Ako riešiť online "vzťah" 13-ročnej dcéry?
Ahojte, idem si po radu. Popravde sa mi aktuálna situácia nepáči, ale nechcem byť za nejakú matku trapasáčku alebo stíhačku a chcela by som vedieť, ako to je u vašich dcér. Moja má 13 rokov a je registrovaná na jedinej sociálnej sieti, kde nemá fotku, ale píšu si tam s kamoškami a posielajú smiešne videá a podobne. Iné sociálne siete má zakázané. Aj napriek tomu jej začal písať nejaký chlapec, údajne tiež 13 ročný. On funguje na všetkých sociálnych sieťach, všade však má rovnakú fotku, na ktorej vyzerá o dosť staršie. Začali si písať, po pár dňoch ju začal namotávať, že za ňou príde (býva na opačnom konci Slovenska, čiže podľa mňa nehrozí), že je jeho životnou láskou a podobne. Pritom ona mu nikdy neposlala fotku a on netuší, ako ona vyzerá. Dcéra je tak trochu naivná, verí jeho rečiam o tom, že si ide popoludní kúpiť značkové hodinky za 1600€ a že sa rozhoduje, či si kúpi Lamborghini alebo Ferarri a podobné hlúpe reči. Píšu si správy o tom, ako sa milujú, je to samé láska sem, láska tam. Chalan občas hodí dvojzmyselnú poznámku, alebo sexistické narážky, ona mu vypisuje, že je nádherný a podobne. Vzhľadom na to, že už pred rokom mala problém v podobnom duchu, sledujeme jej aktivity na mobile cez rodičovskú kontrolu a vidíme aj čo si píšu a posielajú. Neviem, je to podľa vás normálne, keď si vypisujú takéto správy? Ja s tým nie som stotožnená. Ona nám o ňom povedala, ale len to, že si píšu, že sa spoznali na tej sociálnej sieti a on by niekedy chcel prísť za ňou a zoznámiť sa s nami rodičmi. (čo sú opäť len také blbé reči podľa mňa). V správach si ale vypisujú, ako spolu chodia... Neviem, či to len sledovať a dávať pozor, aby sa niečo nezvrhlo, alebo jej povedať, že vieme o charaktere ich správ a zatrhnúť to. Nechcem ale, aby to u nej prípadne vyvolalo vzdor a následné zatĺkanie a klamstvá. Ďakujem za každý postreh, názor a skúsenosť.
@macekovam ved hej, ale toto zavana bruchatym 50kom a pruserom... nie nejakou prvou laskou v skole a motylami v bruchu a chodeni spolu von z rovesnikom pripadne chlapcom 1-2-3 rokmi starsim... syn ma tiez uz dlhsie priatelku...
To ešte nemali videohovor? A telefonicky si aspoň volali? Ako dlho to trvá? Lebo ak si len píšu a ona videla max. tri jeho fotky, tak je to starý pupkáč najskôr. Aj keď ťa chápem, takto kontrolovať dceru nie je správne, úplne to naruší váš vzťah aj keby o tom nevedela. To môžeš urobiť raz, dvakrát ale nie stále. Musíš komunikovať s ňou a nie potajomky kontrolovať, a potom vybuchnúť. Ja viem, ľahko sa to hovorí ale s niekym sa o tom poraď. A neboj sa, po puberte možno už v 15 tich bude rozmýšľať inak. Lenže teraz je ten kriticky čas aj pre ňu aj pre váš vzťah. Ja som mal s mamou v detstve chladný vzťah, ale keď som bol v puberte odrazu som mal doma skvelú parťáčku čo mi vedela poradiť, doverovala mi aj spolu s otcom aj ma chápala. Neviem však ako by reagovala ak by som robil nebezpečné veci a nedal si ich vysvetliť. Otec mi zvykol povedať nejaký odstrašujúci priklad ako bezpečák pri školení nováčikov. Zaberalo to.
