icon

Ako prežiť pubertu?

17. feb 2023

Prosím vás, dajte mi návod ako prežiť pubertu svojej dcéry. Toto je masaker, fakt doslova, masaker. Nič ju nezaujíma, na všetko má čas. Nevníma, a potom keď niečo nespraví čo jej poviem, tak sa začne so mnou hádať, že klamem a nič také som nehovorila. Do vývrtky ma dokáže vytočiť - furt je zdutá, prevracia oči .... ja viem že puberta, ale aj ja mám jedny nervy. Každé ráno ísť nasratá a bez chuti do práce. Nie som typ človeka, ktorý dokáže mať veci v pi*i. Ináč by som sa na ňu vyprdla nech si vstáva ráno do školy sama, a nech znáša následky keď to nestihne. Aj keď sa neučí, tak nech si nesie za to zodpovednosť ... ale ja to proste nedokážem. Neviem ju pustiť do školy s tým, že viem, že sa neučila. Aj keď si miliónkrát zaumienim, že kašlem na to, že mi to za tie nervy nestojí, sa každý deň za niečo naťahovať.
Ako sa naučiť "mať niektoré veci u riti" a nechať nech sa kúsok popáli aj sama? Má 13 rokov, už dva roky sa takto handrkujeme za vstávanie, za domáce práce, za učenie, za všetko. Nepomáhajú tresty, odmeny .. nič.

autor
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 Jej otec ma opustil ešte keď som bola tehotná. Takže nemáme mužskú ruku doma. :/

autor
17. feb 2023

@negymama Máš pravdu, beriem späť - sú aj horšie prípady... Môj bratranec bol rovnaký, vykradol aj vlastných rodičov niekoľko krát :/

autor
17. feb 2023

@veronika1754 S týmto absolútne nesúhlasím, a áno skúšala som. A nezaberá nič, ona nie je blbá, vie že to robím naschvál. Absolútne toto k ničomu nevedie, naopak bolo to ešte horšie.

autor
17. feb 2023

@0silvia0 Mám pocit že tá moja je kombinácia oboch tvojich detí 😒 Lenivá ako voš. Skúsila som nechať prvý pol rok na ňu, že snáď sa spamätá, dotiahla to k 4 z matiky na vysvedčení - lebo bola lenivá si urobiť úlohy, zopakovať si učivo pred písomkou. A neustále so mnou bojuje, furt, nonstop. Vo všetkom. Ja viem, že je to búrlivé obdobie, ale je to pre mňa neskutočne vyčerpávajúce.

prvosienka7
17. feb 2023

podľa mňa to nemusí byť o mužskej ruke, no treba nájsť niečo, čo na ňu bude platiť. Vzala by som jej všetko, k čomu by mala ako taký vzťah a isto by sa podľa mňa našlo niečo, čo by ťažšie znášala. Tvoja domácnosť, tvoje pravidlá

enka81
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 pockaj, kym to dievcatko na teba zvysi hlas, tresne dverami a bude odvravat pri beznych veciach a mozno zmenis nazor. Jedna vec je pracovať s detmi v tomto obdobi a druha vec je byt matkou takemu dietatu, dieta si viac dovoli voci matke ako voči cudziemu.

veronika1754
17. feb 2023

U nás fungovalo, nechala som ich dva dni, potom sme sa porozprávali, pochopili že proste nedá sa takto fungovať že jeden robí všetko druhý nič, mám za sebou troch pubertiakov, nemali sme vážnejšie problémy, no je pravda že moji sú vychovavany s láskou ale aj prísne, vedia kde sú hranice a vedia čím viac sa budú snažiť tým sa im to viac oplatí, v živote tiež bude musieť dodržiavať určité pravidlá, nie je život taký že vložím nohy a nič ma nezaujíma a je jedno v akom období

negymama
17. feb 2023

To pozname. Presne to je typicke spravanie pubertakov. Ked na nich tlacis, upozornujes, rozpravas sa, dohovaras...tak oduvaju usta, hadzu znechutene pohlady, dudru ze ich sikanujes a buzerujes. Ked to nechas tak a zliznu si nasledky, tak zas mudre reci, vycitky, ze ty si na vine, ze si ich nedonutila a kasles na nich.

