Ako riešiť nátlak mamy na strednú školu?
Ahojte , chcem sa opýtať bývam s otcom , chodím už 2rok na strednú. Mama nebýva s nami ,výživné poriadne neplatí , nedáva mi skoro žiadne peniaze, občas niečo kúpi, pošle, na školu mi taktiež vôbec neprispieva , proste nič.
Aj napriek tomu mi stále nadáva a vyhráža sa mi že strednú školu budem mať ak nie tak ma zbije a pod.
Sociálka má prisúdila otcovi on mi povedal ak nechcem nemusím chodiť. Pýtala som sa matky ohľadom hore uvedených veci , jej odpoveď bola " posielam ti výživné,otec nech ti dá veď zarába viac..." Neviem ako to už riešiť , chcem vás poprosiť o radu,čo robiť? Mám aj veľmi dobre platenú brigádu.Ona sama nemá strednú.
Co si sa zblaznila? Tam dorob tu trochu v skole a budes mat svaty pokoj... ak si budes chciet cokolvek vlastne zalozit, bez toho kusu papiera to proste nepojde... druha vec je aj to, ze ak ta vyhodia z nejakeho dovodu z tejto prace kde im to aktualne nevadi ze to nemas dorobene, dalsi salon ta uz bez toho papiera nezoberie, nemozu si zobrat na triko pripadne staznosti od klientov.... dalsia vec ze napr ja by som nesla niekomu bez papiera a vela zien je "zavislych" na svojich vlasoch a davaju si pozor kam idu... a posledna vec je: otvor si profesiu a pozri sa ake kazdy jeden z nich vyzaduje minimalne vzdelanie... ak nebudes pozerat pracu tzv. "pri krompaci" tak minimalne strednu chcu vsade...
@stredna123 preboha a čo chces robit so 600 euro? Niekedy sa budes chciet odstahovat, za co si kupis byt, z tejto sumy chces platit najomne jedlo? Ty nechces normalne zit a chodit na dovolenky, do kina, len tak si niekam sadnut? Za tri roky tu budes vypisovat, ze nezvladas zivot. Nechapem tvojho otca, ze ta nemotivuje. Mala som jednu v rodine bez maturity a stale makala jak fretka v nejakej cukrarni a prisla jej vyplata 500eur (to bolo pred 10 rokmi), ked sme jej dohovarali, nech si dorobi maturitu nepomohlo. Tak si zije z tejto minimalky dodnes, nikde v zivote nebola, nic nevidela. To je život?
No veď pozri pekne si brigáduj, získavaj prax, buduj si klientelu, ale popri tom choď do školy.. neverím že vás tam nejak extra drvia a musíš sedieť hodiny nad knihami. Rok a pol ubehne ako nič.
@stredna123 a co chces robit so zakladnym vzdelanim? Cistit zachody? Aj ta kadernicka uz potrebuje aspon vyucny list, kazda jedna co poznam ma zivnost, nikto ta nezamestna v tomto odbore na tpp, preco by to robil? Ved to znamena aj platit za niekoho odvody a mat voci nemu iste povinnosti a zavazky.
Co zle sa ti stane, ak si ten vyucny / maturitu dorobis? 600€ ti ako vreckove popri skole musi bohate stacit, aj usetrit z toho krasne vies, nevidim dovod, preco by si ako studentka strednej skoly potrebovala viac.
Mimochodom, aj ten zdedeny dom bude vyzadovat investicie aby bol obyvatelny, to chces potom platit z minimalky??
A preco prispievas otcovi?? On ma zivit teba, nie ty jeho… je to dospely chlap, berie na teba pridavky, vyzivne, ak pracuje tak si uplatnuje danovy bonus a bez hanby si pyta peniaze od vlastnej neplnoletej dcery??? Vyzera to tak, ze ocinkovi by vyhovovalo aby si nechodila do skoly ale isla makat, nech platis viac…
@stredna123 nad tym, ze budes mat len zakladne vzdelanie ani len nerozmyslaj!
Bez ohladu na postoj tvojej matky je to velmi, velmi, velmi zle rozhodnutie, nedokoncit si strednu skolu.
Fakt blba startovacia ciara do zivota!
Mozno ti to otec schvalil len, aby matke urobil napriek...
@stredna123 tvoja mama plati vyzivne otcovi a ten by ti mal na skolu prispievat. Hnevaj sa na otca, ze ti peniaze nedava. Vzdelanie je v zivote velmi dolezite... vsade, kde pojdes sa na vzdelanie pytaju. Ked stretnes nejakeho chlapca a ten ta bude chciet predstavit rodicom a ti sa spytaju aku mas skolu...tak povies,ze zakladnu? ako sa na teba budu pozerat? ako na poslednu nevzdelanu chuderu. Chces aby ta tak ludia brali? Som kus v soku, ze tvojmu otcovi je to jedno... ten je rad, ze ta nebude musiet viac zivit. Trosku prehodnot postoj voci rodicom. Ak by si prestala studovat, tak tvoja mama nebude musiet platit vyzivne. Namiesto toho aby "usetrila", tak ta nuti studovat pretoze je to pre tvoje dobro (sama vie, ake to je bez SŠ). Som skor sokovana z tvojho otca, lebo jemu na tvojej buducnosti nezalezi.
