icon

Ako pomôcť 14-ročnej s pocitom vyhorenia?

1. jan 2024

Ahojte, idem si k vam po radu. Mame cerstvo 14 rocnu babu doma. Vcera sme mali taky dlhsi rozhovor a zverila sa nam, ze nevie co so sebou. Ma pocit ako keby vyhorenia. Ze nema ziadne pocity smutku, radosti, keby som ju nevolala k stolu tak by nepotrebovala ani jest, ze ma pocit, ako keby nic co robi nemalo ziaden ciel, alebo vysledok. V skole je oblubena aj v kolektive aj medzi ucitelmi, ma kamaratov, chodia spolu von, ale vsetko robi akosi automaticky. My sa snazime venovat jej cas. Viem, ze tento vek je tazky. Nevie ci je dieta ci dospela osoba, hormony si robia co chcu…. Zohnat dobreho psychologa bude beh na dlhu trat. Mate napad, ako by sme jej mohli pomoct okrem toho co robime? Napadlo ma aj nieco homeopaticke, bylinkove, co by jej pomohlo navratit trochu rovnovahu. Vdaka

Strana
z2
sterea
1. jan 2024

Prečo be nemalo byť pre ňu dobré, ak nemôže ísť sama tak choďte s ňou, prospeje to celej rodine.

vakatko
1. jan 2024

Organizujte turistické výlety v prírode, zoberte aj jej kamarátku. Výstupy na hrady ...
V Prírode vypotí Toxíny z tela a prečistí si hlavu, najlepší liek na úzkosti a depresie.
Homeopatické ?? Zlaté Kurkumové mlieko, liek ajurvédy plný antioxidantov, recept na google. Všetko dobré prajem 🙂

autor
1. jan 2024

@vakatko zrovna sme sa dohodli ze buducu sobotu pojdeme niekam za snehom a berieme aj kamosku. Dakujem❤️

prasiatko30
1. jan 2024

Minule som citala, ze v dnesnej dobe sa rodicia snazia tak krvopotne chranit svoje deti od frustracie a vyplnit im kazdy moment ich zivota aby sa nenudilj, ze z nich robia nestastnikov. Od mala sa snazime najst im kamaratov, presne vyplnit ich volny cas a hrat sa s nimi tak aby nemali ani len moment na nudu a na to aby hladali samych seba a potom sa zrazu v pubertackom veku stretneme s detmi co nevedia nadvazovat priatelstva, nevedia co maju robit vo svojom volnom case a aj napriek tomu, ze maju v podstate vsetko su nestastne a depresivne, lebo proste vsetky sny a vsetok ich zivot je vzdy nalinajkovany rodicmi.

Ja byt tebou tak skusam ju vclenit do nejakeho kolektivu - skauti? Plavecky oddiel? Nejaky mladeznicky klub - ja neviem turisticky, vodarsky, korculiarsky? Kde by si nasla kamaratov svojho veku a s ktorymi by mohla robit plany a stretavat sa, nielen sa venovat skole a uceniu a raz za tyzden volejbal - co je sice vynikajuce ale dost malo pre 14r dieta

liv1
1. jan 2024

@prasiatko30 mala si/mas 14 rocne dievca? Ver mi, take neexistuje ze takemu vyplnia cas rodicia na 100%. To uz je samostatny tvor vo svojom svete. Takemu uz nevyplnas nonstop cas a nenalinajkujes mu zivot, ma vlastnu hlavu 😉

betulinka1
1. jan 2024

Skus s nou skocit na krv k dr, nech jej da spravit aj vitaminy, zelezo, proste vsetko co moze. Na magnezium pozor, moze znizovat tlak. Kazdopadne zvýšenie vitaminov a vitaminov D a B jej urcite neuškodí ale nech jej spravia testy aby ste vedeli v akom su stave. Nech skusi meditovat. Za mna odporucam Martina Lajprika na youtube. Sluchadka a najde si tam, co jej vyhovuje. Autogenny trening je tiez fajn. Snazila by som sa jej ukludnit myseľ. Do fitka ju pustia na pas. Aj skupinové cvicenie trampolinky su super. Ale tak ako sa cvici telo sa musi uklunovat aj myseľ. Vyskúšajte. Ma 14 tie hormony jej musia behat hore dole, plus povinnosti v skole.

pieksamaki
1. jan 2024

Sportuje? Priroda?

