Ako pomôcť 14-ročnej s pocitom vyhorenia?
Ahojte, idem si k vam po radu. Mame cerstvo 14 rocnu babu doma. Vcera sme mali taky dlhsi rozhovor a zverila sa nam, ze nevie co so sebou. Ma pocit ako keby vyhorenia. Ze nema ziadne pocity smutku, radosti, keby som ju nevolala k stolu tak by nepotrebovala ani jest, ze ma pocit, ako keby nic co robi nemalo ziaden ciel, alebo vysledok. V skole je oblubena aj v kolektive aj medzi ucitelmi, ma kamaratov, chodia spolu von, ale vsetko robi akosi automaticky. My sa snazime venovat jej cas. Viem, ze tento vek je tazky. Nevie ci je dieta ci dospela osoba, hormony si robia co chcu…. Zohnat dobreho psychologa bude beh na dlhu trat. Mate napad, ako by sme jej mohli pomoct okrem toho co robime? Napadlo ma aj nieco homeopaticke, bylinkove, co by jej pomohlo navratit trochu rovnovahu. Vdaka
@deti95060810 to magnezium ma nenapadlo, dik
Skôr by to chcelo nájsť niečo čo by ju bavilo, niečo v čom by sa našla, zamestnalo jej myseľ a vyplnilo čas. Tanec, spev, kreslenie, tvorenie, niečo vyrábať, šiť, túry, šport , divadelný krúžok ...
No jo....dodnes si pamätám to obdobie ,, ničoho" u seba samej.Prejde to.
Neprestavajte ju podporovať a posúvať vpred.
Ono takýchto období bude v živote ešte veľa....len dospelý si s tým vie poradiť troška lepsie
@sterea ona miluje sport, chodi na volejbal, ale ten ma len raz do tyzdna, uz mesiace prosika aby sme ju prihlasili do fitnes, ze chce tam behavat na pase, ze beh ju vzdy upokoji, behavat vonku moc dovolit nechceme, kedze zijeme vo velkomeste, rychlo sa stmieva a teda nie som ok s tym ze behava kdesi potme. Lenze fitko je u nas mozne az od 16 r. ( dalo by sa to obist), ale zasa….je vobec fitko vhodne pre 14 rocne?
@doriiis veru je to tazke obdobie, este stastie ze to nedrzi v sebe a povie, ked citi ze si nevie dat rady.
Autorka
Hlavne neriešiť hneď všetko liekmi, ani bylinkové. Úplná hovadina. Dieťa si zvykne, že na každý problém je tabletka. A vznikne ďalší problém. Toto sú teda rady 🤦
@zuzanockamt prosim ta klud, nikto nema v plane dopovat ju liekmi, a magnezium jej urcite uskodit nemoze.
Autorka
Áno, horčík je v pohode. Ale načo hneď pchať do dieťaťa Persen a iné blbosti.
Tak choďte behať von, na dlhšie prechádzky spolu s ňou. Športu sa môžete aj spoločne venovať.
Ja by som ju do toho fitka zapísala, ak sa dá.
Najúčinnejšia terapia je zľaviť z narokov. O kruzok menej viac oddychu. Povedala ti co ju najviac vyčerpáva?
tak presne takto aa v naswj rodine prejavuje depresia. zivot na automatiku, bez zaujmu. inak ja sama som ako teenagerka sostala grandaxin, brala som necelý rok, sama ich vysadila, ziadny zavislak ani nic podobne sa zo mna nestal, to len na margo liekov... ale kedze prejavuje záujem o fitko, to je super praveze, takze nejaky zaujsm tam stale este je - podporte to. ako to myslis, ci je vhodne lre 14rocnu? pohyb, beh je vhodny pre kazdeho. je vynikajúci stimul aj pre mentalne zdravie, naozaj jej moze pomoct a nakopnut ju aj k inym zaujmom
Ak to viete obísť, zapiste ju do toho fitka, ved tam chce len bezat na páse. Mozete aj spolu. Cez dlhe dni, môže von. Moj zacal v 13tich chodit do posilky, nechal aj futbal, našiel sa tam
Fitko silove cviky a cinky az po ukonceni rastu, ale ak nie je velmi chuducka, v kardiu primeranom nevidim problem.
