Ako podporiť dcéru po prijímacích skúškach?
Spojená škola Rakovice a život po nej .
Mám dcéru 15 ročnú , učila sa na jednotky a dvojky , monitor napísala na 78 a 80 % , prihláška podaná na OA a SPS ( stavebná ) , nedostala sa a zrejme nedostane ani na odvolanie, hoci skúšky urobila slušne. Je z toho totálne vynervovaná , plače a neustále opakuje že ona predsa má naviac ako na učňovku . Našli sme náhradnú školu kde sú ešte štyri voľné miesta, dve na záhradnom dizajne čo by ju aj bavilo , našla som aj kde by potom mohla ísť aj na VŠ a pokračovala. To ju dosť ukľudnilo ale bola na malej rodinnej oslave a tam moja sestra sa veľmi chválila ako sa jej syn rovnako starý dostal na prestížne bilingválne gymnázium a dcéra na medicínu do Martina. Samozrejme padla aj otázka smerom k mojej dcére a pocit zhrozenia že by sa učila na strednej odbornej škole a ešte hrabala v zemi a sadila kvety a navrhovala záhrady, mestské parky ihriská bol neprehliadnuteľný.
Len povedala ale však aj to niekto robiť musí ..asi popravde jednu by som je najradšej vytla aj keď je to moja sestra a mám ju naozaj rada. Vidím ako to dcéru zasiahlo. 100 krát som jej povedala že to že bude mať výučný list a zároveň aj maturitu je skôr výhoda ako nevýhoda a ak bude dostatočne usilovná a priebojná tak sa na VŠ dostane, a stále môže byť v živote úspešná . Už naozaj neviem ako ju mám ukľudniť , povzbudiť a ubezpečiť že jednou prehrou život nekončí a nerúca sa . Čo ešte viac by ste povedali svojim deťom ?
ja ako som sa začala teraz venovať svojej záhrade, tak si to viem tiež predstaviť, že by som sa niečomu takému venovala. takže tiež si myslím, ak by ju to bavilo prečo nie? viem, že je to ťažko, keď plány nevyjdú, ale ani kancelárska práca nie je výhra.
zajtra má prijímačky, zobrala som si dovolenku a som s ňou doma. Učí sa veľmi usilovne na biológiu už vyše týždňa , slovenčinu ovláda tu si len tak prebehla. Snažím sa jej vysvetliť že to že bude chodiť na strednú odbornú školu z nej nerobí nikoho menejcenného . Veľmi ťažko to prijíma , latka v spoločnosti je nastavená predovšetkým na gymnázia a potom trocha na priemyslovky. Všetko čo je mimo tento okruh je podradné , menej cenné v očiach verejnosti . Pritom absolvent tejto školy robí kvetinové výzdoby do paláca v Londýne , robil výzdobu do Harry Pottera , je to najúspešnejší žiak . Śkola robí stáže do Holandska, Belgicka , Portugalska, zúčastňuje sa rôznych floristických výstav.
Prepáč , ale najhorší pocit mám z teba, sama pôsobíš , že sú ti tieto školy " podradné " . Veď si mala hrdo sestre povedať , akú školu bude dcéra navštevovať a vyzdvihnúť to , čo si teraz popísala ty . A dcéra určite z tvojej strany vycítila " nechuť " oznámiť , akú školu bude navštevovať .
Dcére samozrejme držím palce.
Prepáč , ale najhorší pocit mám z teba, sama pôsobíš , že sú ti tieto školy " podradné " . Veď si mala hrdo sestre povedať , akú školu bude dcéra navštevovať a vyzdvihnúť to , čo si teraz popísala ty . A dcéra určite z tvojej strany vycítila " nechuť " oznámiť , akú školu bude navštevovať .
Dcére samozrejme držím palce.
@lenka.25 tak to sa hlboko mýliš. Sestre som povedala svoje . A žiadna nechuť. Aj keby sa dostala na prestížne gymnázium , nemala by som potrebu to roztrubovať do sveta a opakovať neustále ako je moje dieťa skvelé. Aj moje je .
A ja zas nechápem , prečo by sa sestra nepochválila , viditeľne ti to vadí a nevieš s tým pracovať .
A ja zas nechápem , prečo by sa sestra nepochválila , viditeľne ti to vadí a nevieš s tým pracovať .
@lenka.25 ale však nech sa pochváli raz , dvakrát, nie 10 krát za sebou na jednej rodinnej oslave. To je troška moc nemyslíš ?
Synovcovi aj neteri prajem nech sa im tam darí, mám ich rada , rovnako mám rada aj sestru . Ale očakávala som ako od sestry že ju povzbudí a nie ešte viac utlčie , aj od toho sú tety.
