a viac ako polovica boli jednotkári . Hoci sa to poposúvalo , nezmestila sa . Jednoducho cítiť veľmi silné ročníky.
Na záhradný dizajn boli voľné miesta, nie preto že by sa tam hlásilo málo detí , hlásilo sa celkom dosť , ale nespravili prijímačky z biológie. Zostali tam nejaké miesta a tie sa znova obsadzovali . Dnes ich spravila tak že 100 % slovenčina a 100 % biológia. Oficiálne výsledky budú v piatok . Krásne kreslí a to je napríklad jedna z podmienok na prijatie napr. na SPU Nitra záhradná architektúra a krajinné inžinierstvo , talentové skúšky .

ha_ha
17. jún 2025

Ak chcela OA, nič nestratíte, ak skúsite v septembri prestup. Možno motyka vystrelí... A ak nie, tak bude aj tak na tejto škole, nemáte čo stratiť. Ja by som skúsila.

autor
17. jún 2025
@lienka.7

@autorka ja poznám človeka, ktorý má strednú kuchár- čašník, dorobil maturu externé a následne vyštudoval Ekonomickú s červeným diplomom 😉 nevesaj hlavu, dôležité je mat maturitu. K sestre sa nevyjdrujem

@lienka.7 taktiež poznám dokonca osobne trojročná učňovka , dorobená maturita - jednoducho sprostá puberta, následe odrobené 1 rok v kuchyni ako kuchár, dva roky prípravy na skúšky na medicínu , prijatý a doštudovaný . Dnes robí patológa v žilinskej nemocnici. Mal skvelých rodičov ktorí ho podržali a prefinancovali počas denného štúdia medicíny , hoci už bol " starší študent ".

lienka.7
17. jún 2025
@anonym_autor

@lienka.7 taktiež poznám dokonca osobne trojročná učňovka , dorobená maturita - jednoducho sprostá puberta, následe odrobené 1 rok v kuchyni ako kuchár, dva roky prípravy na skúšky na medicínu , prijatý a doštudovaný . Dnes robí patológa v žilinskej nemocnici. Mal skvelých rodičov ktorí ho podržali a prefinancovali počas denného štúdia medicíny , hoci už bol " starší študent ".

@autorka presne tak, povzbud dcéru 💪 a sestre by som povedala, že uvidíme o 10 rokov, čo reálne z tých našich detí bude, potom sa môžeme porozpravat😉 tvoja dcéra pokojne môže skončiť matfyz, a jej dieta z tej medicíny poletí už v prvom ročníku.🤣

senta_sofia
17. jún 2025

Skola je prerobena, staraju sa, zapajaju sa do roznych aktivit, maju obrovsky par pri kastieli, podla mojho nazoru zaujimave odbory. Maturitu bude mat a uz ci a kam pojde dalej sa uvidi. Ani absolvent prestizneho gymnazia nema v zivote nic iste.

kaktusik007
17. jún 2025

tak super ze sa podarilo spravit skusky a este viac super ze sa jej skola paci 🙂 toto je velmi dolezite.

procrastique
18. jún 2025

Povedala by som jej, že na VŠ sa dostane tak či tak... a povedala by som jej, že kedže bude pracovať cca 50-60 rokov, tak svoje povolanie počas života zmení xy krát, takže je to v podstate jedno na akú strednú nastúpi.
A povedala by som jej tiež, že nie je pointa tá stredná či vysoká škola. Pointa je byť v niečom fakt TOP a kvalitný a dobrý a potom je vďaka tomu za vodou celý život.

procrastique
18. jún 2025

Totiž to mať vyštudovanú medicínu a potom byť znudený všeobecňák je niečo úplne iné ako byť nejaký top špičkovaný odborník vo svojom odbore.
A podobne je to aj pre mňa za mňa pri kvetinárke. Je rozdiel byť zamestnaná kvetinárka za 600 eur v miestnom kvetinárstve a je rozdiel mať nejakú prémiovú svadobnú agentúru a robiť výzdoby na top nóbl luxusné svadby v rôznych chateau.
Je rozdiel robiť automechanika v Mercedes servise a je rozdiel vlastniť top servis a byť tam len ako diagnostik a zarábať majland a mať z toho dobrý pocit...
V každom jednom povolaní sú ľudia na vrchole aj na spodku rebríčka a medzi nimi je priepastný rozdiel. Celá pointa je dostať sa k tým top.

ha_ha
18. jún 2025
@procrastique

Totiž to mať vyštudovanú medicínu a potom byť znudený všeobecňák je niečo úplne iné ako byť nejaký top špičkovaný odborník vo svojom odbore.
A podobne je to aj pre mňa za mňa pri kvetinárke. Je rozdiel byť zamestnaná kvetinárka za 600 eur v miestnom kvetinárstve a je rozdiel mať nejakú prémiovú svadobnú agentúru a robiť výzdoby na top nóbl luxusné svadby v rôznych chateau.
Je rozdiel robiť automechanika v Mercedes servise a je rozdiel vlastniť top servis a byť tam len ako diagnostik a zarábať majland a mať z toho dobrý pocit...
V každom jednom povolaní sú ľudia na vrchole aj na spodku rebríčka a medzi nimi je priepastný rozdiel. Celá pointa je dostať sa k tým top.

@procrastique Presne. Ako sa hovorí, radšej šťastná pekárka, než nešťastná lekárka. 🙂

procrastique
18. jún 2025
@ha_ha

@procrastique Presne. Ako sa hovorí, radšej šťastná pekárka, než nešťastná lekárka. 🙂

@ha_ha Toto je podľa mňa zas nešťastná formulácia :D
Lebo pekárka môže byť v živote úspešnejšia, spokojnejšia, bohatšia, viac uznávaná a čokoľvek ďalšie, ak sa v tom nájde a bude v tom TOP.

To ľudské porovnávanie vzniká na základe úspešnosti v živote. Len úspešnosť v dnešnej dobe nie je len titul či "povolanie".
Úspešnosť je vnímaná aj cez šťastný život, ktorý sa dá dosiahnuť aj bez titulu a "prémiového titulu" len treba byť šikovný a titul k tomu nestačí. Ten tú pomyslenú úspešnosť neprinesie.

dankamg2
18. jún 2025

Píšeš, že zrejme sa na OA nedostane ani na odvolanie. Je to už isté? Lebo v rámci odvolania je pomerne slušná šanca, že ju prijmu, keď sa jednotkári, ktorí boli v poradí pred ňou rozhodnú radšej pre gymnázium.

lienka8010
21. jún 2025

Tento rok je strašne veľa detí ktoré sa nedostali na školy aké chceli, ,zda sa ze,silnejší ročník prišiel. Sú triedy kde aj 3-4 išli na 2.kolo a sú medzi nimi aj čistí jednotkari ,osobne poznám prípad. Nech sa dcera netrápi tento rok sa to stalo naozaj mnohým.Nech ide na ten záhradný design a skúsi, vždy je možný aj prestup keby bolo najhoršie. Držím palce.

Strana
z2