icon

Ako vyriešiť problémy so 16-ročnou dcérou?

23. júl 2021

Dobrý deň,
ako riešite s Vašimi deťmi situácie, keď ich nechcete pustiť niekde s kamarátmi? Dcéra má 16 rokov a celé prázdniny by najradšej chodila po vonku, čo jej samozrejme nedovolím. Na dedine má večierku do 21:30, občas jej dovolím do 22:00. Keď chce ísť niekde s kamoškami zo strednej povoliť jej čas podľa aktivity, nie ale viac ako do 8 doma a väčšinou max. na 5 hodín. Už dlhšie sa sťažuje na príchody domov avšak nevie mi vysvetliť, čo by chcela robiť v meste do 10 s kamarátmi alebo na dedine do 11. Teraz chcela ísť so spoluziackami na výlety vlakom, samozrejme som ju nepustila na druhý koniec republiky "samu " vlakom. Môže sa stať hocičo, budú skúšať alkohol a čo potom?!
Pred tyzdnom chcela ísť ževraj s celou triedou opekať, mali sa stretnúť o 2, pustila som ju, ale len do 7 doma. Ona chcela do 10, že niektorí môžu aj do polnoci. Nepoľavili dom v čase a dcéra nešla, že radšej bude sedieť doma ako by mala odtiaľ ísť o 6. V ten deň som išla s práce o 2 a stretla som jej spolužiakov s fľašami v parku... Takže nabudúce ju s celou triedou nepustíme vôbec, už som jej to aj oznámila.
Ďalej by chcela chodiť vonku každý deň, čo ja samozrejme odmietam. Nepoviem, keby mala aspoň dobre vysvedcenie, ale tento rok sa hrozne zhoršila v známkach.
Ďalší problém je, že chce chodiť na akcie, kde treba väčšie vreckové, chcela ísť s kamoškami do lunaparku, dala som hej 20€ (inak jej nedávam, ale bolo to na konci mesiaca a vedela som, že už nemá vreckové) a nešla nakoniec, že by to bolo trápne pred kamoškami. Normálne vreckové má 30€ a minie ho. Je pravda, že chcela ísť na brigádu, ale nepustila som ju kvôli Covidu a navyše ta brigáda mala byť do 10 večera niekedy... Ale odmietam jej dávať viac peňazí, navyše všetko svoje vreckové minie.
Najväčší problém je, že má pravdepodobne frajera. Zistila som to tak, že mala byť v meste s kamoškami, ale známa ju stretla a nejakým chalaniskom na zastávke. Keď som sa jej spýtala, že či s nimi boli aj chalani, tak že nie. Vie o tom, že si neprajem, aby na strednej mala priateľa, nakoľko chce ísť aj na VŠ.
Inak v domácnosti nepomaha, ako by som očakávala, keď jej niečo prikzem to urobí, ale sama od seba, že by napr. Povysavala to nie, iba svoju izbu

nika3136
23. júl 2021

Netoleruje sa sex v 16? 😃😃😃
A kedy sa toleruje styk u vas? Musis jej aj podpisat priepustku? To, ze si ty kedysi davno koncila strednu a .......to bolo kedysi 😉 kedysi bolo uplne normalne aj to, ze sa ludia vzali po pol roku znamosti ako moji rodicia.
Uvedom sa!!
Mas s dcerou otrasny vztah a vobec sa tomu necudujem, chuda dievca. Tiez som bola rebel, ale moja mama pochopila, ze ak mi dovoli, docieli ovela viac.
V 15tich ma pustila na dedinsku zabavu do rana, ALE PRISLA PO MNA RANO AUTOM, aby ma videla, ako vyzeram 😉 ked som niekde chcela ist, robila mi taxik ale vedela, kde som a s kym som. Poriadne som sa opila az na oslave svojej 18tku, z ktorej nas celu partiu tiez viezli moji rodicia, este som im aj ogrcala auto.
Fajcila som ako posledna z partie, zatial co tie svate dcerky si hned prvy den hladali miesto. V 17tich som si nasla priatela, kt.sa odstahoval do Ciech, cestovala som 12hod tam a 12hod spat autobusom cez vikendy, mama vedela o kazdej mojej polohe. Kazdeho vazneho priatela som jej predstavila a dobre sa poznali. Ides na to z uplne zleho konca.
Vies co je paradox?
Ked to bude mat dovolene, nebude to uz take vzruso, ani take lakave 😉

nelca84
23. júl 2021

Inak posledme sa tu vrece rozsypalo s psychopatickymi matkami... @ahoj88888 nahodou v tom nemas zase prsty?

