icon

Ako pomôcť dievčine, ktorá je na internáte a máva nočné nehody?

marika9202
13. okt 2025

Ahoj,
snažím sa rozumne, citlivo vyriešiť chúlostivú situáciu a chcela by som poznať názory nezainteresovaných. Pracujem ako vychovávateľka v školskom internáte a v skupine mám dievčinu, ktorá od začiatku septembra mala x nočných nehôd. Minulý školský rok takúto nehodu nemala. Keďže pre dievča v tomto veku je to trápne, hanbí sa za to, je z toho smutná. Bohužiaľ, občas čelí aj hlúpym poznámkam. S dievčinou mám fajn vzťah, a tak hneď po prvej nehode sa mi zdôverila a poprosila ma o pomoc. Sama si totiž poradiť nevedela, lebo matrac mala premočený a potrebovala ho vymeniť. Keďže videla, že z toho nerobím vedu, že som jej rada pomohla, že som usmernila jej spolubývajúce, aby sa k nej správali empaticky, tak sa otvorila a vďaka tomu viem, že ešte v piatej triede sa jej to stávalo takmer každú noc. Postupne to prestávalo a viac ako štyri roky, až doteraz, nehodu nemala. Už absolvovala vyšetrenia, znova začala brať lieky a dodržiavať liečebný režim, preto verí, že sa to čoskoro upraví. Problém je v tom, že každý večer zaspáva s obrovským strachom, ako dopadne noc. Zatiaľ je to bohužiaľ tak, že raz až štyrikrát týždenne sa zobudí mokrá, čo ju deptá a tým pádom to negatívne ovplyvňuje jej liečbu aj sebaúctu, preto by som jej veľmi rada pomohla. Máme možnosť ju presťahovať, aby nebývala s dievčatami pred ktorými sa zákonite hanbí a k nej nasťahovať dievča z inej skupiny, no riaditeľka je proti a nejak sa mi nedarí ju presvedčiť. V inej skupine je dievčina, ktorej sa to tiež sporadicky stáva. Som si stopercentne istá, že to tak je, lebo keď som zastupovala kolegyňu, aj jej som kvôli nehode menila matrac. Tiež sa mi vtedy zdôverila, že raz-dvakrát ročne sa jej prisní sen, vďaka ktorému sa jej to stane. Dokonca kolegyňa ktorá ju má v skupine to na porade potvrdila a riaditeľke otvorene povedala, že minulý školský rok sa jej to stalo najmenej dvakrát, keďže ona jej nehodu riešila raz a ja tiež raz. Vzápätí však dodala, že pravdepodobne trikrát, lebo deň po odchode študentiek na prázdniny, jedna z upratovačiek sa sťažovala, že práve v jej izbe našla premočený matrac a slečna sa neunúvala ani ho dať sušiť, len ustlala posteľ. Navrhla som, aby dievčatá bývali spolu. Chcú to dievčatá, chcú to rodičia, chceme to my s kolegyňou, ostatným kolegyniam to nevadí, no riaditeľka o tom nechce ani počuť. Keby bývali spolu, kočka by iste neustlala posteľ s mokrým matracom, lebo určite jej bolo jasné, že upratovačke sa to nebude páčiť a bude to riešiť s nami. Je to šikovné, logicky mysliace dievča a stopercentne si uvedomovala, že mení trápnosť za ešte väčšiu trápnosť, veď neupratať po sebe pocikanú posteľ, len ju prikryť a odísť na prázdniny, je väčšia hanba, ako sa pocikať. Urobila to zrejme preto, lebo musela odísť prvá a nechcela, aby jej spolubývajúce videli, že mala nehodu. To, že spravila takú blbosť, svedčí o tom, že sa za to veľmi hanbí. Presťahovanie by jej prospelo, no riaditeľku nie a nie presvedčiť. Argumentuje, že máme klásť dôraz na inklúziu vo výchovnom procese a ja by som týmto krokom išla proti. Presadzuje názor, že tejto študentke sa to stáva len sporadicky, a tak nemá význam ju sťahovať. Vraj spolužiačky s ktorými býva už aj tak minimálne dvakrát videli, že sa pocikala, takže už je to jedno. Tiež si to myslíte? Čo sa týka dievčiny v mojej skupine, ktorej sa to stáva pravidelne, ma riaditeľka nabádala, že ak jej chcem úprimne pomôcť, mám navrhnúť jej vylúčenie z internátu, kým sa jej stav nezlepší. To je však nemysliteľné, lebo denne by precestovala takmer sedem hodín, keďže nemá priame spojenie a dvakrát prestupuje. Riaditeľka je fajn, vážim si ju, ale tentokrát ju nechápem. Vie mi niekto povedať, v čom sa moje riešenie prieči zásadám moderného výchovného procesu? To mi povedala, no nechce sa o tom ďalej baviť a obhájiť si svoj argument. Vraj dievčatá nie sú na tom rovnako. Je pravda, že čo sa týka počtu nehôd, nie sú, ale sú na tom dosť podobne, čo sa týka strachu pred každou nocou a aj pocitu po nehode. Sú rovnaký ročník, ale nechodia do rovnakej školy, avšak nemyslím si, že v tomto prípade by to malo byť prekážkou, i keď tá, ktorú chcem vziať do svojej skupiny, v súčasnosti býva so svojimi spolužiačkami. Ak niekto pracuje s mládežou a má pocit, že robím blbosť, poprosím, povedzte mi prečo. Vážim si iné názory a nemyslím si, že mám patent na ideálne riešenia a už vôbec nie, že mám patent na rozum, tak skúste ma múdro usmerniť, prípadne podporiť. Ďakujem

