icon

Ako zvládnuť 15 ročné dievča?

petraxy6
16. aug 2013

Ahojte, píšem sem, lebo mám problém s 15r. dcérou. Už neviem ako ďalej. Je manipulovaná svokrou a po tom ako od nás odišiel ex, tak je nezvládnuteľná. Ona bola aj predtým, len teraz sa to zhoršilo a zneužíva situáciu. Doma neurobila nič už odvtedy ako sa narodila druhá dcéra. Veľmi na ňu žiarli. Nie je schopná mi ju postrážiť a nepohne ani prstom. Chce aby som robila všetko tak ako ona píska. ale bohužiaľ. Nechcem na ňu kričať, lebo sa nikam nepohneme. Chcem jej to vysvetliť hlavne tak, aby pochopila.
Ďakujem za vaše odpovede 🙂

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 ej veru tak ☹ Ja sa snažím ju dostať do normálu, lebo ona to raz zažije so svojimi deťmi a ako ubližuje ona mne, tak jej budú jej deti ubližovať a ešte aj horšie. To je fakt pravda. ani ja som nebola slniečko v jej veku a mama keď mi hovorila, že sa mi to vráti na deťoch tak som nechápala. už chápem ☹

dazdovka
16. aug 2013

@anatalia77 haha, ja som momentalne na prahu zavolania vestcovi, uz nevidim svetlo na konci tunela... Dcera sa dohodla so starou mamou, ze od zaciatku skolskeho roka zacina byvat u nej..

petraxy6
autor
16. aug 2013

@dazdovka čooooooooooooo? ☹

dazdovka
16. aug 2013

@petraxy6 no lenze ta moja netusi do coho ide, tie dve sa pozabijaju... Totiz my sme sa prestahovali pred piatimi rokmi z mesta plneho zelene, z rodinneho domu a maleho mileho mestecka, kde sme sa s kazdym poznali, do betonovej dzungle o sto kilometrov dalej, kde si moc uprimne kamaratske vazby nedokazala vytvorit... Teraz v puberte mame tazke casy, dcera stale visi na nete, totalne prokrastinuje a mna dostava do vyvrtiek, ale ja som kludny clovek... ona je vybusna a stara mama tiez, ale naslubovali si ze spolu budu vychadzat atd... Toto neskonci dobre, lebo mna moja mama v puberte dohanala takmer k samovrazde a to som od prirody kludas, tie dve by sa spolu pozabijali...

petraxy6
autor
16. aug 2013

@dazdovka moje nervy. a to ako k tomu došlo a teba sa opýtala či súhlasíš s tým? 😒 No moja dcéra ako som písala od narodenia Zary necíti potrebu nič robiť. asi jej starká povedala, že keďže som na MD tak je mojou povinnosťou slúžiť. Dnes som jej oznámila, že budeme mať pravidlá podľa ktorých budeme fungovať, bude mi pomáhať a ako odmenu bude mať to, že bude môcť ísť za koňom. Začala vyskakovať, že jej zakazujem koňa. nepochopila na 1x, tak som to zopakovala. Ani neviem ako dostali sme sa k tomu, že u starkej si musí odkladať všetko na svoje miesto. Skoro som odpadla. A doma nemusíš, či ako? milionkrát som ju požiadala, že keď niečo je, napr. nanuk, či je také ťažké obal vyhodiť do koša. no asi je 😝 A vieš čo? aj som sa jej opýtala, či nechce začať žiť u starkej. že 2x do týždňa si ju zoberiem. no nechce. vieš ale hnevá ma aj to, že ak ma svokra nemusí, tak prečo zaťažuje moju dcéru s tým. ona jej také hovädiny vtĺka do hlavy, čo ju nemajú zaujímať. exove problémy, ktoré svokra trochu pozmení a moja dcéra urobí z toho výcuc a úplne ináč situáciu opíše ako v skutočnosti je. Svokra si ani neuvedomuje, že jej ubližuje. už som ju aj poprosila, nech s ňou rieši kamošky, školu a kone. že je mladá na to, aby sa zaoberala dospeláckymi starosťami. no hrach o stenu môžem hádzať 😝

anatalia77
16. aug 2013

@dazdovka no to je mi ľúto,ale takýchto sťahovaní ešte bude 😀 oni si to detičky predsavujú tak jednoducho, ako keď prdnú do vody.Na to sa treba pripraviť.Pripraveným štastie praje.
Aj tá moja teraz začala kombinovať,že keď bude mať za pár mesiacov 18 rokov,tak !!konečne odíde z domu!!Na to som jej kľudne povedala,že dostane alíky asi cca 140 eur+23eur RP+20eur DB..a adióó kamarátka.S absolútnym kľudom v hlase som ju upozornila,aby mi nebrala modrý cestovný kufor,lebo na naser...a varila som ďalej.

svano
16. aug 2013

@petraxy6 na ,,S,, sa vykašli,tú nezmeníš, skôr dcére vysvetli, že ,,S,, nie je za ňu zodpovedná,preto mâ taký postoj. Povedz jej,že ty ju necepuješ preto,že memáš čo robiť,ale práve preto,že ju máš rada a že ti na nej záleží. A si za ňu zodpovedná. Asi to chce trpezlivosť, ale myslím,že 15 ročné dievča to postupne pochopí. Hlavne ako ti baby radia,nechoď hlavou proti múru,nebojuj s ňou, buď jej kamarátkou aby si bola ty tou,za kým pôjde nie ,,S,,. Držím palce.