sindla
23. júl 2021

Teba mať za mater tak sa od teba sťahujem hneď ako to bude možné a vyhýbala by som sa ti veľkým oblúkom. 🙂 Úprimne mi je ľúto tvojej dcéry.

katkami123
23. júl 2021

Keď bude mat frajera bude viac flakat skolu? To je co za argument? Keď bude chciet flakat skolu, tak ju bude flakat aj bez frajera. Ja som mala spolubývajúce 3 v jednej izbe, v druhej sme boli tiež 3, každá z nás mala frajera a učili sme sa na samé A-čka. A mala som spolužiačky, ktoré frajerov nemali a ledva prechádzali, lebo ich škola nebavila. Či si myslíš, ze keď si ju nenaučila zodpovednosti, tak že zakazovanie frajera vyrieši jej prospech alebo si myslíš, ze teraz bude sedieť iba nad knihami a to bude jej zmyslom života? Žiadne zábavy, žiadne akcie, žiadne brigády a iba knihy? Fakt verím tomu, že od teba zdrhne čo najďalej. Ty si riešiš nejaké nesplnené sny na svojej dcére a chceš z nej mat nejakú zakomplexovanú puťku.

A čo sa týka sexu v 16- vidíš ani v našej rodine nebol tolerovaný a predsa som ho mala 😉 a keď bude chciet, bude ho mat aj ona a ty sa o tom nedozvieš, keď ti to nepovie. A kedže máš ku nej taký postoj aký máš, tak ti to nepovie, pretože aspoň z tvojej strany vnímam vzťah ku nej len cez príkazy a zákazy. Nejaké pochopenie, rozhovor, záujem o to, čo chce dcera a jej názor, tam vôbec nevidím. Už si jej aj určite vybrala na akú vysokú skolu ma ísť 😉

andy1789
23. júl 2021

Možno bude problém v tebe, nie v nej 😉

katkami123
23. júl 2021

Ešte by ma zaujimalo, prečo nechceš, aby teraz cez prazdniny chodila tvoja dcera každý deň von? A čo potom robí doma, keď niektorý deň nemôže ísť von? A keď chce ísť napríklad niekde na kúpalisko s kamarátkami, tak tam nemôže byt cely deň, ale maximalne 5 hodin a potom musí ísť domov či ako? A prečo ju nechceš pustiť teraz cez leto so spolužiačkami na výlet? Kvôli čomu?

mila06
23. júl 2021

Podla mna robis velmi dobre, skoda ze mna mama nedrzala takto nakratko, vyhla by som sa mnohym vycitkam svedomia ktore ma teraz trapia a niekedy si stare chyby ktore som porobila premietam aj kazdy den. Necitala som dalsie komentare ale na frajera ma este casu a casu, aby nelutovala a nauc ju povedat "NIE" aby nebodaj neskusal dake intimnosti. Skoda ze mne toto mama nehucala, ale ona chudina so mnou nemohla pohnut, robila som si po svojom hoc mi zakazovala co aa dalo, tvoja dcera aspon ako tak poslucha. Vela sa s nou rozpravaj a dake konicky by boli super, napr.sport a alkohol a cigarety fuj ako to skodi zdraviu a krase porozpravaj sa s nou o tom. Takisto o pohlavnych chorobach ake su nebezpecne. Mladi sa iba pred sebou vytahuju co vsetko uz skusili. A paci sa mi veta "vernost chrani" vsetko ju pocka v pray cas. Drzim palce ps.co vsetko ma este caka 🙄 mam male deti a to je nic oproti tvojim starostiam, chapem ze za bojis, ja by som to iste robila.

iveta443
23. júl 2021

mňa bavilo chodiť von, keď som mala 15 - 16, mala som rozum, vedela som, kde su hranice, nikdy mi nedavali ani cas navratu domov, ani nic podobne, teraz mam 32, vydavala som sa ako 22 rocna z lásky, nemusela som, ale chcela ... je to o dovere, nie o príkazoch ... prve čo urobí v 18,skúsi všetko ... vy poznáte svoju dceru, držim prsty 🙂