Strana
z4
anonym_c01b3f
13. okt 2025

u nas sa enuretici budia 2x v noci aby sli na wc a nehody tak takmer nemaju + dava sa im nepremokava plachta samozrejme vsetko diskretne v tichosti, neriesime to pred ostatnymi ziakmi a to maju nasi ziaci 15rokov....mame aj ziakov s ekoprezou a tam je to trosku tazsie ale zvladame

anonym_c01b3f
13. okt 2025

ak maju nehodu, tak prezliekame postele ked odijdu do skoly, dievca sa prezlecie, veci da do prania...vsetko diskretne aby sa to neroznieslo medzi ostatnymi. Tie plachty navonok aj tak vyzeraju ako bezne nepremokave a ziaci si to nevsimaju ze kto ma aku plachtu
Ale ako pisem vyssie budia ich 2x v noci o tretej a nad ranom a nehody takmer nemavaju, vecer po desiatej uz ich upozornia aby nepili

anonym_48de9c
13. okt 2025

mimo tému , ale p. riad. je neempatická teta. chce ti silou mocou dokázať že nad ňu v celom internáte niet. taký poloboh.

anonym_8b2f9c
13. okt 2025

@marika9202 riaditeľka je krava povedzme si to na rovinu.Vylucit ju a nechať dochádzať je nemysliteľné.Ale zase nerozumiem, keď má dievčina problém prečo nenosí inkontinenčné plienky veď to si nikto pod pyzamom nevšimne plus nepremokavu podložku pod plachtu.

doriiis
13. okt 2025

Riaditeľka je riadna krava. A pred tebou klobúk dole, ako ľudsky,logicky a triezvo k tomu pristupujes.
Ja by som možno skusila ísť cez rodičov. Nech rodičia tych dvoch dievčat dôjdu a spolu zatlačia na riaditeľku, aby ich dievčatá bývali spolu.
Kúpte na matrac chránič matraca a na to ešte nepremokavé plachty a na to normálnu plachtu. Keď bude nehoda, tak sa síce bude prať, ale k matracu to neprenikne.

