Ako zvládnuť byť priemernou mamou nadpriemerneho dieťaťa?
Ahojte, neviem ani ci chcem niečo riešiť, skôr sa vypísať. Mám veľmi šikovnú dcéru, dosiahla veľa úspechov na celoslovenských sutaziach, ovláda viacero jazykov. To nie je chvála ale fakt. Ja som obyčajná mama, robím v kancelárii, viem len anglicky, nemám sny o úžasnej kariére. Skôr uprednostňujem rodinu, šport. A tu je trochu problém. Veľa pedagógov a známych mi povie akú mám úžasnú dcéru a vzápätí dodá, že ktovie po kom. To už mi môžu na rovinu povedať, že po mame nie je šikovná. Dcéra obdivuje len ľudí, ktorí niečo v živote dosiahli. Svoju učiteľku, ktorá ju pripravuje na sútaže nazýva druhou mamou. Čo ma dosť zranuje. Keď bola menšia bola som pre ňu samozrejme najlepšia, najmúdrejšia. Teraz, keď má 14, stávam sa pre ňu len priemerná mama ku ktorej už nemá dôvod vzhliadat. Maximálne, keď potrebuje oprat alebo peniaze. Neziarlim na ňu, zo srdca jej to prajem ale občas so smutná, že som akoby klesla v jej očiach. Niektoré učiteľky ju bravaju na zmrzlinu, pizzu, píšu jej vo voľnom čase. Keď stretnú mňa, ledva mi odpovedia na pozdrav. Mať šikovné dieťa je skvelé ale je to aj náročné. Čas najradšej trávi štúdiom a čas strávený so mnou jej príde už ako premarneny....
Nechcem dramatizovať, ale toto už by u mňa bolo na pokec s riaditeľom. Učiteľka nech sa drží tabule, nemá si čo labzovať s neplnoletými deťmi bez dozoru po koláčikoch a malinovkách. Toto som ešte nezažila a ani som o niečom podobnom nepočula.
@michaela789 riaditeľ za danou učiteľkou stojí pretože mu zviditelnuje školu prostredníctvom uspechov detí na súťažiach. Je ochotná pracovať aj mimo pracovný čas, je veľmi ambiciózna. Minule mi dcéra povedala, že Katka jej povedala, že keď sa bude vydávať, pozve ju na svadbu ale keď bude mať deti, pôjde im za krstnu. Mne to príde choré upnúť sa na 14 ročné cudzie dieťa a snažiť sa ju začleniť do svojho súkromného života. Keď stretne nás rodičov, tak ledva odzravi a uteká. Ale moju dcéru by si najradšej adoptovala.
To je vtip?? Zober ju z tej školy. Keď už aj vedenie je na hlavu tak sa nedá nič robiť.
Autorka-ja by som asi za tou ucitelkou zasla a vysvetlila jej (slusne samozrejme), ze to uz prehana. Ja mam napr. doteraz nadstandardny vztah s mojou matikarkou z gymnazia, ale toto, co popisujes (najma dnes) je uz hodne za hranou.
Dalsi problem vam doma vznika kvoli tomu porovnavaniu deti v skole, mladsia to mozno v sebe dusi, ale o par rokov sa mozno dozviete, ze starsiu neznasa a to len preto, lebo jej je stale v skole predkladana. Takze aj toto treba riesit.
To, ze sa Ta niekto spyta, po kom to dieta je take mudre, to je uplny prd v porovnani s tym, co pisem vyssie, na toto sa da vykaslat, tie dve veci treba riesit.
Sice je mozne, ze ked dcera prejde na SS, tak pani ucitelka Katka si po nej ani nevzdychne a nalepi sa na niekoho ineho, ale mozno nie.
@michaela789 tento rok tam končí, tak už to tam vydrží. Nechcem jej meniť kolektív posledný rok. Vie, že bezdôvodne posedenia má zakázané. Po ukončení školy sa ich cesty verím rozidu
Autorka, suhlasim s @dskjhfdlkdjhl , ucitelka silno prekrocila hranice a je vhodne zakrocit raznejsie.
Mozem sa spytat, ktorym predmetom sa venuje sutazne? Moja dcera programovaniu, matike a fyzike 🙂 Tiez velmi uspesne.