autor
23. júl 2021

Nestíham odpisovať po jednom tak odpisujem hromadné.
Zaujímalo by ma, že tie čo hovoríte, že jej dať väčšie vreckové koľko podľa vás? Dostala tento mesiac 50€. To mi príde až moc. Oblečenie a takéto veci si nekupuje z toho. Všetko minula v reštauráciách, na kavickach atď.
Ďalej nerobte tu zo mňa niekoho kto vôbec nepusta deti vonku. Býv vonku tak 3 dni v týždni, jeden deň v týždni máme rodinný výlet väčšinou a ďalší deň návšteva. Že 2 dní musí byť doma? To je nejaký extrémny problém. Takisto má súrodencov, nech aj s nimi buduje vzťah. Vidím to sama na seba s kamarátmi sa už nebavím zo strednej, ale súrodenci ostanú súrodencami.
A dokonca pred rokom som ju pustila cez leto rád na zábavu do polnoci, a áno neopila sa ani nič, mala to za odmenu za vysvedčenie. Mala samé jednotky v 9 triede... A teraz radšej nekomentujem ani. Prečo by som ju mala púšťať keď sa nesnažila v škole a ani doma?
A neviem odkiaľ ste pochopili, že pokiaľ pôjde na kúpalisko, tak to musí byť len 5 hodín. Tých 5 hodín myslím skôr len na také bezcieľne potulovanie sa po meste a aj to je podľa mňa až moc.
A co sa týka toho frajera, neschvaľuje jej ho, ale ako viete na dedine je niekedy aj do 10, alebo 9:30 ak príde za ňou, majú času dosť...

autor
23. júl 2021

A neviem prečo by som ju mala pustiť piť zo spolužiakmi, akoze čo ma ona z toho??!
A určite ju nepustila od 2 do 10 keď ešte viem že pijú. Veď za tú domu vy vytriezvela, príde do 7 a ja uvidím či naozaj píla.
A povedala som jej, že ak dodrží dohody tento rok a zlepší si prospech na taký ako malá na ZŠ alebo aspoň 2 dvojky z predmetov ktoré ale viem že su ťažké pre ňu, tak posúvam večierku na rok.

A po 18. Sa nema dôvod odťahovať, vtedy už večierku mat nebude. Ale frajera jej neschválil a ak budem o ňom vedieť samozrejme že jej budem dohovarat a u nas nebudú, viac urobí vtedy nebudem vedieť a aspoň to nebude na mojej zodpovednosti

taskataska
23. júl 2021

taze co oko nevidi srdce neboli, hej? ked nebudes vediet tak sa nic nestane...no ok, jak myslis 😅

katkami123
23. júl 2021

Fuha… takze počas prázdnin mat zo 7 dni v tyzdni voľne iba 3 dni von s kamarátkami a na vlastne aktivity, no chúďa dievča… a na tých rodinných oslavách a rodinných výletoch si tie vzťahy budovať so súrodencami nemôže? To musí byt 2 dni doma? Ale teraz vážne, naozaj by ma zaujimalo, čo robí tie dni doma, keď nemôže ísť nikam. Lebo je leto, sú prazdniny a ona musí byt z nejakych nevysvetliteľnými príčin doma. Kvôli čomu? Aj tak sú každý jeden v ich veku určite buď na mobile, alebo za počítačom, ja len v tom hľadám nejakú logiku a snažím sa to pochopiť.

gleep1
Odpoveď bola odstránená
gretuska77
23. júl 2021

Myslím, že si z tých troch strán komentárov nepochopila pointu, škoda 😕

katkami123
23. júl 2021

A ako vieš, ze bude so spolužiakmi piť? Len preto, že sú tam aj takí, ktorí pijú, tak bude automaticky aj tvoja dcera? Podľa mna ty už máš svoj obraz v hlave, lebo si videla nejakych s fľašou a už ma tvoja dcera smolu. A budovať vzťahy s vrstovníkmi a kolektívom z triedy nemusí? Doma ju drzis “kvôli vzťahom so súrodencami” (to som dala naschval do úvodzoviek, lebo je to podľa mna sprosta výhovorka a dôvod bude úplne iný) ale budovať si vzťahy s ľudmi v triede nemusí? To ti nevadí ak bude medzi spolužiakmi za outsidera a za divnú, lebo tam jediná nebude? Veď s nimi bude tráviť ešte ďalšie 2-3 roky v triede, budú si medzi sebou odovzdávať úlohy, pomáhať si s prácami, pracovať na projektoch, tam netreba vzťahy?

