icon

Ako zvládnuť dospievajúcu dcéru: Rady a tipy

2. okt 2024

Dcéra nastúpila do 7.tr., bude mať 13 rokov, doteraz sa učila na 1-2. Teraz už má zbdmky tejto dk.rok 3,4,5 a do dve jednotky. Sedí nad knihou hodinu, idem ju skúšať a poriadne nič nevie. Lebo nie že jej to nejde do hlavy, ale nerozmýšľa nad ucivom alebo sedí a pozerá to blba alebo si kreslí .Okrem toho strašné odvrava, zvyšuje na mňa hlas, furt posledné slovo aj to drzé. Pomáhať sa jej tiež nechce, sto krát poviem že má utierať riad, správať po sebe, uložiť do veci, každý deň tak môžem kričať a jeden deň urobí, druhy zas nič. Je jedináčik,som s ňou sama. Ja už som v koncoch. Neviem už ako na ňu. Dohováral pekne, nič. Vezmem mobil, nič. Poraďte ako vy idete na svoje deti,ako nastaviť hranice. Vôbec ju nestvu znamky. To ju ndm este furt skúšať v 7.triede? Aby dom ju donútila sa učiť? V 5.a6.sa učila sama, vysvetlila som keď niečo nerozumela... Tiež už na to nemám nervy. Alebo ju nám nechať nech ja štvorky? To si neviem predstaviť. Náš vzťah ide dole vodou. Som nervózna z jej dodávania, potom je ona drzá a tsk dokola. Prosím poraďte. A prosím nesudte. Človek sa snaží ako vie,aby jej nič nechýbalo, nemá ani zďaleka všetko, ale žijeme zas slušne,nechýba jej nič, ma aj oblečenie,výlety,spoločný čas, psa... Je mi to plaču...

mondolina
2. okt 2024

@tamky123
mám iný názor.

autor
2. okt 2024

@akvi ale keď teraz na začiatku roka bude mať z matiky 4, tsk na konci roka vo bude, keďže učivo na seba nadväzuje? O to mi ide, že ako potom môže chápať ďalšie učivo?

akvi
2. okt 2024

To jej komunikuj, to je presne tá obava, ktorú je dobré jej povedať, lebo ty si dospelá a vidíš to v širších súvislostiach. Ale to je všetko, povedz jej to, pripominaj, ponúkni pomoc, ale to je tak všetko.

mondolina
2. okt 2024

môj mal v 9 ročníku! na pol roka 5, 5, 4, 3 z matiky na začiatku, skoro ma šľak trafil. vytiahol to na 2 a monitor spravil na 85%. dostal sa na školu akú chcel.
trochu jej dôveruj.

autor
2. okt 2024

@egonsk nejaká zas všetko, keďže sme saje, oproti iným deťom žije este skromné,ale myslím všetko v tom zmysle, že mala aj na výlety školské,aj my spolu,mala aj ten čas,ísť v piatok na zmrzlinu, za vysvecko na pizzu, do kina. Myslím toto čo nie je ani tak materiálne...skôr ten cas

autor
2. okt 2024

@simca06022011 ale ako tie hranice nastaviť? Je normálne,že poviem už milióny krát, že jej starosť je utierať riad a robiť si poriadok po sebe,keďže čo kde vezme,hocikde nechá,nič na mieste, potom sa rozčuľuje kde to má... A aj tsk to nebude robiť.

simca06022011
2. okt 2024

ja napriklad mojej skocim do detsekj na postel a nech rozrpava co nove, vycmagam ju... a neriesim frflacky a papulovacky. Trieskacky dverami komentujem, ci uz zarobila na nove steny... TEraz sa citis ukrivdene, ranene.. ale to je puberta, dieta ti pomaly vyrastie uz. Ja som niekde citala, ze deti maju pubertu, aby rodicom ulahcovali obdobie ked pojdu z domu... :DDDD vies.. aby nam tak smutno nebolo.. len ono ta puberta prejde... za chvilu to bude uplne ina osoba, rozumnejsia, vyspelejsia.. mne je az do revu ked moju vidim ako vyrastla.
A inak ano.. jasne, kazde dieta ma doma pred rodicmi najhorsi zivot, najhorsia som lebo ma vylozit umyvacku.. najhorsia ked sa ma ucit, cvicit, alebo nevychrapovat do 12tej doobeda, alebo ist so psom :DDD no nezaujima ma to.. vymenujem jej xy kamosiek, ktore uz su po treningu, varit vedia, smeti vynasaju, chalanov ma v triede co vsetkodoma spravia od riadu az po vysavanie, lebo mama povedala., rovno sa jej opytam, ci vie ako ziju deti inde, ci by mala znackove tenisky, jedlo do papulky, alebo dokonca ani rodicov niektore nemaju = to su pre mna deti co maju tazky zivot a nie ona, co ma sa az ucit, a az sem tam nieco pomoct spravit a vybavena vec.. :D sem tam studena sprcha pomoze, dieta mame pripravit na zivto a nie len tutulkat ich. Nie som spokojna s niecim, vsetci to u nas vedia. Hned.
A neprezivaj tu matiku.. je mesiac v skole, doucte to, precvicte. Ja mam 7macku, teraz pisali opakovanie pred tyzdnom, z minuleho roka.. priemer triedy 2,5+, kopa 4, nejake trojky... minimum jednotiek... rovnako aj minuly rok mala aj moja aj 4ky, aj 3ky.. kopu.. a na vysvecku bola vyznamenana, mala par dvojak... kluuud