anjelicek26
13. okt 2025

Nepremokava plachta, podlozka pre pacientov a/alebo plienky pre dospelych... ziadne vylucenie z internatu nie je potrebne, poriesit s lekarom alebo aj bez neho, taka polozka to 1 kus na noc zasa nie je... .tieto "dosledky" su pre nu horsie, ako to rano vyhodit proste do kosa... ako pises, sikovne normalne dievca a zdravotny problem, netreba to zakryt, ale treba to efektivne vyriesit a je to vlastne take jednoduche. Ked nehody prestanu, tak si tu plienku na noc uz neda.

anonym_b16357
13. okt 2025

@marika9202 neda sa kupit nepremokava plachta alebo podlozka? Ved pomoceny matrac treba vytepovat a to sa nevysusi za hodinu. Ci to mate navyse matrace na vymenu?

anonym_1bdf46
13. okt 2025

@marika9202 ocenujem, ako ludsky sa snazis situaciu vyriesit. Inkontinecia sa moze casom tykat kazdeho z nas, aj pani riaditelky za niekolko desatroci. Nerozumiem jej pristupu. Ano, nepremokava plachta + plienky ok, no empatia a pochopenie od spolubyvajucich je zaklad aby sa citila v bezpeci a prijata. A to tam zjavne chyba.
Skusali ju oslovit so ziadostou aj rodicia oboch dievcat ?
Som ucitelka, mali sme taketo dievca na lyziarskom. Byvala so mnou na izbe s tym, ze ostatni dostali info, ze inde nebolo miesto. Mala kvoli tomu aj par stretnuti s psychologickou aby jej dodala sebavedomie.

marika9202
autor
13. okt 2025

Nepremokavú plachtu používa, dáva si aj plienkové nohavičky, no občas jej pretečú. Napriek tomu, že používa inkontinenčné pomôcky, nedá sa to utajiť. Sú to inteligentné stredoškoláčky, nie deti. Budením by sme rušili jej spolubývajúce a okrem toho, na stredoškolskom internáte sa to už nehodí, to by dotyčnú deptalo ešte viac. Ak by chcela, nastaví si budík. V jej prípade nejde o to, ako to zvládať. Ide skôr o to, aby sa nemusela hanbiť pred spolubývajúcimi, preto ju chceme presťahovať. Rodičia sa nechcú naťahovať s riaditeľkou, preto je to hlavne na mne.

anonym_c01b3f
13. okt 2025
@marika9202

Nepremokavú plachtu používa, dáva si aj plienkové nohavičky, no občas jej pretečú. Napriek tomu, že používa inkontinenčné pomôcky, nedá sa to utajiť. Sú to inteligentné stredoškoláčky, nie deti. Budením by sme rušili jej spolubývajúce a okrem toho, na stredoškolskom internáte sa to už nehodí, to by dotyčnú deptalo ešte viac. Ak by chcela, nastaví si budík. V jej prípade nejde o to, ako to zvládať. Ide skôr o to, aby sa nemusela hanbiť pred spolubývajúcimi, preto ju chceme presťahovať. Rodičia sa nechcú naťahovať s riaditeľkou, preto je to hlavne na mne.

@marika9202 budenie nocnym vychovavatelom by ziacku deptalo??? a viac ako to ze sa pocika? My sme tiez stredoskolsky a normalne v noci ju budia, ostatne spia, ved potichu ju budia po tme....cize my to mame celkom premakane ako vidim oproti inym 🙂

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_1bdf46

@marika9202 ocenujem, ako ludsky sa snazis situaciu vyriesit. Inkontinecia sa moze casom tykat kazdeho z nas, aj pani riaditelky za niekolko desatroci. Nerozumiem jej pristupu. Ano, nepremokava plachta + plienky ok, no empatia a pochopenie od spolubyvajucich je zaklad aby sa citila v bezpeci a prijata. A to tam zjavne chyba.
Skusali ju oslovit so ziadostou aj rodicia oboch dievcat ?
Som ucitelka, mali sme taketo dievca na lyziarskom. Byvala so mnou na izbe s tym, ze ostatni dostali info, ze inde nebolo miesto. Mala kvoli tomu aj par stretnuti s psychologickou aby jej dodala sebavedomie.