rebellefleur
23. júl 2021

Nedokázala som tvoj príspevok ani len do konca dočítať. Jediný, kto tu nie je normálny si ty. Dúfam, že tvoja dcéra akonáhle bude mať 18,si pobali všetky svoje veci a zdrhne co najďalej od teba

klip0
23. júl 2021

Škoda ti niečo dohovárat a vysvetľovať len mi je veľmi ľúto tvojej dcéry

dollyzv
23. júl 2021

Mam podobnú mamu..resp. tiež mi komplet všetko zakazovali,vždy zo vsadial som musela odísť ako prvá..neznášala som to...doteraz nemáme bohvieaké vzťahy,len skôr také zdvorilostné mama-dcera..žiadne zdoverovanie,dlhé debatovanie,keď som s ňou dlhšie ani neviem o čom sa s ňou baviť..hneď po maturite som sa od našich odsťahovala,vtedy sa tie vzťahy trochu zlepšili aspoň na takúto úroveň ako som napísala..inak bola medzi nami nevraživosť..

katkami123
23. júl 2021

Ja si myslím, že si sa na dcéru nejak chorobne upla a potrebuješ ju mat neustále pod dozorom. Preto si jej zakázala aj brigádu, lebo by si ju nemala pod dozorom, preto si jej zakázala výlety so spolužiačkami, opekačku s triedou a všetky úplne normálne akcie. A preto aj cez leto počas prázdnin môže byť do týždňa iba 3 dni vonku (choré). Myslím, ze keď ti odide z domu, čo bude s takýmto tvojim konaním čoskoro, tak sa zblaznis z toho, ze ju už nebudeš mat pod kontrolou. A tiež si myslím, ze svoju dcéru nevnímáš ako seberovneho človeka, ale len nejakú puťku, ktorá nemá právo na nič a na vlastný názor a život, pokým to nie je v súlade s tvojim povolením. Teda, neberies ju ako samostatnú ľudskú bytosť, ale niekoho, kto ti je podriadeny, niekto pod tebou.

katkami123
23. júl 2021

@gretuska77 ja si to vôbec neviem predstaviť, je leto, každý pridáva z mojich kamosov fotky z výletov, z túry, z kúpalísk na net a ja možem byt vonku maximalne 3 dni do týždňa na maximalne 5 hodin. Ta musí veľmi trpieť a myslím, že matka jej to robí naschval a trochu sa v tom aj vyžíva. Lebo toto normálne nie je. Pochopím ešte, ze cez školský rok nemôže ísť často von a napríklad 2-3 dni v tyzdni na niekoľko hodin, ale cez prazdniny? Sedieť doma zatvorená v izbe? Mne to príde ako z nejakého zlého filmu o psycho matke.

simona139469
23. júl 2021

No ta toto, to snad ani niesu problémy s dcérou ale s matkou. Prepáčte mi, ale to nieje možné toto. Vás by som nechcela za mamu. Isto ne. Veď tiež chce svoj život, tak ok ano ma aj niečo urobiť doma ale až taká kontrola je veľa. Je zaľúbená, mala by ste ju podporiť a nie jej to zadrhnúť. Vysvetlit veci, varovať ju na čo si dať pozor ale povzbudiť ju do toho vzťahu a tešiť sa s ňou. A že nedam jej peniaze ale aj tak jej zakažem brigádu lebo je dlho do večera? Tak si musíte vybrať, buď jej dovolíte si ist zarobiť samej alebo ak vás popýta tak jej dať pretože ste jej vlastnú šancu ako ich získať tie peniaze zadrhli… a vôbec. Išla cela trieda na opekačku a ju ste nepustili, pardon pustili s tým že o siedmej doma? Veď práve večer je na takej opekačke fajn, a tým nemyslím alkohol ale tu atmosféru. No chudák dcéra podľa mna. Stanovte si hranice určite ale povolte jej uzdu. Ona ma právo aj na život či? A skúste sa na to pozrieť aj z pohladu tej dcéry

simona139469
23. júl 2021

Hej a inak jak píšeš že či jej máš dať 50 vreckové. Tak nie napríklad daj jej 30 ale ak na niečo chce že chce ist s kamoškami niekam tak jej daj viac vtedy keď potrebuje

ninusa221
23. júl 2021

Ty si s prepáčením je*nutá. Ako ju prosim ťa môže obplyvniť frajer keď pojde na VŠ ? No ak si nenájde debila tak ju podporí a môžu ist spolu aj bývať… a skusit nove mesto.. ale ja neviem čo rozmýšľaš nad vš všetko možne sa môže stať možno ti pride s 🤰🏽 keď je to u vas tabu. Alebo nebude chcieť ísť na VŠ , alebo ju nezoberú. Si jej dobre nalinajkovala život. Vieš čo zavri ju rovno do kláštora. A budeš mať sväty pokoj.🙃