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 ja som hádzala benátsku zmes, a potom aj seba 😀 a nič.

petraxy6
autor
16. aug 2013

@svano no veď to viem a aj sa snažím. ja len chcem dosiahnuť to, že čo jej "S" povie že to nemá takú váhu ako to čo jej poviem ja a jej otec. Ona sa jej bojí. Minule som jej neviem čo povolila a ona povedala, že čo jej na to povie starká. a ja som jej povedala. no starká je starká, ja som tvoja mama...fakt neviem ako?

anatalia77
16. aug 2013

@svano je to pekná rada,ale treba si uvedomiť,že pubertáci nás berú ako obťiažny hmyz 😀 na kamarátstvo dojde,len to chce čas.Ja som sa tiež v puberte nechcela kamarátiť s rodičmi. 🙂

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 to chce psychologičku

dazdovka
16. aug 2013

@petraxy6 my inac chodime aj ku klinickej psychologicke na konzultacie, dcera spominala ze u otca a starych rodicov nema problem s gibicovanim, bo si poriadok udrzuje, aj odpadky hadze do kosa, aj riad po nich poumyva (doma umyvacku navela navela vylozi aj to uz ked sa dobreze nevyhrazam, alebo vravim vyfotim bordel pod postelou s vyhrazkou ze zavesim na facebook, to sa uz zdvihne s odutou gambou a papulovanim). Som sa jej u psychologicky teda spytala, preco doma odmieta nieco po nas odpratat, napr tu umyvacku vylozit ze riad po nas jej robi taky problem? To sa dcera rozculila aj u nej a zacala ziapat, ze ju provokujem a dobre ze mi nenadala u psychologicky. Bohuzial ani ta situaciu nezvladla, mlada dobre ze nebliakala aj na nu, ani ju k slovu nepustila...
Co sa tyka toho noveho skolskeho roka v starom bydlisku, to mozeme skusit, lebo starka je ochotna az velmi a dcera ma ruzove okuliare ako je tam vsetko super a ako vsetko bude dodrziavat co sa so starkou dohodnu, lebo chce si zlepsit znamky, chce byt menej na nete, chce nieco urobit vlastne pre seba... ibaze uz nic nie je ako bolo, vsetky kamosky uz su trosku mentalne inde a aj tie vztahy sa uz posunuli do inych rovin, obavam sa ze naskocit zas do toho isteho vlaku je len iluzia

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 😀 😀 😀 Ináč, ja som zúrila na svoju matku, že ako mi niečo môže zakazovať a prikazovať. ako ma môže citovo vydierať, nechápačka. už chápem 😝 aj ja som dnes mladej vyčíslila sumu ktorú dostane ako výživné, odrátala som jej nájomné, niečo na stravu a rozdiel som jej povedala nech si vydelí a nech ide za koňom neviem akým spôsobom a aby nepýtala, lebo už nebude mať čo pýtať 🙂

petraxy6
autor
16. aug 2013

@dazdovka ale šak nech sa poučí. ja som dnes zháňala nejaký pobyt pre nezvládnuteľné deti a myslím že išlo také niečo v TV a mile rada by som ju tam prihlásila. A to nepreháňam. 😀

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 som písala, že sme chodili ku psychiatričke. Ona bola "nezvládnuteľná" už predtým. teraz jej aj padlo vhod čo sa udialo. psychiatrička všetky tie seansy čo s ňou robila tak ju potrebovala nasmerovať ku mne a k tomu že ja, otec äešte vtedy) ona a malá sme jej rodina. Lenže ona povedala, že je tak naočkovaná svokrou že to bude dlhá a tŕnistá cesta. teraz mi mladá odmieta ku nej chodiť, lebo ako som písala "S" povedala že je to obyčajná píííp. 😒

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 tak tá moja je lenivá ako voš-len na nete,potom na obed vstane a podvečer von...proste tak ako tie vaše.No a tá moja gerojka mi povedala,že si samozrejme nájde brigádu,aby mala na stravu a ošatenie...povedala,som jej-"no fajn,tak máš všetko vyriešené 😀 -a kedy akože budeš behať za kamarátkami,a na net??na to mi už neodpovedala 😀

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 tak ja som ju tam dala 😀 do toho zariadenia

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 ja som jej dnes povedala, že sociálka nariadi chodenie ku psychologičke 😉 a tvoja je tiež hrdinka ako moja. budem brigádovať a už je konec prázdnin a furt nič. 😲 uááááááááá no a o nete ani nehovor 😝 ona kysne celý deň v izbe a vykrikuje mi že som len so Zarou. milionkrát denne ju voláme aby šla von. odpoveď: tam je teplo 😀 kebyže za ňou ideme do izby tak nás vyhodí, šak lebo na nete by nemohla fičať v kľude.

