Ako zvládnuť dospievajúcu dcéru: Rady a tipy
Dcéra nastúpila do 7.tr., bude mať 13 rokov, doteraz sa učila na 1-2. Teraz už má zbdmky tejto dk.rok 3,4,5 a do dve jednotky. Sedí nad knihou hodinu, idem ju skúšať a poriadne nič nevie. Lebo nie že jej to nejde do hlavy, ale nerozmýšľa nad ucivom alebo sedí a pozerá to blba alebo si kreslí .Okrem toho strašné odvrava, zvyšuje na mňa hlas, furt posledné slovo aj to drzé. Pomáhať sa jej tiež nechce, sto krát poviem že má utierať riad, správať po sebe, uložiť do veci, každý deň tak môžem kričať a jeden deň urobí, druhy zas nič. Je jedináčik,som s ňou sama. Ja už som v koncoch. Neviem už ako na ňu. Dohováral pekne, nič. Vezmem mobil, nič. Poraďte ako vy idete na svoje deti,ako nastaviť hranice. Vôbec ju nestvu znamky. To ju ndm este furt skúšať v 7.triede? Aby dom ju donútila sa učiť? V 5.a6.sa učila sama, vysvetlila som keď niečo nerozumela... Tiež už na to nemám nervy. Alebo ju nám nechať nech ja štvorky? To si neviem predstaviť. Náš vzťah ide dole vodou. Som nervózna z jej dodávania, potom je ona drzá a tsk dokola. Prosím poraďte. A prosím nesudte. Človek sa snaží ako vie,aby jej nič nechýbalo, nemá ani zďaleka všetko, ale žijeme zas slušne,nechýba jej nič, ma aj oblečenie,výlety,spoločný čas, psa... Je mi to plaču...
@veronika1754 presne dnes som začala s tým,že samozrejme nesplnila nič z tých dvoch povinnosti čo má a ešte odvravala, tak som nerobila nič na večeru. Ani neviem či niečo jedla. Tento týždeň aj raňajky si robí sama, keďže doteraz som robila ja sebe aj jej... A keď sa minie pečivo,nech si ide ráno pred školou kúpiť do obchodu,je mi to jedno. Človek sa snaží všetko zabezpečiť, dať,vybaviť,kúpiť,riešiť a takéto správanie. A tie veci od zajtra hádžem do vreca.
Puberta, hormóny, všetko dokopy...chápem Ťa, lebo doma máme v podstate to isté, tiež 13 - ročnú puberťáčku, aj keď dcéra sa v poslednej dobe trochu polepšila. U nás tomu napomohli tresty aj odmeny, zákaz mobilu a vychádzok funguje, takisto finančná odmena za známky a absolvovanie tréningu (príklad: dostane 5 € za jednotku, no za 5- ku jej 5 € ,,strhneme,,. Teda vie, že zarobí, ak sa bude učiť, no prerobí, ak sa na to vykašle. Áno, možno to nie je ideálne takáto motivácia, ale funguje. A inak, pozerala som jedno video od psychologičky, v ktorom sa vyjadrila v zmysle, že 13- ročné deti za svoje správanie ani nemôžu, lebo sa im akoby mení celý mozog, bunky, veľa vecí zabúdajú a zdajú sa nám iné...takže len vydržať 😁
A myslí na to že ako si ustelie tak bude spať, ty urob čo môžeš no zbytočne sa nestresuj lebo z toho ešte ochorieš, proste skús čo môžeš no ak si známky nezlepší tak to je jej život, viem že by sme najradšej za nich aj dýchali a chceme pre tie deti aby sa mali v živote dobre, no proste ak si to pokazí tak ju nechaj znášať následky, môj syn sa prebral až keď sa nedostal na strednú na akú chcel, normálne to bol pre neho taký šok že sa totálne zmenil na jedného zodpovedného chlapca, ktorý má teraz samé jedničky ale na inej škole a myslím že ho to riadne štve ale už sa nedá nič robiť a ja nemám žiadne výčitky pretože som urobila maximum čo som mohla.
