icon

Ako riešiť online "vzťah" 13-ročnej dcéry?

16. jan 2025

Ahojte, idem si po radu. Popravde sa mi aktuálna situácia nepáči, ale nechcem byť za nejakú matku trapasáčku alebo stíhačku a chcela by som vedieť, ako to je u vašich dcér. Moja má 13 rokov a je registrovaná na jedinej sociálnej sieti, kde nemá fotku, ale píšu si tam s kamoškami a posielajú smiešne videá a podobne. Iné sociálne siete má zakázané. Aj napriek tomu jej začal písať nejaký chlapec, údajne tiež 13 ročný. On funguje na všetkých sociálnych sieťach, všade však má rovnakú fotku, na ktorej vyzerá o dosť staršie. Začali si písať, po pár dňoch ju začal namotávať, že za ňou príde (býva na opačnom konci Slovenska, čiže podľa mňa nehrozí), že je jeho životnou láskou a podobne. Pritom ona mu nikdy neposlala fotku a on netuší, ako ona vyzerá. Dcéra je tak trochu naivná, verí jeho rečiam o tom, že si ide popoludní kúpiť značkové hodinky za 1600€ a že sa rozhoduje, či si kúpi Lamborghini alebo Ferarri a podobné hlúpe reči. Píšu si správy o tom, ako sa milujú, je to samé láska sem, láska tam. Chalan občas hodí dvojzmyselnú poznámku, alebo sexistické narážky, ona mu vypisuje, že je nádherný a podobne. Vzhľadom na to, že už pred rokom mala problém v podobnom duchu, sledujeme jej aktivity na mobile cez rodičovskú kontrolu a vidíme aj čo si píšu a posielajú. Neviem, je to podľa vás normálne, keď si vypisujú takéto správy? Ja s tým nie som stotožnená. Ona nám o ňom povedala, ale len to, že si píšu, že sa spoznali na tej sociálnej sieti a on by niekedy chcel prísť za ňou a zoznámiť sa s nami rodičmi. (čo sú opäť len také blbé reči podľa mňa). V správach si ale vypisujú, ako spolu chodia... Neviem, či to len sledovať a dávať pozor, aby sa niečo nezvrhlo, alebo jej povedať, že vieme o charaktere ich správ a zatrhnúť to. Nechcem ale, aby to u nej prípadne vyvolalo vzdor a následné zatĺkanie a klamstvá. Ďakujem za každý postreh, názor a skúsenosť.

Strana
z3
anjelicek26
16. jan 2025

No najvyssi čas pozrieť spolu dokument v sieti... na stretko jej dôjde plesaty 50nik s objednaniu hotelovou izbou...

viestta
16. jan 2025

treba si pozriet film v sieti, najlepsie vy dve spolu

mabenn
16. jan 2025

Zatrhnut a napisat mlademu nech jej da pokoj...13rocna???? Si robis srandu...nie

autor
16. jan 2025

@anjelicek26
@viestta už sme ho videli, dokonca aj full verziu. Tiež som jej povedala, že chalan nemusí byť chalan, ale starý chlap. On jej potom poslal ešte asi dve svoje fotky, sú ale dosť nejasné, mne príde, že je na nich minimálne 19 ročný chalan. Pre ňu je to dôkaz, že je to on a že je to chalan.

kacena4
16. jan 2025

rozpravat sa rozpravat sa rozpravat sa o nastrahach a zakonoch, kedze je pod zákonom hlavne ona, a logicky vysvetlit ako sa 13r chalan moze dostat k peniazom na auto ci drahe hodinky... proste nastrbit je doveru k nemu logickymi argumentami

anjelicek26
16. jan 2025

Stačí pár minútový video hovor a pedofilko skončil...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
nika23t
16. jan 2025

