Ako riešiť problémy s dcérou?
Ahojte, neviem ako začať
Mám doma 13 ročné dievča, už viac rok snou riešime chlapca v jej veku viem že je to ešte dieťa pubertacka no neprajem si to našla som spraví ktoré má veľmi znervóznili vulgárne.. písali si veci úplne ako dospelí no viem že s ním nič nemala lebo je doma no dnes má to už vytočilo verila som jej 🥹zastávala som ju pred jej otcom .. vždy... no už to zašlo ďaleko nevedela sa sústrediť na učivo a ani na nič ... Po dnešnej konverzácii to už vybuchlo a chlap ju ostrihal za trest 😭😭😭😭mala krásne dlhé vlasy od mala 😭 💔 plačem keď som vedela ten veľký vrkoč v jeho rukách srdce mi pukalo od bolestí a keď som na ňu pozrela ako plače 😭😭 bože môj nikdy si to neodpustím že som nezasiahla a nechala som aby to spravil 😭 som zlá.matka😭 viem ako ju to zasiahlo lebo mňa srdce bolí 😭 nikdy sa s tým nezmierim. Že to zašlo až tak ďaleko.. pestovala si ich od mala mala ich až po zadok a terás je ako chlapec 😭 kričala placuci že nebude chodit ani do školy áno von chápem ju 😭 čo mám robiť 😭 bože 😭💔 nechce sa mi ani žiť 💔😭
Vy ste rodicia roka obaja 🙄
@cyberk v 13 nadržaná až až? To je trochu cez napísať to takto, nemyslíš? A nechať 13tku písať si kadeco a kadekym bez kontroly v dnešnej dobe, tak to si koleduje o problém. Takže určite je namieste normálny rozhovor aj nejaké upozornenie, čo áno a čo nie. Inak súhlas, celý príspevok od autorky mi príde chorý a neverím, že to písala normálna matka.
@matkaav dnes vychovavať puberťáka je veľmi ťažké, ale vy to ako rodičia nezvládate. Určite skúste odborníka. Vaše metódy nezaberajú vôbec nie táto. Ak rozhovor a vysvetlenie, že jej správanie je nevhodné a prečo je nevhodné nezaberá, tak v prvom rade by som riešila mobil a nie vlasy. Bol to totálne zúfalý čin, ale žiadne dobrú zmenu by som od neho nečakala. Skôr by som čakala ešte horšie. Celá rodinka by mala zájsť za odborníkom. A určite by som nerobila cirkus mužovi pre to. To už si potom rovno aj párovú terapiu môžte zajednať a ako rodičia v očiach dieťaťa ešte viac klesnete, keď začnete bojovať jeden proti druhému a nie spoločne riešiť problém.
@matkaav matka roka, otec roka. 🤦🤦🤦
Facky, ostrihanie... 🤮🤮🤮
@cyberk jedna vec je nadržanosť a hormóny, druhá vec je vyjadrenie tej nadržanosti. Nejaké hranice by to malo mať a slečna nevie pochopiť, že toto nie sú slušné hranice vyjadrenia nadržanosti. Sú ľahko zneužiteľné a to dieťa ohrozujú. Neútoč prosím na rodiča. Oni sa o svoje dieťa boja a uvedomujú si možné následky. Na to sú rodičia, chrániť svoje dieťa a nenechať ho na pospas pubertálnym hormónom, aby si zničilo budúcnosť.
@matkaav už v momente, keď ste sa jej začali vyhrážať by ti mohla blikať kontrolka. Vyhrážať sa niečim, čo nemá súvis s danym problémom, ktorý riešite, nechcete to urobit a potom to budete ľutovať, nemá ani zmysel ani logiku. Skôr by som ako dôsledok jej spravania povazovala odobratie mobilu, či jeho používanie pod prísnou kontrolou.
A inak si normálna a nezlyhala si. Každý robí to najlepšie v danej chvíli, čo vie. Zlyhať môžu tvoje predstavy o správaní dcéry, tvoje pokusy o nejakú zmenu v správaní, no matkou si navždy, tam sa nedá zlyhať či nezlyhat. To, že tvoje rozhodnutia nevedú k želanému výsledku a nie sú v konečnom dôsledku vôbec prospešné je niečo iné.
@nika23t
@anketkarka
Veď @cyberk vôbec nepíše, že je v poriadku ako sa to dievča vyjadruje, ani že by s tým súhlasila, alebo žeby to rodičia nemali riešiť, nemali byt obozretní či určiť nejaké hranice.
