Ako prestúpiť na gymnázium?
Ahojte, moju dcéru neprijali na gymnázium a zatiaľ nám neprišlo žiadne vyjadrenie ani po podaní odvolania...ak by ju vôbec nedokázali prijať, uvažuje nad prestupom, je zúfalá...neviete ako to prebieha? Učiteľky jej vraj povedali, že sa dá prestúpiť aj na začiatku školského roka, ak by niekto prijatý nenastúpil. Ako často sa stáva na gymnáziách, že niekto na začiatku školského roka nenastúpi? Ak by sa miesto neuvoľnilo, chcela by skúsiť rozdielové skúšky na ďalší školský rok. Máte niekto prosím nejakú skúsenosť, ako často sa počas roka alebo po jeho skončení uvoľní miesto v triede? Každý rok tam prijímajú 90...
@mamadvochdeti99 v čom je nadpriemerná, ak nie je inteligent ako píšeš? Bez urážky, pre mňa bežný nadpriemer je ten co ide ZŠ ľavou zadnou, má uspesné mimoškolské aktivity, vyhráva aspoň okres z predmetových súťaží a je aspoň úspešný riešiteľ kraja. A to ešte kopec sikovnejsich je od toho nadpriemeru.
Chápem, že dcéra má obavy z bývalej spolužiačky, ale veď to sa dá poriesit tým, že vysvetlite vedeniu školy, a poziadate, aby ich nedávali do jednej triedy. Plus ak to bolo x rokov dozadu, môže už byť dievča iné.
Pozri faktom je, že tento rok tam prijali deti šikovnejšie ako ona. Je dosť ďaleko v poradí. Neviem či sa na prijímačky špeci pripravovala ak to bola jej vysnívaná škola. Alebo ste kalkulovali a nevyšlo. Ale práve s týmito sikovnejsimi by potom sedela v triede.
Prečo je to jej vysnívaná škola? Čo jej dá viac ako iné školy?
Lebo zatiaľ si dala len 2 dôvody prečo nie druhá škola, kde je prijatá. 1.skore vstavanie, 2.spoluziacka čo ju sikanovala pár rokov dozadu. To zas si je fajn uvedomiť, že aj na tom gympli môže byť niekto podobný. Nikto vám nezaručí, že nie.
@mamadvochdeti99 ja sa cudujem, ked tam mas znamych, ze si si to nepoistila popredu. To, o kolkej skola zacina vyucovanie lahko zistis na stranke skoly, o 7 mozno nulta hodina alebo prax. Reci o byvalej spoluziacke su tiez len reci. Obcas sa stane, ze v priebehu septembra nejaki odidu, ale tym, ze tvoju dceru mnohi predbehli, tak asi budu sikovnejsi a studium budu zvladat.
@mamadvochdeti99 si matka - ak napises ze nie je hlupa ale ani inteligent, no potencial ma - si evidentne ovplyvnena tym, ze ide o tvoje dieta. Skoncila na viac ako 150tom mieste, beru 90. Za mna sa umiestnila dost nizko.
A argument so spoluziackou, ktora ju sikanovala na prvom stupni --- akoze sorry, to dievca uz ma 15, uz davno nie je ta 9 rocna... takze miesto vybavovania prestupu po znamosti by som dcere vysvetlila, aby do novej skoly prisla s cistym stitom a bez nejakych starych ran a bez skatulkovania -- ved tie deti vyrastli. Zmenili sa. Toto predsa naozaj porovnavat nemozes.
@kaktusik007 Áno, a práve preto viem, že má potenciál...viem, že bola dosť nízko v poradí, netvárim sa, že sa nestalo....nehovorím ani to že je úplný génius, ale nejaké poradie v prijímačkách nehovorí, aká múdra je. Bola na viacerých olympiádach v okresnom kole a väčšinou času sa umiestnila aspoň tretia...viem, že má 15, ale to, že niekto niekoho roky šikanoval, sa nezmaže len tým, že dieťa vyrástlo...áno, ľudia sa menia, ale nie každý zranený sa dokáže len tak zahojiť...podľa mňa je úplne normálne, že keď si dieťa prešlo niečím zlým, sa to bojí zažívať znova...
@mamadvochdeti99 v čom je nadpriemerná, ak nie je inteligent ako píšeš? Bez urážky, pre mňa bežný nadpriemer je ten co ide ZŠ ľavou zadnou, má uspesné mimoškolské aktivity, vyhráva aspoň okres z predmetových súťaží a je aspoň úspešný riešiteľ kraja. A to ešte kopec sikovnejsich je od toho nadpriemeru.