@dskjhfdlkdjhl ona sa lepí na všetky šikovné deti. To porovnávanie detí riešim. Aj v škole aj doma im vysvetľujem. Staršiu dcéru majú radi všetci pedagógovia, majú by som povedala nadštandardné vzťahy. Snažia sa jej radiť ako sa rozvíjať v tom, čo ju baví. Ale je to v rámci školy. Danej učiteľke som na združení minulý rok povedala, že nevidím dôvod aby dcéra chodila bezdovodne na koláče s ňou. Verím, že pochopila lebo celé prázdniny ani tento týždeň ju nepozvala až na tu prespavacku nikde. Tak verím, že sa spamätala a uvedomila si hranice.
Tak sa aspoň stretni ty s manželom s pani učiteľkou na pôde školy a dôrazne jej dohovoríte, prípadne otvorte problém na stretnutí rodičov a povedzte jej to pred všetkými ak si nebude dať súkromne dohovoriť. Konať tu má ale riaditeľ a asi mu treba pripomenúť jeho kompetencie a povinnosti.
@guudy súťažne sa venuje fyzike, slovenčine, matematike a prednesu prózy.
@jakubrianka s učiteľkou sme to s mužom minulý rok riešili na združení. Takže vie, že nám rodičom to vadí. Ak by s tým začala zase, budem riešiť s vedením. Dcéra s ňou nebola celé leto. Vraj ju nevolala na stretnutie ani tento týždeň, ani jej už nepíše. Tak verím, že bude dobre
Drzim palce, nech to ukocirujete k spokojnosti dcery aj vas 🙂
@guudy Dakujem pekne. Ešte dodám, že aj k spokojnosti druhej dcéry.
@guudy A držím palce aj tvojej dcére, moja sa cez prázdniny začala venovať programovaniu. Vraj ju to baví 🙂
Ano, samozrejme aj druhej dcery😊😊
Este mi napadlo vramci matiky a fyziky, ak nahodou dcera nepozna, tak odporucam pozriet sa na korespondencne seminare cez trojsten.sk 🙂
@guudy ďakujem, poviem jej
Dakujem, moja je o par rokov starsia a uspesna uz aj medzinarodne 🙂
Ak by si mala chut niekedy, pokojne sa ozvi aj do SS 🙂
@guudy Tak blahoželám k úspechom. Moja chce ísť na bilingválne gymnázium. Niekedy sa ozvem. Pekný deň
Vdaka, aj tebe pekny😊
Predstavte si, že tá učiteľka, ktorá sa správa príliš familiárne, že by to bol muž-učiteľ.
To by bol hneď obvinený, že má nekalé pohnútky, je pedofil atd..
@autorka vdacne! Myslim, ze v tom prispevku o sebe si napisala vela z toho, aj ty by si bola taka skvela, ak by si mala kruzky, prilezitosti.
Dcera ma v tebe podporu, pevny bod a to jej umoznuje rast - ma to vdaka tebe a skrz teba - pokojne jej to daj precitat. Je to ako chyzna, ktora vyupratuje v hotely celu izbu, ma v oku citlivo kazdy detail a potom dojde veduca, ktora vyrovna prehoz na posteli - to je ta ucka a povie krasa, vybavene. Nie ona aj ked je vyssie neurobila nic z toho, co zabezpeci komfort hosti. A ty? Ty si neurobila nic ine, ako standardnu chybu, ktoru robia vsetci, ktori su z domu zvyknuti na nejaky nedostatok alebo nadbytok. Podla svojho presvedcenia robis presny opak - co ty si nemala, doprajes detom, kedze si z viacdetnej rodiny vela nemala - dceram doprajes vsetko a to je na jednej strane prirodzene a vyzera to vporiadku, na druhej strane vidis, ze to obnasa to, ze to nema strop.
A tie hranice tomu urcujes jedine ty. Dcera je uz dost velka na to, aby vedela, ze volat cudziu pani mama nie je najlepsia odmena pre teba za to vsetko.
Darceky od cudzích ludi mali byt stopnute uz v uvode, detto pizza a spol. Na pani ucitelku caka kopa deti jednak ako tvoja druha dcera, kde je potreba vyhrnut si rukavy a ak to prirovnám k tej chyznej, zacat od nuly alebo este vacsie vyzvy, ak je taka hviezda - https://tvojbuddy.sk/
Moze mat deti kolko chce. Na najblizsiu pizzu chod neplanovane ty a upratovat doma nechaj starsiu dceru, pretoze aj jej sa hviezdi, ked ma vsetko pripravene a od nej sa caka, len taka banalnost ako ciste jednotky.