Autorka,
ved pokual je aj na iných sieťach, co keby si mu zacala písať ty ako 13 rocna na inej sieti? Môžeš iniciovať stretnutie, kludne na chate od rodičov. Si doma s babkou a vaši sú na služobné. Samozrejme casom. Uchil by sa mohol chytiť. A hneď z idis aj s muzom o akého fesaciska to ide 😁
A ako tu už bolo spomenuté, 💩 v tomto pripade na dôveru! Tu nejde o vydieranie o cukríky...
Žiaľ v takomto prípade by som jej predčasne ukončila detstvo a násilím ju posunula do fázy dospelosti. Tu reláciu v sieti by som s nou pozrela, je to veľmi poučné!
Aj by som ju vzala do predajne kde realne tie Ferrari porse a maserati predávajú! Alebo ukázala na nete koľko stojí taky špás. Tiez by som jej ukázala svoje a otcove výplatnej pásky, napísala príjmy a výdavky vaše za mesiac. Nech mi tam nájde tých 1600e za rolexky naviac!
Opravte ma dobre zarabajuci rodicia prosím ak sa mýlim- ale ani to rodicia keby obaja zarobia 5000e v cistom mesacne - nedovolia kúpiť 13 ročnému rolexky za 1600e, ci?
Toto všetko povedz dcere. A úplne super orehladom by som ju oklamali, ze výpis rozhovor mi dal do rúk policajt. Maju to v záznamoch a sledujú podozrivých z pedofilov!
Tiez by som jej pekne zrozumiteľne vysvetlila, že žiadny 13 rocny maco z bežnej rodiny nema 1600e na jednorazový nákup a uz vobec nie na Ferrari!
A s láskou by som jej vysvetlila, že sa na ňu nehnevám ale chytiť toho úchylka do rúk, itrieskam ho bejsbolkou!
A zial by som jej povedala tom pozretí v Sieti, podľa potreby dovysvetlovala co všetko sa stáva, zial. Dievca chce byť rychlo dospelé, tak nech je.
A možno by som to ich stretnutie s tým fešák omnoho sama zorganizovala... Poprosila by som niekoho známeho koho nepozna, nech ju osloví v mene toho jej "milacika" a porozprava jej o com si písali... Kludne nech to je muz okolo 40tky. Áno viem, brutalne a absolutne nepedagogicke! Ale niektorí musia fakt "dostať do drzky" obrazne! Inak naivita nepusti.
Takto debilny nápad sme mali aj my. Ja 14 a sesternice qw - ale veeelmi dobre vyvinuté. Chalani nám uverili, ze mam 16 a baby 15. Chodili sme na tu dedinu ku babke na prázdniny. Teda nas nepoznali tak dobre. Dohodli sme sa, ze s nimi pôjdeme opekať na chatu v lete- na druhy deň.
Povedali sme to babke, ze dobre, to si dobrí chlapci ved pozna ich rodičov 🙈🙉... Chalani mali od 16- 18 rokov. My sme plánovali drzat sa za ručičky a tak maximálne pusu na lice.
No ale Chalani sa pochválili nas
u bratrancovi, zavolali aj jeho a on rychlo prišiel na to, ze ide o nás!
Babke vynadal, ci sa zbláznila dovoliť nám to a ci vie ake oni majú vobec plány!?
Nám vynadal horšie ako babke s doplnkom - a vy pôjdete tak akurát do .... nie nepovedal do riti ale presne to horšie 😁!
Rovnaký vek ako ja mal vtedy, len rozumu oveľa viac! Boli sme sprosté mladé naivne! A to som si myslela, aká som vyspelá a význam sa v ľuďoch!
Takže mila autorka, ja by som nikomu neverila, že ma na Ferrari ale naivna som bola statočne 😏
Bratranec mi je dodnes ako brat a keď to spomeniem obcas, vdy mi povie ake sme len boli j....e! A tuez mala ma raf a nikdy sa so mnou takto nebaví ze by mi takto nadal.
Asi tak. Ja by som to fakt zazrela na tvojom mieste. Môže stať, že debil pisle akože kamosa s odkazom, ze prišiel a chce ju hneď vidieť. To v telefóne ale žiaľ neuvidíš...
Skús si vygooglit pojem kybergrooming presne takto to začína.