Autorka - len to prosím nerob v hneve. Takýto postoj je to najhoršie, čo môžeš mať. Snaž sa hodiť do kľudu, skús si nebrať osobne tie jej reči a pod. Je to niekedy ťažké, ale ber to aj ako lekciu pre seba. Deti nás prišli niečo naučiť, každý máme to svoje "niečo". Nie je ok zbierať jej tie veci s takým tým pocitom zákernosti, to nebude fungovať. Ani neurobiť jej raňajky, ak si ich doteraz robievala. Lebo cítim v tvojich komentároch také to nastavenie, že jej teraz niečo potrebuješ dokázať. Ale tým jej vlastne ukazujes akurát svoju slabosť a bezmocnosť a môže sa ti stať, že sa opäť bude smiať, lebo to prekukne. Ty potrebuješ najprv byť pevná v rozhodnutí. Ujasniť si, čo je cieľom ( a cieľ nemá byť ponížiť dcéru). Skús sa spýtať sama seba, že o čom toto celé vlastne je. Pretože ja tu vidím niekoľko rovín, ktoré vôbec nesúvisia ale pleties ich dokopy a akoby navrsujes tú svoju frustráciu z celého toho. Skús si najprv pomenovať jednotlivé veci, ktoré chceš zmeniť. Neochota pomáhať nijako nesúvisí s nezáujmom o matematiku. Chápeš, čo chcem povedať. Potrebuješ to oddeľovať aj preto, lebo potom vznikajú také tie blbé rozhodnutia rodiča, ktoré sa míňajú účinku. Frustrovaný rodič má tendenciu spraviť to, že zdrbe dieťa za to, že donieslo štvorku z matiky a neodlozilo si veci z gauča a výsledok je, že má zaracha. To je podľa mňa úplne scestné a neúčinné, akurát sú všetci nasrati a nabudúce sa to zopakuje, pretože sa to úplne minulo účinku.
Ja viem ze nedokáže byt každý flegmos, ale naco sa rozčulujes. Je to pubertacka, lenivá, drzá všetci sú taký. Zbytočne si len kazis náladu hádkami s ňou … Ved v podstate o nic nejde, bože tak zabudla na riady, schytala 5 ku, svet sa nezrúti. Fakt nestojí to za to nervovat sa a plakať koli tomu. 12-13 to je najhorší vek tento začiatok puberty, uvidis o rok, dva to bude lepšie
Moja ma na starosti tiez riady, ked zabudne normálne ju poprosím či ich neurobí lebo potrebujem variť.
Ked sa jej nechce nekricim , skôr som kreatívna. Napríklad jej poslem aspoň 10 sprav za sebou foto umývačky na whats up, mesanger, správu, prezváňam ju to už počujem ako šomre ale ide
Pripadne idem k nej do izby dám si kreslo vedľa nej a uprene na ňu pozeram hypnotickym pohľadom , jej to dôjde hneď lebo jej tým leziem na nervy ..
V tomto období a nasledujúce roky je veľmi dôležité, aby tvoja dcéra ťa mohla mať ako dôverníčku, keď niečo vyvedie, alebo keď sa jej niečo stane. Cirkusmi, autoritatívnym správaním voči nej a občasnou bitkou keď ti prasknú nervy strácaš v týchto pre ňu najťažších rokoch u nej dôveru. Keď spravíš cirkus pre 5ku a neučenie sa, buď si istá že sa bude báť tvojej reakcie ak sa stane niečo naozaj vážne - čo známky rozhodne nie sú. To čo ti tu radia - tie tresty ako zobrať mobil apd. je pri niektorých povahách ešte horšie riešenie, než nechať ju tak, aby mala pocit, že môže o sebe rozhodovať.
inými slovami, čím viac budeš tlačiť, tým väčší odpor sa dostaví u nej. až nakoniec môže viesť k rebélii horších rozmerov, než sú známky
Žienky ďakujem vám za rady, názory, postrehy. Budem i všetkom, čo ste mi poradili, premýšľať, aby som to čo najlepšie zvladla
puberta, to prejde, ona skusa, tetsuje hranice a tie sa najlepsie tetsuju na vlatsnej mame.
nenechaj sa vytocit, to oni rady, ekd matka ziape jak na hory, daj si aj magnezium vyssie davky, ja na to frcim uz dlho😀
u nas to najhorsie obdobie je uz za zanmi, dufam, ide to k lepsiemu. ale urcit pravidla, ale nie vela tych pravidiel, len jedno dva, zbytocne neprudit ani ju ani seba..
tie znamky, apelovta na to, lebo bohuzial, znamky su u nas furt dolezite, nemusi mat ciste, ale bez 3,4 by mohla.
a nejake upratanie, zakladne. a slusne s aspravat, ked nebude chvilu komunikovt, tak nebude, ona sa vrati k sebe a k tebe po case.
ziadne bitky a pod, urcite nie.
