icon

Ako zvládnuť byť priemernou mamou nadpriemerneho dieťaťa?

5. sep 2024

Ahojte, neviem ani ci chcem niečo riešiť, skôr sa vypísať. Mám veľmi šikovnú dcéru, dosiahla veľa úspechov na celoslovenských sutaziach, ovláda viacero jazykov. To nie je chvála ale fakt. Ja som obyčajná mama, robím v kancelárii, viem len anglicky, nemám sny o úžasnej kariére. Skôr uprednostňujem rodinu, šport. A tu je trochu problém. Veľa pedagógov a známych mi povie akú mám úžasnú dcéru a vzápätí dodá, že ktovie po kom. To už mi môžu na rovinu povedať, že po mame nie je šikovná. Dcéra obdivuje len ľudí, ktorí niečo v živote dosiahli. Svoju učiteľku, ktorá ju pripravuje na sútaže nazýva druhou mamou. Čo ma dosť zranuje. Keď bola menšia bola som pre ňu samozrejme najlepšia, najmúdrejšia. Teraz, keď má 14, stávam sa pre ňu len priemerná mama ku ktorej už nemá dôvod vzhliadat. Maximálne, keď potrebuje oprat alebo peniaze. Neziarlim na ňu, zo srdca jej to prajem ale občas so smutná, že som akoby klesla v jej očiach. Niektoré učiteľky ju bravaju na zmrzlinu, pizzu, píšu jej vo voľnom čase. Keď stretnú mňa, ledva mi odpovedia na pozdrav. Mať šikovné dieťa je skvelé ale je to aj náročné. Čas najradšej trávi štúdiom a čas strávený so mnou jej príde už ako premarneny....

Strana
z6
janage
8. sep 2024

* v prvom príspevku malo byt, že stále omieľam, že samotné IQ nestačí, nie odmietam 😉(chybicka sa vloudila)

janage
8. sep 2024

A ešte jedna vec, ak sa dcéra dostane na top SŠ bude tam takých ako ona celá jedna trieda z 3 tried. Minimálne. Budu tam deti, čo budú mať umiestnenia v medzinárodných a svetovych súťažiach. A žiaden z učiteľov či učiteliek jej už nebude venovať extra pozornosť a hyckat si ju. Vo veľkej miere sa bude predpokladať, že mnohé veci zvládne sama.
Toto hýčkanie učiteľmi je tam, kde tých talentovaných, ctižiadostivych deti je málo resp. Jedno, dve na škole. Možno jedno za 3 roky.
Tam kde ich je veľa nadaných spolu, je normálne vyhrať a umiestniť sa v rámci kraja, SR....nie je to tam nič výnimočné.
Ak to veľmi nadľahčím, v školskom rozhlase sa na rodičku čítajú mená tých z medzinárodných súťaží (a je ich dosť) a ostatni su spomenuti ako "a ďalšie veľmi pekné výsledky"😉
Možno tvoja dcéra bude medzi tou topkou a možno zisti, že na tú špicu už nemá. Prežije to, to jej teraz hýčkané a cieľavedomé ja?

Strana
z6