@anonym_1bdf46 Tiež som už zažila pár enuretičiek, no teraz je to iné, lebo neviem dotlačiť riaditeľku k tomu, aby sme spomínané dievčatá, dali bývať spolu. Rodičia si to veľmi želajú a držia mi palce, no na riaditeľku tlačiť nechcú.

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_c01b3f

@marika9202 budenie nocnym vychovavatelom by ziacku deptalo??? a viac ako to ze sa pocika? My sme tiez stredoskolsky a normalne v noci ju budia, ostatne spia, ved potichu ju budia po tme....cize my to mame celkom premakane ako vidim oproti inym 🙂

@anonym_c01b3f Zobudiť, by sme ju vedeli, ale nie je lepšie ju presťahovať? Núkala som dievčine, že ju budeme budiť, no nechce to. A úprimne, ja sa jej ani veľmi nedivím, keďže už nosí plienkové nohavičky, a tak väčšinou už nespí v mokrom.

anonym_817d14
13. okt 2025

Nepremokavá plachta, dve plienky a po 18 tej nepiť..

anonym_c01b3f
13. okt 2025
@marika9202

@anonym_c01b3f Zobudiť, by sme ju vedeli, ale nie je lepšie ju presťahovať? Núkala som dievčine, že ju budeme budiť, no nechce to. A úprimne, ja sa jej ani veľmi nedivím, keďže už nosí plienkové nohavičky, a tak väčšinou už nespí v mokrom.

@marika9202 a dievca sa chce prestahovat ci to chces len ty?

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_c01b3f

@marika9202 a dievca sa chce prestahovat ci to chces len ty?

@anonym_c01b3f Chce to dievčina z mojej skupiny, ktorej sa to stáva pravidelne, chce to dievčina z inej skupiny, ktorej sa to stáva sporadicky, chcú to rodičia a kolegyniam to nevadí. Nechce to len riaditeľka.

ovaaa
13. okt 2025

Nech to rieši zložkami na únik moču a znovu navštívy lekárov..

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_48de9c

mimo tému , ale p. riad. je neempatická teta. chce ti silou mocou dokázať že nad ňu v celom internáte niet. taký poloboh.

@anonym_48de9c Práveže riaditeľka je celkom fajn. No tentokrát ju naozaj nechápem a nespoznávam, neviem čo sa deje. Uvidíme, ako to dopadne, možno ju presvedčím.

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_8b2f9c

@marika9202 riaditeľka je krava povedzme si to na rovinu.Vylucit ju a nechať dochádzať je nemysliteľné.Ale zase nerozumiem, keď má dievčina problém prečo nenosí inkontinenčné plienky veď to si nikto pod pyzamom nevšimne plus nepremokavu podložku pod plachtu.

@anonym_8b2f9c Nosí inko pomôcky, ale nedokázala to utajiť. V začiatkoch vôbec nie, lebo ju to prekvapilo, nečakala to, preto nemala plienku ani nepremokavú plachtu, takže niekoľkokrát, komplet premočila matrac. Teraz sa to už naučila zvládať, no napriek tomu, že je šikovná, nehodu často neutají a jej spolubývajúce už aj tak vedia, že sa jej to stáva.

anonym_8b2f9c
13. okt 2025
@marika9202

@anonym_8b2f9c Nosí inko pomôcky, ale nedokázala to utajiť. V začiatkoch vôbec nie, lebo ju to prekvapilo, nečakala to, preto nemala plienku ani nepremokavú plachtu, takže niekoľkokrát, komplet premočila matrac. Teraz sa to už naučila zvládať, no napriek tomu, že je šikovná, nehodu často neutají a jej spolubývajúce už aj tak vedia, že sa jej to stáva.

