icon

Ako pomôcť 14-ročnému dievčaťu, ktoré sa reže?

23. apr 2025

Chcem sa poradit, ide o 14 rocne dievca (8 rocnik ZS) z mojej sisrsej rodiny, zistila som, ze sa reze, nechodi do skoly, cez vikend ju privezie domov cudzi chlap vo veku 20, niekedy 30 rokov, niekedy pod vplyvom alkoholu, v rannych alebo neskorych nocnych hodinach a rodicia si s nou nevedia dat rady. Minuly rok vraj bola aj vyse mesiaca na psychiatrii. Rodicia su VS vzdelani a dobre situovani, samozrejme spravili mnoho chyb a zlyhani, avsak podla nich su na vine vsetci okolo, skola kamarati socialne siete atd... Ako dievcatu pomoct?

Strana
z2
autor
24. apr 2025
@munlkak

Riešila by som dobrovoľný pobyt v diagnostickom centre ... Aj presne s takýmito problémami tam prichádzajú decká ....

@munlkak kde je take centrum?

autor
24. apr 2025
@iwesska

A toto je presne ten typ rodiny,z ktorej taketo deti casto vychadzaju. Rodicia VS vzdelani,furt v praci,minimalny zaujem o dieta a to si takto pyta pozornost. Ale vsetci su na vine samozrejme,okrem nich. Ako pardon,ale aby si nevedeli rady so 14r.dietatom? A v pohode ho nechaju odist cez vikend, aby ju ozratu doviezol cudzi chlap 20-30r.???? A co su oni ozaj uplne mimo,co robia pre to,aby sa tak nechovala?? Nebyvaju doma cez vikendy??? Moze mat aj psychiatricku poruchu ale ich nezaujem to cele len zhorsuje. Urcite by som ju nedavala do reedu centra,ale len na psych.liecenie,aby jej pomohli prestat sa rezat a ako rodic,by som si vstupila do svedomia a zacala na sebe pracovat,aby vo mne citila oporu. Ak je to rodicom jedno a su presvedceni,ze VS im staci na to,aby ich dieta bolo stastne,tak zial,ty nevies nijako pomoct.

@iwesska je to presne ako si opisala, vsetci su debili len oni (rodicia) su lietadlo, a teraz cakaju ze po nejakom pobyte niekde v zariadeni pride domov vychovane stastne dieta...chore toto. A najhorsie je, ze si uvedomujem moju bezmocnost

autor
24. apr 2025
@januska12323

V reedukačnom sa naučí horšie veci, tomu sa treba vyhnúť kým sa dá. Ako môžu dovoliť, že behá s chlapmi, pije a ktovie čo? Aj na polovičný úväzok by som sa dala keby mi to malo zachrániť dieťa.

@zojazoja
@januska12323 tiez by som obetovala pracu, karieru osobny zivot, ak bysom dokazala pomoct a zachranit dieta...avsak egocentrizmus jej rodicov nema hranice. A ja sa mozem aj rozkrajat...velmi ma to trapi.

simca06022011
24. apr 2025

ako? venovat sa dietatu. Niic ine rodicom nepomoze. Mala som taktu sestru, a ako objektivne nahladajuci clovek na vec : BOLA a je to vina rodicov ako to dopadlo. Ja nie som ziadny obhajca diagnostickych a reedukacnych centier, prave naopak.
Rodicia sa hraju na bezbranych, co robili doteraz? spali na vavrinoch? max psychologicka pomoc pre komplet celu rodinu, spolocny program,dohlad nad ucenim/chodenim do skoly a vysvetlovanie a riesenie... 14rocnu mi dotrepe opitu domov 20-30rocny chlap, pisem SPZtku a volam policiu.
Proste cele je to chyba rodicov. mam 14r dceru..

martinadomianova
24. apr 2025

Otázne je, či to má vôbec zmysel. Podľa toho čo si popisala. V prvom rade by sa mali spamätať rodičia. Decák, ústav by nepomohli ?

