Ako sa brániť proti vyhrážkam od rodičov?
Mám 16 rokov. Mám aj priateľa, ktorý je odo mňa straší… Ale to nie je podstatné. Vo veci je to, že moji rodičia, respektíve moja mamina sa mi rada vyhráža alebo skôr aj psychicky vydiera. Som jedináčik, celý svoj život som trávila s rodičmi, len teraz ako mám aj priatela som s ním… Rodičia sa mi vyhrážali už keď som bola menšia typu: Pokiaľ niečo nespravím tak nejdem nikam. Sú to bežne vyhrážky ale teraz to už ide do psychiky. Som 2 na strednej, a vravia mi, že pokiaľ sa mi zhorší prospech tak nemôžem byt zo svojim priateľom alebo musím byt načas úplne doma inak každá minúta znamená nejaký trest… Vyčítajú mi, že s nimi netravim poriadne čas a som stále preč, pritom reálne veľa kamarátov nemám a som iba zo svojim priateľom a pomáham im. Moji rodičia mi príde, že majú svoj vlastný svet a neuvedomujú si, že ich vyhrážkami a výčitkami mi ubližujú, keďže ja som velmi citlivá… Ale chcela by som sa poradiť ako sa brániť pred takými vyhrážkami? Čo mám robiť aby som si to tak osobne nebrala? A ako sa vyhnúť poprípade tomu? U nás je to náročné lebo mamina ma svojskú a náročnú povahu a vždy si niečo nájde ale tak aspoň niečo…
Ďakujem
.. chcu ti len dobre ale neuvedomuju si , ze to velmi hrotia..jedine vydrzat do 18 ..a potom sa osamostatnit ..
Ziadne vyhrazky tu necitam...bezne veci...jasne že rodicia chcu aby si bola doma podľa toho kedy ti povedia, aby si sa ucila a pod...si dieta,maju voci tebe zodpovwdnost....ocakavas ze ti povedia chod a prid kedy chces?
Neviem...ale máš 16r.,zase netvárme sa,že si dospelý človek a si rovnocenný partner rodičov. Teraz to nemyslím v zlom. Ja osobne by som mala problém,keby moja dcéra mala 25r.priatela.
Ty dievča,začínajúce smerovanie niekde .....on už dospelý človek.
10r.je vo vašom prípade dosť veľký rozdiel. Mentálny,fyzicky,intelektuálny,atď,atď.
Ty máš ešte študovať,mať rovesníkov kamošov,kamošky,spoznávať ľudí,mladých,život.
Ja chápem zaľúbenost....no na vzťah toto je pre mňa silná káva.
Nie je to normálne. Nie je normálne, aby keď dieťa plače pre niečo, ja mu jednu tresnem a poviem, že aspoň ma dvôvod prečo plakať. Každá, ktorá ti tu tvrdí, že je to normálne je tiež chorá. A to mali iba jedno dieťa teba a psychicky výchovu nezvládali. Prečo sa svojho otca neopytaš, že prečo mu ako otcovi nevadí, ze si tvoja matka na tebe vybíja zlosť. Nemal by ťa ako rodič pred zlom chrániť? Ako sa môže iba cely čas prizerať, aj keď vidí a doslova vie, že robí zle? Veď si ich dieťa, rodicia majú vlastne deti chrániť a nie si na nich vylievať nervy. Kvôli čomu? Lebo si slabšia? Ekonomicky na nich závislá a musíš tam pri nich bývať? Toto im dáva právo? Dokáže si tvoja mama/otec priznat vinu? Vedia sa ti ospravedlniť, priznat chybu a povedať prepáč, keď to preženú? Počula si ich niekedy v živote sa ospravedlniť? Prečo tvoja mama nestíha variť? Prídu ti emoatickí ľudia - teda, vedia sa vcítiť do druhého, vážiť slová a neurážať druhého zbytocne? Ma tvoja mama kamarátky? Aj otec? Ale skutočných, ktorých by potom neohovorili?
Vieš, ale to ho neospravedlňuje, aby sa nezastal vlastnej dcéry, vola sa to spoluúčasť. Po pravde, je to psychické tyranie, verím, že chod celej domácnosti je na tebe a aj tak je zle a vždy si nájdu dôvod na kritiku. Jedine, čo mozes urobiť je v 18. odísť z domu. Toto je psychická porucha, nezmení sa to, lebo tvoja mama sa tvári, ze je to v poriadku a tvoj otec bohužiaľ, tiež. Ona naschval mení pravidla a zakazdym povie niečo iné, pretože si CHE na tebe vylievať nervy a panicky sa boji toho, keď už raz nebude môcť. Ono je to veľmi smutné… ale keď už nevladzes, vyhľadaj psychologičku. Zapisuj si konkrétne situácie na pochopenie. Ono sa to volá gaslighting co robí tvoja mama.
Ja tu ešte možnosť odsťahovať sa už teraz… ak to psychicky nedavaš, pripadne zavolať na linku dôvery a zistiť aké máš možnosti.
Ale ak to chceš pochopiť, pozri si na YouTube videa od - Jána Dvořáka - poznej svého psychpata. Rozoberá tam narcisticku poruchu osobnosti a hraničnú poruchu osobnosti. Len pozerať to pre teba bude aj dosť bolestivé, lebo si budeš uvedomovať hĺbku chorého spravania tvojej mamy ako tá to ovplyvňuje omnoho viac ako si myslíš.
Nemyslím ospravedlniť sa za ich spravanie k tebe. Ale celkovo, či sú typ povahy, ktorá si dokáže priznat chybu a povedať prepáč.
Vieš,nejde mi do hlavy jedna vec. Dovolia ti o 10r.starsoeho priateľa,ale zároveň ťa buzeruju,nemajú radi,atď.
@terezka1947 ako radi ma majú, som jedináčik a nedajú na mňa dopustiť. A to s tým priateľom nechápem ani ja. Oni mi dovolia také veci čo by žiadny rodič nedovolil doslova… ( dovolili aj aby priateľ u mňa spal…) a zakazujú mi primitívne veci čo by iní dovolili…( byt vonku cez prazdniny do 22:00 a nie iba do 20:00 pokiaľ som rozumná…) Nechápem zmýšľanie mojich rodičov vôbec. Mne to pripadá ako by ani nevedeli ako ma majú vychovávať…
No....toto je buď fejk téma alebo už som stará 🙄🤷
@terezka1947 😅 sme dve. Tiež mi to príde totálne odveci 🤦