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
1. jan 2024

@betulinka1 vtip je v tom, ze ked deti dojdu do tych 13-14r tak nevedia ako sa maju prihovorit inym detom v ich veku lebo vsak to robila vzdy mamicka, pripadne to nerobila ani mamicka lebo sa jej nepacilo ako sa ine deti hraju s jej milovanym dietatom a zrazu su vo veku ked by sa mali vediet porozpravat s rovesnikom a su z toho hotovi.

luccija
1. jan 2024

@prasiatko30 ale veď tie deti nežijú vo vákuu majú spolužiakov kamošov na krúžku chápem ako to myslíš, ale zase nie je všetko čierne či biele.A treba brať do úvahy aj povahu moja sa cudziemu rovesnikovi neprihovori je skôr introvert a zato v škole sú dobrý kolektív rada sa cíti v známom prostredí a tam má kamošov a kamosky a s nimi ide von
Autorka puberta je spŕška hormónov hľadajú svoje miesto kto som, kam smerujem...tlak zo školy, okolia, rodičov psychológom nič nepokazís trávte čas spolu aktívne, ak ju baví niečo tvorte, hlavne šport a bežecký pás vo fitku či bicykel je super voľba veď nebude dvíhať činky niekoľko x do týždňa.A na jar už môžete chodiť von na bicykel, ak máte.Ak nemá veľké problémy šikana, vzťahové asi je skôr len citlivá, málo slnka jeseň zima je taká depresivnejsia bude to dobre🙂je super, že sa Ti zdôverila a nehodlá si to do autu.Vela pubertakov znáša zle všetky tie zmeny telo sa mení, prežívanie

jakubrianka
1. jan 2024

Kúpte jej bežecký pás domov a zvýšte počet hodín v prírode na turistike. Prirodzene ju to tiahne tam, kde nájde úľavu. Popri tom raz za 2 týždne dobrého fyzioterapeuta, ktorý jej ukáže kompenzačné cvičenia k behu a volejbalu. V lekárni sa poraďte o vhodnosti výživových doplnkov a s VŠ vzdelaným trénerom o strave k športu. Veľa zdaru ;).

prasiatko30
1. jan 2024

@luccija citas diskusie na mk? Skus diskusie o nastrocnych - pomaly kazdy tyzden diskusia o tom, ze deti nemaju kamaratov. V skole sa bavia max po dvojiciach/ trojiciach - neexistuje stretnut sa po skole so spoluziakmi. Pubertaci sedia doma depresivni lebo sa s nimi nikto nebavi, len v ramci skoly. Ale to je problem, ktory vo vela pripadoch prichadza prave z toho co hovorim - prilisna interferencia rodicov vo vztahoch deti, a ja to tiez vela krat vidim, to je moja skusenost. Ako hovorim moje deti nemaju problem ani v hladani kamaratstiev ani v traveni volneho casu - skor ma den malo hodin pre nich.

autor
1. jan 2024

@prasiatko30 toto nie je nas pripad, ale dakujem aj tak za prinos do diskusie

marca12
1. jan 2024

Precitaj si ako ucinkuje mobil,internet na ludi a deti. Tam mas odpoved. Co sa tyka dospievajúcej mladeze su v katastrofalnom stave ich osobnosti vdaka mobilom a internetu. Ja si nedokazem predstavit,co to tu bude o par rokov.