betulinka1
24. apr 2025

Neviem co robit po odbornej stranke. Ale ak by to bolo moje dieta, zoberiem si 3 mesice neplatené volno, zavriem nas niekde do prirody na chatu, mimo mesta, ziadna wifi. Nabalím hry, knihy, dohodnem si nejakeho psychologa v okoli, ze 3x do tyzdna bude s nami pracovat, vybavila by som niekde nejaku farmu v okoli, kde by sme 3 mesiace chodili pomahat zadarmo. A snazila by som sa opat spojit so svojim dietatom. Neviem ci by to pomohlo ale znama mala syna fetaka, bolo to uz velmi zle uz v maturitnom ročníku. Nepomáhali ziadne liečenia ani na Sk ani v zahranici. Vzdy si nejako zabezpečil drogy. Tak sa nasrali, zariadili chatu, kde do jednej izby dali žinenky aj na steny, jej muz sa na tu chatu zavrel so synom na pol roka. Dalej nemusim asi opisovať co sa dialo prve dni, tyzdne a potom sa to ukludnilo. Samozrejme mali psychiatra a psychologa, ktori boli na telefone alebo vedeli prist. Chlapec skoncil Vs a ma rodinu. Ak by chlapec nemal rodinu aku mal, aj dobre financne situovanu, uz by asi ani nežil.

aivli_l
24. apr 2025
@puertorico

treba dať kariéru bokom a začať s ňou tráviť čas. a nie, že jej zanedbali výchovu a teraz ju hodia do nejakého reedukačného centra a budú očakávať že im ju niekto cudzí prevychová a príde domov ako nový bezproblémový človek.

@puertorico len aby jej potom rodičia neskôr nevycitali, že kvôli nej zahodili kariéru a podobne, aj takí rodičia totiž bohužiaľ sú

munlkak
24. apr 2025

Neviem odkiaľ ste, v podstate je to jedno ... decká prichádzajú z rôznych miest ... LVS Košice - Barca , ktorého súčasťou je diagnostické centrum ...

greentrees
24. apr 2025

Môj nepompeyentny názor je,že ak sa Ti da skús s ňou tráviť čas a daj jej pocit,že Ti nie je ľahostajná,že ju máš rada. Komunikovať s ňou o tom o čom sníva, kde sa vidí, čo chce pre to urobit. Aby vedela,že nie je sama

180207
24. apr 2025

Tiež mi napadá, že najlepší vzťah má asi s Tebou. Možno ešte skúsiť sadnúť si všetci spolu, aj s dieťaťom a opýtať sa jej, či chce byť s rodičmi, alebo s Tebou/ ak sa Ti dá/ .Ak dieťa bude chcieť a rodičia nie, na tvrdo im oznam, že voláš sociálku . Niekedy je fakt najlepšie riešenie útok....

sasesoe
24. apr 2025

Ahoj, v prvom rade stanovit spravnu diagnozu - depresia? Aspergerov syndrom? Bipolarna porucha? ...? Urcite sa radit s odbornikmi - lsychiatricka, psychologicka, liecebna pedagogicka...
Preco nechodi do skoly? Je na domacom vzdelavani?ideal, ak by mohol vzdy s nou niekto byt, mozno by nkektory z rodicov dostal opatrovatelsky prispevok alebo skusit ocobnu asistenciu, pripadne aspon rodina sa nejako "striedat" aby nebola sama

ronie338
24. apr 2025

Ak im nevadí ze chodí kade tade, tak nech chodí k tebe. Staraj sa o ňu keď nemajú záujem oni. Ja som poznala horšie, spolužiačka na zakladke, disgrafia a iné dis veci, rozumieť jej poriadne nebolo, ale fajčila, mama jej kupovala cigarety, nechodila nikdy s mladším ako 21 ročným a to sa naozaj bavíme o 13, 14 ročnej babe, jej mama s tými jej frajermi chodila pre ňu občas do školy. Úprimne netuším co sa s ňou stalo, ale dokonca kolovali reči ze jej mame platia ue sú s nou alebo ona platí im. Známa ma tak syna svojej sestry pravidelne doma, lebo chalan vystraja a u nich počúva. Tiež sa mu doma nevenujú, tam sú ale iné veci, nie práca.

katkaa01
24. apr 2025

Nie že by jej rodicia boli radi ze sa niekto o ich dcéru zaujíma a chce jej pomoc.V takomto prípade by som kaslala aj na zle vzťahy s rodinou keby som videla ze jej chce niekto pomôcť a oni to nezvládajú.Teraz je vidno ze sa o ňu nezaujímali a pachtili len po peniazoch a kariére si myslím a na dcéru kaslali.