0silvia0
17. feb 2023

No presne, tie 4 a 5 na vysvedceniach... ja som syna donutila chodit na doucka, ked takto padali zle znamky. Opravil, pochopil, prisla nova latka z matematiky a zas 5ky, a zas doucko a zas oprava... Tiez akoby sa nevedel sam nastartovat. Ale on je taky doteraz, ma uz 21 rokov.
Na tvojom mieste by som dcere dala pravidlo, pri kazdej zhorsenej znamke bude chodit na doucka. Nebude sa jej chciet chodit, mozno sa priprie a nauci radsej sama. Ale pises, ze sa uci dobre, tak by to nemal byt pre nu problem aspon trocha zabrat.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
17. feb 2023

@negymama no presne. V skole ucitelky ze ucte sa s detmi a kontrolujte ich. Psychologicka poradkyna ze v ziadnom pripade sa neucte s detmi. Tak rodic vyber si z tych mudrych rad...

0silvia0
17. feb 2023

@mamula20 velmi zalezi aj na povahe a osobnosti kazdeho dietata. Vychova je len cast z celku, povedala by som ze minimalna.

adrianka2606
17. feb 2023

@kacena4 Puberta nema vobec nic spolocne s vychovou...

negymama
17. feb 2023

@0silvia0 no ja sa tesim, co bude s tym najmladsim ked to rozbali do regulernej puberty, teraz ma 11 rokov, este fyzicky nedospieva. Ale pubertalnu naturu ma nepretrzite od 2 rocneho vzdoru. Nikdy nemal to zlate obdobie, trebars medyi 5-10 rokom, ked su deti v obdive a laske k rodicom najviac pristupne na vychovne a priatelske postupy.

negativny, urazlivy, manipulacny , chorlericky . Este si poviem ze leniva zdochlina je ten lepsi variant puberty.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
dadis
17. feb 2023

@veronika1754 Ja mojim bezne poviem, ze sa mi nechce , ked sa mi nechce 😀😅. Vacsinou u nas na nakupy chodit. Mamiiii, nemame doma uz nic, kedy ides na nakup? (v zmysle sladkosti a slanosti v potravinovej skrini, vacsinou ich nenechavam vyhladovat 😀) Ja: Neviem, asi cez vikend, mne sa samej nechce 🙂. Cez vikend potom su radi, ze mozu ist so mnou na nakup 🤣🤣...a v utorok znova: Mamiiiiiii, kedy ides na nakup? 🤣🤣🤣

elizita
17. feb 2023

Ja mam len 8 rocnu, takze nebudem mudrovat. Len sa chcem spytat autorky, ako sa stalo , ze 13r dieta ma naj zalubu mobil a to druhe, co neviem co to je. Nerobi ziadny sport, daco tvorive, hudbu?

dadis
17. feb 2023

@elizita Aj moje deti maju najradsej mobil. My sme radi pozerali tv. Je to v puberte normalne. Ja mojim nic z toho nezakazujem. V puberte s nimi ides potom zbytocne do konfliktov a pritom, oni si aj tak uz musia vyberat svoje. Az teraz vidim, ze to prinasa ovocie, ze maju zaluby aj mimo mobilu. Ale musis ich podla mna v tom isty cas nechat, aby mali pocit, ze si sami mozu vyberat, ako so svojim zivotom nalozia.

negymama
17. feb 2023

@elizita oni to stihaju aj pri zalubach. Moj 14 rocny miluje mobil, hry, pustat si hudbu a to ma kopec casovo narocnych zalub. Stiha to na ukor spanku a ucenia 🙄
3x tyzdenne ma 2hodinovy trenig juda, potom klavir 2h tyzdenne, plus aspon 2-3x tyzdene doma cvici skladby /po 55tom upozorneni/. Pomaha okolo domu, Tuto sobotu napr. ide na cely den "brigadovat" s muzom - rezat a ukladat drevo. V lete kosi, brani s malotraktorom, striha kriky , ryluje, okopava, pleje, Min. 2-3 hod kazdu sobotu si odpracuje na zahrade.
Sem tam i nieco uvari a umyje riady. Plus vynasa kose a venci psa. No a veselo stiha aj drvit hry na PC a mobile. Jo a este programuje - to ma tiez zalubu a chce sa tym do buducna zivit.