Chápem, že dcéra má obavy z bývalej spolužiačky, ale veď to sa dá poriesit tým, že vysvetlite vedeniu školy, a poziadate, aby ich nedávali do jednej triedy. Plus ak to bolo x rokov dozadu, môže už byť dievča iné.
Pozri faktom je, že tento rok tam prijali deti šikovnejšie ako ona. Je dosť ďaleko v poradí. Neviem či sa na prijímačky špeci pripravovala ak to bola jej vysnívaná škola. Alebo ste kalkulovali a nevyšlo. Ale práve s týmito sikovnejsimi by potom sedela v triede.
Prečo je to jej vysnívaná škola? Čo jej dá viac ako iné školy?
Lebo zatiaľ si dala len 2 dôvody prečo nie druhá škola, kde je prijatá. 1.skore vstavanie, 2.spoluziacka čo ju sikanovala pár rokov dozadu. To zas si je fajn uvedomiť, že aj na tom gympli môže byť niekto podobný. Nikto vám nezaručí, že nie.
@janage Ďakujem za úprimnosť. Rozumiem, že to vidíš inak a vážim si, že si to napísala úplne na rovinu...áno, nepovedala som že je vyslovene inteligentná, ale nadpriemer nevnímam len čisto podľa umiestnení...čo sa týka jej bývalej spolužiačky som písala, že viem, že ľudia sa menia, ale keď má za sebou opakované poníženie a výsmech, nie je to o tom, že keď je staršia, musí to všetko z hlavy pustiť von...je to prirodzená ľudská obava...dcéra už len samotnou prítomnosťou toho dievčaťa cíti obrovskú úzkosť....ona je na takéto veci dosť citlivá...súhlasím, že v triede by bola s nejakými múdrejšími deťmi, práve preto si myslím, že by jej mohli možno v triede pomôcť...človek sa dokáže potiahnuť...keď hovoríme o zdravotníckom odbore, dcéra si najprv myslela, že to zvládne. neodradilo ju učenie, ani predstava starostlivosti o druhých, ale až keď viac zistila o reálnej praxi, že tam bude musieť zvládať kontakt s pacientmi, zraneniami, bolestivými situáciami a zároveň konať rýchlo, si hovorí, že by to psychicky nezvládla...bála sa, že v tej praxi zo stresu niečo pokazí...niečo, čo by mohlo niekomu ublížiť. ak máme na výber, prečo by sme ju mali znova vystavovať prostrediu, kde by sa dennodenne musela niečoho obávať?
Asi blba otazka ale odvolanie ste si podali?
@mamadvochdeti99 ja sa cudujem, ked tam mas znamych, ze si si to nepoistila popredu. To, o kolkej skola zacina vyucovanie lahko zistis na stranke skoly, o 7 mozno nulta hodina alebo prax. Reci o byvalej spoluziacke su tiez len reci. Obcas sa stane, ze v priebehu septembra nejaki odidu, ale tym, ze tvoju dceru mnohi predbehli, tak asi budu sikovnejsi a studium budu zvladat.
@senta_sofia Chápem tvoj pohľad...je pravda, že poznám známych, a chceli sme to aj riešiť, ale dcéra chcela, aby to bolo spravodlivé...šikana zo strany spolužiačky je pre ňu niečo, čo pokiaľ nezačne mať poruchy s pamäťou si pravdepodobne bude pamätať do konca jej života....A pre jej duševné zdravie je lepšie nezačínať tam, kde sa necíti bezpečne.
Asi blba otazka ale odvolanie ste si podali?
@smajliica Dali sme im to osobne deň po tom, čo jej prišlo, že bola neprijatá...ešte stále neprišlo od nich vyjadrenie, neviem či to znamená že ju proste neprijali, alebo ešte s tým porábajú...z toho čo mi povedalo viacero rodičov, by nám mali dať vedieť, že dcéru neprijali a aby sme si odvolanie zobrali naspäť...
A si si istá, že na to má, keď sa umiestnila na 150.mieste? 60 miest pod čiarou je dosť veľa. Navyše co ak nepôjde potom na vysokú, lebo zisti, ze ju nebaví sa ďalej učiť. Mam pocit, že je to tvoja vysnena škola, nie jej
@smajliica Dali sme im to osobne deň po tom, čo jej prišlo, že bola neprijatá...ešte stále neprišlo od nich vyjadrenie, neviem či to znamená že ju proste neprijali, alebo ešte s tým porábajú...z toho čo mi povedalo viacero rodičov, by nám mali dať vedieť, že dcéru neprijali a aby sme si odvolanie zobrali naspäť...