Neviem nebola som tam . Ale asi to vnímaš citlivejšie, keďže tvoja dcéra sa nedostala na netúženú školu , keby sa dostala , tak ten deń vypáli úplne inak .
Ale áno , sestra to zaklincovala , o tom niet pochýb .
Mozno na Svk to niekto povazuje za podradne, ale staci sa pozriet trochu za hranice .. mozno trosku dalej ako krasne maju vystihane a naaranzovane palace napr v ES. Dobry zahradny dizajner moze velmi dobre zarobit a ziskat prestiz … takisto aranzovanie kvetov/ rastlin na svadby atd … na kazde fotenie sa do toho investuju nemale €. Ked ma talent a bude sikovna, dotiahne to daleko, len musi chciet. Trvaj na jazykoch a v kombinacii zo skolou … preco nie
Bohužiaľ, tá škola má meno aké má a dieťa by som tam nedala, hlavne nie na internát.
Ak však dcéra pokazila monitor i prijímacie skúšky, veľmi na výber nemáte.
Stredné odborné školstvo úrovňou veľmi veľmi kleslo. Je to tragédia a obrovská škoda pre šikovné deti.
Bohužiaľ, tá škola má meno aké má a dieťa by som tam nedala, hlavne nie na internát.
Stredné odborné školstvo úrovňou veľmi veľmi kleslo. Je to tragédia a obrovská škoda pre šikovné deti.
@abbey1 a aké má teda meno ? Lebo mne príde že dobré.
@abbey1 a nepokazil ani monitor ani prijímacie skúšky. Jednoducho ju nevzali.
Tak keď si presvedčená, že je tá škola dobrá, nerieš a nech tam dcéra ide.
Už to, že škola ešte stále nemá naplnený stav niečo vypovedá. Idú tam zvyčajne veľmi slabí a problémoví žiaci va o pomeroch na internáte pomlčím
Tým, že zlúčili poľnohospodársku školu Piešťany s Rakovicami, padlo to o niekoľko tried dolu.
Čo je obrovská škoda pre deti i potenciál školy
Už to, že škola ešte stále nemá naplnený stav niečo vypovedá. Idú tam zvyčajne veľmi slabí a problémoví žiaci va o pomeroch na internáte pomlčím
Tým, že zlúčili poľnohospodársku školu Piešťany s Rakovicami, padlo to o niekoľko tried dolu.
@abbey1 tak ďakujem za povzbudenie do ďalšieho života mojej dcéry. V meste kde žijem , nie je naplnená ani Hotelová akadémia a ani športová škola , dokonca ani jedna priemyslovka. Ja sa na to takto nepozerám .
nech si vyberie niečo, z čoho bude mať aké také uplatnenie, a čo ju bude asi aj baviť, nikde nie je povedané, že bude robiť, to čo vyštuduje, mám kamarátku, ktorá v 6. ročníku na medicíne zistila, že nechce robiť s ľuďmi :D, kopa ľudí robí niečo, čo nevyštudovali. a možno ozaj tie záhrady prekvapia a nájde sa v tom.
Prepáč, ale reaguje š podráždene. Chápem, že ste sklamane obe, ty i tvoja dcéra. Pisala som ti v dobrom, keďže trochu viem porovnať bývalú školu v Piešťanoch a súčasnú v Rakoviciach.
Áno, keď bude dievča šikovné, v živote sa uplatní. Bohužiaľ, úroveň detí na tej skole je momentálna taká aká je. A internát katastrofa.
Prepáč, ale reaguje š podráždene. Chápem, že ste sklamane obe, ty i tvoja dcéra. Pisala som ti v dobrom, keďže trochu viem porovnať bývalú školu v Piešťanoch a súčasnú v Rakoviciach.
Áno, keď bude dievča šikovné, v živote sa uplatní. Bohužiaľ, úroveň detí na tej skole je momentálna taká aká je. A internát katastrofa.
@abbey1 nereaguje podráždene ale posledné čo teraz naozaj potrebujeme počuť aká je tá škola s prepáčením nahovno. Ja nie som sklamaná , ja tam vidím určite väčší potenciál ako na priemyslovke , kde vyjde a môže rovno na úrad práce. Verím že bude jedna z najlepších , a že sa v živote uplatní .
