icon

Ako pomôcť synovi s OCD a depresívnymi myšlienkami?

14. máj 2024

Mám veľký problém so synom /15/ už neviem ako čo. Som už zúfalá. Neviem či je to ťažká puberta. Možno mi niekto bude môcť poradiť. Proste v tomto veku ma 80% rodičov skôr problém že ich dieťa pije a stretáva sa zo zlými kamarátmi. Ale ja mám iný problém. Syn začal napodobňovať postavy z dvoch filmov. Opovrhuje ľuďmi a svetom. Neznáša kamarátov ktorí sa zgrupujú v zlej spoločnosti a fajčia . By ste si povedali no jeeeezis Sak bud rada. Nie pokračujem v písaní … syn je asi od narodenia precitlivený všetko si extrémne pripúšťa ! / pamätám si ako puboska že tiež som si všetko pripúšťala , ale nie až takto / pozoruje sa. No a on neviem či momentálne nezvláda pubertu , ale ja už nevladzem. Ma návaly zlosti , stačí že nevie niečo nájsť tak je peklo. Najnovšie pol roka sa prestal ucit …. Absolútne sa neučí. Nosí 5-4. Akonáhle sa ma ucit sedí v izbe a pozerá do steny ako psychopat a nereaguje na nic. Je celý červený a ma slzy v očiach. Nereaguje absolútne na prihovorenie. Začali sme chodiť k psychologivi. A už aj k psychiatrovi. Psych. Povedala že ma OCD. / asi po mne mám to aj ja / že to treba liečiť liekmi . Takže berie lieky. Povedal že lieky mu na tie nutkavá myšlienky zabrali. Lenze je tu ďalšia vážna vec. Ma myšlienky na samovraždu .. psych povedala že to je z toho OCD. Lenze tu už neni sranda. Posledný mesuac som riešila že syn sa len tak zobral preč v takomto stave preč a nedvíhal telefón. Neviete si prestaviť ten strach. Jedine kedy je v pohode keď si môže ísť kúpiť niečo čo ho poteší. Vtedy je veselý. Zvysok sa chová ako keby ho niečo strašne trápilo. Keď sa s ním v tom amoku kvázi rozprávať pekne milo že chvdm aby vedel že stojim pri ňom a dôveroval mi tak je ticho.nic neviem dostať z neho. Saliem z toho. Psychologička mi príde že zľahčuje situáciu. Alebo ja histercim ? Poviem vám že mi vypadáva z toho stresu vlasy. Odkedy sa to deje. Snažím sa byt k nemu dobrá. Chápať ho. Vychádzať v ústrety. Ale ono sa to zhoršuje. Stále tvrdí že ho vsetcia klameme a nezáleží mu na nás / rodičoch / …a že on nemá prečo žiť …….no ako nás vzťah s manželom nie je ukážkový. Nie sme ukážkový rodičia. Moj muž vôbec nerozumie tomuto on psych poruchy dehonestuje . Pre neho sú to výmysly v hlave človeka. Takte som tom sama. On ani nevie že syn chodí k psych. A Psychiatricke. Nesúhlasil by stym. Pre neho sú títo ľudia blázni a on nechce aby z jebo syna niekto robil debila. Takte to potichu riešim sama. Ja som každý bozi deň v strese čo sa bude diať. Či mu zasa prepne. A čo bude dalej. Ja neviem čo robiť. Naozaj neviem. / ešte napíšem , že on nikdy nebol zle dieta. Skôr všetko dosť vnímal a pripúšťal si. Ja si teraz dávam za vinu , že som sa mu zle venovala keď bol dieta. Áno je to pravda. Nikdy som netúžila po deťoch. Proste sa stalo. Aj keď som to tak necítila dala som tomu šancu. Lebo niekto povedal že sa to zmení. Lenze sa to nezmenilo. Odmalička som ho skôr odstrkovala a davala babkam. Nedokázala som sa mu venovať. Mala som z neho depresie. Ja celkovo neznášam malé deti. Mám strašný odpor k deťom. Nejaký zvláštny blok v hlave. Neviem to vysvetliť. Trocha sa to zmenilo keď vyrástol. Ale aj tak som nedokázala byt dlho v jeho prítomnosti. Najradšej som bola mimo . Viem že ma za to odsúdite. Lenze mnoho žien by msli počúvať svoj hlas. Aby sa nedialo toto. Ja som ho žiaľ nepočúvla a nesiem si následky. Raz chcem o tom napísať aj knihu. Aby ženy nerobili tuto chybu. Lebo ľudia nechápu , že také ženy existujú … je to smutne. Ale je to tak. Táto situácia a vnímanie ale nemení nic na tom , že je to moj syn a bojím sa o neho. Nie je mi ľahostajný že ho niečo trápi a chvdm mu pomôcť. Sú matky krkavčie ! A matky ktoré majú asi taku poruchu ale svojim deťom by neublížili. Len som mu ublížila nepriamo psych. Si myslím. A to ma veľmi trápi. A neviem čo s tým. 😞