trisha_r
24. apr 2025

Niekedy ani rodičia nepomôžu, kľudne môže mať ona samotná psychickú poruchu.

rayla
24. apr 2025

Treba ju zobrať z toho prostredia.. vziať ju k sebe, alebo aspoň na pár týždňov niekam do hôr, k moru.. veľa s ňou rozprávať, pochopiť, čo citi.. presvedčiť ju, že je pre niekoho dôležitá a že ju ma niekto rad.. pochybujem, že nejaká sociálka nenarobí viac škody ako osohu v tomto prípade😒.. tou cestou by som vôbec nešla, to sa ešte zhorší si myslím..

1marekk
24. apr 2025

Ahoj. Vzhľadom na to, že pomáham ženám so psychickými problémami a riešil som aj sebapoškodzovanie, či znásilnenie, tak ti poviem na začiatok to, že klobúk dole, že to chceš riešiť, resp. jej pomôcť. Najväčším problémom bývajú najmä rodičia, ktorí sa dostatočne nevenujú. Ona sa sebapoškodzuje preto, aby necítila bolesť - niečo ju trápi, má depresie. Keď som to riešil ja, tej osobe musíš byť oporou, veľa sa s ňou porozprávať a vybudovať si vzťah. Pokiaľ nevieš príčinu, prečo to robí, veľmi jej nepomôžeš, ale ak jej chceš pomôcť, tak budeš jej musieť nahradiť rodičov, pretože oni to zhadzujú na sociálne siete a okolie, čo je proste dosť divné. Pomáhať takýmto osobám je veľmi ťažké. Každopádne, najprv je dôležitá komunikácia a veľa, ak sa dozvieš spúšťač, prečo sa reže - čo je dôvodom psychických problémov, tak potom budeš môcť jej pomôcť. Ale myslím si, že ak je rodičom jedno, že to robí a zhadzuje to okolie, v tom prípade mám skôr pocit, že ona necíti lásku od rodičov, ale ťažko povedať. Veľa šťastia a určite to nenechaj len tak. Pomáhať si treba.

terezkaarthuramax
24. apr 2025
@1marekk

Ahoj. Vzhľadom na to, že pomáham ženám so psychickými problémami a riešil som aj sebapoškodzovanie, či znásilnenie, tak ti poviem na začiatok to, že klobúk dole, že to chceš riešiť, resp. jej pomôcť. Najväčším problémom bývajú najmä rodičia, ktorí sa dostatočne nevenujú. Ona sa sebapoškodzuje preto, aby necítila bolesť - niečo ju trápi, má depresie. Keď som to riešil ja, tej osobe musíš byť oporou, veľa sa s ňou porozprávať a vybudovať si vzťah. Pokiaľ nevieš príčinu, prečo to robí, veľmi jej nepomôžeš, ale ak jej chceš pomôcť, tak budeš jej musieť nahradiť rodičov, pretože oni to zhadzujú na sociálne siete a okolie, čo je proste dosť divné. Pomáhať takýmto osobám je veľmi ťažké. Každopádne, najprv je dôležitá komunikácia a veľa, ak sa dozvieš spúšťač, prečo sa reže - čo je dôvodom psychických problémov, tak potom budeš môcť jej pomôcť. Ale myslím si, že ak je rodičom jedno, že to robí a zhadzuje to okolie, v tom prípade mám skôr pocit, že ona necíti lásku od rodičov, ale ťažko povedať. Veľa šťastia a určite to nenechaj len tak. Pomáhať si treba.