Mňa by zaujímal Tvoj dôvod, prečo nechceš študovať. Nerobíš to pre otca ani mamu, ale pre seba, aby si sa Ty mala v živote dobre.
So základným vzdelaním si nič.. Aj keby niekde hľadali vyučenú kaderníčku, tak ani to nebudeš. Budeš neskôr ľutovať. To, že ani mama nemá strednú, je práve ten argument, prečo si tú školu urobiť.
@stredna123 je to slusna brigada... Tak brigaduj aj nadalej a dokonci skolu. V kadernictve mozes robit predsa aj po skole a uz naplno.
Chapem, ze ta to velmi laka, ale neries svoju mamu, ries svoju buducnost.
mama nech je aka je ale v tejto veci ma pravdu… dnes je stredna skola minimum, uz aj vez tej maturity sa tazko vodi… ved ked mas prigadu za 600€ a k tomu mozes studovat to je super, takto by si mohla potiahnut aj vysoku skoly nie len strednu…. a tvoj plat, praca a zivot by mohli byt uplne na inej urovni..
Ahoj @autorka
Nerozumiem. Studujes za kadernicku, cize to, co chces robit a nechces to dostudovat?
Pod so mnou troska popremyslat.
Firma ta zamestnala preto, lebo studujes v obore. Rata s tym, ze tu skolu raz ukoncis a vtedy je pravdepodobne, ze si ta nechaju.
Ak skolu nedokoncis, firma v tebe nebude vidiet buducnost, nakolko si povedia, ze si tu skolu ani nedokoncila a nemas na to, popripade pride na pohovor spoluziacka, ktora skolu dokoncila a uprednostia ju. Nasledne budes musiet hladat inde a ked das tym "novym" zivotopis a oni uvidia, ze si nebola schopna dokoncit skolu, tak ta nebudu chciet zamestnat. Nebudes mat komu vysvetlovat, ze si so skolou skoncila ty, bude im stacit tvoj zivotopis.
Ak ta kadernictvo bavi, pokracuj v studiu.
Mne to pride, ze ti chybaju peniazky. Preto chces ukoncit skolu a ist pracovat. Vyckaj 2 roky, v zivote sa este napracujes dost 🙂
Skus sa o tom porozoravat s tatinom, ze na co presne potrebujes peniaze a ci by ti vedel prispiet viac.
Ja mam 2x vyssi vek a stale sa vzdelavam 😊 mam kamaratky kadernicky, co sa rovnako-tak vzdelavaju 😊
Nezahadzuj sancu dosiahnut vzdelanie len preto, ze mama vodu kaze, vino pije. Nerob to rozhodnutie kvoli nej ale kvoli sebe. Na tebe zalezi, nie na nej. Povedz si, ze tvoje buduce ja to bude mat v buducnosti jednoduchsie s ukoncenym odborom ako s neukoncenym 😊
Drzim ti palce, nech sa rozhodnes dobre
@akje
Ja myslím, že je to trochu vzdor voči matke, ktorá zrejme nejaká ukážková nebola, keď dievča súd zveril otcovi. Milá autorka, mama zrejme narobila v živote kopec blbostí a hneváš sa na ňu, ale keď si z trucu nedokončíš školu, lebo veď ani matka nemá, tak to oľutuješ. To nie je o tom, že “víno káže vodu pije”, ale o tom, že ona zrejme pochopila, že si pokašľala život a nechce, aby si tú istú blbosť urobila aj ty. Bez výučného listu si nezaložíš živnosť, aj keď si neviem aká šikovná. Z roboty, kde teraz si, ťa môžu hociked poslať preč, stačí, že príde šikovná baba so skončenou školou, to nie je žiadna záruka, že tam budeš naveky. A keď tú strednú nedokončíš a vyhodia ťa z roboty, bez výučného listu môžeš ísť tak umývať záchody. 600€ je veľmi slušné vreckové popri škole, ale ako plat je to smiešna suma.
@stredna123 skoro ma ohlo od smiechu.
Si mladá. Stále hovorím mladosť - pochabosť. Na teba to sedí ako uliate. Máš 17, robiť budeš ešte celý život.
Dám ti jednu radu, zadarmo. Predstav si svoju budúcnosť. Áno, vizualizuj. S ukončenou strednou školou a bez nej. Ak nevidíš rozdiel je to s tebou márne a tieto rady, čo sme ti dali sú zbytočné a je to ako hádzať hrach na stenu.
Ak budeš mať strednú školu a v budúcnosti sa budeš chcieť rozvíjať ďalej, bude to ľahšie. A ver mi, ty sa budeš chcieť v živote posúvať.
