Ako povedať rodičom, že som gay?

3. jan 2024

Dobrý podvečer prajem. Mám taký menší problém. Mám 16 rokov, som chlapec, a som inak orientovaný. Bojím sa ho povedať rodičom lebo sa bojím ich reakcie. Mám už aj frajera, ale neviem čo by na to povedali rodičia. Rodičia sú konzervatívnejší v týchto veciach. Netuším akým spôsobom im to povedať. Budem rád za akékoľvek rôzne tipy.

bibaa137
3. jan 2024

Ahoj, verím, že si vo veľmi ťažkej situácii. Ja som toho názoru, že rodičia tá majú radi nech si akýkoľvek. si predsa ich syn. Určite ak sú konzervatívni budú mať voči tomu nejaké nárazky ale pochopia To. Budú ti chcieť byť oporou a prekusnu to. V dnešnej dobe to nie je žiadny "problém" ako s tým bol v minulosti. Spolu si doma sadnite porozprávajte sa o Tom a v kľude im to vysvetli.
... Možno sa ešte len hľadáš .. a v blízkej dobe sa možno tvoja orientácia bude meniť, nemusí to byť trvalé. Vravím , to preto pretože moja kamarátka to mala so synom 15rocnym tiež sa jej priznal že je gay a keď mal 19 rokov začali ho priťahovať dievčatá 😁😁

autor
3. jan 2024

@bibaa137 ďakujem za povzbudivé slová, avšak myslím si, že to nepochopia. Moja orientácia už je podľa mňa fixná, cítim to približne už od 13 rokov (od začiatku puberty). Stále si zo mňa rodičia robia srandu aby som nedoniesol domov chalana. Neviem ako na to reagovať, tak som si povedal, že to budem ignorovať, neviem ako ďalej.

bibaa137
3. jan 2024

Sú to tvoji rodičia, mali by o Tom vedieť. Samozrejme súhlasiť s tým nemusia ale je to tvoje rozhodnutie. A to by mali akceptovať. Ignorovanie nie je podľa mňa vhodné. Čo ak ťa niekde uvidia ? Budú sklamaní že si im to nepovedal sam

miriam11
3. jan 2024

Daj na svoj pocit. To znamená, že ak máš pocit, že to nepochopia, tak im to nehovor. Nemusía to teraz vediet. Uvidis, možno sa to zmení. Počkaj s tým.

ivangeline
3. jan 2024

Mas 16. Pockaj. Pokym nemas vazny vstah,nrmas sa kde ponahlat.

h2
3. jan 2024

Tiež si myslím, že nie je potrebné to rodičom hovoriť teraz. Máš čas do dospelosti. Ja osobne by som ako matka zvládla takúto informáciu, ale neviem, neviem, čo by so mnou urobilo zistenie, že môj 16 ročný syn má frajera. Čiže toto zatiaľ pre istotu nehovor. Je to kamarát a hotovo.

autor
3. jan 2024

@bibaa137 samozrejme, že by mali o tom vedieť ale sú takí, že stále ma napomínajú aby som nebol afektovaný. Aby som sa nechoval ako teplý a neviem čo.

h2
3. jan 2024

Vieš čo, ale s tým afektovaním majú rodičia pravdu, to skús obmedziť. Nie kvôli tomu, že preto vyzeráš, ako gay, ale preto, že je to proste otrasné.

777januska777
3. jan 2024

My rodicia mame svoje predstavy o svojich deťoch a keď sa tie predstavy nesplnia no áno občas sme sklamaní. Ale to sklamanie nie je z dieťaťa, ale z tej našej predstavy o ňom. Kazdy kto zažije potom akékoľvek sklamanie si musí prejsť 5 fazami: 1.fáza - Popretie, 2.fáza - Hnev, 3.fáza - vyjednávanie, 4.faza - depresia a 5.faza - akceptácia. Aj tvoji rodicia si tým možno budú musieť prejsť, ale neber to tak, ze ta nemajú radi, len je to proces ako sa vyrovnať s realitou. Kazdy človek zažije tento "proces" vo svojom živote, lebo život je velky a naše predstavy sú často veľmi okliestene, len na našu realitu.

autor
3. jan 2024

@777januska777 dakujeem za priblizenie 🫶

matogato16661
3. jan 2024

Ak chces napis my spravu mam podobny problem

pralinka25
3. jan 2024

no ono nema zmysel okolo toho robit omacky. vzdy bude vysledok rovnaky.
rodicia su rozni. ty si ich poznas tak mas tusenie ake to bude ale ziadna kasa nie je taka horuca ako sa uvari. chvilu to bude divne prejdu si tymi fazami co pisala kocka vyssie ale na druhej strane rodicia si svoje deti poznaju. podla mna to tusia len im trva si to priznat. myslim ze onu su uz vo faze popierania.
na druhej strane mozno prekvapia
ale
mas 16 podla mna im nic hovorit nemusis. ja som svojich frajerov domov nenosila ked som mala 16 ani som ich neukazovala rodicom ani ich nezoznamovala. zoznamila som ich az s clovekom s ktorym som bola dlhsie a mali sme plany ako spolocne byvanie a tak.

