icon

Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?

26. okt 2024

A keď nechcem, aby sa moje dieťa (stredoškolák) zúčastnilo takejto akcie, napíšem ospravedlnenku a do dôvodu uvediem nesúhlasím s podujatím?
Bude to stačiť?
Dakujem

Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?
gribka1
30. okt 2024

@1ryba To mi je jasné, vidno to všade navôkol. Všetko zo strachu sa robí.

lenkakravcova
30. okt 2024

@gribka1 stačí neslúžiť tej nesprávnej strane (nakonat zlo), ale ako budeš vedieť na 100% čo je zle a čo je dobré? Veľa veci je na prvý pohľad klamlivých. Náboženstvo nám slúži na to, aby sme nemuseli tápať.
Prečo máš strach z náboženstva ako takého?
Lebo ja mám pocit z tej odpovede, že tvoj strach nasledovať niečo od Boha je väčší než všetko ostatné, preto to takto argumentuješ. Boh nás predsa nestraší, len určil hranice a zákony (ani politikov ktorý navrhnú zákon sa báť netreba, báť sa treba len vtedy ak človek vie že nejaký zákon porušuje vedome).

lenkakravcova
30. okt 2024

@gribka1 strach je predsa len prostriedok. Deti sa boja utiecť do lesa, aby ich tam niečo nezožralo. Dospelí sa boja vraždiť, aby neprežili zvyšok života vo väzení.
Proste ak človek pozná nejaký zákon, vie o dôsledkoch, tak sa boji, ak vie, že ho porušuje.
Preto sa neveriaci boja pekla. Boja sa, že tam skončia no stále odmietajú sa tomu zákonu podriadiť. Je to také kus zvlastne paradoxne. 😶 Byť rebel, porušovať rýchlostné obmedzenia a potom vyplakavat že iný ľudia sa boja pokút a dodržujú preto rýchlosti. Pričom tí iní ľudia len poznajú dôsledky určitých činov (z toho, že si preštudovali zákon), preto sa ich konaniu vyhýbajú z vlastnej slobodnej vôle.

h2
30. okt 2024

@lenkakravcova Neveriaci? Nemyslela si náhodou veriacich?

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova Mýliš sa, pre mňa je sloboda nadovšetko. Nemienim slúžiť ničomu, ak nás Boh stvoril, vie, čo stvoril. Ak nedokonalosť, tak sme nedokonalí, nebudem s tým zápasiť.

lenkakravcova
30. okt 2024

@gribka1 tá však si zo ako chces. 🙂 Sloboda je aj o zodpovednosti za svoje rozhodnutia. Buď ju preberieš v tento život, alebo v budúci. Je to len a len na tebe.

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova Ak by sa neveriaci báli pekla, hneď by skočili k nejakej viere. Ale asi sa neboja, či?

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova Zodpovednosti sa nevyhýbam, prečo by som mala. Ale upútala má tvoja druhá veta. Takže máme tento život, aj budúci teda ďalší a ďalší?

lenkakravcova
30. okt 2024

@h2 nemyslela som veriacich. Veriaci veria v raj a peklo a odmenu a trest za skutky. Neveriaci sa boja pekla v takom zmysle, že myšlienku naň sa snažia zatlačiť do úzadia - akože neexistuje. Aby to nemuseli riešiť. Aby sa nemuseli báť následkov svojich činov. V skutočnosti sa neveriaci obávajú pekla oveľa viac než veriaci, a tak sa jeho existenciu snažia popierať, aby uľavilo svojej psychike. Pripustiť si, že peklo existuje a môžem tam skončiť ak nedodrzujem, čo dal Boh za zákon, chce istú dávku odvahy - a tá protikladom strachu.

lenkakravcova
30. okt 2024

@gribka1 máme tento život, ktorý je skúškou. Počas tejto skúšky Boh preverí naše smerovanie a potom podľa toho rozhodne kam skončíme na večnosť na ďalší život. Podľa tej váhy dobrých a zlých skutkov (ak nepridružujeme k Bohu Jedinému nikoho a nič).