@1marekk je skvele ze pomahas. Co myslis tym ze najvecsin problemom byvaju rodicia, ktori sa nevenuju? Moja mama sa mi venovala a venuje az moc ale aj tak mam psychicke problemy .. alebo myslis to sebapiskodzovanie? Na to ja memam neviem ako to nazvat, lebo velmi zle znasam bolest. No ked som velmi nestastna urobim inu hlupost žiaľ

cicinkova
25. apr 2025

Ja mám tiež problémy s dcérou tiež sa rezala utekala z domu.Pokus sa rodičom vyhovoriť redukačku to jej zničí život a poznamená ju to už na stálo. Ja chodím s dcérou k súkromnému psychológovi terapeutovi. Dcére to pomáha, že sa môže porozprávať z niekým kto ju neodsudzuje za jej chyby. Keď jej nemôžu rodičia poskytnúť ten čas čo by tam snou išli na sedenie skús ty. Možno jej to pomôže. Držím palce nech sa vráti na správnu cestu pokiaľ to ide. Nebude to jednoduché hlavne, keď ona nechce. Držím palce

cicinkova
25. apr 2025

Keď ju dajú rodičia do redukačky za prvé jej zničia život a za druhé sa oni zbavia zodpovednosti a problému, ktorý snou majú a to je pre nich ta ľahšia cesta. Aj mne kuratela odporúčala redukačku že dcéra je nezvladatelna ale ja som im povedala že najprv skúsim všetko čo sa dá lebo redukačka je to posledné kam by som ju dala. Vždy je východisko riešenie keď človek chce. A nikdy nieje tak zle aby nemohlo byť ešte horšie. Neviem v akom blízkom vzťahu ste ty a to dievča,ale pokiaľ by sa ti dalo staň sa jej kamarátkou rozprávaj sa s ňou nech vie že ti môže veriť ukáž jej že život vie byť aj lepší. Pokus sa oto ty, keď rodičia nemajú čas a budujú kariéru.

terezkaarthuramax
25. apr 2025
@cicinkova

Ja mám tiež problémy s dcérou tiež sa rezala utekala z domu.Pokus sa rodičom vyhovoriť redukačku to jej zničí život a poznamená ju to už na stálo. Ja chodím s dcérou k súkromnému psychológovi terapeutovi. Dcére to pomáha, že sa môže porozprávať z niekým kto ju neodsudzuje za jej chyby. Keď jej nemôžu rodičia poskytnúť ten čas čo by tam snou išli na sedenie skús ty. Možno jej to pomôže. Držím palce nech sa vráti na správnu cestu pokiaľ to ide. Nebude to jednoduché hlavne, keď ona nechce. Držím palce

@cicinkova presne s tou redukačkou.. ved v krimi su vkuse spravy ako odtiaľ dieta uslo.

cicinkova
25. apr 2025
@terezkaarthuramax

@cicinkova presne s tou redukačkou.. ved v krimi su vkuse spravy ako odtiaľ dieta uslo.

@terezkaarthuramax presne ale nikto kto to nezažil nevie pochopiť čo to je redukačka. Problémy ktoré píše autorka sa dajú zvládnuť aj bez redukačky len to chce čas trpezlivosť a pochopenie. Ale z toho čo píše autorka tak rodičia maloletej nato nemajú a preto hľadajú najrýchlejší spôsob ako sa zbaviť problému. Je to smutné, že vždy hľadáme najlepší spôsob ako sa zbaviť problému a nie ho riešiť a pomôcť.

katka35483
25. apr 2025

Takéto veci sa neriešia na modrom koníkov,podla mňa. Pre dievča,ale aj zainteresovaných je potrebna odborná pomoc. Skúste sa popytat na bezplatných linkach. Či už ipcko, nezabudka,skontaktuje sa s ligou za dus.zdravie a pod....

shee11
25. apr 2025

ak ma hpo, ale tá sa diagnostikuje až v dospelsti, lebo osobnosť sa vyvíja.
https://www.aktuality.sk/clanok/6U3Tkjd/moja-dc...
instagram @zivot_na_houpacce

1marekk
25. apr 2025
@terezkaarthuramax

@1marekk je skvele ze pomahas. Co myslis tym ze najvecsin problemom byvaju rodicia, ktori sa nevenuju? Moja mama sa mi venovala a venuje az moc ale aj tak mam psychicke problemy .. alebo myslis to sebapiskodzovanie? Na to ja memam neviem ako to nazvat, lebo velmi zle znasam bolest. No ked som velmi nestastna urobim inu hlupost žiaľ