@missviolet
@20erika07 lebo som zasa vela citala🙈 a fitko sa neodporuca detom pod 16 kvoli tomu ze su este vo vyvoji ci co to bolo. Je mi jasne, ze ked tam uz chodit bude, len pri behu to nezostane, ale myslim ze to fitko bude asi spravna cesta.
@babulkomale my sme sa uz boli vo fitku informovat a trener vtedy nieco hovoril ze deckam sa moze spomalit alebo zastavit rast pri silovych cviceniach, co by u dcery problem nebol, kedze uz teraz ma vysku, s ktorou moze v pohode zit.
Autorka...alebo jej kúpte pás na behanie domov.Moze behať aj doma a nemusíš sa báť.🤷
@lapersefona vytazena urcite nie je. Ma len ten volejbal 1x do tyzdna. Zvysok tyzdna ma pre seba. Ona uz bola vcera chudera taka zmagorena, ze uz ani nevedela co ju vlastne vycerpava. Ze vsetko.
@doriiis v tom pripade musim ale vyhodit nejaky kus nabytku🤭 a neviem sa rozhodnut ze ktory…..zial miesto na pas nemam
Bežecký pás sa dá odložiť pod posteľ/gauč. Sú aj také. Takže miesto nezaberie.
Nieje to len nuda? Treba nejakú aktivitu, sama po nej túži..
@dharmasanata urcite nie, ja som si uz davnejsie vsimla ze nieco nie je ok.
A neudialo sa niečo škole?
Velmi pekne vam vsetkym dakujem za prijemnu diskusiu a majte pohodovy Novy Rok plny zdravia a lasky❤️
@lapersefona to si nemyslim, kedze so spoluziakmi su stale v kontakte a v decembri bolo rodicko a triedna bola s nou spokojna
A plavanie by ju nebavilo? To je praveze fajn na chrbat, aj postavu pekne vyformuje. Len vacsinou sam na bazen moze od 15.
To je blby vek, ani dieta, ani dospely, hlada sa, vybera strednu skolu…
Ako dcera psychologa ti poviem, ze tie tabletky su pre 14 rocne dieta nie najlepsia volba ak je to prve co budete v tejto suvislosti riesit. Ak chces bylinkami doplnit terapiu, ok. Ale nie ze tabletky na “nudu” lebo ma dost malo aktivit, ci vyhorenie. V prvom rade, absolutne prvom je tu psycholog. A ci vam sadne prvy druhy, proste s terapiou treba zacat. Toto mi pride skor depresia ako vyhorenie.
Co by som urobila ja.
1. Psycholog
2. Kvalitna strava cim menej cukru
3. Absolutne obmedzit cas na socialnych sietach/internete (tu mi povedz, kolko casu na nich travi? Je to vyznamny faktor)
4. Pohyb - ano fitko super. Denne pohyb
5. Denne byt na cerstvom vzduchu. Za denneho svetla - prechadzka atd.
6. Nech si zalozi zosit a nech si kazdy den vecer pise 3 veci, co ju ten den potesili. Aj uplne malickosti to mozu byt. Ak nema 3 veci, nech napise 3 veci /alebo 1, za co je vdacna. Naozaj to mozu byt drobnosti. Je dokazane, ze do cca 30 dni trva kym mozog pri tejto aktivite zacne vyrabat nejake latky co pomahaju..
Magnezium - ano, ale nie rano. Magnezko pravidelne.
Fitko je úplne v pohode pre 14 ročnú. Véd nejde o nejaky agresivny body building. Koľko detí, ktoré aktívne trénujú, mávajú od 6 rokov tréningy 10 hodin tyzdenne a k tomu sutaze a žiadny rast sa im.nezastavil.

bylinkové? Persen... to sú také ad v bylinkách. najsilnejší volnopredajný liek .
alebo magnézium - dlhodobo