@mamadvochdeti99 Boji sa, ze urobi nieco zle, ze sa nebude citit bezpecne...
Uprimne, zvlastne argumenty a teda tiez si myslim, ze ak skoncila takto nizko v poradi, na gymnazium by bolo lepsie neist a mat ozaj vystudovanu odbornost
@koniarova Dosť nízko, podľa rozhodnutia až na 154. mieste...ale minulý rok tam dokázali aj 70.-80. pod čiarou zobrať, tento rok je to asi očividne iné.
@mamadvochdeti99 no ja neviem. A čo keď na to nemá? Prečo by mali zobrať niekoho, kto bol až tak nízko - len preto, že chce? Je to fér voči ostatným?
@janage Ďakujem za úprimnosť. Rozumiem, že to vidíš inak a vážim si, že si to napísala úplne na rovinu...áno, nepovedala som že je vyslovene inteligentná, ale nadpriemer nevnímam len čisto podľa umiestnení...čo sa týka jej bývalej spolužiačky som písala, že viem, že ľudia sa menia, ale keď má za sebou opakované poníženie a výsmech, nie je to o tom, že keď je staršia, musí to všetko z hlavy pustiť von...je to prirodzená ľudská obava...dcéra už len samotnou prítomnosťou toho dievčaťa cíti obrovskú úzkosť....ona je na takéto veci dosť citlivá...súhlasím, že v triede by bola s nejakými múdrejšími deťmi, práve preto si myslím, že by jej mohli možno v triede pomôcť...človek sa dokáže potiahnuť...keď hovoríme o zdravotníckom odbore, dcéra si najprv myslela, že to zvládne. neodradilo ju učenie, ani predstava starostlivosti o druhých, ale až keď viac zistila o reálnej praxi, že tam bude musieť zvládať kontakt s pacientmi, zraneniami, bolestivými situáciami a zároveň konať rýchlo, si hovorí, že by to psychicky nezvládla...bála sa, že v tej praxi zo stresu niečo pokazí...niečo, čo by mohlo niekomu ublížiť. ak máme na výber, prečo by sme ju mali znova vystavovať prostrediu, kde by sa dennodenne musela niečoho obávať?
@mamadvochdeti99 na tej zdravotné je len 1trieda? Boli by spolu v ročníku? Ak je taka precitlivena, že sa už dopredu bojí praxe, ktorá inak nabieha pomaly, postupne a isto nie v 1.rocniku, ak má roky traumu zo sikany na prvom stupni asi by bolo fajn zvážiť odbornú pomoc, kde ju naučia s tým pracovať?
No áno, môžu ju potiahnuť a môže si vypočuť aj, ze je hlúpa a trápna, keď schyta trojku tam kde väčšina má za 1. Môže sa jej učenie úplne sprotivit.
Áno prijímačky nemajú byť jediným vodítkom. Ale berú sa predsa aj známky a výsledky za okres a kraj. Ak napriek tomu skoncila 150, dobré to nie je.
Nepíšeš stále, prečo je to jej vysnívaná škola,
či sa pripravovala na prijímačky,
Ako zvláda ZŠ?
Má popritom iné aktivity, či sa len učí?
Píšeš viacero olympiád a do 3.miesta na okrese. Postúpila na kraj? Ako tam? Lebo tam už ti umiestnenie napovie viac ako na tom dieťa je v danej oblasti
Vieš je super, ze v nej vidíš potenciál, ale na gymku je nutné aj odhodlanie a vytrvalosť.
Poviem priklad, moje dieťa, keď chcelo ísť na vysnívanú školu, samé zhodnotilo, že darmo 1 zo Sj, nemá poriadne vedomosti a bolo doucko. Z matiky to absolútne nepotrebovalo. Samé sa reálne vedelo zhodnotiť a makalo.
Testovanie T9 napísala dcéra ako?
Co po gymku? Možno sa tam vytrápi, bez VŠ nebude mať nič v rukách a bude sa trápiť ďalej.
Šikana na SŠ, nezhody, vylučovanie z kolektívu existujú tak isto.
V neposlednom rade, čo tým dcéru učíš? Ze cez známosti ide všetko? Si predstav, ze kvôli dieťaťu so znamostami, by sa nedostalo na školu to tvoje, hoci by bolo 50 miest pred tým protekčným.