@nika23t prosim vas...ako kontrolujete spravy ? Citate si jej mobil ? Alebo existuje daka aplikacia cez napr. Moj mobil si mozem citam obsah sprav dietata? To naozaj len zo zaujimavosti sa pytam...mam 11 rocnu dceru...vyzera na 15 ...a zacinam mat realny strach o nu...dnes som bola na prechadzke s dvojrocnou...a chalani na lavickach...nemohli mat viac ako 15 r. Urcite..aj menej..a tie reci..jak hinten nakladal tamtu a posielal mu video...fakt to boli este deti detinske detovate...ja asi nezaspim uz nikdy...
@svetlonos to v sieti sme pozerali, rozprávali sa o tom, bola z toho šokovaná. Ale samozrejme jej sa to nemôže stať, veď jej napísal, že ju miluje.... Myslím, že si naozaj potrebuje nabiť držku ako píšeš, ale popri tom sa bojím, aby to nebolo veľmi. Samozrejme sme jej vysvetlili aj tie peniaze, pozná hodnotu tých áut, aj vie, koľko je 1600€, že je to blbosť, ale z nejakého dôvodu verí, že po svete chodí kopec mladých chalanov pomaly z kráľovských rodín s neobmedzeným rozpočtom.
@niqua dá sa to cez duálnu aplikáciu. Ty si nainštaluješ do mobilu alebo pc aplikáciu tej sociálnej siete akú používa dcéra a prihlásiš sa normálne pod jej kontom - musíš poznať jej heslo. Potrebné je sledovať, či príde správa o tom, že sa pripojila z iného zariadenia a tú vymazať. A potom už len sleduješ.
Dakujem...zacina byt riadne...ani neviem ako to napisat...proste vyspela..menstruaciu uz ma skoro rok..prsia vacsie ako ja...aj viac kg ako ja...a to nie je tucna a ja nie som vychrtla :( ... bojim sa o nu...a drzim vam palce aby ste nejako ustali tuto situaciu..drzte sa
Autorka, zda sa, ze si starostliva mamina, ale tu musis fakt ukazat svoju pevnu ruku. Nemozes chodit okolo dcery po spickach a bat sa, co povedat, akoby si ty bola dcera a ona mama. Ved aj ty si uvedomujes, ze si pravdepodobne nepise s nijakym mladikom. Tvoja dcera je podla vsetkeho v kontakte s pedofilom, to treba razne utat! Normalne by som jeho ucet na socialnej sieti posunula na preverenie policii. Ziadne take, ze by si jej umoznila stretko a z dialky ich pozorovala, preboha! Toto nemas sancu vyriesit sama ako nejaky detektiv Oriesok, ak je to nejaky stary uchyl, bude vzdy krok pred vami - tito stari prasaci si medzi sebou normalne posuvaju pisane navody, ako co najlepsie obalamutit taketo decka a dostat sa k nim poza chrbat rodicov. Baby ti tu dobre pisu, pozri si, ako vyzera taky kybergrooming. A este jedna vec: nechcem zbytocne vyvolavat paniku, ale si si ista, ze mas pod kontrolou vsetku konverzaciu? Viem o viacerych pripadoch, ked si decka napr. po zhabani mobilu alebo pri podozreni, ze ich rodicia spehuju, polahky zaobstarali dalsi mobil - napr. nejaku storocnu nepouzivanu sunku od kamarata, hlavne ze sa z nej dalo pripojit na internet, decka su dnes technologicky zdatne - a veselo z neho komunikovali bez toho, aby rodicia o niecom tusili. Takze bacha na to, dajte si s dcerou fakt vsetci spolu riadny vychovny rozhovor a bez servitky jej ukaz vsetky rizika takehoto spravania, racionalne jej krok po kroku zargumentuj, preco je tamten "mladik" ofajc, aby sa nestalo, ze zalubena zaba zacne posielat fotky alebo si za tvojim chrbtom dohodne osamote rande. Ak to nezaberie, pripadne jej vysvetli, ze zalubeny mladik moze byt kludne skupinka bab z vedlajsej triedy, ktora si krati cas namotavanim svojich spoluziacok na falosne profily a potom sa na tom kdesi dobre zabava... Mozno strach zo zosmiesnenia nakoniec zaberie viac nez vsetky bezpecnostne poucenia...