Pri synovi som si myslela, na základe známok na zš, že ani sa nedostane niekde na strednú. Po skončení gympla ho prijali na 2 VŠ, vybral si ťažšiu. 90% jeho času som ho videla doma si kresliť, čítať si, alebo pozerať filmy. Prestaň ju prosím ťa skúšať, toho má dosť v škole a už je na to veľká. Synovi som vždy povedala, aby robil tak, nech neprepadne. Že čo ho nebaví, nech potiahne na 4. Jeho život bol čisto v jeho rukách čo sa týka vzdelania a prospechu. Ona na to príde tiež... a keď už radšej by som zvolila pozitívnu motiváciu než trest.
@kofa77
@zuzanapjat ale baby taký dejepis, ok, keby boli štvorky, tam sa dá každá látka naučiť zvlášť, v ďalšom ročníku z toho môžu byt aj jednotky. Ale veľmi sa bojim mat,fyz,chémie ..tam to učivo nadväzuje,teraz začali brať zlomky,keď to nebude vedieť,ako si môže v budúcnosti zlepšiť známky? Keď budú rovnice so zlomkami? A včera som ju skúšala biológiu, dnes majú písomku. To ju doteraz veľmi bavilo,bude jej to treba,ak by šla na zdravotnú...no figu z toho vedela,ja nechápem... Tak potom sa to ešte večer učila,ale už som ju neskúšala,ja fakt už som vyčerpaná z tej školy,lebo som na ňu sama,od prvého ročníka do štvrtého som sa jej venovala intenzívne,aby mala základy ... Mňa štvalo aj keď dom dostala dvojku. Ale ako vravím,ani mi nejde o známky,ale so žltými známkami nebude mať ani vedomosti a chcem aby šla na nejakú dobrú školu,teda ona furt o zdravotnej vraví... To sa bojim,aby ju vzali... Potom už mi to je jedno,mdm spolužiakov čo aj strednú ledva prechádzali a majú sa lepšie ako ja,viem že život nie je o znamkach
daj vedieť čo dostala z tej biológie... a na zdravotnú ju zoberú ... toho sa neboj.
@zuzanapjat no to som zvedavá... Snad sa spamätá a nebude nosiť takéto známky...
@zuzanapjat myslíš že na zdravotnú nie je natresk?
ak sa tam chce dostať, tak sa na to pripraví. má na to 3 roky. a nie je to ťažká škola... nátresk ako sa to vezme - je už takmer na každú školu. dôležité je, že vie čo chce a kam chce. zvyšok je samozrejme na nej a ona si je určite toho vedomá.
@zuzanapjat no tam aspoň nie sú prijímačky z matiky...síce zvládala ju na dvojky, ale nemá také logické myslenie... Tak uvidíme...dúfam,že dostane rozum 🤔
viem, že máš strach. ja som sa tiež bála 🙂) ale ona to zvládne aj sama. možno teraz nábeh na začiatku roka je pre ňu náročný, ale postupne to bude dobre. ako pozitívnu motiváciu by som zvolila napr. vždy na konci mesiaca niečo čo ju poteší... ak má nejakú kamošku tak lístky do kina pre dve, alebo mekáč, pizzerka pre dve. alebo knihu apd. že zhodnotíš mesiac... nie každú známku osobitne, ale ako odmenu za prácu celý mesiac.
a nevravela by som jej vopred, že počúvaj, keď bude toľko a toľko jednotiek, tak bude odmena. ale ako prekvapenie. a ak uvidíš, že známky nič moc, tak nekomentuj, ani jej nevrav, že mohla si ísť do kina ale smola......