Očividne nemá na gymnázium. Nech ide na odbornú školu
@mamadvochdeti99 Neviem, záleží od školy. Ale ak už raz niekto potvrdí nástup, tak je malá šanca, že nenastúpi. To by museli nastať nejaké vážne okolnosti a to často nebýva. V kažom prípade, nech to skúsi. Ale priveľké nádeje by som si nerobila.
@ha_ha veľa žiakov nenastúpi, pretože ich prijmú na viac miest, určite sa uvoľnia miesta, u nás to tak bolo. Jedného z mojich synov prijali až na druhý krát
@ha_ha veľa žiakov nenastúpi, pretože ich prijmú na viac miest, určite sa uvoľnia miesta, u nás to tak bolo. Jedného z mojich synov prijali až na druhý krát
@123_monika lenže toho roku sa zmenil systém. Kto potvrdil talentovú školu, nemohol už ísť ďalej na prijímačky.
Teda každé dieťa, ktoré nešlo na talentovú školu mohlo ísť len na 2 školy. Tam to nebude také ako keď predtým mohli ísť na 4 a na všetky bolo dieťa prijaté. Tu až taky posun nebude. A dieťa autorky skončilo cca 150. Brali tusim 60 študentov. Aj keby polovica nenastúpila, nepohne sa to o toľko. Ešte bude plno deti pred tou autorkinou.
Píšeš, že dcéra chcela, aby sa nič nevybavovalo a bolo to spravodlivé. Spravodlivo sa rozhodlo, prijatá nebola a treba operovať s týmto faktom.
Pred xy rokmi som bola v tejto situácii sama: gympel bol pre mňa vysnívaná škola, žiadná iná neexistovala. Spolužiačky sa tam dostali, ja nie. Presne som mala takýto plán- nastúpiť na školu, kde ma prijali a potom prestúpiť. Učiteľky mi to vyhovorilo, že sa to nemusí podariť. Chvalabohu!!! Na gympel som nemala a myslím, že by bol pre mňa náročný. Nastúpila som ns obchodnú, patrila medzi najlepších žiakov v triede, vyštudovala som učiteľstvo a robím to, čo ma baví- učím.
Nedláždi dcére cestu, nie je to dobré. Nech berie život aj s prehrami, časom sa zúročia na výhry.
@123_monika Áno, miesta sa uvoľňujú tým, že študenti si dávajú dve prihlášky a ak ich zoberú na obe školy, tak na jednu nenastúpia. Ale toto už prebehlo. Výsledky prijímačiek sú dávno známe, aj študenti už potvrdili, kam nastúpia, aj odvolacie konania už prebehli. Čiže ak po tom všetkom autorkina dcéra nie je prijatá, tak už naozaj zostáva len spoliehať sa na to, že niekto z tých prijatých, ktorý potvrdil nástup, nenastúpi. A ani potom to automaticky neznamená, že práve jej dcéra sa na to miesto dostane.
@senta_sofia To snáď nemyslíš vážne! 😠
@ha_ha co konkretne?
@senta_sofia S tou protekciou. Že prečo nevyužila, že tam má známych. Jej dcéra sa umiestnila na 154. mieste. Ako k tomu prídu všetci tí, čo urobili prijímačky lepšie?
@senta_sofia S tou protekciou. Že prečo nevyužila, že tam má známych. Jej dcéra sa umiestnila na 154. mieste. Ako k tomu prídu všetci tí, čo urobili prijímačky lepšie?
@ha_ha ved ona sama pripustila, ze tam ma znamych, ked sa teraz vsemozne snazi zvratit vysledok prijimacich pohovorov. Tak som len napisala, ze to mala riesit predtym, nie teraz. Zase sa tu netvarme, ze sa to nedeje, je to verejne tajomstvo a casto taketo deti predbehnu sikovne, lebo minimalne vedia, co bude na prijimackach. Mne bolo povedane, ze ak nemam znamosti, nehrozi, aby sa moje dieta dostalo na jednu skolu. Aj tak je, same zvucne mena v rocniku, sme male mesto, takze sa pozname. Takze bohuzial nemusi vzdy platit, ze ti lepsie umiestneni su aj sikovnejsi.