Viem, ze ta to popudilo, ale tusi tvoja dcera, kolko takych ludi je a dokonca bez toho, aby nad tym den - noc sedeli?
Ja ti nebudem pisat, ake deti mam doma ja, ani nemam za ciel zranovat cudzie dieta, no je v 8.-9.tke ano? Tusi asi, ked je taka scitana, te v takom veku uz mnohe nadane deti su na univerzite alebo maju medailu z OH v kapse?
https://www.oldest.org/people/youngest-kids-to-...
https://olympics.com/en/news/from-sky-brown-to-...
Teda ano, su mnohe mety, ktore uz ani ona nestihne, no stale moze byt vyborna studentka a k tomu bajecna dcera a sestra. Mala by ti pomahat praveze viac, nie menej, aj s odovodnenim, ze na pizzu a viac podporit potrebujes druhe dite a teraz na oplatku zlavni jej.
Nemusis vsetko prekopat, ale postupne men to, co si nerobila a bud v tom transparentna - pokojne povedz, ze si sa aj radila, ze rovnako ako ty si x ludi nemysli, ze su darceky a nadstandardne stretavanie s ucitelmi ok. Pani ucitelka ma mat vlastny kruzok priateliek a teda na pizzu ma chodit s inymi ucitelkami ak aj je slobodna. To, co si s dcerou pisala nevies, no pokojne jej nastav zrkadlo, ze ju to meni a nie vhodne. Ze nevies co si pisali, ale vidis vysledky a nepaci sa ti to. A kde mozes trvat, ze to chces vidiet je na tej pizzy s danou uckou. Tam jej vies povedat vsetko vratane toho, ze je to na hranici ohlasenia celého na policii. Aj tyranie maloletej osoby moze byt aj psychicke - aj cez darceky a cez vztah s dietatom. Kopa pedofilov nie su sadisti, ale prave na rozdiel od rodicov chapajuci dospeli, ktori dieta zahrna nasmernou pozornostou a ano mnohe deti suhlasia s oslovenim, dotykmi, tajomstvami, neznostami. Ak by ucka bol ucko, tiez by si to dovolila?
Porad sa pokojne aj tu:
http://ldi.sk/dospeli/
Alebo tu:
https://centrumslniecko.sk/potrebujem-pomoct/do...
A kup si knihy, citaj aj ty nielen dcera (ozaj nech ta vystrieda ona)
https://www.megaknihy.sk/rodina-vztahy/209699-d...
Vyborna, najdes v nej odpovede ako podporit druhu dcerku.
A este toto - https://www.pantarhei.sk/253336-toto-mali-citat...
Drz sa a kludne napis☺️
@unicornlady Áno, priznávam. Keby to bol ucitel a kupoval jej darčeky, pozýval ju na pizzu, hovoril jej, že túži mať dcéru ako ona, pozýval na prespavacku a hovoril jej, že ju pozve jedinú zo všetkých študentov na svoju svadbu bola by som už nie u riaditela ale rovno na polícii. Tu som sa ohradila voči danej učiteľke osobne a ktovie, či dcéra prizna že si naďalej píšu. Alebo mi povie, že ide von s kamarátkou a pôjde na zmrzlinu s učiteľkou. V tomto veku už nie je ľahké ju kontrolovať.
@atinkaa ďakujem pekne za podnetny príspevok, veľa si z neho beriem
Tak aj ja ti niečo napíšem. Mala som podobne šikovnú a ambicióznu kamarátku/spolužiačku. Dlhonohá blondína, štíhla, krásna tvár, v matike šikovnejšia ako matikár, vedela nádherne spievať, ekonomickú fakultu vyštudovala ľavou zadnou. Mala dlhodobo priateľa, veľa zarábala a každú chvíľu cestovala. Všetci ju preto zbožňovali a strkali sa jej do zadku rovnako ako tie učiteľky tvojej dcére. Rodičov mala veľmi obyčajných, nepochádzala z bohatých pomerov, napriek tomu ich vždy milovala a vážila si ich. Pred niekoľkými dňami zomrela v mladom veku (ani nie 30) na rakovinu, dostávala morfium niekoľkokrát denne. Určite na smrteľnej posteli nemyslela na tie svoje úspechy a nové handry v skrini, ale na zážitky s blízkymi a milovanými ľuďmi. Stále neviem uverit tomu, ako mohla taká talentovaná, ambiciózna a životaschopná bojovníčka takto rýchlo odísť. Každý máme iný osud. Ako ľudia sme rôzni. Ale ver, že aj ja som po tej šokujúcej správe prehodnotila to, čo je podstatné. Dôležité sú iba vzťahy a čas s blízkymi. Ostatné slúži na uspokojovanie svojho ega v rámci spoločnosti, ktorá oceňuje a oslavuje úspech, krásu a bohatstvo. To všetko je však vrtkavé a da sa to ľahko stratiť nehodou, chorobou a pod. Ty si jej mama a tvojou prácou je milovať a prijímať ju, dať jej, čo potrebuje. Nie byť vedkyňou. Ver, že ak to ona teraz nevidí, raz to pochopí.