riyadh
2. okt 2024

Mnoo mam 7macku doma, a je to extrovertna komplikovana povaha, ale keby mi povie Co robim dramu, a ju vydieram mlada dama Bude Be mobilu a notebook, a jej ukazem kto je doma panom👌moja je tvrdohlava papulnata palica, usta sa jej nezavru, sebavedomie po vysiny, ale namna a manzela si nedovoli, ma hranice a Toto mi povie tak Bude lutovat.prvy a posledny x a skoncila.. Je neskutocny bordelar, jej iba hroza, ale nedovoli si k Nam rodicom, mam aj 15 ricnehp chalana a napodobne nedovoli si, budu dosledky, tak tebe len poradim, zakaz napr Mobil notebook vychadzky kamosky,..

akvi
2. okt 2024

Poriadok po sebe - ak nesprace veci zo spoločných priestorov, pozbieram do vreca a odložím. Raz príde chvíľa, keď ich bude hľadať.

sabinaxd
2. okt 2024

Ale tak zase, ona na to príde keď bude neskoro🙈 ja som bola taka istá, v devine som prepadla až potom som sa uvedomila

simca06022011
2. okt 2024

vsak nech sa rozculuje... moja sa aj rozrevala, ked kartu na bus hladala takto.. nechaj ju. NEnauci sa poriadky robit? nenajde. Este just by som jej veci chytila do vreca a odlozila co necha hocikde. MOja napr s riadom bojuje aj s upratovanim v poslednej dobe velmi, ale proste uprace. Tento tyzden ju cakal, v drese... od vecera, do dalsieho vecera a plna umyvacka k tomu... pockalo, prisla zo skoly, dostala hubovu polievku, ako si to predstavuje = upratala. A pekne krasne vecer to ma na starosti, ze riady uprace. Robi dramy ona pre veci? a co robi dramy sa jej opytaj.. odlozila si? nech si najde.
Uz ako dietatu som veci riesila presne ako @akvi pise.. dokonca aj moj chlap prisiel o obrovske vrece oblecenia... :D teraz zakricim ze nechala si si dole veci, a za chvilu je upratane.

autor
2. okt 2024

@simca06022011 no veru najradšej by som ju poslala nikde na intrak hneď teraz. Veď presne, chcem od nej len aby sa učila, nerobila doma bordel, utrela riad každý den z v sobotu kúpeľňu umyla. Akoze ja som mala oveľa viac povinnosti v jej veku

autor
2. okt 2024

@riyadh kamošky moc nemá, že by chodila Bon, mobil som vzala, nb tiež, ona si večne knihu a číta alebo kreslí. Aký trest hej este dať? Fakt neviem čo by zabralo

autor
2. okt 2024

@akvi to s tým vrecom idem robiť. Už dlho som chcela... Ale furt mi bolo ľúto...

autor
2. okt 2024

@simca06022011 idem to hádzať do vreca a odkladať, lebo to je už neúnosné...

simca06022011
2. okt 2024

a keby si si s nou v klude pohovorila, ze znamky jej idu na prijimacky, ze je to dolezite, ze je sikovna, ziadna 4karka, tak je to skoda sa na to vykasla.. ci by radsej nepresla na intenzivnejsie ucenie, ze si sadnete na hodinu a naucite sa to... skor sa to nauci, ako ked do toho len pozera... to suseda moja robila, ja osm to doma navrhla ale bez uspechu, proste prisli k nej dceri, kazda s kopou knih a zaradom opacko mama isla s kazdou, vsetky predmety na dalsi den... pripadne pisomky atd ak nevedeli doucila... vsak nech aj po plafone chodi, ked si splni povinnosti :D
u nas aspon tie kamosky su motivacia, to ma zo skoly, volaju si, chodia do mesta cez prazdniny, alebo niekedy v piatok, oslavy robia a kadeco. Keby som jej zobrala mobil a pc, tak lieta ako raketa hned. To staci ked docasne musi ist mobil na policu do kuchyne...