Ahoj, napis mi sukromnu spravu
záhradný dizajn je krásna škola aj uplatnenie v živote, moja sesternica ju vyštudovala a neskôr aj VŠ, svoju prácu miluje, je to kreatívne, stále niečo nové, prajem dcérke nech jej to výjde 🍀
záhradný dizajn je krásna škola aj uplatnenie v živote, moja sesternica ju vyštudovala a neskôr aj VŠ, svoju prácu miluje, je to kreatívne, stále niečo nové, prajem dcérke nech jej to výjde 🍀
@lucka_ke prosím ťa študovala priamo v Rakoviciach ?
@lucka_ke a potom na SPU Nitra ?
áno
áno
@lucka_ke ja ti veľmi pekne ďakujem za takúto pre mňa pozitívnu informáciu .
Áno, aj ja z teba cítim sklamanie, skús sa na to aj ty pozrieť inak. Vždy je všetko tak, ako má byť, a toto sú otvorené dvere. Aj táto škola je prestížna, aj dôležitá. Ja mám fyziku a matiku a stále hovorím, že keby som si mohla znovu vybrať, je to záhradníctvo a poľnohospodárstvo! Ja by som to veľmi milovala. Dcére držím palce, nech sa uvoľní, bude to dobré.
Ahoj, ak ti to pomoze, ta skola sa rekonstruuje. Ma novy krasny velky sklenik, nove stroje, preraba sa tam park aj cele okolie skoly, bude dalsi sklenik..a za mna tam robia nadherne kytice a aranzmany, inak blizsie ake to tam je neviem. Ale tiez sa mi nezda, ze by to tam bolo nejake zle, len skola v Pn bola top v zahradnictve a zlucili sa a to asi viacerym prekaza.
Ahoj, ja len toľko, že Vám držím palce, aby sa tam dostala. A ešte môžete skúsiť v septembri prestup na školy, kde chcela ísť. Pripadne nech rok vydrží a budúci rok môže robiť skúšky, prestúpiť do 1 ročníka na skoly, kam chcela ísť.
Presne tohto sa bojím i ja, o rok nás čaká monitor a prijímačky.
Mojej kamošky dcéra je teraz 1 na SŠ. Strašne chcela ísť na veterinu, kde ju aj zobrali, aj chodila cely prvý polrok, vysvedčenie dve 2 a vo februári povedala, že to nie je ti, co by chcela robiť v živote. V marci jej vybavili prestup na zdravotnú školu, kde musí urobiť rozdielove skúšky do konca augusta, už jej chyba len jedna.
Takže Vám veľmi držím palce, hlavne nech sa dcéra ukludni, zvládne to.
@abbey1 to, ze skola ma nenaplneny stav neznamena, ze je zla.... to iba znamena, ze kriteriam prijatia vyhovelo menej ziakov ako prijimaju --- Viem o 2 gymnaziach ktore maju volne miesta - jedno z toho je celkovo urovnou naozaj v pohode, tam by som deti dala ak by neboli uz inde ;) a na obe gymnazia sa hlasil takmer dvojnasobok deti, cize tie decka co spravili prijimacky sa rozhodli pre ine skoly. A teda celkom dost deciek prijimacky nespravilo - na jednom gymnaziu cez 20 deti, na druhom okolo 10. Takze prosim negeneralizuj, ze druhe kolo prijimaciek rovna sa skaba skola
@abbey1 to, ze skola ma nenaplneny stav neznamena, ze je zla.... to iba znamena, ze kriteriam prijatia vyhovelo menej ziakov ako prijimaju --- Viem o 2 gymnaziach ktore maju volne miesta - jedno z toho je celkovo urovnou naozaj v pohode, tam by som deti dala ak by neboli uz inde ;) a na obe gymnazia sa hlasil takmer dvojnasobok deti, cize tie decka co spravili prijimacky sa rozhodli pre ine skoly. A teda celkom dost deciek prijimacky nespravilo - na jednom gymnaziu cez 20 deti, na druhom okolo 10. Takze prosim negeneralizuj, ze druhe kolo prijimaciek rovna sa skaba skola
@kaktusik007 Aši ti unikol fakt, že tu neriešime gymnázium. Riešime školu v Rakoviciach. Verím, že v tom rozdiel vidíš

Moj kamarat skoncil stavebnu, ale velmi ho bavil presne zahradny dizajn. Teraz striha stromceky v luxusnych vilach v Irsku, ma plny diar, zakaznikov uz odmieta, lebo nestiha. Pritom robi len to, co ho bavi, na co ma talent, ale nikdy to nestudoval. Vypracoval sa sam. Za peniaze, ktore zarobi, si moze dovolit ist 4-5x za rok na dovolenku. Pochodil cely svet.
Ak si dcera vie predstavit, ze by sa niecim takym zivila a naozaj ju to bavilo, nemusi skoncit pri mestskych parkoch 🙂.