Asi ako jediná tu píše o pochopeni pre to, v akom veku sa to dievča nachádza a že je potrebné ho brat do úvahy. Nie to, že schvaľuje to, ako a čo si píše.
Toto asi práve veľmi absentuje, hlada sa iba spôsob ako zastaviť správanie a riešenie bez nejakého pochopenia ( a zároveň nie súhlasu)
@matkaav neverim, ze tvoj muz je v poriadku ked riesi problemy dcery tym ze jej odstrihne cop (isto to nie je prva agresivna vec co spravil). To po prve. A po druhe ty namiesto toho aby si chranila dceru pred takymto clovekom vyplakavas na koni kde ti nikto nepomoze len ti tu vynadaju. Nedivim sa vobec ze vasa dcera ma problemy thats all. Jedna mala rada: zober ju mozno k psychologovi ale lepsie by bolo keby ho navstivote vy dvaja obaja ste emocne nedospeli
@tiika pre mňa to bol útok na rodiča (žijúceho v jaskyni) a divné vyjadrenie pochopenia dieťaťa. Ja napríklad chápem tie hormóny a nadržanosť ale aj zúfalstvo a strach rodičov. Sú za to DIEŤA zodpovední. Musia určiť nejaké hranice, lebo slečna ich v návale hormónov prekračuje a určite by nechceli, aby si pokazila život.
keď si dievča pokazí život, tým pokazí život rodičov, vlasy budú nepodstatné - treba to riešiť s psychológom a všetci traja
@anna777115 to iste som si pomyslela aj ja - to ju museli mat priviazanu na stolicke a hlavu priviazanu k nejakemu stlpiku - neviem si predstavit 13r rebel dievca ako poslusne caka kym jej fotrik odstrihne vlasy🤦🏽♀️🤷♀️
@prasiatko30 toto by sme nikdy nespravili ... Nie sme zveri a áno dala si cop odstrihnúť sama nerobte z nás vrahou
@elenajezova 🥹
Vzdy si treba premyliet akym trestom sa dietatu vyhrazate - vyhrazat sa dievcatu odstrihnutim vlasov - no neviem nechapem to. Este tak 3r dieta som bola schopna ostrihat podla mojich predstav v 13r si dost dobre neviem predstavit tvojho muza ako to dokazal - naozaj by som to rada videla.
A to druhe, ze 12r hlada frajera - od 6r im date do ruky debilov, posielate ich samych do/zo skoly. Vacsina co tu citam problemy zaclenit sa do skupiny s rovesnikmi tak jasne, ze v 12r jej povie nieco pekne nejaky chalan a je z toho laska ako tram. Spolocnost/rodicia vychovavaju a davaju detom do ruk podnety, ktore su nad ich vekovu skupinu a ked v 12r zhanaju partnersky vztah tak su z toho na vetvy
@matkaav prosim ta 13r dievca si bez boja vlasy ostrihat nenecha - to ptom tiez nie je v poriadku. Aj ked vie ze je to jej trest🤦🏽♀️
Tvoj muz je evidentne posahany, ze k tomu pristupil, ale asi cela rodina nebudete uplne ok. Vlasy dorastu, ale ty riesis rok chlapca a nechas to vyeskalovat? Ty naivne veris rozpravkam svojej dcery uplne bez rozmyslania? Nic s nim nemala … nooo tomu by som neverila prestavky a cas pos skole sa najde .. takze mas s nou riesit “biologiu” a vsetko vysvetlit po lopate … ked je dost stara na tie spravy, je dost stara na to ake su nasledky jej konania … os spocitacitania nakladov na dieta az po vysvetlenie, co je UPT …dte dospeli chlap a zena mate si nou sadnut a vysvetlit miesto divadla s vlasmi a vyplakavanim. Ten cop darujte na parochne pre ludi s rakovinou aspon urobite Dobry skutok.