Strana
z2
kleopatra114
14. máj 2024

Asperger? Zvaz diagnostiku oboch.

autor
14. máj 2024

@kleopatra114 no po toľkých sedeniach cca rok. By to už psych. Asi diagnostikovala. Ja jej o všetkom hovorím čo sa deje.

lucka_ke
14. máj 2024

má rád zvieratká? skúsila by som terapiu so psami alebo koňmi, mal by pohyb, zmenu prostredia a prišiel by na iné myšlienky, pri hladkaní zvierat sa vyplavujú endorfíny...

zojazoja
14. máj 2024

A kde je to napodobnovanie postáv v príspevku?

autor
14. máj 2024

@lucka_ke my máme doma psa. Ma ju rad. Keď ho to chytí. Vôbec ju nevníma. A to ju ma veľmi rad. Vyrastali spolu. Len ako píšem. Jemu sa vyplavujú endorfíny keď si môže niečo kúpiť. A viem že toto robia ľudia čo sú vnútorne nešťastný a nevyrovnaný.

kiwi3
14. máj 2024

dost zle, to je naozaj pripad pre odbornikov. len napisem, ze ten chlapec to ma fakt tazke a nezavidim mu. ty sa aspon nejak snazis, ale aby z neho otec robil debila (a z teba asi tiez) a nemohol vyhladat ani psychologicku/ lekarsku pomoc? si si ista, ze vam je s nim lepsie ako bez neho?

mclissa
14. máj 2024

V prvom rade zacni od seba a uprac si v hlave svoje obvinenia, ze je to koli tomu, lebo si sa mu nevenovala ked bol malicky. Moze to byt nasledok, ale aj nemusi. Stalo sa. Neobvinuj sa a ries pritomnost. V druhom rade ries manzela. Lebo syn potrebuje oporu oboch rodicov, nie iba jedneho a pred druhym to skryvat. Aj to moze mat dopad. U syna by som skusila aj nazor inych psychologov, nie iba jedneho. Najst mu hobby, nech robi to co ho bavi. Ak mu robi radost nakupovat nieco, brigadu asi nenajde, tak domace prace, odmeny za ucenie. A potom nech si nieco kupi to co ho bavi, hry, knihy, lego neviem co nakupuje? Ma kamaratov?
Tazka situacia.

lucka_ke
14. máj 2024

skôr som myslela mimo domov - niekam ísť, jazdiť na oni, starať sa o neho, vyčistiť mu srsť, vykydať hnoj... fyzická práca a iné myšlienky by mu pomohli alebo do útulku pomáhať so psíkmi, aby nesedel doma a nepremýšľal nad hlúposťami, potrebuje fyzickú prácu

rozculena
14. máj 2024

čo má byť to napodobńovanie?

januska12323
14. máj 2024

Nerieš len jeho ale aj seba. Chlapec má problémy otcovi nič nemôže povedať a ty ho tiež extra nechápeš. Potrebuje mať nejaké hobby, ktoré mu dodá radosť a zmysel. A ty by šiša okrem iného mala zbaviť manžela, ten vám tiež veľa pozitívneho nedáva.

namornicka
14. máj 2024

Otec si nevšimol tie lieky? Alebo to, že mladý ma samovražedné sklony?

petruldo
14. máj 2024

Bežní psychológovia PAS poruchy nevedia diagnostikovať. Treba ísť k psychologovy, ktorý sa špecializuje na diagnostiku andreas Bratislava, Jánošíková a Lazíkova Trnava, adept Žilina napriklad

autor
14. máj 2024

@namornicka nie lieky si nevšimol. Nevie o nich. Manžel pracuje. Takže to dokážem skrývať. Tie lieky by nepochopil určite. On by v tom videl , že práve koli liekom je mu zle. Žiaľ sú takí ľudia. Že si myslia opak. Muž si už začal všímať že je zadumany. Moc sa nebaví. …tiež ho už videl aj tak sediet na posteli. Totiž muž je z rodiny kde takéto veci sú tabu. Vsezcia sú tam psych zdatní a silný. Oni vôbec nechápu že toto sa deje. Svokra to chápe lebo je to jej vnuk a chce pomôcť tiež. Ale tiež to pred synom / mužom / tají/ me. Spolu sa snažíme. Aj keď svokra mi tiež povedala , že ona nikdy nezažila takéto veci u nikoho ani u muža. Že on bol šidlo v puberte. Tiež toto nechápe. Ale pomáha mi veľmi. Snaží sa. Sme v tom spolu. Keď už muž nie. Veľmi ju to trápi tiež.

autor
14. máj 2024

@lucka_ke on ma svoje koníčky. Chodí na doučovania. Na koníček. Našiel si zábavku jednu kde rad chodí. Kupi si keď sa mu niečo páči. Mal aj brigádu. Ale niečo ho zožiera.

