icon

Ako presvedčiť otca o správnom výbere strednej školy?

leuskq
15. máj 2024

Ahojte, mám problém. Pre trochu kontextu myslím, že môj otec vykazuje mierne známky narcissismu. Keďže on z duše nenávidí gympel tak som si povedala že mu ustúpim a dám si prihlášku na OA. Ešte som si dala na konzervu a BOA. Už polroka hovorím že chcem ísť na oa a myslím že to vie. No zrazu prišiel problém. Jedného dňa prídem domov a že zaniesol tie papiere o nastúpení na BOA. Ja som mu vysvetlila že tam nechcem ísť atd a on že no nie nepôjdeš tam lebo to je horšia škola, ďaleko a ak tam pôjdeš nebudem ti nic platiť. ( finančne ho to nebude stať nic lebo mi na to bude dávať mamka, horšia škola to vôbec nie je lebo ma dlhšiu históriu a lepšiu povesť). V systéme to ešte zaznačené nie je, ale najviac ma štve že to urobil za mojim chrbtom. Je to moja vysnená škola. Aby to nevyznel zle veľmi sa snaží a vie byt aj dobrým otcom keď robím co on chce, ale kqzdy argument ktorý povie o tej strednej je proste úplne irelevantný. Co mám robiť ??

jomarch
15. máj 2024

mozem sa spytat prosim ta ze preco otec nenavidi gympel a aky ma tento jeho postoj vplyv na teba? Aky bol dovod ustupenia otcovi? Ty by si na gympel sla, nebyt tohto jeho nazoru?

anjelicek26
15. máj 2024

Nastupit, prepadnut...? Otec ma ale pravdu, je to obchodna akademia - ale bonus jazyk... kludne sa mu podakuj, ze skvele oci, maturita a padla a stahujem sa do zahranicia, kde na moje rozhodnutia uz nebudes mat dosah... co ti poviem, mrzi ma, ze sa neviete rozumne porozpravat a on ta nepocuva, uz mas vek, kedy to vies sama zhodnotit, co chces a co nie. Ono kym nie si plnoleta, bohuzial viac-menej rozhoduje za teba. Inak pises, ze je dobry otec a snazi sa robit pre teba to najlepsie... predychaj to, mozno ta skola fakt nebude taka zla...my sme tiez vyberali stredne skoly pre nase deti podla ich schopnosti a kompetencii a pracovnych navykov a nepytali sme sa... ale tak tu v DE su tie deti 10-11 rocne, ked idu na strednu, tak to este nema moc vlastneho rozumu... a nemylili sme sa, chodia na rozne skoly, ale spokojny su vsetci.

koniarova
15. máj 2024

A mamu nemáš? Veď to riešte. Bože, rozčúlila som sa normálne.

januska12323
15. máj 2024

Veď píšeš aj o mame tak sa dohodnite s ňou všetci v rodinnej rade. A ak sa aj tak rozhodnú ako nechceš, bohužiaľ. Zhodnotiť školu objektívne môžeš aj tak až keď tam nastúpiš. Čo ty vieš možno sa ti tam bude páčiť.

unicornlady
15. máj 2024

Ty chceš ísť na OA (Obchodnú akadémiu) a on poslal súhlas na BOA (to je aká škola?)

doriiis
15. máj 2024

@unicornlady .... bilingválna obchodná akadémia

kaktusik007
15. máj 2024

BOA je bilingvalna obchodna akademia?

ak ano a dostala si sa tam - gratulacia. A pocuvni otca v tom pripade - ak ta tam prijali, mas na to to vystudovat. Chapem Ze sa bojis, lebo cudzi jaxyk --- ale ore nieco si tie prijimacky spravila a bola by velka skoda tam nenastupit.

unicornlady
15. máj 2024

Neviem, ako to prebieha na bilingválnej škole, ale chodila som na Obchodnú.
To aj napr. ekonomika, účtovníctvo... bude prebiehať v anglickom jazyku? Lebo to vie byť ťažké aj v slovenčine, tak aby autorka zvládala školu.

simoli
15. máj 2024

Samozrejme je fajn vypočuť si rodičov, prebrať ich názor a argumenty. Druhá vec je že otec odniesol prihlášku bez jej vedomia a to si myslím že je totálne cez čiaru...

negymama
15. máj 2024

ved je to tak ci tak obchodna akademia svoj vysneny odbor studovat budes. a neskor mozes ist aj na vysoku. Ja som isla na vysoku ekonomicky smer takisto z obchodnej akademie nasi sa ma bali dat na gympel ze ak nepojdem na vysoku - nebudem mat ziaden odbor. Sice si myslim ze sa bali zbytocne bola som dobra ziacka, vysoku som skoncila s vynikajucim proispechom.
Inak aj moj muz bol proti gymnaziu - trval na strednej odbornej skole pri najstarsej dcere. Ona studovala na zakladke, kde sa dalo pokracovat dalej na gymnazium /vyuc. jazyk madarsky/. Nakoniec ho ale ukecala na ine gymnázium , bilingvalne - takze nakoniec to vystudovala a uz zachvilu maturuje.

