icon

Ako sa dnes zdravia učitelia na školách?

zuzulienocka78
30. okt 2025

Ahojte, študujem si školský poriadok /stredná škola/ - kvôli niečomu inému - ale padla mi do očí veta z povinností žiaka

"zdraviť všetkých zamestnancov školy na začiatku a na konci vyučovacej hodiny, pozdraviť
vyučujúceho postavením sa"

Na základnej /ešte za socializmu/ sme sa na začiatku a na konci hodiny postavili, funguje to ešte stále? Som si myslela, že je to skôr nejaký prežitok. Len ma zaujíma, či je to všade rovnako. Určite som za slušnosť, zdraviť treba.

Strana
z2
zuzulienocka78
autor
31. okt 2025
@estellas

@zuzulienocka78 Ja som končila základnú školu v roku 2018, chodila som na cirkevnú školu a tam sme museli vždy keď vošiel učiteľ vstať. Ráno pred hodinou sme sa modlili ruženec.
Na strednej sme to nerobili vôbec.

@dory11 @bobabooobiii @estellas
Ďakujem za reakciu. Vážne som od skončenia školy 30 rokov a neviem prečo, myslela som si, že je to niečo, čo sa už nerobí, vy ste "čerstvejšie" 🙂

anonym_6845d5
31. okt 2025

My sme sa na SŠ už nezdravili postavením, neriešili to učitelia, len prišli pozdravili sme sa naraz všetci a išli sme ďalej čo sa týka výkladu.

saxana000
31. okt 2025

My sme sa stavali na zs aj na sš koncila som 2009 ani ma nenapadlo sa na to dcery opytat je tretiacka musim zistit cisto zo zvedavosti

lucioques
3. nov 2025

@zuzulienocka78 Ahoj! Áno, stále to funguje na mnohých školách, najmä na stredných, aj keď je to v niektorých prípadoch už len formálne. Na školách, ktoré kladú dôraz na disciplínu a tradície, sa stále očakáva, že žiaci sa postavia a pozdravia učiteľa na začiatku a na konci hodiny. To sa môže líšiť podľa školy, učiteľov a miestnej kultúry školy, ale v zásade ide o prejav slušnosti a úcty.

V modernejších školách alebo na tých, ktoré nemajú tak striktne nastavené pravidlá, môže byť tento zvyk menej dôrazný alebo úplne zrušený, ale stále je to častý návyk na mnohých školách. Slušnosť je samozrejme vždy vítaná, aj keď sa to vykonáva iným spôsobom.

Takže odpoveď je: áno, stále sa to udržiava na mnohých školách, ale nie je to všade rovnaké.

ghoul_
4. nov 2025

@zuzulienocka78 funguje to stále

Strana
z2