Mám 14rocnu dcéru, viem, o čom píšeš a tiež rozumiem Tvojim obávam. Ja mojej dookola rozprávam o týchto veciach, máme veľmi otvorený vzťah, hovorím s ňou tak priamo, ako je to vzhľadom k jej veku vhodné. Ale že poznám obsah jej správ jej nevravím, lebo by som týmto stratila túto možnosť. Neberiem jej súkromie, ale v jej veku jednoducho musím kontrolovať niektoré veci, lebo vidím, že ona sama ich zatiaľ reálne posúdiť nevie a má na to veľmi skreslený a jednostranný pohľad. Poradiť neviem veľmi, len píšem, ako to robím ja. Keď vidím, že niečo je cez, tak chvíľu počkám a potom nenapadko nadhodim na podobnú tému a rozprávam s ňou o tom. Ako príklady používam dcéry kolegýň, ktoré pozná. Zatiaľ to funguje. A nemám v pláne stratiť nad jej správami prehľad ešte najbližšie dva roky určite.

miadi
16. jan 2025

To si mala uz skor vysvetlit ze ziadne vypisovacky cez net s neznamini ludmi nebudes tolerovat . Ja som mojej 9r hovorila o pripade Amanda Todd mala tusim len 13 ked si zacala pisat s chlapcom tiez 13r v skutocnosti to bol 36r holandan. Ukecal ju nech mu ukaze prsia a on to urobila on si ich cvakol a ked odmietala dalsie veci tak tu foto poslal vsetkym jej spoluziakom nasledovala šikana nadavali jej do stetiek a dievcina sa zabila. Najdes jej video na youtube ktore urobila ako varovanie pre ine dievcata.. nez sa zabila. Tuto komunikaciu by si mala zatrhnut.

kavasmliekom
16. jan 2025

Mňa zaujíma, ako ste sa jej dostali do účtu a ako vidíte, čo píše?
K téme, rovno by som napísala jemu, nech jej dá pokoj, lebo správy pošleš na políciu.

tehulka2011
16. jan 2025

@nika23t chodis jej do mobilu, ked sa sprchuje, alebo ako to robis?

autor
16. jan 2025

@nika23t Ďakujem, veľmi si ma potešila, že to riešiš podobne a tiež to sleduješ u tvojej dcéry. Ja som to skúšala už aj skôr podobným spôsobom, že čítala som podobný prípad nejakého dievčaťa, že jej chalan vypisoval to a to. Ale tá moja sa tvári prekvapene, prípadne pohoršene, pričom je to presne to, čo píše ona..... Tiež jej nechcem povedať, že vieme o čom si píšu, strata dôvery by bola asi veľká a nechcem ju ani ponížiť. Na druhej strane sa bojím, kam sa takto dostane. Rozprávame sa veľa, mám aj staršiu dcéru, čiže táto téma je na pretrase v rodine už minimálne 5 rokov. Ale ona zostane akoby posadnutá. Dokonca aj škola ide dolu vodou, keď ide spať, počká chvíľu, kým zaspí staršia a potom mu vypisuje do noci - toto sme už ale zatrhli.

@kittykat22 povedala som jej, že súhlasím, ak chalan príde, predstaví sa a môžu sa spolu rozprávať buď u nás, resp. pred domom s tým, že my s manželom budeme obďaleč sedieť na lavičke tak, aby sme na nich videli. A snažila som sa jej vysvetliť aj perspektívu do budúcnosti. Veď on nebude každý týždeň cestovať 4 hodiny sem a 4 hodiny domov len kvôli pár hodinám sedenia na lavičke...