dadis
17. feb 2023

@negymama Presne. Maju kazdy den nieco, ale ked mozu, vzdy su na mobile 😀. Dcera sama od seba sa vratila k citaniu, kupuje si sama knizky v anglictine. Venuje sa popri skole aj chemii, ktora ju velmi bavi. Syn sam od seba zacal hrat online sachy. Okrem narocneho sportu co obaja maju, gymnaziu a uceniu. A to som im limity na pc a mobil nedavala. Obcas stravia cely vikendovy den v posteli s pc alebo mobilom. Kto taky den nepotrebuje?

kristinapetronela
17. feb 2023

Spravíš hneď poriadok . Aby si sa ty nervovala 😞

0silvia0
17. feb 2023

@negymama jezkovy oci, akoby si mojho syna opisovala. Ale mam u neho podozrenie na nejaku poruchu osobnosti, geneticke predispozicie na to ma, moja mama ma histerionsku poruchu, muzov brat tiez nieco podobne. Cize u neho genetika zohrala vyznamnu rolu a bol narocny od narodenia az po sucasnost.

negymama
17. feb 2023

@dadis uplne u nas rovnako, dcery knihomolky, starsia aj brigaduje pri pokladni, min. 2 6hod. smeny za tyzden, kopu ucenia na gymnaziu, a este stiha aj netlix na pc, aj hry, aj pokecy s kamoskami cez obrazovku, aj korejsky pop pocuvat atd. Mladsia sa uci japoncinu. V podstate su zatazeni viac ako si myslime.

0silvia0
17. feb 2023

@dadis s tym nechcenim sa robis velmi dobre. Toto som aj ja mala robit.

negymama
17. feb 2023

@0silvia0 aj u nas genegika. Svokor je psychopat a to nemyslim ako nadavku ale regularnu sociopaticku poruchu. 😔 Maly nastastie uz dvakrat zriedene, ale i tak je to sila.

0silvia0
17. feb 2023

@negymama no a pracuj s takym deckom. Tazke, tazke, tazke. Ako som sa namakala so synom, sama nechapem ze som to dala, stalo ma to vela sil. Nastastie dcera je samostatna, vyzreta osobnost, ktora vie co chce a ide si za tym.
Ty syna aj riesis u nejakeho odbornika?

autor
17. feb 2023

@elizita Chodí na tanečnú, dva krát týždenne - moderné tance, to ju baví. Aj keď ju chytí čítanie tak veľmi rada číta, problém je dostať sa do toho bodu, aby tú knihu chytila do ruky, lebo mobil je lepší, super zábavné videá a sprostosti. Ona by aj von išla, ale ja nechápem, ostatné decká vôbec nechodia von. Tak nemá s kým ísť, tak sama nejde.

negymama
17. feb 2023

@0silvia0 nie nechodime nikde k odbornikom. Zatial ho zvladam. Je namna velmi uputany, by som povedala ze az nezdravo. Ale nechcem to tu zahlcovat v tejto teme. Su to ine problemy ako "len" leniva puberta.

dadis
17. feb 2023

Mna by nikto neprinutil nasilu citat. Ani sa ucit. Nic. Uplny blok by ma chytil. Teraz ma dcera stale kontroluje, ze kolko mam precitane z knizky, co mi posunula, uz chce sa o nej zacat rozpravat a mam ju na stoliku uz mesiac a asi 14 stran iba precitamych 🙈😅😂.

oneinamillion
17. feb 2023

@kacena4 mna (obzvlášť od teba) dosť prekvapuje táto veta, že “ako ju máte vychovanú, taká bude puberta..”
Mám sestru o rok mladsiu, výchovu sme mali rovnaku.. puberty VEĽMI VEĽMI rozdielne. Ja v podstate bezproblémovú, sestra.. na mŕtvicu.