katkami123
24. júl 2021

Prečo priamo nepriznas, ze sa až chorobne bojíš, aby dcera nemala frajera, tak kvôli tomu môže byt vonku iba 3 dni v tyzdni? Že si si to takto poistila? Lebo sama dobre vieš, ze je to choré, tak radšej napíšeš hlúposť….“aby si budovala vzťahy so súrodencami”

petulda333
24. júl 2021

Nazov by mal byt zmeneny na - ako vyriesit problem s blaznivou matkou?
Inak vies o tom, ze na sex tvoj suhlas nepotrebuje, ze? A ked bude chciet, tak ten sex stihne aj o 14 ked ju pustis von. Ja som chodila von a je pravda, ze po 20 je najvacsia zabava a ano, aj som si vypila. Nie vela, ale skusila. Nemala som vsetko dovolene ale von na dedine som bola do polnoci a aj viac, babka nas kryla 😀 a sex som mala v 21r az. Ty svojimi zakazmi ju akurat dozenies ku klamstvu a, ze ti bude robit napriek. Vies, len aby ra, neprisla domov, ze je tehotna. Z trucu voci tebe. Tymto vsetkym si akurat kazis vztah s nou

canany
24. júl 2021

Uprimne ja som mala podobnu vychovu ako tvoja dcera, cez prazdniny do deviatej vonku a to som bola uz na strednej, ziadne diskoteky a to som mavala jednotky a pomahala doma. Nedostavala som ziadne vreckove, ale ked som niekam isla a vypytala peniaze, dali mi. Ked citam co tu pisu, ze aka si gestapacka a zla, je mi to luto. Trosku mi chybali diskoteky, kamaratky, prveho frajera som mala v 20tke, prve dieta v 33. Cigaretu ani drogy som neskusala, alkohol tiez nie. Prvykrat som sa pripila pred dvomi rokmi na teambuildingu pri ochutnavke vina. Ale mala som svoje priority a vedela som co chcem a pracovala na sebe od puberty. Je zo mna samostatna sebestacna zena, ktora sa dokaze postarat o dve deti, zarobit na hypoteku a uver na auto, dovolenku. Popri tom mam svoju karieru, VS som vystudovala dialkovo, lebo ja som sice utiekla z domu, ale kvoli otcovi alkoholikovi a nie domacim podmienkam. Mne bolo povedane, kym byvas pod nasou strechou, zivime ta, satime, zodpovedame za teba, budes fungovat ako povieme. Obcas spravili aj vynimku a pustili ma na disco s niekym, koho poznali. Brat mal uz vacsiu volnost ako ja a je to vidiet. A takto budem pristupovatat k mojim detom, nech si pise co chce kto chce, ide tvrda a zla doba.
Treba to dcere hlavne vysvetlit co a preco clovek robi, ze sa boji o nu, ze co sa deje vo svete, ludia su zli atd

juhseverzapad
24. júl 2021

Ja mám pocit, že to si ty, ktorá tu minule písala ako jej dala fúkať 🤦 Čo si myslíš, že zrazu ťa tu budú baby podporovať? Veď ty si úplne mimo realitu.

klip0
24. júl 2021

Inak a počas školského roka môže ako chodiť von ? Keď cez prázdniny len 3x za týždeň. Tak cez školu len raz alebo vôbec ?

elizabet173
24. júl 2021

nečítala som diskusiu, som nesmierne rada, že ja som mala rodičov, ktorí mi dôverovali. V 16 rokoch som pretancovala každú diskotéku a zábavu v okolí, s príchodom aj o tretej ráno. Môžem ti povedať, že ak bude chcieť tvoja dcéra ochutnať alkohol, tak ho ochutná aj na obed, ak sa bude chcieť napiť, príde opitá aj o ôsmej večer. Mala som spolužiačku, ktorú rodičia držali takto nakrátko, možno ešte viac, ako ty. Bola prvá z triedy tehotná, v 17 rokoch.

sense
24. júl 2021

Je to uz sice davno co som mala 16 ale vdaka bohu ze mi mama verila a ze ma pustila na diskoteku aj do rana pripadne von ci na chatu...a nikdy som sa nebola v stave zeby som nevedela,kde som ,kto som a co robim...dokonca som ani len marihuanj a podobne veci neskusala a ani neprisla domov tehotna...
Mohla som chodit aj brigadovat mat moznost zarobit si sama...