dazdovka
16. aug 2013

Ja som zas pocuvala od mojej mamy, ze som špina a špinou aj zostanem ako cela moja rodina z dediny X. (rodina mojho otca, otec zomrel ked som bola druhacka na zs, tak sa jej nadavalo...), ze nic v zivote nedosiahnem, ze na nic nie som dobra, len by som carbala a strihala a na gitare hrala, citila som sa ako najposlednejsi odpad, uplne ma ponizovala a dorazala ked sa mi nieco nedarilo... v 18-tich som sa odstrihla, odisla som od nej, dohanalo ma to s nou skoro k samovrazdam, ked mi takto za nejaku blbost navalala do tvare ako vlastne mozem este zit, ked som uplne nikto... (Skoncila som ako doktorka, zijem v harmonickom vztahu a nemam problem uplatnit sa, robim pracu ktora ma strasne bavi, stale vsak mama nema pocit, ze by mohla byt na mna za nieco hrda, ked som tam, vytoci ju hocico, ze mi flusne do ksichtu rovnake hlasky ako ked som bola v puberte...) Inac dcera sa neda, jej by po takych hlaskach sice srdce krvacalo, ale vratila by to aky pozicaj taky vrat, moja mama by sa zas nedala a tak dalej, neviem si to predstavit ako by to skoncilo, tie by sa pozabijali...

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 to fakt? a kde? aj mne daj tip

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 pozri si diagnostické centrá a nájdi si nejaké blízko vás,alebo ju daj kde ju vezmú,o tomto ťa može poinformovať aj psychologička,je to na dlhú debatu,ale pogugluj

petraxy6
autor
16. aug 2013

@dazdovka ja zase nie až tak, ale celý život jej dokazujem aká som skvelá. Nikdy ma nepochválila. chváli pred ostatnými, ale mne do očí nikdy nepovedala to čo iným. No toto čo sa deje je vinou mojej mamy a následne mojou vinou. Mama stále v práci čo si pamätám, ja som to asi chcela vrátiť dcére, tiež som furt bola v práci a dôsledok teraz riešim ☹ Júúúj, mať tento rozum a 19-násť 🙂

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 a pomohlo?

anatalia77
16. aug 2013

@dazdovka píšeš o mojom detstve?? 😀 tie deti sa nám zrejme narodili preto,aby nás niečo naučili!!trebárs pred problémami neutekať,ale sa postaviť čelom a nájsť vlastnú sebeúctu.A ja mojej dcére ďakujem/zatial len v duchu 😀 /za to,ako ma potrápila.Musela som totižto hladať riešenie a asi som ho našla.Našla som seba,a to mi už nikto nevezme.
Ja som tiež z domu zdrhla,lebo som nemala dosť odvahy na samovraždu. ☹

dazdovka
16. aug 2013

@petraxy6 @anatalia77 aj nasa ma za sebou pobyt "liecebny" tak trosku sme preliecili nervy, trosku nastavili zrkadlo, aj mame métu, kam sa dostat uz viac nechceme, nam v podstate ten pobyt takto po pol roku hodnotim, ze trosku pomohol...
A vyborna myslienka anatalia - fakt, co nas to ma naucit, co to je? Sebauctu som uz nadobudla, ale preco mi ju chce niekto posliapat? Ja uz nechcem s nikym bojovat, preco by malo to krpate dietatko u nas tymto trpiet, preco ked ja bojujem s jednou, mam pocit, ze to druhe dieta je obetou?

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 ja si myslím,že hej,ale dcéra do poslednej chvíle strúhala pózu "že ani nevie či chce ísť domov,jej sa tam páči"No silou mocou mi dokázať,že to s nou nič neurobilo.Ale je trošku iná,akurát to nechce "rozbaliť" naplno,veď kto to kedy videl,aby mal dospelý pravdu!! Táto hra mi ale nevadí,je to celkom fajn sa občas štenkerovať 😀

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 otázka znie: ako si ju tam dostala? veď moja je taká herečka, že aby nešla do školy, tak si vymyslela diagnozu brucho, krv v stolici atď. doktorka nelenila a milú slečnu poslala do nemocky. mala 13 rokov a nechci vedieť kto všetko vedel o tom, že 13 ročná odmieta pobyt v nemocnici. Vypi*ovala aj primárke aj všetkým naokolo kto bol momentálne prítomný. No ale naveľa naveľa po 2 hodinách veľmi vyčerpávajúcich keďže som bola tehotná tam šla a potom strúhala frajerku pred deťmi 😀 tak do tohoto zariadenia by som ju len v kazajke asi dostala 😎

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 súdom

petraxy6
autor
16. aug 2013

@anatalia77 OMG!!! ale asi budem musieť konať. lebo ona ubližuje nielen nám, ale hlavne sebe ☹

anatalia77
16. aug 2013

@petraxy6 keď zachranuješ topiaceho sa,tak ho niekedy musíš spacifikovať,inak by utopil aj teba..