@ha_ha ved ona sama pripustila, ze tam ma znamych, ked sa teraz vsemozne snazi zvratit vysledok prijimacich pohovorov. Tak som len napisala, ze to mala riesit predtym, nie teraz. Zase sa tu netvarme, ze sa to nedeje, je to verejne tajomstvo a casto taketo deti predbehnu sikovne, lebo minimalne vedia, co bude na prijimackach. Mne bolo povedane, ze ak nemam znamosti, nehrozi, aby sa moje dieta dostalo na jednu skolu. Aj tak je, same zvucne mena v rocniku, sme male mesto, takze sa pozname. Takze bohuzial nemusi vzdy platit, ze ti lepsie umiestneni su aj sikovnejsi.
@senta_sofia Veď ja viem, že sa to deje, bohužiaľ. Ale nemalo by sa. Ako k tomu príde šikovné dieťa, ktorého rodičia žiadne známosti na škole nemajú? ☹
@senta_sofia Veď ja viem, že sa to deje, bohužiaľ. Ale nemalo by sa. Ako k tomu príde šikovné dieťa, ktorého rodičia žiadne známosti na škole nemajú? ☹
@ha_ha tak, ze ide studovat inde, bohuzial.
@senta_sofia
@ha_ha zial, deje sa to... jedno hlupe dieta ide na skolu, na ktoru nema... je to sice jednotkar, avsak len preto, lebo sa nauci na pisomku - vdaka mame ucitelke vie kedy ta pisomka bude a vie presne z coho bude.... ja tomu dietatu hovorim cvicena opicka. A mama ucitelka ma riaditelku naj kamaratku, takze je mi jasne, ze dieta rovnako vedelo z coho budu prijimacie testy...
@senta_sofia
@ha_ha zial, deje sa to... jedno hlupe dieta ide na skolu, na ktoru nema... je to sice jednotkar, avsak len preto, lebo sa nauci na pisomku - vdaka mame ucitelke vie kedy ta pisomka bude a vie presne z coho bude.... ja tomu dietatu hovorim cvicena opicka. A mama ucitelka ma riaditelku naj kamaratku, takze je mi jasne, ze dieta rovnako vedelo z coho budu prijimacie testy...
@kaktusik007 Je to smutné. A strašne nespravodlivé. ☹
A na tu zdravotnú sa dostala kolka v poradí?Lebo to je veľký rozdiel medzi tymi dvoma školami. A pokiaľ sa tak dobre umiestnovala v sutaziach tak za to mala veľa bodov a reálne čisto z prijimaciek by bola ešte nižšie ako 150ta, Ono stane sa ,nemá svoj deň a skúška nevyjde.Drzim palce nech sa dcéra nakoniec dostane na školu kde bude spokojná, ono gympel ak nechce ísť ďalej je blbá škola.
U nás v septembri odišli 2 žiaci z gymnázia a na pol rok ďalší 2.

@janage Chápem, že sa to môže javiť ako pokus, ktorý by nestál za to, ale ona zas není hlúpa, ani naopak nejaký inteligent. Je dosť nadpriemerná...ona napísala dobre, ale tento rok očividne boli múdrejší, čo sme si nemysleli, že bude tento rok toľko takých, keďže tam zvyknú chodiť priemerní žiaci....minulý rok to vedeli dotiahnúť až po 70.-80. miesto pod čiarou, asi je to tento rok iné. Na zdravotnej sa bojí, že tam niečo urobí zle, že to bude miesto, kde sa nebude cítiť veľmi bezpečne a úprimne ju aj chápem...nastupuje tam aj jej bývalá spolužiačka, ktorá ju na prvom stupni šikanovala, až dovtedy, kedy na druhom stupni už prestúpila...chcela si vybrať aj iné gymnázium ktoré je tiež tak dosť blízko, ale tam sa fakt dostanú už len najmúdrejší z najmúdrejších, vraj tam ani jej múdrejšiu spolužiačku neprijali...podľa mňa úplná škoda, že nebola prijatá...má potenciál.
@mamadvochdeti99 si matka - ak napises ze nie je hlupa ale ani inteligent, no potencial ma - si evidentne ovplyvnena tym, ze ide o tvoje dieta. Skoncila na viac ako 150tom mieste, beru 90. Za mna sa umiestnila dost nizko.
A argument so spoluziackou, ktora ju sikanovala na prvom stupni --- akoze sorry, to dievca uz ma 15, uz davno nie je ta 9 rocna... takze miesto vybavovania prestupu po znamosti by som dcere vysvetlila, aby do novej skoly prisla s cistym stitom a bez nejakych starych ran a bez skatulkovania -- ved tie deti vyrastli. Zmenili sa. Toto predsa naozaj porovnavat nemozes.