Svoju dcéru milujem a viem že sme spravili chyby a vieme to obaja ospravedlnila som sa sa jej už asi milión krát chlap tak isto... Plakali sme. ... V tej imocii nervou sa to stálo a vieme obaja že sa to nemalo stať nenechám ju na hanbu aby bola ponizivana porozprávali sme sa oby traja vlásy jej dám.predlzit aspoň Kim jej nenarastu no nikdy si toto neodpustím no prosím vás nepíšte tu že sme zveri lebo neviete že situácia už bola neriešiteľná. Tisíc krát sme ju napominali ja som ju ako matka prosila aby s tím prestala že jej otec vie aký sú v dnešnej dobe chlapci... No nedala si povedať ako som vyššie písala škola šla dole vodou jej správanie tak isto ... Nerešpektovala naše zakazi má.13 rokou no vyzerať na 16 je vyspelá a každý rodiť chce pre svoje dieťa len to dobré aby si dokončila školu a žila slušný život a nie aby mu v 13 tich doniesla domu brucho
@abcdefgh666 to nemyslis vazne.. !pre taku blbost a takto ti ublizit? A jemu sa vzdy vsetko chcelo?Nechutne. Aj kebyze corzvis nieconsozzj zle taky trest je hnusny
A ostrihat ci zaracha su podla mna veľmi nevhodne tresty.
@terezkaarthuramax pre aku blbosť ?to sme mali dovoliť aby si 13 ročne dievčatá si skazila život!?to som.jej mala ešte pobaliť vecí a poslať ju ku doticnemu chlapcovi žiť??!
@matkaav boze hej nezabudni jej kupit iphone 16 ako bolestne a chanel tasku k tomu🤦🏽♀️ ta vas bude mat uz uplne u prdele. Na kieho frasa jej chces predlzovat vlasy - urobili ste chujovinu ale tym ze pobezis este rychlo napravat ostrihane vlasy napajanim ako co dosiahnes? Ze dievke ukazes ze moze robit co len chce a stari sa jej este aj ospravedlnia za ich zakazy. 😂😂😂🥳🥳🥳🥳🥳 su to len vlasy!!! Vlasy dorastu same a aspon si bude pamatat co ma robit. Ale nic aka matka taka katka. veselu pubertu prajem
@tiika prečítaj si ešte raz jej príspevok. Píše o tom, ako rodičia narúšajú jej súkromie. Ale 13 ročná potrebuje určitú kontrolu. To je jedno, nechce sa mi vysvetľovať, je to na dlho, mám doma dve v podobnom veku, viem ,o čom to je. V každom prípade opakujem, že neverím, že toto je reálna téma. Takže škoda našich správ. A opakujem, že o nadrzanosti v tomto veku nemôže byť reč. Možno sú tam už nejaké iné pocity, iné stavy, ale písať o nadrzanej 13 ročnej je pre mňa ako matku cez.
@matkaav to nepisem tebe. Pisem to babe ktora pisala ze preto ze nechcela uz lyzovat hodil po nej otec lyžu
A čo sa ostrihanie vlasov vyriešilo?
Musela som sa kvoli tomuto zaregistrovat...Ked som mala asi 12 rokov mala som krasne huste vlasy po zadok - sli sme na dovolenku a v dobrej viere ma mamina dala ostrihat (aby mi vlasy z vody neschli 3 hodiny) a musela to byt kadernicka co videla na obe oci asi na 3% lebo ma ostrihala na polovicneho Jagra. Po navrate do skoly som bola smiech celej skole. Ta trauma kym mi dorastli aspon do copu co trvalo asi rok a pol...Teraz mam vlasy po kolena a vzdy ked ma niekto oslovi preco si pestujem az tak dlhe (zastrihavam kazdy rok) poviem, ze trauma z detstva - ano trva to cely zivot 😄
No ja sa len autorka pytam ze keď jej dáte vlasy predĺžiť, co si z toho zoberie ake ponaučenie? Už sa nebude stykat s chlapcom? Akože ospravedlnila by som sa, ak ste jej viac x vraveli co sa môže stať tak sa stalo, rupli vám nervy po roku klamania. Ale nechala by som ju už tak, veľa s nou rozprávala aby si aj ona uvedomila vážnosť situácie, ale dat jej ich predĺžiť?

Ma 13 rokov, ma pubertu, je nadrzana az az, a ludia sa tu pohorsuju, ze si pise nadrzane spravy s priatelom? Narusila si jej sukromie, a citala co si nemala. Vy ste z jaskyne prisli? Fakt to je strasny cin, ked vyjadruje svoje sexualne potreby pri svojom pubertalnom priatelovi? Fakt ste tak naivni ze si myslite, ze tresty pomozu zastavit jej sexualnu tuzbu? Jasne, nie je super, ze 13r sa tak vyjadruje, ale lomcuju nou hormony, pomaly dospieva, trestat ju za nieco taketo prirodzene mi pride chore. Normalne ste sa mali porozpravat a nie ju takto ponizit.