@terezkaarthuramax Ďakujem. Kedysi som mal problém sám so sebou, tiež som mal samovražedné sklony, tak preto pomáham ľuďom, aby bojovali rovnako, ako ja. Kedže som aj spisovateľ, tak väčšinou to riešim motivačnými veršami, teraz píšem pre jednu osobu aj knihu, ktorá jej možno dá viac sily, ako len nejaké slová. Ale prejdem k tvojej otázke, samozrejme, toto je veľmi komplexné, ja som to dal za vinu rodičom, pretože väčšina problémov u mladých ľudí - je práve kvôli rodine. Ak sa ti rodina venuje a dáva ti lásku alebo ti pomáha, zaujíma sa, teší sa z malých úspechov, tak samozrejme tie psychické problémy nemáš kvôli nim a spúšťačom je niečo iné.. niekedy je to práve láska, menej cennosť, šikanovanie, kedy toto neriešiš s rodičmi ale bojuješ sama so sebou. Problém u ľudí je aj to, že nechcú vyhľadávať ani psychológov, pretože ľudia zvyknu hovoriť, že si blázon, keď to musíš urobiť, ale požiadať o pomoc nie je slabosť. Ja nie som ani psychológ, ani terapeut a nepotrebujem príručku na pomoc, som len človek, ktorý pomáha tak, ako vie, z vlastných skúseností a z môjho života viem, že práve to pomáha osobám, ktoré majú psychické problémy, keď im niekto ukáže, že nie slabosť ukázať emócie, bolesť, slzy 🙂 Sebapoškodzovanie je taktiež jedna z vecí, ktorá je komplexná, ľudia si ubližuju preto, lebo pri psychických problémoch cítiš bolesť väčšinou na hrudi, v srdci, niekedy nemá človek silu plakať.. v tom prípade si ľudia ubližuju, aby cítili bolesť niekde inde a bohužiaľ je to niečo, čo tým ľudom funguje. Ale ešte späť k rodine, dôvod, prečo rodina aj málokedy pomôže je tá - že zľahčujú pocity a depresie u detí. Neviem, či som to vysvetlil a uplne sa vyjadril k tvojej otázke, ale to by bolo na dlhšie.

evkamotka
25. apr 2025

Znova na psychiatriu

terezkaarthuramax
25. apr 2025
@1marekk

@terezkaarthuramax Ďakujem. Kedysi som mal problém sám so sebou, tiež som mal samovražedné sklony, tak preto pomáham ľuďom, aby bojovali rovnako, ako ja. Kedže som aj spisovateľ, tak väčšinou to riešim motivačnými veršami, teraz píšem pre jednu osobu aj knihu, ktorá jej možno dá viac sily, ako len nejaké slová. Ale prejdem k tvojej otázke, samozrejme, toto je veľmi komplexné, ja som to dal za vinu rodičom, pretože väčšina problémov u mladých ľudí - je práve kvôli rodine. Ak sa ti rodina venuje a dáva ti lásku alebo ti pomáha, zaujíma sa, teší sa z malých úspechov, tak samozrejme tie psychické problémy nemáš kvôli nim a spúšťačom je niečo iné.. niekedy je to práve láska, menej cennosť, šikanovanie, kedy toto neriešiš s rodičmi ale bojuješ sama so sebou. Problém u ľudí je aj to, že nechcú vyhľadávať ani psychológov, pretože ľudia zvyknu hovoriť, že si blázon, keď to musíš urobiť, ale požiadať o pomoc nie je slabosť. Ja nie som ani psychológ, ani terapeut a nepotrebujem príručku na pomoc, som len človek, ktorý pomáha tak, ako vie, z vlastných skúseností a z môjho života viem, že práve to pomáha osobám, ktoré majú psychické problémy, keď im niekto ukáže, že nie slabosť ukázať emócie, bolesť, slzy 🙂 Sebapoškodzovanie je taktiež jedna z vecí, ktorá je komplexná, ľudia si ubližuju preto, lebo pri psychických problémoch cítiš bolesť väčšinou na hrudi, v srdci, niekedy nemá človek silu plakať.. v tom prípade si ľudia ubližuju, aby cítili bolesť niekde inde a bohužiaľ je to niečo, čo tým ľudom funguje. Ale ešte späť k rodine, dôvod, prečo rodina aj málokedy pomôže je tá - že zľahčujú pocity a depresie u detí. Neviem, či som to vysvetlil a uplne sa vyjadril k tvojej otázke, ale to by bolo na dlhšie.