@miadi vysvetľovali sme si to niekoľkokrát. Pred viac ako rokom vymysleli s kamoškami super zábavu, písali si s cudzími "chalanmi" a volali ich von s tým, že sa budú s nimi bozkávať. A keby si chalani (vyhľadávali takých 17 - 20 ročných) niečo začali dovoľovať, tak jedna z nich sa dušovala, že ich zbije, pretože chodila na karate. Keď som jej tieto správy našla, skoro som ju prizabila. Aj správy s tými chalanmi, je len šťastie, že za ten krátky čas nenatrafili na žiadneho, ktorý by mal záujem, väčšina ich poslala do kelu. Boli to proste mladé 11 - 12 ročné žaby a riešili toto. Vtedy mala odobratý mobil na 2 mesiace a rozhovor trval dlho do noci. A nebol jediný. Občas mám pocit, akoby mi neverila a myslela si, že len preháňam.

autor
16. jan 2025

@kavasmliekom je na to program, kde sledujeme koľko času trávi na jednotlivých aplikáciách, príde nám upozornenie ihneď, keď si niečo stiahne a inštaluje, pri väčšine aplikácii to požaduje rodičovskú kontrolu. Plus to ukladá všetko, čo nafotí a natočí na mobil, dokonca aj keď to následne vymaže. A cez nejaký iný program sledujeme tie správy, to ale vie muž. Myslím, že to je duálna aplikácia nainštalovaná na inom zariadení. Väčšinu jej hesiel vieme.

autor
16. jan 2025

@kacena4 to sú informácie, ktoré jej písal a my o nich akože nevieme. S tým sa nám nezverila, zrejme si v kútiku duše uvedomuje, že sú to hlúposti, ale aj tak jej nedá neveriť mu.

personality
16. jan 2025

No nechcela by som byť takto sledovaná rodičmi. Otrasná doba. 😆

autor
16. jan 2025

@personality bohužiaľ, keď je dieťa naivné, tak sa inak nedá

kitycat
16. jan 2025

Bloknut ho, pouziva na nu navnadu penazi. Kazdy vieme, ze Lamborgini a Ferari su drahe znacky

personality
16. jan 2025

A čo urobíte ak stihne niečo odfotiť a poslať mu? Ale to by si asi písali o tom dlhšie najskôr.
Kde si píšu na ktorej sieti?

lienka.7
16. jan 2025

@autorka nič v zlom, ale verím, že si iba robíš srandu... seriózny rozhovor a ak nepomôže, tak proste zatrhnut.
Neverím, že je taká naivná...🤦‍♀️

iwesska
16. jan 2025

Uz davno ste ho mali zrusit. Preco ju nechate s nim dalej pisat,ked vidite,ze ten clovek nie je ok a ona je naivna? Normalne razne vysvetlit, ze toto nie je v poriadku a nemoze ju milovat,ked ju ani v zivote nevidel. Povedat jej jasne fakty, mladeho pana zablokovat a opakovane jej vysvetlit,ze ked stale nevie,ako pouzivat/nepouzivat socialne siete,tak jej zrusite aj tu jednu,ak si bude nadalej vypisovat s neznamymi chlapmi.

ivik4
16. jan 2025

Dobry trapko ze Ferarri 😆
Ja som teda mala frajera ovela starsieho uz od 14tich, rodicia mi vzdy verili aj som chodila kade tade na vikendy,spoznali ho, no vypisovat si s neviem ani kym cudzim koho by ani dcera sama nepoznala, by som nedovolila.
Nie aby sa este na stretko trepala a nevie ani kto pride

miadi
16. jan 2025

Hrozne. 🥹mas to tazke. Mobil jej nemozete celkovo zatrhnut ? Ze by mala pristup na net len ked nieco do skoly treba . Asi nic co jej hovoris jej nejde do vnutra mysli si ze kecas prehanas . Ako si moze mysliet ze je do nej buchnuty aj bez fotky romanticka z ineho storocia ta tvoja dcerka. To musi byt este dost naivna ked mu tie blbosti veri Ferrari a hodinky za €€€ . Potrebovala by nejake ine zaujmy ale asi aj jej kamosky su rovnake ked lakalali ako catfish chalanov o dost starsich ze bozkavat sa . Uz je taka doba ze tie deti chcu byt velke moc skoro. Dobre robis ze to sledujes. Neviem co ti poradit jedine vypinat wifi na noc a dako limitovat net na jej mobile .