na comming out sa musis citit ty. byt dostatocne silny zrely a v pohode. potom zvladnes aj rodicov. ja by som pockala s tymto asi az keby som bola natolko samostatna ze by mi nevadila ich pripadna skratova reakcia. keby boli pohodovy bolo by to samozrejme uplne ine. ale takto ti poviem chran seba.
ja by som toto zvladla a bola by som rada keby mi to dieta povedalo a netajilo to. ale tvoji rodicia su zrejme ini.

autor
3. jan 2024

@pralinka25 no asi takto musim zakrocit, dakujem za rady

lujza123
3. jan 2024

Určite im v žiadnom prípade NIC TERAZ NEHOVOR.
Nemusia to teraz vedieť, počkaj až budeš samostatný, finančne nezávislý, potom sa im môžeš zdôveriť.
Ver tomu ze na 90% bude ich reakcia zlá, zvyšných 10 % sú rodičia ktorý sa tvária v pohode, ale aj tak sú vnútorne sklamaní, nahnevaní atd
Nežiješ v americkom filme, si na Slovensku tu pochopenie nenájdes. Nehovor nikomu nic, ani v rodine, ani v škole. Stačí len najbližším priateľom, ale aj u nich musíš rátať s možnosťou ze sa s tebou prestanú baviť

walentina7
4. jan 2024

Toto som nikdy nechápala. Načo to povedať rodičom? Čo tým akože dosiahneš? Načo musia vedieť tieto tvoje súkromné veci? Ja neviem,ale keby som bola inak orientovaná tak ro rodičom nepoviem,aj keby moje deti boli také tak nech budú,ale načo by mi to mali hovoriť? Je to súkromie. To je akoby som išla za rodicom a rozpravala mu že aké polohy mám rada. Veď ich do toho nič nie je.

zobaka
4. jan 2024

mam takeho syna stareho ako si ty a mame natolko doverny vztah, ze by som urcite chcela, aby sa nebal o takýchto veciach komunikovat, priznam sa, bola by som zaskocena, ale prijala by som to, nijako by to predsa moju lásku k nemu ako dietatu nezmenilo a nemalo na to vplyv, drzim ti palce, aby ta skrz lasku, ktoru k tebe citia ta pochopili a prijali ta ako cloveka aj s tvojou orientaciou

autor
4. jan 2024

@zobaka veľmi pekne ďakujem za tip, 🫶

autor
4. jan 2024

@walentina7 akože problematika je v tom, že ajtak či tak by sa to raz dozvedeli a tajiť to vo vnútri, neviem no, ale ajtak ďakujem za tip

autor
4. jan 2024

@lujza123 akože rátam s tým, vedia to o mne niektorí kamaráti, ale zatiaľ ma berú takého aký som.

marlent
4. jan 2024

Ja dúfam ze ak raz toto bude.riesit môj syn zdoveri sa mi.
Som jeho mama chcem vedieť všetko.
Je mi jedno ci bude gay alebo nie hlavne nech je šťastný zdravý a nech sa mu darí.
Rovnako ho budem milovať ako hetero aj ako gaya

pralinka25
4. jan 2024

@walentina7 tak ja neviem ale skor ci neskor bude mat natolko vazneho partnera ze pride dalsi krok zoznamenie s rodicmi. bolo by fajn keby s tym rodicia boli vysporiadani skor ako sa prvykrat stretnu s jeho zivotnym partnerom. alebo sa ma od nich uplne oddelit?
ja by som chcela poznat niekoho kohho ma moje dieta rado. je to prirodzene.

ale ako pisem autor teraz mas podla mna este na to cas a pockaj mozno kym sa osamostatnis ak sa bojis ich reakcie na zaklade toho ako sa spravaju a vyjadruju o tejto veci. nepotrebujes dusno. naco by ti bolo. a casom mozno aj oni niektore postoje prehodnotia alebo na to pridu sami.

matiak
4. jan 2024

@lujza123 myslim si ze by im to mal povedat. Uľavi sa mu, nebude sa musiet pretvarovat. Aj moj syn to tajil, dokonca ho druhy syn tym vydieral, ze nam to povie. Pred dvomi rokmi mal 16 som to z neho pri rozpravani dostala. Citil to od 13 rokov. Ked zistil, ze sme s tym ok, ulavilo sa mu. Skor sa teraz o neho viacej bojim, vidim aka je u nas spoločnosť.

autor
4. jan 2024

@matiak ďakujem za radu, tiež si myslím, že bude lepšie keď pôjdem s pravdou von, len treba počkať na správnu chvíľu 😬