sisaka
1. jan 2024

@espeo no presne. Podľa mňa si ľudia zase niečo zle vysvetľujú. Samozrejme, že aj mladšie deti môžu robiť fitness, žiaden rast im to nezastaví. Aj činky môžu dvíhať, všetko primerane veku a schopnostiam. Syn okrem fitness, ktorí ma v rámci jeho športu, chodi s kamošmi do fitka aj sám, ma 15. Decká od 10-17 majú vstup normálne povolený, ale musia prejsť takým mini školením, ak chcú chodiť bez rodičov. Žiaden problém.
14 ročnej by som to bez problémov povolila

liv1
1. jan 2024

@prasiatko30 nesuhlasim ☺️. Deti su od skolky “hodene” do prostredia medzi cudzie deti a ludi. Hodiny a hodiny si musia poradit sami a mamicka tam nie je. A preco sa nevedia prihovorit? Pretoze im rodicia dovolia travit vsetok cas na socialnych sietach ci pred tabletom? Prihlasuju deti na kruzky? To mi pride uplne prirodzene, len maloktore dieta vie v 6 rokoch kam a na co chce chodit, ani nevie ze nejake kruzky existuju vacsinou. Max zo skolky

luccija
1. jan 2024

@prasiatko30 ale nepreháňaj, keď bude chcieť ísť teeneger von ani párom volov ho rodičia neudržia doma.To, že už deti nežijú v partiách na ulici ako som žila ja pred 30 r mam 45 r je normálne zmenila sa doba, generácia, trávenie času ja som hrala volejbal s babami za domom moja dcéra ide do fitka, alebo cvičí doma z youtube
Druhá vec je, ze dnes deckam viac záleží na škole výsledkoch ja si nepamätám, že by som tak prežívala strednú školu, alebo sme navštevovali krúžky ako decká teraz.A prečo sa deti nestretávajú po škole vonku?lebo stredoškoláci väčšinou dochádzajú a utekajú na autobus, alebo idú na krúžok a tie im rodičia vybrali práve preto, aby nesedeli doma na zadku, pokým sú oni v práci.
Či ty to všetko smerujes k tomu, že rodičia sú helikoptérovi a preto sú deti nemožné a nič nevedia samé?nemyslím si
Moja dcéra bola zo školy s partiou na futbale polka deti nemohla ísť, lebo sa rodičia bali konfliktov, išli do kina pre baby prišli otcovia nech nemusia ísť samé domov po tme.
A, že tu píšu ženy, že ich deti nemajú kamarátov?dobre vieš, že každá trieda má pár deti, ktoré do kolektívu nezapadnú, alebo sú introvertne a dnes prevláda invidualizmus dobre vieš, že ani tie kamarátstva už nie sú čo boli či medzi deťmi, alebo dospelými Ja si skôr myslím, že deti sú v zlom psychickom stave kvôli situáciám v rodine, rodičia nemajú čas, nezhody a pod...

katkami123
1. jan 2024

Beh je dobrý nápad, určite jej dajte to Fitko. Vyplavia sa jej endorfíny po cvičení a prirodzene, to je lepšie ako tabletky. Prečistí si hlavu počas behu. Zároveň aj zmení prostredie ako len doma, bude medzi ľuďmi.

rikarika
1. jan 2024

Za mna je najlepsi sport v exterieri. Ak sa ju bojis v tieto kratke dni pustit behat samu, tak chod behat s nou. Dni sa cochvila zacnu predlzovat, potom moze behat sama. Resp.atleticka draha v meste byva aj osvetlena.

prasiatko30
1. jan 2024

@luccija v podstate hovorime obidve to iste🥴

letstalk
5. jan 2024

@autorka V žiadnom prípade ťa nechcem strašiť, no s takými pocitmi veľa krát súvisia aj drogy. Nevšimla si si zmenu správania? Bdenie alebo naopak veľa spánku? Jedáva pravidelne ako doteraz? Skús to odsledovať. Každopádne dúfam,že to nebude tým. Môže to byť len obyč pubertálna fáza

autor
5. jan 2024

@letstalk tu som si naozaj na milion percent ista ze toto dovod nebude. Uz sme poriesili to fitko, vyzera to byt nadejne. Vosiel do nej „novy vietor“😊, je cela nadsena.

Strana
z2