no... toto by som riesila razne s ucitelkou, a ak by som videla takyto pristup riaditela - asi by som sla rovno za zriadovatelom. Ak by sme sa bavili o siedmej triedne a nizsom rocniku - silno by som zvazovala zmenu skoly. Taketo chovanie pedagoga je nepripustne.
Ak by to bol chlap - bola by si na policii. Osobne nevidim v tom rozdiel, ak ide o rovnake pohlavie - je to totalne prekrocenie hranic.
Som pedagog. Mam oblubenych ziakov, mam ziakov, s ktorymi si naozaj rozumiem. Ale neviem si predstavit zobrat co len cast triedy na pizzu. Este dajme tomu ze co mam kruzok, ze by som ich spolocne vsetkych zobrala v tychto horkach na zmrzlinu. Avsak tam by to skoncilo. Pedagog ma byt v prvom rade profesional a ma tie deti chranit, rozvijat ich dusevne zdravie, najma v citlivom obdobi dospievania. Za mna je toto spravanie ucitelky uplne cez ciaru.
Ja to nevnimam tak negativne, ako vacsina z vas. Ozaj ma prekvapila vasa reakcia. Ja ked som bola osmacka na ZS, odisla do dochodku nasa oblubena ucitelka. Taka dobra dusa a este s 2 spoluziackami sme ju chodili obcas pozriet k nej domov na caj. Hodinku-dve sme sa porozpravali a chodili sme tam takto raz za par mesiacov asi este 2 roky po jej odchode do dochodku a rodicia to vobec nebrali v zlom. Bolo to sice pred 20 rokmi, ale aj tak. Moja sestra zase mala na ZS slovencinarku, ktora nemala deti. Doucovala sestru a tiez mala okolo 60-tky. Sestra bola aj u nej doma piect kolaciky, ale neslo tam o ziadne protezovanie. Proste si iba ludsky sadli a rozumeli si ako "babka s vnuckou".
Ahoj autorka.
Ja mam obe deti nadpriemer iQ (mensa testy) mne počas školy tiež merali a som dosť za nimi.
Moje jedno dieťa presne zodpovedá tomu, že čo na IQ naviac, chyba v EQ a SQ
Druhé je v nižšom pásme ako prvé ale zato eq a sq má dosť.
Počas základný bolo hviezda a išlo na vybranú školu a zistilo, že tých hviezd je celkom dost😉 cca v 2.roc.zistilo, že nemôže byť na 1 vo všetkom.
U nás v rodine je vzdelanie a vedomosti vysoko uznávané, ale pozor stále odmietam, že to nestačí samé o sebe ta to nerobí dobrým človekom.
A uvediem pár príkladov mäsových či sériových vysoko inteligentných vrahov😉
Nestačím im inteligencne? Jasné že prvemu už nie? Ale mam iné prednosti. Milujem poznávať nové veci stále aj po desaťročiach. Viem sa vcítiť, viem pomôcť, nie som urazliva, neberiem sa smrteľne vážne a mám zmysel pre humor (to pomáha dosť), snažím sa aj, keď by niečo nejde (do urciteho bodu), viem si uznať chybu a ospravedlniť sa.
Ďalej vždy opakujem, že inteligent sa dokáže porozprávať s každým a nie len o počasí. Oveľa viac je úprimný záujem o druhú stranu.
Keď ide do tuhého, pripomeniem obom deťom, že JA som ich učila jesť lyžičkou a cikat na serblik.
Ja som ich učila prvé básničky a tvorila s nimi.
A v konečnom dôsledku ja som tá, ktorá sa starala, stará a bude starať, keď bude zdravotný problém.
Na otázku, po kom to dieťa je s úsmevom č.5: No čo myslíte, predsa po otcovi😉 väčšinou ani nestihnem, lebo on sa rád pochváli svojou DNA😊
Ty otca dievčat nespominas, žijete spolu?