@marika9202 stalo sa to niekoľko krát tak po prvom raze si mohla dať nohavičky.Stres je už len to, že je na internáte.Stale mi chyba logicky dôvod riaditeľku prečo nie.Praveze rodičia by mali zatlačiť a nie ty

marika9202
autor
13. okt 2025

Kočka, ktorej sa to stáva sporadicky, si zrejme nedáva nič, ale o nej nechcem rozprávať, lebo nemám ju v skupine, no záleží mi na tom, aby bývali spolu. Myslím si, že by im to výrazne uľahčilo situáciu.

krasneleto
13. okt 2025

@marika9202 pani riaditelka je na facku. z toho , co pises, citim uprimne snahu pomoct a to pre tie dievcata je urcite dolezite... ak chcu baby byvat spolu, rodicia ... a vlastne vsetci... riaditelka by mohla odlozit vlastne ego a prihluple napady vylucit dievca z internatu... ako tu kocky spominali, vo vlastnom zaujme kupit nepremokave plachty, pripadne podlozky a budit ich aj v noci ako mensie deticky... drzim palce a som za ne rada, ze sa im snazis pomoct... musi to byt osemetne pre vsetky strany.

krasneleto
13. okt 2025

a dnes su snuggs aj pre inkontinencne problemy, nie len na menstruaciu, to by jej mohlo dat vacsiu istotu

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_8b2f9c

@marika9202 stalo sa to niekoľko krát tak po prvom raze si mohla dať nohavičky.Stres je už len to, že je na internáte.Stale mi chyba logicky dôvod riaditeľku prečo nie.Praveze rodičia by mali zatlačiť a nie ty

@anonym_8b2f9c Tiež si myslím, že už po prvej nehode si mohla ísť kúpiť nepremokavú plachtu a aspoň pár kusov plienkových nohavičiek. V začiatkoch zrejme verila tomu, prípadne podľahla sebaklamu, že to boli iba náhodné nehody. Už je to jedno, teraz si už dáva nepremokavú plachtu a väčšinou aj plienkové nohavičky. Nepremokavé nohavičky, ani zďaleka nie sú stopercentnou ochranou, takže si ich už nedáva pravidelne. Často spolubývajúce vidia, že vstáva pocikaná, preto by som ich rada presťahovala. Čo sa týka riaditeľky, hovorím, argumentuje inklúziou vo výchovnom procese, no obhájiť si to nedokáže. Dúfam, že zmení svoj názor.

marika9202
autor
13. okt 2025
@krasneleto

@marika9202 pani riaditelka je na facku. z toho , co pises, citim uprimne snahu pomoct a to pre tie dievcata je urcite dolezite... ak chcu baby byvat spolu, rodicia ... a vlastne vsetci... riaditelka by mohla odlozit vlastne ego a prihluple napady vylucit dievca z internatu... ako tu kocky spominali, vo vlastnom zaujme kupit nepremokave plachty, pripadne podlozky a budit ich aj v noci ako mensie deticky... drzim palce a som za ne rada, ze sa im snazis pomoct... musi to byt osemetne pre vsetky strany.

@krasneleto Ďakujem, že mi držíš palce, povzbudila si ma.

anonym_10250f
13. okt 2025

Waw si skvelý človek, klobúk dole
Neviem poradiť ani pomôcť
Ale tvoja empatia a ľudskosť,fakt krásne
🍀

viestta
13. okt 2025
@marika9202

@anonym_48de9c Práveže riaditeľka je celkom fajn. No tentokrát ju naozaj nechápem a nespoznávam, neviem čo sa deje. Uvidíme, ako to dopadne, možno ju presvedčím.

