icon

Ako spojiť programovanie a stolárstvo pre strednú školu?

zuzkajanko
1. aug 2024

Dobrý deň, syn ide do 9.rocnika a rozhodujeme kam na strednú. Je zručný, technický typ a matiku vie super, známky má 1-2. Doteraz chcel ísť na gympel a informatiku. Venoval sa vo voľnom čase programovaniu, vyhral aj súťaž. Lenže zrazu chce ísť silou mocou za stolára a vyrábať nábytky na mieru .Zvykol skladať u nás doma nábytky,aj s otcom kde čo majstruju.lenze u nás je len stolarina bez maturity a to nechcem dovoliť. dajú sa tieto dve veci nejak prepojiť a na aký odbor by sme sa mali zamerať? On by chcel skôr pracovať sám pre seba alebo v menšej firme. Ďakujeme za tipy

guudy
1. aug 2024

@zuzkajanko skuste sa poobzerat po skolach dalej od vas, mozno najdete nejaku s maturitou.
Ktoru informaticku sutaz vyhral?

macekovam
1. aug 2024

@zuzkajanko stolarinu sa podľa mňa naučí aj bez vzdelania ak bude chcieť...

dskjhfdlkdjhl
1. aug 2024

@zuzkajanko Mozno by mu bolo treba ukazat, ze sa napr. vo Zvolene na TU da studovat dizajn nabytku a interieru:
https://df.tuzvo.sk/sk/studijne-odbory?so=bc#co...
A teda predtym vystudovat gymnazium.

roxanka1
1. aug 2024

@zuzkajanko na umeleckej priemyselný dizajn, dostane aj prácu s počítačom a technické realizácie v 3d cku, aj bude kreatívny a aj si manuálne niečo urobí, len treba nájsť školu lde to berú dobre technicky a spraviť silné portfolio ak mu kreslenie moc nejde náhodou

h2
1. aug 2024

@zuzkajanko Úplne ťa chápem, môj bude teraz ôsmak a hoci som mu hovorila, že strednú školu si vyberie sám, tak toto by ma tiež mrzelo. Skús synovi vysvetliť, že venovať sa stolárstvu, navrhovať a vyrábať si nábytok, môže aj tak, nie je to žiadna veda, ak sa to dá študovať na škole bez maturity. Že robiť stolára môže, aj keď bude mať vyštudovanú VŠ, ak bude chcieť. Ale ak bude mať učňovku bez maturity a zrazu sa rozhodne, že to robiť nechce, tá cesta odtiaľ bude už oveľa zložitejšia. Ďalej by som mu vysvetlila, že zatiaľ čo on sa na tú školu prihlási zo záujmu, veľká časť jeho spolužiakov to bude mať, ako nutnú voľbu, lebo na lepšiu školu sa proste nedostanú. A taký bude aj ich prístup k štúdiu a buď ho budú ťahať so sebou dolu, alebo bude outsider, nezapadne medzi nich.

mane01
1. aug 2024

@zuzkajanko u mna by zavážilo, ci ide o krátkodoby rozmar alebo to naozaj túži robit. Lebo mat maturitu zo skoly, ktora ma nebaví tiez nie je výhra. A stolar si moze dorobit maturitu tiez, ked uz ide len o to. Je lepsie byt skvely a spokojny stolar ako nestastny informatik alebo dizajner, hoci to rodicom znie tak dobre. Poznam chalana, co vystudovat ekonomiu, ale robi automechanika, musi zamestnavat mechanika s vyucnym listom, aby mohol mat firmu, lebo on je len hobby mechanik. A poznam chalana, ktory vystudovat elektrotechniku, ale jazdi ako kurier radsej, lebo svoj odbor ho nebavi…

luccija
1. aug 2024

@zuzkajanko krásna práca, ale...maturita je základ.Nam robil kamarát vsetok nábytok, skrine tak som sa ho pýtala ako k tomu prišiel, že chcel byť stolár, tak povedal, že bol to jeho sen od puberty je šikovný, veľa práce, ale 2x operované platničky naťahovať sa s doskami, vynášať nábytok, montovat mať dielňu, stroje a hlavne ľudí, ktorí to robia s ním a kvalitné je náročné.
Keď je šikovný v učení smerovala by som ho inak, ale čo vieš možno je toto to prave.Tazke rozhodnutie všetci chcú deti študovane, IT technikov dnes povieš, že chce byť dieťa automechanik, obkladac a ľudia nechápu.
Počkaj na testovanie psychologičkou a ešte máte čas.Ale byť stolár je pekná práca.Len náhodou ho to po pár rokov prestane baviť a čo ďalej?v mojom okolí sa majú najlepšie remeselníci obkladac, vodár, kurenar

selenka7
1. aug 2024

čo tak http://www.stavke.sk/?page_id=1251 odbor staviteľstvo v zameraní architektúra a interiérový dizajn?

zuzkajanko
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzkajanko
autor
1. aug 2024

@tarra6 ten Zvolen som pozerala,že tam sú odbory s maturitou .Pozná niekto tú školu,že aká je?

tarra6
3. aug 2024

@zuzkajanko ja nepoznám nikoho, čo tam chodí. Skús napísať do skupinky "Zvolen". Možno ti niekto odpíše.

behulka
4. aug 2024

@zuzkajanko susedovie syn tam chodí, rodičia sú spokojní. Poznám niekoľko absolventov, ktorí pokračovali ďalej na VŠ. Nevýhoda pre nás je vzdialenosť, no zas internát je priamo pri škole. Ja ju mám medzi možnosťami pre svoje deti ako dobrú voľbu.

zuzkajanko
autor
5. aug 2024

@behulka toto,že aj my to máme od ruky. ale tiež sa mi páči,že internát je hneď vedľa školy

zuzkajanko
autor
5. aug 2024

@tarra6 ďakujem,skúsim aj tam napísať