miadi
16. jan 2025

Stacilo by Keby dal video hovor 😃ze si mozu pokecat a hnet by zmizol. Alebo sa ozve no bude dost iny ako na foto a hnet ju prejde zalubenost,

kavasmliekom
16. jan 2025

Family link poznám aj ja. Zaujíma ma ako ste sa dostali k obsahu jej správ.

ukgirls
16. jan 2025

posli mu spravu ,ze vzhladom na to,ze dcera je pod zakonom nech sa okamzite zduchne ina ho nahlasit na policii .. (samozrejme,tam nemas co nahlasit) ale snad sa chlap zlakne a da pokoj ..

misiak7777
16. jan 2025

@autorka skúste jeho fotku overiť na nete, isto to je stiahnutá foto. Už len preto, že ju má všade rovnakú a dcére poslal dve rozmazané... Jednoznačne podvod

vanilkovazmrzka
16. jan 2025

Je to na 1000000000% podvodnik a pozvi ho teda k vam na obed zoznamit sa. Ale oslov ho ako matka. Alebo ten videohovor.

janettdamian
16. jan 2025

"Ale tá moja sa tvári prekvapene, prípadne pohoršene, pričom je to presne to, čo píše ona..... " v tejto vete máš jasný dôkaz, že ťa klame. Nie je taká naivná ako si myslíš. Hormóny s ňou "šijú" jedna radosť. Ďalej rob tak ako doteraz. A ešte jedna moja skúsenosť, aj pre ostatné mamičky, ktoré sa dušujú, ako oni majú svoje deti pod kontrolou, akoby oni urobili toto a hento (za kedy sa ich to osobne netýka). Tie deti dokážu byť tak mazané, že môžete sledovať, vysvetľovať, zakazovať koľko len chcete. Nájdu si spôsob ako vás obabrať, ak budú chcieť.

autor
16. jan 2025

@personality akonáhle niečo odfotí mobilom, ukladá sa to, takže to uvidíme. Ak by to spravila, to by sme už určite zasiahli, teda samozrejme podľa charakteru fotky.
@lienka.7 bohužiaľ srandu si nerobím, kiež by. A áno, ona je príšerne naivná, tiež nechápem, odkiaľ sa to u nej berie.
@iwesska bola by som radšej, aby získala nejaké ponaučenie sama na vlastnej chybe. Ale sledujeme to, aby tá chyba nebola fatálna. Ak jej to vždy len zakážem, nikdy mi neuverí, že jej niečo hrozí. Aj pretým, keď to riešili s kamoškami, sme jej to zatrhli, všetko vymazali a zablokovali. Ale nič sa jej nestalo, dodnes to podľa mňa vníma ako niečo v pohode, pretože sa nemala z čoho poučiť.
@miadi volala ho na videohovor, ale raz nemohol, lebo tam boli jeho rodičia, raz nemohol, lebo práve vyzeral ako blbec, potom nemohol, lebo im blbne wifi - ja viem, že sú to oblby, ona mu to žerie.
@kavasmliekom dualna aplikácia tej sociálnej siete. Máme to nainštalovaní v pc a prihlásené pod jej kontom a vidíme teda všetko čo rieši na tej sociálnej sieti.
@misiak7777 skúšala som, ale google lens má vraj problém rozpoznať osoby na fotkách a nič nenašlo.

autor
16. jan 2025

@janettdamian tiež mám ten pocit, že z časti klame, lebo je pobláznená, ale z časti je veľmi naivná. Ona verí, že si raz nájde rozprávkovo bohatého mladého krásneho chlapa, ktorý bude mať v garáži 20 áut luxusných značiek, minimálne 3 luxusné vily a ona bude jeho životná láska. A nebude musieť nikdy pracovať.... 🙈

Strana
z3