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova A toto si vymyslela sama? Neveriaci sa boja pekla viac ako veriaci? Fuuu, tak na toto ani tri vysoké školy psychológie nestačia.

mondolina
30. okt 2024

@lenkakravcova
ale netrep aj ty zase

miskaska
30. okt 2024

Ako ateista si užívam tú ľahkosť bytia. Žiaden strach zo satana, či božieho trestu.

h2
30. okt 2024

@lenkakravcova A na to si ako prišla? NEveriaci NEveria, že nejaké peklo vôbec existuje. A keď v neho neveria, tak sa ho, logicky, nebudú báť.

kristiii
30. okt 2024

@lenkakravcova a ty si nejaké medium, keď vidíš do hláv neveriacich? Toto sú presne tie vaše zaručené "pravdy". Myslíte si, že viete všetko najlepšie, hlavne o ľuďoch, o ktorých v skutočnosti neviete absolútne nič.

lenkakravcova
30. okt 2024

@miskaska strach zo Satana nemajú ani muslimovia. On nie je protejškom Boha. Je len stvorením ako my.

lenkakravcova
30. okt 2024

Vidím, že vás táto teória veľmi pobúrila 😄😄😄
Nebojte sa, je to len jedna z mnohých teórií. Sú aj ľudia neveriaci z iných dôvodov.

lenkakravcova
30. okt 2024

@miskaska a inak presne o Tom, čo si napísala som písala vyššie. Že keď popieš existenciu Boha alebo trestu za zlé skutky, tak sa ti žije ľahšie. Akoby nevidíš (veríš že neexistujú) následky. Až do dňa smrti. Čiže dovtedy sa ateistovi žije v tomto ohľade ľahšie. Potom sa to otáča.

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova A boha stvoril kto?

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova Teória je len teória a tým aj ostane, pokiaľ sa nedokáže.

lenkakravcova
30. okt 2024

@gribka1 Boh je Večný. Nemá počiatok ani koniec. On stvoril čas. Čas je pre neho iba nástroj.

Samozrejme. Len aby potom už nebolo neskoro.

gribka1
30. okt 2024

@lenkakravcova Takže by sa dal nazvať večnou energiou. Nie je to niekto, kto ukáže prstom, že ideš do pekla, tak?

miskaska
30. okt 2024

@lenkakravcova ja ani neviem, ako boh tresta za zle skutky, nikdy som to akosi nestudovala. Viem, ze sa veriaci môžu pomodliť a potom ešte po smrti sa rozhodne, či pôjdu do neba. Kedysi sa dal aj odpustky kúpiť. Ja v Boha neverím, čiže nečakám, ani nejaké peklo za moju bezboznost. Predpokladam, že po smrti nič nie.

mondolina
30. okt 2024

@lenkakravcova
žijem ako ateista 100 x morálnejšie ako hociktorý pánbožkár. mám svoj morálny kompas a nepotrebujem, aby mi niekto niečo určovalo ako žiť.

natalka13
30. okt 2024

Pocuj fanTasticka matka, a nemoze ist za muchotravku alebo lienku? Nemusi ist za strasidlo.

lenkakravcova
30. okt 2024

@mondolina ako vieš? 🙂
Vidíš do hlavy tým panbožkarom alebo poznáš ich skutky a úmysly?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
natalka13
30. okt 2024

@lonely66 Haloween nieje nabozenstvo, potom nech zmizne zo skol kazda aktivita mimo ucebnych osnov. Ziadny den zeme, den zdravej vyzivy....vianocne vecierky

janulik2008
30. okt 2024

@lenkakravcova v niecom ma @mondolina pravdu. Napr u nas jedna pani ma zo syna knaza a ona si mysli ze je trz kvoli tomu nieco viac. Odkedy mam neter tak zazerá akoby to bolo nvm co 😀 lebo sestra otehotnela mlada🖐😀

lenkakravcova
30. okt 2024

@gribka1 Boh sa nedá opísať. Nedá sa vidieť. Opisujú ho len jeho vlastnosti.
Možno sa dá predstaviť ako píšeš, ako nejaká silná vsetkoplanujuca vsetkostvoriaca energia.
Napr tento (nasledujúci) verš ho opisuje vznešene, ale zároveň nehovorí nič konkrétne pre nejakú obrázku predstavu. Keby sme si Boha nejako predstavili v hmote asi by to bolo divné. Lebo on tu hmotu stvoril - môže byť čím chce a zároveň nie je hmotou. Proste všetkému vládne. O všetkom rozhoduje. Nič sa nedeje bez Jeho vedomia. A ako vyzerá, nevieme.

Korán, 2:225:
Boh, niet božstva okrem Neho, Večne Živého, Večne Existujúceho. Nezastihne Ho driemota ani spánok. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi. Ktože by sa u Neho mohol prihovoriť inak než s Jeho povolením. Pozná ich súčasnosť i budúcnosť, ale oni neobsiahnu z Jeho poznania nič, jedine to, čo by On chcel. Jeho Kursy* pojíma nebesia a zem a nezaťaží Ho ich ochrana a opatrovanie. A On je Ten, nad ktorým vyššieho niet a je Obrovský/Majestátny.