Podľa mňa si to nechala zájsť príliš ďaleko. Je zjavné že je to podvodník. Keď jej ho aj zatrhnes aj mobil vezmeš. Ona mu bude potrebovať ešte napísať. Aby mu nezačala písať cez kamošky. A už nebudeš ani vedieť ani vidieť. Trebalo to zaraziť hneď. Žiadni internetoví napadnici, veď je ešte dieťa
@personality ako dospelá si hádam uvedomujes nebezpečenstvo takéhoto činu, či nie?
Ako myslíš, že by to skončilo, keby dievčina nemala žiadnu kontrolu? Kam az by to vypisovanie veľmi naivného dievčata viedlo?
Ale áno, z pohľadu internetových nástrah naozaj otrasná doba...
@simonad7 situácia, v ktorej sa nachádza autorkina dcéra je od tvojej úplne odlišná. Podľa mňa nehrozí, že tu ide o chalaniska, čo sa zaľúbil.. tu to zaváňa groomingom a uchylom...
A prepáč, ale ja som vždy skeptická, keď počujem o love story medzi dospelym chlapom a ešte dieťaťom. Niekde tam bude háčik...
Rozmýšľam, že by mi nestačil ani videohovor... Mám pocit, že technický zdatnejší jedinci už vedia nafejkovat aj ten..
Ak máš meno a obec, išla by som týmto smerom.
Porozprávala sa s dcérou, že to, čo jej píše, nemôže byť pravda a išla s ňou na výlet, že ho prekvapíme...tajne, len nech zistí jeho plány, aby teda prekvapko bolo ako sa patrí...
Ale najmä, aby videla, kde bývajú (to by som jej nepriznala), že Ferrari nehrozí, že je to celé klamstvo.. možno by ste zistili, že chlapec ani nevie, že jej píše.. že niekto zneužil jeho meno a fotku...
Neviem, či je to dobrý nápad, ale zase všetko jej zatrhnut, keď je to takto rozbehnuté, by vyvolalo presný opak toho, čo chces..
Ešte viac by sa ho držala a rafinovane by vymýšľala, ako vás oklamať. Je už príliš namotana. Myslím si, že v tomto štádiu už nie je schopná vnímať vaše argumenty..
Odveci, ale spomenula som si na dospelú ženu, tak naivnú, až strach. Tu písala na koňa. Žena v strednom veku, plnšia, mnoho staršie pôsobiaca kvôli nesprávne zvolenému účesu a oblečeniu.. a do nej sa zamiloval nejaký počerný chlapík 25+ (myslím, že nejaký Arab..), vyšportovany, atraktívny a to cele na diaľku a bez znalosti spoločného jazyka (bavili sa prevažne cez translator), bez jediného "živého" stretnutia dohodli svadbu a ona odcestovala za ním...
Ktovie ako skončila.. niečo mi hovorí, že vytriezvenie bolo hrôzostrašné zle...
To len na margo toho, že aj dospelé ženy vedia byť naivne..
@personality keby si moje dieťa, tak by si mala smolu a mobil nemala. Vybavené. Je to ešte hlúpe decko, keď sa niečo stane, potom bude neskoro plakať
@niqua dualna appka, ako vyššie popísala autorka. Ja nemám problém aj opýtať si jej mobil, síce má reči, správy pred ňou nečítam, len zbežne kuknem čas strávený na mobile, k tomu poviem čo to. Už som pozrela aj tak, že mala mobil na stole. Hlavne pozerám, či jej tam nepribudli nové, cudzie kontakty. Ale zase ja mám šťastie aj v Tom, že dcéra sama veľakrát príde a povie, že jej písal nejaký ... Takže máme skvelú komunikáciu. Ale tiež bolo, že jej nejaký vypisoval a ona s kamoškami to skupinovo udržiavali, lebo mali zabavu. Vôbec im nedošlo, že na druhej strane môže reálne byť nejaký pedofil. Vtedy som už zakročila rázne. Hneď všetko vymazala, zablokovala a viem, že viac nepokračovala.
no bud je to nejaky trapko co sa zabava, ale realne sa takto za kadejake fejkove profily skryvaju rozni stari "uchylaci". Snivat moze dcera atd, ale mala by aj o realite mat sajnu a treba jej to vysvetlit. Nie toto nie je realny chlapec, 13r ktory by si siel kupit znackove hodinky a kedze sme tu aj rodicia, tak ani by za nou nepricestoval cez pol slovenska.