majus2323
2. okt 2024

Veľmi ma mrzí čo ako mama zažívate, prečítala som si komentáre , kde väčšina písala že to máš nechať tak že je to puberta ... Tiež som mala pubertu , ale zlé známky som si nedovolila mať, lebo som mala rešpekt a viem že mama by mi dala... Samozrejme že sa mi nechcelo učiť tak ako sa mi veľa krát nechce dnes do práce , ale musela som sa premôcť. Nemám pre vás odpoveď čo máte robiť , bitka nič nerieši len vyvoláva strach a nedôveru, ale určite nepoľavujte v zaujímaní sa o ňu a o jej známky. Mať samé 4,5 je flákanie ak doteraz mala známky dobré. Ak jej to doma prechádza, prečo v Tom nepokračovať, je to o hraniciach... Ja som ich mala doma pevné a dnes som za to rada. A tiež bola aj bitka a nie malá. Dnes ako dospelá nemám k máme nedôveru ba naopak je to prvý človek po manželovi ktorí mi je najbližší. Ale bitku nezastavam! No spätne si pamätám aká som bola drzá a ako som si vynucovala posledné slovo ...Zahrnte ju láskou aj keď je v puberte a bude prekacovať oči , ale hranice nastavte, napevno. Komunikujte jasne , priamo... Držím palce, určite si tým neprechádzate sama a keďže vás to trápi natoľko že sa idete radiť AJ medzi ľudí čo tu urážajú a podobne , máte chuť to riešiť a to je základ.

autor
2. okt 2024

@simca06022011 vieš čo, aj pekne jej hovorím, vysvetľujem. Poviem,nech sa učí sama,keď nebude niečo vedieť,tak jej vysvetlím. Neviem prečo to zrazu flaka. Všetko vie,je naučená a keď ju idem skúšať tak to vie na 4. Moja zas kamošky nemá nejaké extra, vo by chodila von a tak, ani v škole nemá takú blízku dušičku, viem že aj to ju trápi, ale to už ja neovplyvnil...je ich v triede malo dievčat. V škole so správaním problém nie je, tak ju učiteľka chválila,že správanie super

vorkola
2. okt 2024

Ja na tvojom mieste,by som jej nasla nejake doučovacku samozrejme platenu,,pred nou bude mat respekt,Bude ti to stat za to.Ja som tiez raz doucovala, velmi slabu ziacku
tiez bola tusim 7 macka,mala predomnou respekt, az taky,ze skoncila strednu.,,

akvi
2. okt 2024

Nemá ti byť prečo ľúto, ak vie, že to má robiť. Je to prirodzený dôsledok. Na druhú stranu - dovoľ jej mať v izbe taký (ne)poriadok, ako ona chce. Nech má moc nad svojím priestorom. Ona potrebuje aj tú druhú stranu toho , takže by som sa s ňou snažila dohodnúť, že odteraz jej nebudeš kecať do jej priestoru a zároveň ona sa má vyhnúť tomu, aby zabordelizovala ten spoločný. Ak nechá veci v spoločnom, večer pozbieraj, odlož. Príde chvíľa, že ich bude chcieť. Väčšinou teda. Občas aj nie 😅😂😂 A potom to treba využiť a ak chce veci vrátiť, tak ja som to využila vždy na prasproste vydieranie a dosiahla pevnejšiu dohodu. Aj keď teda môjmu to stačilo spraviť asi 2x, potom si už dával pozor.

berenika39
2. okt 2024

Mě se osvědčilo se synem (je mu už tedy 16+, ale jasně že puberta naskočila dříve) mluvit vždy, když je v pohodě. Rád vaří, sedneme si k tomu, co uklohnil, pochválím mu to (fakt upřímně) a mluvím - o tom, že doma jsme tři, aby tu bylo fajn a pohoda, potřebujeme každý udělat něco - on má svoje povinnosti, já taky, i manžel, a že když je splníme, nemusíme se dohadovat, dotahovat, zvyšovat hlas ... v takové situaci to vnímá dobře. Nikdy neřeš situaci, když je vyhrocená, je lepší odejít a nechat to na později - ty děti prostě mají talent (věk jim to velí) vytočit rodiče do vrtule, i ten můj to umí. A držím palce, přejde to, musí si tím projít.