brezza
14. máj 2024

Ahoj, mam syna s autizmom.
Okrem OCD, ktoru zjavne tvoj syn ma by som zvazila aj diagnostiku na autizmus. Je mozne, ze ma aspergerov syndrom. Diagnostiku je treba absolvovat u klinickeho psychologa, nie obycajneho. Len neviem ci spada este pod detskeho alebo by ho uz diagnostikovali ako dospeleho v tom veku. Z detskych odporucam Lazikovu alebo Janosikovu v Trnave. Diagnostiku dospelych robia v Adepte v Ziline. Neviem odkial ste. Vela veci by vysvetlovalo tie jeho stavy, aj tie samovrazedne myslienky, depresie, uzkosti..
Psychologicku by som vymenila, ak mu nepomaha.

petruldo
14. máj 2024

@brezza on má 15, nie je dospelý

brezza
14. máj 2024

@petruldo viem, ze nie je, len cim vyssi vek tym sa tazsie diagnostiku kvoli maskovaniu. Ale tiez by som sa najskor ozvala detskemu klinickemu psychologovi a spytala sa.

petruldo
14. máj 2024

@brezza my sme naposledy z ambulancie posielali chalana, 18 r , bol u lazikovej a bol dg.ako asperger

brezza
14. máj 2024

@petruldo tak super. Vravim, nebola som si ista.

Autorka tu mas diagnosticke dotazniky. Aspon zatial. Su dobre.
https://autismport.cz/testy

autor
14. máj 2024

@mclissa manžela riešiť nebudem. Tak ako tomuto nerozumie. Zas vo veľa veciach pomôže. A celkovo rozvod by asi tiež synovi nepomohol psych. Manžel mal tiež totiž otca s ktorým nekomunikoval moc. A on tiež moc so synom nekomunikuje ale vždy keď syn niečo chcel kupil mu. Zobral ho. Ale je tam komunikačná bariéra. Tak ako bola aj u jeho otca. Žiaľ toto sa väčšinou odráža dalej v rodičovstve. Syn ma skôr rešpekt voči nemu. Keď niečo poviem ja. Tak musím opakovať. Keď muž tak v momente. Ale ponovom už aj toto začína haprovat . Ako keby vzdor voči nemu. No to všetko mal. Dovolenky. Výlety. Koníčky. Doučovania. Brigádu. Keď začal v učení haprovat tak som vymyslela brigádu na učeniu. Keď sa učil dostal 5€. Viem že to nie je moc dobrý nápad. Ale aspoň niečo na motiváciu. Chvíľu to zabralo … potom zas sa prestal ucit. Peniaze za známky mu bolo fuk. Stále tvrdil že načo sa bude ucit keď aj tak dostane zlu známku. Ma problém s osobnosťou si myslím. Že si neverí. Učiteľky ho sklamali. Keď sa učil. Čakal dobrú známku a dostal horšiu. To aj povedal. Že načo keď to nemá osoh.

autor
14. máj 2024

Myslím brigádu v lete. Manžel mu našiel u kamaráta.

stanulienkat
14. máj 2024

Hlavne si nerob výčitky. Určite si v danom momente urobila všetko, čo si vedela a mohla. Tu by som chcela upozorniť panbičkárky, že nie každý by mal mať dieťa a nie každý ho chce. Netreba to násilne niekomu vnucovať. Ale k problému- je vidieť, ze si starostlivá mama a že ťa to trápi, že sa snažíš mu pomôcť. A to je to najdôležitejšie. Určite si dobrá a milujúca mama aj keď možno často myslíš na to, ako si sa k nemu v detstve postavila. Skús sa spojiť na internete s mamičkami, ktoré majú podobné deti doma a v podobnom veku a skuste si nejako radiť. Určite sa neobviňuj. Si dobrá mama.

autor
14. máj 2024

@brezza ďakujem na asperger vyšiel negat. Pod hranicu. To si nemyslím.

autor
14. máj 2024

@rozculena ako keby nebol zo sebou spokojný nevyrovnaný tak sa snaží napodobniť niekoho kto sa mu zapáči. Nebudem písať herca. Proste sa začal tak obliekať. Za rok vymenil 3 postavy. / ja som to pochopila , lebo ako puboska som tiež chcela byt ako dve spevácky a tiež som sa podľa nich sminkovala aj obliekala / myslím že toto robí viac pubertiakov že sa hľadajú. Z toho treba len trocha dospieť moj názor. Takže som mu nic nezakazovsla v tomto smere. Len mne toto príde už asi trocha vážnejšie. Lebo keď mal amok obliekol sa ako postava a išiel sa prejst tak.

autor
14. máj 2024

@rozculena a preto mám výčitky že asi to ako som sa chovala. Z neho urobilo nevyrovnaneho človeka. 😞

1ryba
Autor odpoveď zmazal
lia299
Autor odpoveď zmazal
autor
14. máj 2024

@lia299 prepáčte. Ale liečila som sa na OCD. A bez liekov by veľa ľudí skončilo zle. Toto je zlý názor. Lieky pomôžu veľmi. Takže nesúhlasím.

rozculena
14. máj 2024

@lia299 kyvadlo?

lia299
14. máj 2024

Samozrejme vy viete lepšie ale toto vy vedelo tiež pomoct ...

Strana
z2