@marika9202 nech rodicia zatlacia na riaditelku. Neviem preco to nechcu ale je v zaujme ich dcery vyriesit situaciu. Skus s nimi v tomto zmysle komunikovat.

cyberk
13. okt 2025

Rodicia sa nechcu natahovat s riaditelkou a tak je to na tebe? To sa ani necudujem, ze ich deti maju tieto problemy, ked maju takych nemoznych rodicov. Extrem smutne, vedia ze ich dieta ma problem a hlavne psychicky by im pomohlo keby byvalo s niekym, kto taketo nehod pozna, ale oni niee.. hlavy do piesku, velke reci ale skutek utek. Drzim palce nech nejak riaditelku presvedcis…

marika9202
autor
13. okt 2025

Rodičia sa boja, že riaditeľka na nich bude tlačiť, aby to riešili nejak inak, bez internátu. Boja sa, že to bude konzultovať s psychologičkou, a že budú pod veľkým tlakom. Rodičia mi doslova povedali, že psychologička im to nepriamo naznačovala, aby si zatiaľ poradili bez internátu. Priamo sa im to neodvážila povedať, ale už im to naznačila, a tak sa toho boja, preto ma prosia, nech to skúsim presadiť sama. Avšak nikto sa nezamýšľa nad tým, že ona nemá šancu dochádzať, že musela by zmeniť školu, pritom táto škola ju baví a má výborný prospech.

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_10250f

Waw si skvelý človek, klobúk dole
Neviem poradiť ani pomôcť
Ale tvoja empatia a ľudskosť,fakt krásne
🍀

@anonym_10250f Potešila ma Tvoja reakcia. Srdečná vďaka. Zatiaľ zvádzam tvrdý a povedzme si úprimne, nezmyselný boj, lebo dalo by sa to vyriešiť za pár minút a s úsmevom na tvári. Preto ma povzbudí, poteší, keď si prečítam takúto reakciu. Ešte raz, vďaka.

marika9202
autor
13. okt 2025
@anonym_c01b3f

ak maju nehodu, tak prezliekame postele ked odijdu do skoly, dievca sa prezlecie, veci da do prania...vsetko diskretne aby sa to neroznieslo medzi ostatnymi. Tie plachty navonok aj tak vyzeraju ako bezne nepremokave a ziaci si to nevsimaju ze kto ma aku plachtu
Ale ako pisem vyssie budia ich 2x v noci o tretej a nad ranom a nehody takmer nemavaju, vecer po desiatej uz ich upozornia aby nepili

@anonym_c01b3f Ak to dokážete utajiť pred spolubývajúcimi, obdivujem vás. Totiž, neviem si predstaviť, že prídem zobudiť kočku, je pocikaná a dokážem jej prezliecť posteľ bez toho, aby sa zobudili ostatné dievčatá. Viem si predstaviť iba to, že radšej ju nezobudím, nechám ju spať v mokrom, ale aj tak neviem čo ráno, lebo aj enuretička musí vstať z postele, čiže spolubývajúce si všimnú, že vstáva mokrá z mokrej postele. Ťažko to dokáže utajiť. Mohla by ostať ležať a tváriť sa, že spí a čakať kým ostatné dievčatá odídu do školy, ale to tiež nie je riešenie, lebo by meškala a keďže sa jej to stáva aj štyrikrát týždenne, tak to proste nejde. Okrem toho, určite by im došlo, prečo to robí, keďže už vedia, že sa jej to stáva. Dalo by sa to, ak by plienky nepretekali. Netuším prečo jej pretekajú. Som si istá, že dievčina je šikovná, preto nepochybujem o tom, že vie si vybrať správnu veľkosť a viem aj to, že skúšala už viac značiek, nočných plienkových nohavičiek. Minule takmer plakala, že znova jej plienka úplne pretiekla. Neviem čím to je, možno spí v polohe, ktorá nie je práve najvhodnejšia pri spaní v plienke a preto pretečie. Urobila by som pre ňu všetko, v maximálnej diskrétnosti, ale neviem si predstaviť, ako sa to dá urobiť tak, aby sa o tom dievčatá z izby nedozvedeli. Keby som mohla, prídem k vám na školenie, fakt vás obdivujem. Spomínaná enuretička z mojej skupiny, má zrejme smolu aj v tom, že jej spolubývajúce spia plytkým spánkom.

Strana
z4