Ja to mam trošičku iné, dieťa je AS v živote je len veľmi málo ľudí, ku ktorým má blízky vzťah. Ale tiež zatiaľ čo so mnou nemôže ísť sa prejsť lebo....150 dôvodov, s tými vybranými no problem. Kilometre po lese, po pamiatkach ...
Neberiem si to osobne, pozerám na to ako plus, že dokáže fungovať bezo mňa.
V ďalšej správe pošlem screen shot niečo, scim ja veľmi súhlasím. Skús nad tým porozmýšľať.
*na vybranú SŠ
Nechce mi to pridať tie screen shoty skúsim neskôr alebo nejako inak.
A ešte ma napadlo k tomu porovnávaniu. Vždy vždy bude niekto lepší, niekto aj horší.
Dôležité je či ty sa posúvaš, stagnuješ alebo upadáš. A prečo sa ta stagnácia či zhoršenie deje.
Je fajn byť cieľavedomý, ale treba mať rovnováhu v živote.
Ja poznám ľudí, čo vyštudovali ťažké vš a robia niečo úplne iné. Jedna kvetinarku😉 ona je teraz šťastná a rodina na prášky.
Minule bol rozhovor s babou čo vyštudovala architektúru, pôsobila aj v zahraničí aj v prestížnych spoločnostiach, od mala vedela, že to bude robiť a teraz robí návrhy a kulisy v divadle a je najspokojnejsia ako kedy v živote bola. A tiež to rodicia veľmi ťažko niesli lebo oni vychovali architektku. Ona sa to dlho zvažovala, nebolo to zbrkle náhle rozhodnutie.
Tak sa podarilo iným spôsobom 😉
Podľa psychológov existujú štyri typy inteligencie:
1) (IQ)
2) (EQ)
3) (SQ)
4) (AQ)
1. Inteligenčný kvocient (IQ)
Toto je miera vašej úrovne porozumenia. IQ potrebujete na riešenie matematiky, zapamätanie si vecí a zapamätanie lekcií.
2. Emočný kvocient (EQ)
To je miera vašej schopnosti udržať mier s ostatnými, udržať si čas, byť zodpovedný, byť úprimný, rešpektovať hranice, byť skromný, čestný a ohľaduplný.
3. Sociálny kvocient (SQ)
Toto je miera vašej schopnosti vybudovať si sieť priateľov a udržiavať ju po dlhú dobu.
Ľudia, ktorí majú vyššiu EQ a SQ, majú tendenciu ísť v živote ďalej ako ľudia s vysokým IQ, ale nízkym EQ a SQ. Väčšina škôl ťaží zo zlepšenia IQ, zatiaľ čo EQ a SQ sú znížené.
Muž s vysokým IQ môže skončiť najatý mužom s vysokým EQ a SQ, aj keď má priemerné IQ.
Váš EQ reprezentuje vašu postavu, zatiaľ čo vaša SQ reprezentuje vašu charizmu. Vypestujte si návyky, ktoré zlepšia tieto tri Q, najmä vaše EQ a SQ.
Teraz existuje štvrtá, nová paradigma:
4. Kvocient odolnosti (AQ): Miera vašej schopnosti prejsť ťažkým životným obdobím a dostať sa z neho bez toho, aby ste stratili zdravý rozum.
Keď čelia nepriazni osudu, AQ rozhodne, kto sa vzdá, kto opustí svoju rodinu a kto zváži samovraždu.
Rodičia, vystavte svoje deti aj iným oblastiam života ako akademickým. Mal by mať rád fyzickú prácu (nikdy nepoužívajte prácu ako formu trestu), šport a umenie.
Rozvíjajte svoje IQ a tiež ich EQ, SQ a AQ. Mali by sa z nich stať mnohotvárne ľudské bytosti schopné robiť veci nezávisle od svojich rodičov.
Konečne nepripravujte cestu deťom, ale pripravte deti na cestu!
Kvocient 😍.
"Charakter bez inteligencie stojí veľa, ale inteligencia bez charakteru nestojí nič."
(Cicero) 📚❤️🌍.
Roky voľne pohodený text na webe.

@lauricka ja suhlasim, že každá práca je dôležitá, len v tom mladšom veku celkom dosť platí vrana k vrane sadá… to hodnotenie neber tak vážne, všetci trochu hodnotíme, aj keď by sme nechceli