Dám ti môj príklad. Skončila som strednú, no nevzali ma na VŠ akú som chcela. Našla som novú cestu. Iná VŠ. Popri tomto som začala robiť nechty (kurzy všetko okolo toho) Teraz dorábam doplňujúce štúdium a zároveň idem ďalšie školenia nechtov.
Tým ti len chcem povedať, že ten malý malinký krok ako je vzdelanie ti dá možnosti do budúcnosti. So vzdelaním môžeš robiť čokoľvek. No bez vzdelania budeš limitovaná.
Nemysli tu a teraz, mysli na svoju budúcnosť.
Ked si taka super usilovna a vzorna ako tvrdis,to fakt mas problem sa trosku pozbierat a chodit 1,5r.do skoly? Co si myslis,ze zacat robit je med lizat. Su uvedom,ze akonahle zacnes robit,tak do 65 tky si uz neoddychnes. Nic lepsie ako si este uzivat studensky zivot nie je. To fakt je ti matka,ktora na teba kasle vzorom? Aj tvoje deti budes vies k tomu,aby isli po zakladnej rovno do roboty,lebo aj ty a ich babka isli? 🤦♀️ Navyse sorry,ale ja by som si vlasy u 17r.,s nejakou slabou praxou zo skoly vlasy robit nedala. Si fakt myslis,ze teraz seknes zo skolou a nebudes stihat objednavat zakaznicky? A aj keby si 1300e zarobila. Na zivnost je to nic. Odvody su vysoke,nebudes mat ziadnu dovolenku,robit budes musiet aj chora,aby si mala z coho zit...V 17r.je svet gombicka,realne ta tvoje rozhodnutie bude velmi mrziet.
@gabika0825 Ona chodí na trojročnú a píše že už jej chýba len jeden rok. Na chodí na kaderníčku to je trojročný odbor.
A čo by si chcela robiť keď nie chodiť na strednú ? Narobis sa ešte v živote dosť 🙂 ja spomínam veľmi rada na strednú školu ,boli to 4 najkrajšie roky života ...mohla by si si ešte užiť tu mladosť a študentské roky ,potom už príde život so všetkým , práca , výdavky ,rodina ...
Tvoja mama, nech je akákoľvek, ma pravdu. So základným vzdelaním budeš vždy robiť nekvalifikovane práce. Teraz je to úplne iny status, keďže si student a brigadujes na dohodu a brigadnickej praci studentskej... Si proste študent, ktorý si privyraba..... Ale keď skončíš školu, tak budeš človek so základným vzdelaním. Zase iný status. Vyuč sa na kaderníka, vydrž to ten rok a pol. A aj keď nepôjdeš dalej, stale máš výučný list a tvoj status bude vyrazne iny ako so ZŠ. Ak budeš mat len VS všade, kde prídeš, budú mat voči tebe predsudok kvoli škole. Mysli na svoju budúcnosť už teraz a ten rok vydrž. Aby si si o 15 rokov nedodábala školu....
už sa išla asi učiť, keď nereaguje🙂
@stredna123 si sikovna ze si to sem napisala, nemusis si brat príklad z rodičov, sle sj úplne cudzí ľudia Ti tu poriadne že prosim Ta- chod chod chod na SŠ, nikdy to ľutovať nebudeš. Sama isto vieš, že bez SŠ budes ma veľmi obmedzený vyber prace aj zarobku. Mama Ti v tomto nechce zle, asi prave preto že tu školu nemá, vie o čom hovorí.
Neviem co by som musela mat v hlave ake vakuum,aby som sa rozhodla nedokoncit strednu.Taka blba som nebola ani v 10 ani 15 ani 18 rokoch,lebo mam dost inteligencie,aby som vedela ze bez strednej ma nevezmu ani zeleninu v potravinach vykladat,nehovoriac, ze pre kazdeho, kto by sa to dozvedel,by som bola za neschopneho luzra.Naozaj sa dobre zamysli,ci ti to stoji za to odist zo skoly.Lebo ty na to prides neskor ze si spravila chybu,tak rozmyslaj ci si chces o par rokov popri praci a mozbo detoch dorabat strednu skoli.Spamataj sa.
Vazne chces padnut na uroven tvojej matky, ktora nema strednu skolu a ktora zjavne vie ake je to tazke mat len zakladku a pritom ti chce len dobre?
@stredna123 Ahoj, ako to dopadlo ?

@stredna123 neblazni, ten vyucny list - hoci aj za kadernicku - sa ti velmi zide, ked si budes chciet napr. otvorit vlastnu prevadzku. Vsetky ti tu dobre radia. Otec asi nad tebou mavol rukou, alebo si mysli, ze ked nebude tlacit, skor to pochopis. Uprimne, ver mi, ze v tvojom veku to este nevies posudit - dokonci si aspon SS vzdelanie. Rok a pol je nic! A mame dokazes, ze si lepsia.