negymama
15. máj 2024

Inak tvoj otec nemusi byt narcis niektori muzi/otcovia su len jednoducho panovacni a presadzuju svoju volu. Casto to myslia aj dobre, ale ta forma akou to presadzuju - ze neberu do uvahy nazor dietata - ktore moze mat v 14-15 rokoch uz vyzretu predstavu o svojom studiu je trochu nestastna. Pre otca si mozno stale decko.

kaktusik007
15. máj 2024

@simoli moj syn sa dostal na bilingval. tuzil po tej skole, strasne sa tam chcel dostat. A teraz - ked je prijaty, zvazuje ze ci vobec nastupi 🤦‍♀️ takze tiez sa ho nebudem pytat a proste potvrdim tam studium. Toto cuknutie, co ma syn, ma predpokladam aj autorka - je to strach z neznameho, strach z ucenia sa v cudzom jazyku. Ako hovori Jaro Slavik - nevyskusas, nevies 🤷🏼‍♀️

ak to jej otec urobil - asi si dceru pozna. Rovnako ako ja si poznam syna.

simoli
15. máj 2024

Pochopila som to tak ze BOA a OA je v tomto prípade iná škola. Ak je to ta istá nie je problém prejsť na OA. Ak sa jedna o ten druhý pripad a je to tá vysnena škola len bilingv odbor, zváž bilingv.

simoli
15. máj 2024

@kaktusik007 no ja by som to urobila argumentačne a doviedla ho k tomu. Potvrdiť ale proti jeho vôli, do toho by som nešla... Aj môj si dal minuly rok ze spse halovu, ze kamarát tam ide. Kamaráta nezobrali môjho áno a aj keď je to skvelá skola, potvrdili sme tú po ktorej išiel dva roky. Ale keby na tom trval išiel by na Hálovu...

simoli
15. máj 2024

A keď sme pri tom, moji obaja si to potvrdili sami 😊 a mam to aj natočené aby som mala dôkaz že rozhodnutie bolo na nich 😂😊😊 jeden si mohol vybrať zo štyroch, druhý z troch 🙈

leuskq
autor
15. máj 2024

@jomarch možno aj ano a úprimne asi preto ze musím ísť ma výšku a on je trochu taký že by som sa musela odsťahovať a už by som nebola pod jeho takou tou kontrolou

leuskq
autor
15. máj 2024

@simoli práve toto ja viem že je to aj asi lepšia škola veď jazyky mi idú atd len ten prístup ma štve. Pol roka hovorím zw idem tam a on aj tak zanesie na inú školu, keby aspoň povedal ale úplne bez môjho vedomia tam šiel

kaktusik007
15. máj 2024

@simoli moj mladsi sk tiez potvrdzoval sam, ale natocit ma to nenapadlo 🤣🤣🤣🤣

starsi,.... si to potvrdi tiez sam ;) verim tomu, dohodli sme sa ze to potvrdime v sobotu, 18.05. ;) ale stale hovori ze on nevie ci ma nastupit..... 🤦‍♀️

leuskq
autor
15. máj 2024

@koniarova on je taký že jeho slovo platí vždy lebo on je otec tak môže a dokiaľ nevytiahnem nejakú desať stranovú prezentáciu tak je môj názor neplatný . A mamina je skôr taká že ustúpi.

simca06022011
15. máj 2024

A mama na to co? popravde u nas otec do tohto nekeca :DDD Odstahovat sa budes musiet raz tak ci tak, taktovku drzat nebude dlhsie.. ja neviem preco dakovat za bilingval, a nevidim ziadne plus v OA, oproti gymnaziu.
Osobne by som bola sklamana z jeho pristupu, ja by som sa neodvazila urobit rozhodnutie len tak bez dcery. A potvrdit to za jej chrbtom. Sadla by rodinna rada a dohodli by sme si nieco, dali dokopy plusy a minusy. V prvom rade dcera/resp TY/ tam budes studovat a teba to musi bavit. Ak ti to ide a bude ta to bavit tak tam chod, zase ako sa aj pise vyssie, hocikoho nevezmu🙂

simoli
15. máj 2024

@simca06022011 u nás presne tak isto. Manžel je mimo toho a vie, že som spravila a poradila deťom to najlepšie, aj rodinnú radu oceňujem 👍💪 hierarchia škôl síce u nás bola daná ale keď vyšli staršiemu všetky štyri tak v rámci jednej školy sme akurát dali krátky brífing ci bil alebo nie 😂