riyadh
2. okt 2024

Mnuz jej ukazat, co sa stane ked mama nebude resp ked mama nebude moct

riyadh
2. okt 2024

Moji su si vedomi, ze bud sa Bude studovat alebo pracovat, a ked nechcu a budu sa vyhrazat socialku nech sa paci detske domovy maju plno.. Ale ja Toto nemusim riesit, 15r syn ukazkovy 😊👌a aj ta 12 r rebelka tiez😀

autor
2. okt 2024

Ďakujem všetkým za rady, ste zlaté a ďakujem že ste na nezvozili,že si za to môžem sama, že som nezvládla vychovu... Aj keď ja mám presne taký pocit, že som to asi nezvládla...

akvi
2. okt 2024

Neboj sa, to máme občas asi všetci ten pocit, že sme nanič rodičia. 🙈

autor
2. okt 2024

@akvi ďakujem 💗

veronika1754
2. okt 2024

Ja ti napíšem svoj názor, ako názor matky ktorej už dve deti prešli búrlivú pubertu a dve sú aktuálne v puberte a jedno ma ešte čaká. Možno si urobila chybu hoc možno nevedome to že sme s nimi samé sa im snažíme vynahradiť, je to veľmi časté u jednorodičov, že podvedome sa im snažíme všetko dopriať len aby sme im vynahradil druhého rodiča. Ale s vlastnej skúsenosti ti poviem zastav to kým je čas, ak ju nepodchytiš teraz môže sa stať že to bude len a len horšie. Ako prvé zájdi do školy a popros učiteľov nech ti posielajú info aké učivo preberajú lebo možno ti ona povie niečo že sa majú učiť a realita je iná, dcéra takto povedala že nešli na novú látku a pritom boli o dve viac ako som ju skúšala. A áno normálne sa musíš s ňou učiť, každý jeden predmet, ja to robím tak že v nedeľu sa učíme všetko, a cez týždeň len to čo treba, prípadne preopakujeme. Normálne nech vezme knihu a nech ti látku číta pritom ako robíš večeru, na nete je veľa testov z matiky, slovenčiny, veľa videí z matiky pozrite si to spolu, vytlač sem tam test nech si opakuje. No nie dlho, musí to byť rutina tak aby denne cca hodina, hodina a pol ste mali hotovo, bez debaty a bez kompromisov. Musíš proste pritvrdiť ale nie kričať, biť v tomto veku to už vôbec nie to už nepomôže. Čo sa týka povinnosti už tu bolo povedané zobrať dať do mechu a proste nie je. Iné povinnosti ak neurobí, nekrič ale ty neurob svoje povinnosti voči nej, napríklad neoper prádlo keď bude hľadať povedz jej že ani tebe sa nechce tak ako jej, alebo neurob večeru. Chce to pevné nervy a vydržať.

veronika1754
2. okt 2024

A tiež blbé poznámky ignoruj, normálne akoby si ich nepočula, samozrejme stále sa rozprávať len vo svetlejších chvíľach, vysvetľovať no z režimu nepolaviť ani keď bude týždeň dva ako anjelik, sama budeš vidieť kedy už pochopila a môžeš poľaviť, no začiatok bude veľmi ťažký bude robiť možné nemožné aby bolo tak ako ona chce.

deti95060810
2. okt 2024

úplne ťa chápem... tiež som to mala s deťmi. presedela som pri nich celé roky. jasné že tu ide aj o známky. veď predsa ak dieťa bude mať medzery v matematike - tak sa ďálej nepohne - nepochopí ďalšiu látku.
v 9 tr. sa píše monitor...niektoré školy berú do úvahy aj výsledky z monitoru. Zrovna aj zdr. v ZA brala...
len treba trpezlivosť a nedovoľ aby teraz klesla na známky 3 - 4 . to sa ťažko opravuje a bude mať zbytočne menej bodov na prijímačkách. aj keď minule tu písala jedna maminka že jej dcéra sa dostala na zdr. aj so 4 z matiky.... 😉
myslím že tvojej dcére chýba chlapská ruka - nemáš v rodine niekoho pred kým by mala troška rešpekt - čo by jej troška dohovoril ohľadom známok, popr. šk .povinnosti? dedko, krstný, ujo... ideálne by bol jej ocinko.

autor
2. okt 2024

@deti95060810 presne tak, tie známky predsa odzrkadľujú aj vedomosti a smerovanie na stredné školy. Už dva roky sa učila sama, občas som vysvetlila,doucila,ani ja nenapadlo že v 7tr.sa mám vrátiť k dennému skúšaniu. Chlapsku ruku nemáme blízko, žijeme samé, môj ivonhej sem tam povie,že máme jedna druhú a má poslúchať, ale to už duplom nechápem,že ešte aj pred rodičmi mi odvrava, na drzé reči a robí zo seba frajerku este viac ako keď sme samé.