@1marekk šikanovania som bola.. ale asi horsie je ze som zazila sexualne obťažovanie v detstve ..toto som nepovedala Nikonu.. az sa ma raz a to nebolo tak davno kamaratka na to priamo opytala. Klamat som nechcela a kebyze jej poviem nechcem o tom hovorit domyslela by si to. Lebo kebyze clovek niečo nezažije preco by rovno nepovedal nezazil som to..

1marekk
25. apr 2025
@terezkaarthuramax

@1marekk šikanovania som bola.. ale asi horsie je ze som zazila sexualne obťažovanie v detstve ..toto som nepovedala Nikonu.. az sa ma raz a to nebolo tak davno kamaratka na to priamo opytala. Klamat som nechcela a kebyze jej poviem nechcem o tom hovorit domyslela by si to. Lebo kebyze clovek niečo nezažije preco by rovno nepovedal nezazil som to..

@terezkaarthuramax V tom prípade, absolútne chápem, že nejaké psychické problémy máte. Ženy sa najčastejšie stretnú práve s niečím takýmto. Šikana je jedna z vecí, s ktorou sa dá vyrovnať časom aj bez pomoci (ale záleží na tom, aký je človek citlivý v detstve), pri sexuálnom obťažovaní je to už väčší problém, ale z mojich skúseností viem, že všetko sa dá prekonať. Väčšinou pomáha najmä tá komunikácia a vyrozprávanie sa osobám, ktoré sa Vám nebudú smiať, ktoré Vás pochopia, podporia a niečo Vám k tomu aj povedia. Málokto sa chce vracať do minulosti, ale pokiaľ nie je človek vysporiadaný z minulosťou a nerieši to, bude sa to s ním ťahať ďalej. Takže to, že ste to dokázali len vysloviť a povedať, máte už môj obdiv a verím, že všetko časom bude lepšie, niekedy to ide len po malých krokoch, pomaly, ale časom to celé vymizne. 🙂 Stále môžete využívať rôzne techniky pomoci, ako písanie si myšlienok na papier, rozprávanie sa so sebou (niekedy stačí tak 10 minút). Takže, nech sa cítite aktuálne akokoľvek, nebojte sa vysloviť to, čo sa Vám stalo, čo ste prežili. Ako muž, Vás dokážem pochopiť bez problémov.❤

feneo
Odpoveď bola odstránená
petkavka
5. jún 2025

Mam v rodine cez kopirak - moja sestrenica. Uz je dospela. Skoncila na psychiatrii v cca 22rokoc s tym, ze skolabovala (nejdem rozpisovat). Teraz je dospela a dostala sa z toho s tym, ze ma dost omedzeni. Takze na tvoju otazku viem presne reagovat - bohuzial bez nadsazky, k psychologovi resp. psychiatrovi potrebuju rodicia. To je totiz dovod, preco to robi. Nech sa deje cokilvek, doma nema zazemie. To by si nam mohla objasnit, ci su neni rodicia pred rozvodom alebo tak. Lieky nic neriesia, iba chudak dievcatku utlmuju jej reakciu na nejaky vyznamny podnet (ktory je pricinou a treba ho definovat). Riesenie je narocne t.j. idealne, by si ako teta vzala dievcatko aspon na mesiac(to je uplne minimum) ku sebe s tym, ze rodicia ju mozu navsrevovat len u teba a len pod dvojim dohladom. Taktiez je potreba zmenit skolu (tam nepovedat dovod, nech zacne s cistym stitom) s tym, ze hned po skole musi ku tebe a byt pod tvojim dohladom. Zaviest presny rezim dna a ten striktne dodrziavat. Dievcatko mozno potrebuje iba jedinu a jednoduchu vec - pevne zazemie bez hadok, aby niekto o nu mal zaujem (rezim a dohlad=zaujem) a kludne prostrenie (mozno zahlasit na jazdenie na konoch, kupit domace zvieratko o ktore sa bude starat). Ostatne vsetko je alibizmus, kde sa dospelak tvari, ze chce pomoct, ale iba tak, aby ho to nestalo moc casu, peniaze a usilie. Dat dievcatku lieky a rozpravat sa o tom, jak sa strasne chce pomoct je pokrytectvo. Skutocna pomoc su ciny a cas.

Strana
z2