A co spravila kamoska s dcerou pred par rokmi.. ze poedala, ok tak stretnes sa s tym, pride ku nam, nastali vyhovorky od neho, a potom bolo.. ze ok.. ideme tam... a bolo vymalovane "nebolo kam" a o dotycnom viac nepoculi... Lebo keby tam prisla aj na dialku to checknut dospela zena, matka, alebo nebodaj otec, tak by sa takyto uchyl nikdy neukazal na mieste... na druhej strane potom o rok dva mala dievcina chlapca tiez 100km daleko a ten nemal problem, ani s rodicmi sa stretnut ani prist... ani nic...
A nie, ja by som jej mobil nebrala, neblokovala, mozno by som proste jeho zablokovala... ale taketo online platonicke veci, proste deti poskusaju a vytriezvenie pride. Verte ci nie, este hrozostrasnejsie je, ked si deti chatuju s AI... :DDD to ked som videla, skoro som odpadla. TO este len boli rozhovory u nas... viem , ze je to divne, a mam asi zvlasny postoj k tomu, ale mala som vacsie nervy na to, ako ked jej pisal nejaky Dano od Bratislavy a parkrat popisali, kym ho zablokovala
Autorka. Nemam deti. Ale viem o pripade kedy 14 ročnej ktorá vedela výborne anglicky pisal muz okolo 30ročný nie z opacnej strany Slovenska ale z opacnej strany sveta! Dopadlo to zle! Urcite to dcerke nedovolit.
Zatrhnut to, keď tak zobrať mobil
Rozpoznanie tvare…pimeyes urcite vyskusajte.
@autorka, na 100% to nebude 13-ročný chalan. "Nedávno" niečo také riešili moji známi. A preto "nedávno" v úvodzovkách, pretože z tých, podľa teenegerky, nevinných správ bol 3-ročný proces. 20 ročný namotaval 13 ročnú. Ale išlo tam už aj o fotky. Tiež to začalo tým, ako ju ľúbi, že sa chce stretnúť, on bol jediný, čo jej rozumel a mal vždy na ňu čas, až to prešlo do správ typu "čo by si robil, keby sme teraz spolu" a vymieňanie fotiek. Počas procesu sa prišlo na to, že takto namotaval ešte ďalšie 3 divočiny vo veku 11-14 rokov a dokonca bol tréner nejakého dievčenského tímu (vekovo asi tiež okolo 15).
Inak my sme mali (generáciu myslím) prvý mobil v mojich 17tich, a mama mi ho zobrala keď som si písala s jedným chalanom, ktorý sa jej nepáčil, a to som už mala asi 19-20 rokov 🤣 preco to nemôžeš aj ty u svojej 13 ročnej 🤣 plus vypnúť doma internet?
Ja by som trvala na videohovore ! Normálne dcere povedať, že keď si chcú ďalej písať, chcete ho spoznat cez videohovor. Nech chlapec večer zavolá. Ak nie, písanie konci. A dať termín 2 dní, aby sama spoznala ako to s ňou mladý myslí.
Treba jej jasne povedať, že je to podozrivé ak on sám nemá potrebu ju vidieť aspoň cez video.

Že sa bojíš, aby sa nenahnevala, že jej čítaš správy? a akože aj tvoj manžel je s tým OK áno? ako chlap? že nejaký blbeček oblbuje jeho dcéru? Neverím...
Pekne jej povedz, že všetko čítaš a budeš čítať ...je to dieťa...je pod zákonom a si za ňu zodpovedná ty...