@zuzanapjat ďakujem za nápad, tá kniha by ju iste potešila. Číta veľmi rada a veľa.
poukážku do kníhkupectva napr. 🙂) bude prekvapená
@zuzanapjat no to veru ešte viac tá poukážka a mohla by vyberať aj dve hodiny😅 lebo odtial ju nejdem dostať😅
proste k nej začni postupne pristupovať ako k dospelej .... nech má pocit, že môže rozhodovať o tom, čo si kúpi apd. veľa ju chváľ... aj za prkotiny. nech nemá pocit, že keď doma niečo spraví, tak je to samozrejmosť a keď nespraví tak je cirkus.
@zuzanapjat áno, to tiež som rozmýšľala, že viac ju chváliť, lebo jasne,že skôr sa sústredíme na to zle... Ďakujem ti...
držím palce ❤
@zuzanapjat ďakujem moc 💞
U nas pomáha veľa veľa ale naozaj veľa sa rozprávať, v kľude
Mam dvoch synov
Mladší je 8mak
Zlaté,kludne,napomocne dieťa
Ano,raz sa čas si buchne dverami (ale zakričí PREPÁČ)
starší je na strednej,ten je iná povaha
Tvrdohlavá, rad si dokazuje, je husty😄
Nedoktnutelny, nič sa mu nemôže stať
2r dozadu mal úraz kde som vdacna že prežil,nepoučil sa,VOBEC
U neho nepomáha kričať, trestat, všetko zakazovať
Čím viac tvrdšie idem tým viac.vzdoruje samozrejme
Rozprávať sa rozprávať sa ,dookola
Kludne,vysvetľovať
Zavrieť sa s nim v izbe
Ak je nahnevaný prvé 3 min ma nepočúva,ale potom sa rozkeca
Veľa toho si vysvetlíme,nastavíme pravidlá (na ktoré za týždeň zabudne) Tak o týždeň mame debatu zas😅
Občas ich volám na pizzu,horúcu cokoladu (hlavne vecerami keď končím v práci,chodia mi oproti)
Kecame,povedia mi co ich trápi vacsinou
Čím viac ma svoj blbý deň,tým viac sa ho snažím zapajat do niečoho co viem ze ho poteší
Nieje zlý,vobec nie...pomáha ak potrebujem,môžem sa spoľahnúť na neho
Ale tak on to obdobie prežíva ináč
Vzdorovitejsie
Skúste sa viac rozprávať
@akika722 tak prepáč som ja od nej ešte asi nepočula...
Ja ti napisem len tolko k tomu. Mam vlastnu skusenost aj skusenost kolegyne. Obom sa nam v urcitom rocniku "pokazili" deti a zacali chytat zle znamky,jej dcera v 8.triede prepadala,dovtedy sa ucila ukazkovo,zrazu problemy,nezaujem o ucenie. Moja detto,aj ked sa nieco naucila,aj tak si to nepamatala,vsetko jej bolo jedno. Mne sa to nezdalo,isli sme na vysetrenia a su z toho poruchy ucenia,to iste kolegynina dcera. Odkedy ma asistentku,uz neprepada. Nevravim,ze aj tvoja to musi mat,ale spozornela by som,ak sa doteraz ucila a zrazu to nejde. Poruchy ucenia sa casto prejavia az pri velkom mnozstve uciva,kedy to mozog uz nezvlada,dieta straca chut,motivaciu a su z toho zle znamky.
Dopisala som,odoslalo mi to skôr
Môj starší syn mi tiež taaažko povie slovo prepáč
Niekedy keď veľmi trucuje, hadže sa,nechce sa rozprávať
Len ho pôjdem objať a poviem mu ze ho mam rada aj keď mu prepina...ze prídem o hodinu,dve,pokecame
Fakt to u nás pomaha

akurat dnes som najstarsiemu synovi odkladala stare vysvedcenia... az som bola v soku ake mal otrasne vysvedcko v siestej a siedmej triede na zš. a potom som sa na tom len pousmiala. je uz na vš. prestan ju bit a nechaj to na nu. ty sa s nou uz nemas co ucit a ani ju skusat a robit jej cirkusy a vonkoncom nie pred nou revat a bit ju. musi prevziat zodpovednost za svoje konanie....ona sama.