Ako zvládnuť deviataka, ktorý fajčí a pije?
Ahojte ja už neviem čo dalej…
Syn chodí do 9. triedy, no posledne mesiace to ide s ním dole vodou. Začal fajčiť, piť a našiel si frajerku, ktorá ho navádza na tieto veci…. Zoznámil ma s ňou v lete, no hned som vedela že je s ňou niečo zlé… dorezané ruky, cítila som z nej trávu. Čistá hrôza😕 Synovi som dohovárala, ale neviem s ním pohnúť, ked som z nehi cítila cigarety cez leto dostal zaracha a tak utuekol za ňou, prišiel opitý… Nevladzem už.. takéti veci sa diali cely posledny mesiac leta. Snažila sim sa vsetko urobiť ore to aby bol slušný vychovaný chlapec.. No začala teraz škola prvý týžden chodil no od minulého tyzdna mi píše triedna že mam príst do školy že syn odišiel v polke dna z vyučovania. Ráno odide do školy a vidim na edupage že sa nepípol, tak volám či je v škole a neni. Jasne že bol u nej to sa stalo dnes. Ja už neviem si s nim dať rady…😕
Aktualne sa mu mozog prestahoval do gati. Viem ze to moze zniet divne, ale cim menej zakazovania, tym rychlejsie to odznie. 17 rocna sa dlho nebude natahovat s 15 rocnym. Jednoducho jej to nebude stacit. Moze to trvat mesiac, ale kludne aj pol roka, rok. A ano za tu dobu moze chalanisko narobit vela zleho ( hlavne pre svoj dalsi zivot). Vela trpezlivosti. Pamatam si, ked sa mi rodicia snazili zakazat/ prikazat, malo to presne opacny efekt. Musel som na to prist sam. A ano, popalil som sa, dostal facku (od zivota), trvalo to dlho (5 rokov). Vtedy som to vsak nevidel (nechcel vidiet). Nelutujem, len spatne hodnotim.
môžeš mu povedať,
že veď nemusí byť na tej istej škole ako ona, len aby spolu chodili.
že veď ak je ona staršia, tak potom bude na škole musieť byť aj rok - dva bez nej. Tak načo tam bude?
že aby bol vždy pre babu príťažlivý, tak predsa musí mať svoje vlastné ja, to čo je zaujímavé na ňom,
a nemeniť záujmy pre druhého. Ak pôjde na gymnázium, bude verný sám sebe v dobrom slova zmysle.
A ona si môže predsa vážiť, že chodí s niekým, kto je na gymnáziu a kto sa sám o seba stará a je verný svojim plánom a túžbam.
Veď dvaja ľudia spolu môžu chodiť, aj keď sú každý na inej škole.
veď ju nesúď podľa toho či fajčí. o tom mu nehovor.
Pravda je taká že ona tiež je v puberte a mení sa očividne má krízu, ak sa reže.
Nesnaž sa presvedčiť ho, že to nie je dobrá baba. To na pubertiakov neplatí.
Skôr ho počúvaj viac. prečo sa mu páči. prečo je nešťastná.
A tiež, čo chce on robiť na jej škole bez nej?
Prečo ona neprejde na gymnázium za ním?
Nebude zaujímavejší a príťažlivejší aj pre ňu tým, že je gymnazista?
Nie je lepšie keď celá osobnosť jedného chlapca sa nekrúti iba okolo jednej baby, ale je aj niečo na ňom, čo baba môže obdivovať?
Ako by sa mu páčilo, keby všetko o tej babe bolo iba, že chce opakovať po ňom a robiť všetko čo on?
čokoľvek odpovie, nehádaj sa s ním.
Ja by som skúsila keď ju on miluje, či si myslí, že aj ona jeho. Že veď láska vyzerá inak. Keby ho milovala tak by ho podporovala v jeho snoch (ísť na gymnázium) a by mohli mať lepšiu spoločnú budúcnosť a neťahala na dno tým, že ho nabáda chodiť poza školu. Nezakazo ste ju len sa mu snažiť otvoriť oči
Popros partnera, aby sa s nim porozpraval, poradil mu, dohovoril. To fajcenie nevidim ako velky problem, je to bezne v puberte, tiez som v 15 zacala a v 30 prestala a rodicia by mi v tom nijako nezabranili. Frajeriek este bude mat, ale co je dolezite, a to mu treba zdoraznit, je skola. Nech skusi gymnazium, je to pre jeho buducnost lepsie. Plus tam pride na ine myslienky.
Mám sama deviataka,som rozvedená,ale toto keby robil môj,tak neviem ,neviem.....Zatiaľ má rešpekt predomnou,čo poviem počúva,ale netuším čo by som urobila na vašom mieste.Asi zaracha,na tvrdo,neviem......Nech zakročí priateľ.Vela síl

Ešte v zivote bude mat minimalne 4, take miluje je vies ake miluje